Fugalaau

Fugalaau Faatoaga Fugalaau - Matagofie o le Sola

O le sunflower po o le heliantemum o se laau manaia matagofie ma le matagofie e avea ma se matagofie matagofie o le togalaau. O lanu lauiloa e lauiloa mo lanu eseese: mai le paʻepaʻe paʻepaʻe i le lanu moli po o le lanu viole. O laau e tumau pea o le a fiafia i nofoaga papaʻe, e teuteu ai le togalaau ma foliga fiafia.

Le igoa ofoofogia o se fugalaau pupula

O lona igoa autu, heliantemum, o se laau lalelei matagofie e maua mai upu Eleni e lua: o le la - "helios" ma le fugalaau - "anthos". Na taʻua e tagata o ia o se sola. O lenei igoa na tuʻuina atu mo se mafuaʻaga: o le taamilosaga o se laʻau i le oso aʻega o le lā ma le aso atoa "mataala" i le fetu, ma liliu ai ona toto i ona ave.

Ma le tele o igoa tauleleia o se sunflower na maua ona o lona mausali ma le tauagafau lelei: "rose rose", "papa", tagata fai togafiti, "mutia vao" ma le "oso aʻe o le la".

Faamatalaga o le Botanical

E tusa ai ma le faʻavasegaga o meaola, o le mata o le la e tusa lava ma le ituaiga o gaogao (pe shrubby) cistus. E pei o le toatele o sui o se vaega tauagafau, o le Tender o se laau lauolaola.

O faʻamau e saʻo pe faʻalaʻau (faʻaitiitia le tele, fetolofi i luga o le palapala), o le maualuga e oʻo i le 10-50 cm (faʻalagolago i le ituaiga). O laulaau ua faʻaloloaina, o foliga faʻalelei ma faʻamaufaʻailoga lima. E mafai ona i ai ni lanu mai le lanu: mai lau lanumeamata e paʻu lanumeamata. Fugalaau laʻitiiti ma pene e lima. O le lanu susulu o petals ma stamens e tosina ai iniseti mo le palotaina. A maeʻa le faʻafefeteina, o fualaau pusa e tupu i luga o le agavaivai, i totonu o ia mea e tele fatu.

O le nuʻu tonu o Heliantum e faigata ona faʻavae. E tasi le mea e mautinoa: o lenei fugalaau manaia ua oʻo mai ia i tatou mai mamao. Ona o lona mausali, na aʻafia ai le alii mai Aferika i Matu i le fusi o Arctic o Rusia.

Sogi totoina toto ma tausi lelei

E ui o le heliantemum o se laau e le lelei, o ia, e pei o laau totino uma, e manaʻomia ona faia ni tulaga talafeagai mo le olaga. Mafaufau i ni nai vaega o se mata, ma o le a fiafia ia te oe i lona matagofie mo se taimi umi:

  1. E le pei o fugalaau fugalaau e tele, e le manaomia e le heliantemum le laei pito i luga (latou te faaosofia ai le tuputupu ae o laulaau ma fatuga, ao laiti fugalaau).
  2. O le sola e fiafia i nofoaga mafanafana ma lelei. O nofoaga e tatau ona matutu (faʻafefe) i maʻa papa, mea tausi, oneone vaivai ma oneone.
  3. Ole Heliantemum e manaʻomia ona faʻafeinuina naʻo nisi taimi, i taimi vevela;
  4. A maeʻa le mumu mo le taimi muamua, e tatau ona teuteuina sina mea itiiti. O le mea lea, o le ae tausisia le foliga o le laau ma puipuia ai lona masini.
  5. E ui lava o le la o se mea e tupu pea, ae o nisi taimi e afaina i se maʻi masani e taʻua o le septoria (paʻu paepae). E tatau ona fufulu faʻamaʻi vave laulaʻau, ona susunuina lea. O le tamaloa lava ia e tatau ona suʻeina i se faʻafitauli 1% o le paluga o Bordeaux. E naʻo le auala lenei e mafai ona aloese ai le maliu o le laau.

O nisi ituaiga o sunflowers ei ai tikeri eseese o le teteʻe i le kiona. O lea, mo se faataitaiga, o fugalaau lanumumu e sili atu ona vevela, vave maliu i le malulu. E masani ona faʻaaoga e avea o laau taʻitasi.

Eseese o le la

O le taimi nei e silia ma le 70 ituaiga eseese o le sulu mata ua lauiloa. I totonu o le vao, e maua ai le vao mausali i savannahs o Aferika, Alps, Mediterranean Mediterranean, le Caucasus ma le itulagi o Arctic. O lenei fugalaau o lo o maua ai le lauiloa i le va o faifaatoaga. O le Heliantemum, totoina ma le tausiga lea e faigofie tele, ua avea o se tagata nofo tumau i togalaau i le salafa o le lalolagi. O nisi o ituaiga o tagata e fai togafiti e sili ona manaia.

O le la e tele-faʻafefete

E le pei o ona vaomatua, o lenei ituaiga e iloagofie e fugalaau tetele (e oʻo i le 4 inisi le lautele). Buds ma laumei e lanu samasama. O laulaau o le faʻalautele tele o le faʻalauteleina, o se lanu lanumeamata lanumeamata. O laʻau foi e lautele, e oʻo atu i le maualuga pe a ma le 30 cm.

