Laʻau

Osteospermum

O ia ituaiga tausaga taʻutaʻua poʻo le faʻaleleia o laʻau o le osteospermum (Osteospermum) o le aiga aster po o le asteraceae. O lenei ituaiga e fai ma sui o laau talatala ma laau talatala, lea e mafai ona maua i le vao i le teritori o le konetineta o Aferika. O le igoa osteospermum e mafua mai le upu Eleni, lea e faauigaina o le "ponaivi", faapea foi ma le upu Latina o lona uiga "fatu". O lea ituaiga laau e taua foi o le "Cape daisy", "laisy lanumoana", "Cape daisy", "African daisy", ma le "South Africa daisy". Osteospermum e taua o le chamomile, aua o fugalaau o sui o lenei ituaiga e tutusa lelei ma mea e tutupu i laau o Leucanthemum. I le avea o ni laau teuteu, e totoina e le faatoʻaga ni nai ituaiga o osteosperm.

Vaega o le osteosperm

Osteospermum o se laau faʻamalosi e maualuga lona 100 centimita. I le avea ai o se tulafono, ua totogo vao, ae o loʻo i ai ituaiga meaʻai e fuga mai ai. O le pito o pepa laupepa e le mafaamatalaina. O fugalaau o ni fua o fua, o lona lautele e 4-10 centimita. Latou te aofia fuga fugalaau e valiina i le lanu violē, piniki, samasama, paʻepaʻe, lanu violē poʻo le moli, faʻapea foʻi ma fugalaau tutotonu o lanu uliuli. Osteospermum e ese mai isi sui o le aiga aster e faapea o fugalaau fugalaau totoga e mama (vaivai), ma o fatu e fusi i fuga fugalaau.

O lenei laau e teuteuina i lotoa ma fugalaau fugalaau, ma ua ola foi i oga ma pusa. E faʻamaeʻa fuālaʻau vave i Novema. O lea ituaiga laau e puipuia mai le vevela, lamala ma le sina sina. I totonu o latitudes, o le aano o le osteospermum ua tupu, o se tulafono, e pei o le tausaga.

Tuputupuina o le osteosperm mai fatu

Lauina

O le totoina o fatu o fatugogogogo o le osteosperm e maua mai i aso mulimuli o Mati poʻo le muamua - ia Aperila. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga fualaau o peatisi poʻo ni koneteina e tumu i le vaeluaina o oneone ma peʻa. Ina ia totogo vave fatu, e tatau ona tuu i se solo solo mo le tele o itula ao leʻi luluina. I le taimi lava e tasi, ia manatua e le mafai ona e sosolo nei fatu, aua latou te matua le lelei i lenei mea. E tasi le fatu o loʻo tuʻuina i luga o le susu o le meaʻai ma tanumia ai le afa centimita i totonu o le eleele ma le nifo. O fualaau e seleseleina i se nofoaga mafanafana ma se vevela e 20 i le 22 tikeri. O fua muamua e mafai ona aliali mai pe a mavae le 7 aso, mulimuli ane e tatau ona siitia atu i se nofoaga e sili ona malamalama. Afai o loʻo totogo laau toto i totonu o se atigipusa, ona fai lea o le 2 pe 3 pepa laulaau moni, o le a manaʻomia ona tofo i pusa taʻitasi, ae ia manatua e faʻalolotoina se vaega o le pusa. Afai e tupu tele ituaiga eseese, pe a uma ona suia, e tatau ona tui se tamai laau, o le a fesoasoani lea i le lumanaʻi ia maua ai le tele o fuālaʻau, ma o le a le mafai foi ona faʻatagaina le totoina o laau. Mai i aso muamua o Me e tatau ona amata ona vevela ai fatu. Mo lenei mea, o se faamalama e tatala faʻalauiloa i totonu o le potu poʻo le totoina o laʻau i le faletupe. Muamua, o le umi o lenei taualumaga e le tatau ona sili atu i le 10-15 minute, ona tatau ai lea ona faasolosolo malie ona faateleina.

Totoina o laau i luga o le eleele

Ole laau o Osteosperm ua totoina i eleele palapala i aso mulimuli o Me. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia se laufanua lanu, peitaʻi, e mafai ona tupu lenei fugalaau i se nofoaga paolo. I le va o le totoina o pu, e tatau ona matauina se mamao mai le 20 i le 25 senitimita. O lo latou loloto e tatau ona i ai e le gata o le aʻa e fetaui lelei, ae faapena foi i le eleele eleʻele. O fualaau e tatau ona tuʻuina atu ma le faʻaeteete i ni puʻosi sauniuni, lea e ufiufi i le faʻafefiloi o humus, suauu ma laʻau lauʻeleʻele, faʻapea foi le oneone (1: 1: 1: 1). Toto le pito i luga o vaieli taitasi. O laau totō e manaʻomia le faʻateleina o le suāvai. Fugalaau o le a amata ia Iuni.

Tausia le osteospermum i le togalaau

O le tuputupu ae o le osteospermum e faigofie lava. Pau lava le mea e manaʻomia ole suāsusu masani, fafagaina tatau i le taimi o fugālaʻau, faʻapea foi i le taimi e teu ese ai mea leaga ua amata ona mou atu. I le mea e tupu ia Me i le po, e matua malulu lava, ona tatau lea ona ufiufi le osteosperm.

O le faʻamauina o fugalaau, e pei o se tulafono, e naʻo se taimi umi lava e manaʻomia. O le mea moni e mafua ona o le le lava o le susu, o fugalaau e mafai ona amata ona mou. Afai e timu le timu, ona mafai loa lea e le osteospermum ona faia e aunoa ma le fafaga.

