Laʻau

Pests o togalaau teuteu i totonu

O le tele o meaola faalafua i totonu o laau e aofia ai vaega o le a tuuina atu i lalo. O lenei faʻamatalaga o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai poʻo ai o loʻo e feagai, filifili filifiliga talafeagai, e tusa lava pe le mafai ona e vave iloa le meaola.

Aphids

O meaola faʻamaʻi e faʻatau ai a latou suamalie o loʻo salalau aphid species. Latou te mafua ai faafitauli ogaoga. Afai, ina ua e mauaina i latou, na e manumalo i le taua muamua ma i latou, e te le tau manaʻomia le tuʻuina o auupega, ona e fou tagata fou e sui ai tagata ua maliliu. Aphids ma isi meaola vevela e afaina ai le sua, e mafua ai le afaina tumau, ma mafua ai le faaleagaina i taimi uumi i laau toto. O le faaputuputu o aphids i le moto o fugālaau ma fugalaau fugalaau ma laʻau e taʻitaʻi atu ai i le mea moni latou te tatala i luga ma faʻafefete. E le gata i lea, aphids, pe a faʻaofiina i totonu o le faʻaaogaina o laau totō, e mafai ona tuʻuina atu faʻamaʻi viral. O le mea lea, e tatau ona matua taua le aphids ma vave ona faia ni auala e faʻaumatia ai, aua latou te faateleina i se saoasaoa tele. Toeitiiti lava o iniseti uma mo fale teuteu o totonu ole fale e talafeagai mo le puleaina o aphids. O le mea lea, e tatau lava ona e filifilia le fualaau sili ona talafeagai mo oe e faʻaaoga. E mafai ona e faʻaaoga se meafaigaluega e naʻo le faʻaumatia o aphids ma i le taimi e tasi e le afaina ai iniseti aoga, ae o na fualaau oona e sili atu ona aoga i le togalaau, lea e te manaʻomia e popole ai i mea e masani ai poʻo mea e faia i le faʻalauiloa. E sili atu pe a le faʻaaogaina iniseti malolosi i totonu o le potu, ave le laau i fafo ma togafiti iina. E mafai ona e faʻaaogaina soʻo seʻia oʻo ile tau e le faʻasaoina e faʻavae i mea masani, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o le filo, ae o le a tatau ona faʻaaoga soo. E talafeagai mo le faʻaumatiaga o aphids ma le iniseti o iniseti mo le faʻamamaina o le palapala poʻo laau faʻapitoa e pipii i totonu o le eleele latalata i le laau. O le iniseti o le iniseti o loʻo faʻamalo e le laau ua gauai i aʻa o le laau, ma o le sua o le meaola faalafua e afaina. E faigofie ona faʻaoga ma puipui laau mo vaiaso. E mafai foi ona faʻaumatia aphids e ala i le fufuluina lelei o le laau ile vai.

Whitefly o se tamai lele. Afai latou te faʻalavelave, ona latou tulaʻi mai lea o le ao. O laʻau o le Whitefly e pei o laʻau lanu meamata lanu meamata. Aʻo leʻi oʻo i le pa'ū i se tagata matua, o le a lanu samasama. Afai o le ae faʻaaogaina le faʻaaogaina o iniseti laititi e faʻaumatia ai, ona tatau lea ona faʻaauau pea ona faʻaauau pea le faʻaleleia, ma sili atu i le tasi.

Mealybug-affected mealybug plant (Mealy bug)

Spider red tick - se tiny arthropod pest, lea e mafai ona fuafuaina e ala i le i ai o lana upega tafailagi ma lanu samasama i laulaau. E le mafai ona maitauina le siaki e aunoa ma se tioata tetele. E le fiafia le siaki e ola i se siosiomaga mafanafana, o le mea lea, pe a uma ona e faʻaaogaina le kemikali e puipuia mai ai, ia mautinoa e masani ona fufulu laau. O le susu o le a faʻafefe ese ai le siaki. O nisi o fai togalaau e faʻaaogaina taua taua e faasaga i se vaʻai mumu. Mo lenei mea, o se laulaʻau ei ai le meaʻai mamato phytoseiulus persimilis ua tuʻuina i luga o le laau.

Maunu malo e le televave vave e pei o aphids, ma e lemu lemu, ae o le faaleagaina o le laau e mafua ai ona taua. O anufe o le pulumu ma isi meaola faalafua o loʻo i totonu o laau e mafai ona togafitia i le ava malosi e faʻaaoga ai se fasi fulufulu fulufulu mamoe ua susu i le ava malosi. O le ava malosi e faʻaleagaina ai le ofutele o iniseti, ma puipuia ai i latou mai iniseti faʻafefe. E mafai foi ona e faʻaaogaina iniseti e aʻafia ai le lau o laau.

O meaola faʻamaʻi fale e 'aina laʻau e iloa e laʻau laulaʻau poʻo skeletons o loʻo totoe pe a uma. O le mea e lelei ai, o le tele o nei meaola faalavela e lapoa ma faigofie ona iloa. O faʻalavelave e pei o gata, slugs ma anufe e mafai ona aveeseina mai le laau. Mo slugs, e mafai ona e faia se paʻu e ala i le tuʻuina i luga o le palapala i totonu o se fagu i lalo o se paʻu oneone. O nisi o meaola faalafua o loo lalafi i le ao ma o atu i fafo mo meaai i le po, mo se faataitaiga, o se taliga e faia lenei mea. Ina ia faʻaumatia i latou, faʻaaoga pou ma vailaʻau o le arosol, faʻapipiʻi i tafatafa o le nofoaga o loʻo tu ai le laau. O mailei eseese e faia i le foliga o se pusa matala e tumu i vaovao malemole e lelei foi ona lelei. E siakiina i taeao uma ma o faʻamaʻi pipisi na maua i totonu o le fale ua faʻaumatia.

O le Spider e mitiia alofa

© ata

O meaʻai o totonu ole vaomatua e aʻafia ai aʻa o se faʻafitauli ile latou iloa e uiga i lo latou ola pe a le aoga le taua faasaga ia i latou - pe a uma ona mate le fale. O nei meaola faalafua e aofia ai iniseti mai nisi o ituaiga o aphids i le maelega. Afai o loʻo i ai i lau laau se foliga maʻi, ma e taofi le tuputupu aʻe masani ma mate, ae leai ni mafuaaga manino mo lenei mea, ona e manaʻomia lea e aveese mai le ulo, lulu le eleele mai aʻa ma suʻesuʻe ma le totoa aʻa. O le i ai o larvae poʻo isi meaola faalafua i luga o aʻa o le a vave amataina ai le mafuaaga o le maliu o le laau. Ae afai latou te le i ai iina, ma o aʻa e le lelei ona tupu ma pala, o lona uiga atonu o loʻo i ai se maʻi faʻaleaga. Ina ia foia ia ituaiga meaola faalafua, o aʻa o laau toto o loo tuu i totonu o se vailaau inisalicide ma suia i le eleele fou. Atonu o le a mafai ona faasaoina le laau i lenei auala. Mo le saogalemu ma le puipuiga, e tatau ona sasaa le iniseti i le eleele i ipu uma o loʻo i totonu o le potu. I le taimi nei, o le microscopic parasite natura, o le nematode, e faʻaaogaina e faʻafefe ai le alo o le uaina. O le aganuu e tuʻuina i le vai ma faʻaopopo i totonu o se fagu ma se fatu faʻamaʻi.