Fafaga mata

O le sunflowers sunflowers o le lauiloa tele ma lauiloa. O lona lauʻeleʻele o Europa i Saute ma le Metitirani. O ogalaau e umi (e oo i le 30 cm), e fetolofi i le palapala. O laulaau e lelei, matagofie i mata, o le vine-lanumeamata. I le siosiomaga masani, o fugalaau e lanu samasama, ma i totonu o fale faʻatoʻaga - lanu moli, lanu piniki, fusi, mumu, pale lilac.

Lanu enaena

O se vaega itiiti o le totogi o loʻo i ai i nofoaga lafulafua ma papaʻe o Europa i Matu (e aofia ai Peretania Tele) ma Aferika i Matu. O lau e laiti, lalo, lanu enaena (o le igoa). O laʻititi e laʻititi, lanu samasama pe papaʻe.

Apennine sunflower

O se tasi o ituaiga sili ona tele o le heliantemum: o le maualuga o ona gaʻo e mafai ona oʻo i le 50 cm! O lona lauʻeleʻele o nofoaga matutu o mauga i Europa. O laulaau ua faʻaloloa, ufiufi i se fulufulu lanu. O fugalaau e lanu piniki ma se lanu samasama poʻo le lanu samasama-lanu samasama.

Laʻau o Arctic

Vaʻaga o Arctic - na o le pauga i matu o le heliantemum. O se ata o lenei fugalaau totoa o le a faʻataʻitaʻi i soo se tasi. O se tamaʻi manulele (toetoe lava o le lauulu) o le vao, le tasi mai lona aiga i saute, na nofo i totonu o itu leaga o matu. O fugalaau e lanu samasama tele i le lanu, ma o le maualuga o le faʻavaa e oʻo i le 40 cm.

O le eletise o Arctic ua manatu nei ua lamatia ma ua lisiina i le Tusi Ulaula.

Matafaga Alpine

E pei ona taʻu mai e le igoa, o lenei meaola e nofo i luga o le allopes o le Alps. Ua toesea le laau: o aʻa e oʻo atu i le maualuga o le 10-15 cm. O lau ma fugalaau e laiti. I le avea ma tagata matua, e iai ni lanu enaena e le masani ai.

Apu

O le heliantemums o le galalalaʻau o soʻo se natura faʻapitoa poʻo se faʻasologa faʻapitoa e faʻatautaia e le tasi ma le isi. E iloga i latou i uiga maualuluga teuteu, ese lanu ma le faʻamafanafana.

Suʻega Heliantemum

O se ata o auala e faʻapipiʻi lelei ai le totoina o le heliantemum e mafai ona maua i lalo. O lenei fugalaau e le lelei i tulaga ola, o le mea lea, e faigofie ona faʻafetaui i soʻo se vaega.

E sili ona lelei le lūlūina o fugalaau i totonu o tamai vavao seia oʻo ina malolosi malosi ma sauni e alu i le togalaau.

E mafai ona e tuputupu ae o se tagata lava ia. E lua auala e faʻapipiʻi ai lenei fugalaau: fatu ma vegetative (cuttings). O le fea e sili atu - filifili se faʻatoʻaga.

O le tuputupu ae o se sulu mai fatu e sili atu ona faigofie nai lo le faapipiiina. O lea e te faʻaititia ai le leaga i le laau ma e mautinoa e maua ai le iuga. E mafai ona faʻatau se ato o fatu i soʻo se faleoloa poʻo lima. Ma le isi, fuafua pe faapefea ona e totoina le alii. Lago, lulu i luga o fatu laau e mafai ona e amata i le amataga o Aperila.

O fatu e totōina i le fulufulu o le fulufulu po o le goto momoe o le a paʻu mo le 10-15 aso.

Afai e te manaʻo e toto fatu i totonu o se fale koli, fai i le faaiuga o Aperila. I le tulaga o le kiona, ia ufiufi fatu laau i se vaʻa.

O fualaau e tatau ona tuu i se mea mamao, aua o le taumafanafana o le a liu toto laau i vao vao. Ae paga lea, o le vao e tupu i lenei auala pe a uma le tausaga pe lua o le a fuga mai.

Afai e te le lagona e te faʻatali, e mafai ona e taumafai e aveese le taleni ma le vavae. I le ogatotonu o Iulai, o le afa-lignified cuttings (sili atu ma le tolu poʻo le sili atu tulafono faʻavae) e vavae ese mai se fale matua.

E sili atu le ave o vaega pito i lalo mo le tipi. O le pito i luga e toetoe lava a le mauaa.

Tuu ni lautusi se lua i luga o le tipi, aveese mea uma. Faʻaiʻu pito pito i lalo o le tipi i se aʻafiaga aʻa ma totoina pepe i totonu o se fagu paʻu (sili atu i le paolo). I le avea ai o se palapala mo se tipu, faaaoga 1-2 cm o le oneone. Suavai pe a manaomia.

O le susulu mata o se mea manaia lea e fiafia i ai le tele o fai togalaau. O lenei laau toto e aʻafia i soo se vaega.