Ina ia faateleina le matagofie ma le umi o le fuga, e tatau ona e fafagaina lenei laau i le 2 masina i le masina ma le faʻaaogaina o meaʻai minerale, ma e manaʻomia lou faʻaaogaina o le ½ vaega ole vailaʻau ua fautuaina i luga o le afifi. Afai o le a umi le vaitau o le tau, ona faʻaalia loa lea o le faagasologa o le faʻavaeina o le pi i le osteosperm. A maeʻa le vevela o le ea, e faʻaauau pea ona tupu fua.

Pests ma faʻamaʻi

E ui lava i le mea moni o le osteospermum e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e mafai lava ona i ai faafitauli i lenei ituaiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e tupu se fugalaau i totonu o se fale paolo ma e masani ona faʻafeinu ma tele, e faʻavaivaia lona puipuiga, lea e oʻo atu ai i le toʻilalo o maʻi faʻaleaga. O lenei mea ua faaalia i le mea moni o le aʻa o le togavao e tafe mai, ma ua mamae. I lenei itu, e sili ona lelei le tupu o le osteospermum i se laufanua lanu, aʻo manatuaina i le va o le fausiaina o le palapala eleele e tatau ona malogo lelei. Vaʻaia togafitiga faʻataʻitaʻi ma le fungicide.

Afai e faʻavaivaia le laau, ona mafai lea e le aphids ona faʻapipiʻi i luga o ona aʻa ma lau laʻau, suʻeina o le sua. I totonu o le togavao ua afaina, o laulaau e lanu samasama ma paʻu'ū, aʻo faʻamago le laau. Ina ia faʻaumatia aphi, e tatau ona togafitia togavao ma acaricides (Aktara, Aktellik poʻo Karbofos).

Ina ua uma ona tupu

A maeʻa le taumalulu, o le a maliu le osteospermum faaletausaga. Ae o loʻo i ai se auala e avea ai ma se faʻalauiloa. I le tautoulu, ia eli i luga laau ma toto i totonu o ipu, lea e tatau ona tuu i totonu o se potu malulu, lea o le a latou fuga ai mo sina taimi.

Ituaiga ma ituaiga o osteosperm ma ata ma igoa

I le vaomatua, e tusa ma le 45 ituaiga o osteosperm e maua. O ituaiga nei e sili ona lauiloa:

Osteospermum o Eklon (Osteospermum ecklonis)

E maua i le natura i le itu i sasae o le itulagi Cape. O nisi ituaiga ua i ai ni puuga saʻo o le afa mita le maualuga, o isi - ua paʻu, feʻaveaʻi, toetoe lava o lapisi fetolofi. O le lapoa o ato-ato-ato e tusa ma le 8 simita, o la latou vaega tutotonu o le lanu violē, ma i luga o le pito i lalo o fuga lanu paʻepaʻe e tele veins o le lanu piniki. E i ai le eseesega o fugalaau ogatotonu o loʻo valiina i se lanumoana lanumoana.

Shrub Osteospermum (Osteospermum fruticosum)

O le atunuu moni o lenei ituaiga o le vaega pito i saute o Cape Region. O ona lauʻau fetolofi e mafai ona ufitia ai le tele o nofoaga. Fuga fugalaau e valiina i le paʻepaʻe, pale lilac poʻo le mumu. O sea ituaiga laau na aumai i Kalefonia, lea e salalau tele ai.

Faailoga Osteospermum (Osteospermum jucundum)

O se laufanua lauiloa lenei i totonu o Aferika i Saute. Fugalaau toetoe lava a atoa le taʻi tausaga. O fugalaau a Reed e lanu piniki-lanu enaena, lea e sili atu ona pogisa i le ogatotonu.

E tele ituaiga o laau ma ituaiga o lenei laau, ae o le auala na latou ulu mai ai e leʻi faʻamalamalamaina i le taimi nei. O le sili ona taʻutaʻua o latou:

  1. Bamba. O lenei ituaiga, pe a faʻatusatusa i isi ituaiga ma ituaiga o osteosperm, ei ai fugalaau lautele lautele. A faatoa fuga mai, o lo oi ai la latou lanu paʻepaʻe mama, lea e iu lava ina suia i le lanu viole.
  2. Faletini. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.6 m. O lanu o laulaau lanu e lanumoana-lanumoana. O fugalaau lamolemole e samasama samasama, ma o fugalaau fugalaau e pogisa.
  3. Cannington roy. O lenei laʻau vaivai o loʻo fetolofi. O le lapoa o ato e tusa ma le 8 inisi le mamafa, e aofia ai ni paʻu paʻepaʻe e iai ni lanu viole; i le aluga o taimi, o la latou lanu e suia i le lala-piniki.
  4. Congo. O lenei vailaʻau e i ai ni mea laiti laiti, ma o le lanu o fuga fugalaau e lanu violē-lanu piniki.
  5. Pemba. Fugalaau fugalaau i totonu o se laau faapena e ola faatasi i totonu o se paipa i le ogatotonu.
  6. Lusaka. Reed fugalaau e umi ma pale lanu.
  7. Volta. I le amataga, o fuga fugalaau e lanu piniki-lalac, ona suia ai lea i le toetoe a paepae.
  8. Silver scarkler. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.4 m. Le lanu o fugalaau lamolemole e papaʻe. E i ai ni lanu o le lanu malamalama i luga o pepa laupepa.
  9. Lanu piniki. O le togavao e oʻo i le maualuga 0.4 m. O le lanu o ato e piniki, aʻo le foliga o fugalaau e tutusa ma se sipuni.
  10. Starry is. O le maualuga o le vao e silia ma le 50 sene le maualuga. O le pito i lalo o fugalaau fugalaau e gaugau i le afa e faʻafiafia-lanu, ma o le pito i luga e paʻepaʻe.