O le togalaau

Ata, faʻamatalaga ma auala o le puleaina o vao

O le tovine e tosina atu i ai le tele o le tele o meaola faalafua. I le lalolagi atoa, e tusa ma le 800 ituaiga o iniseti ua resitalaina e mafai ona afaina ai fua o lenei faatoaga. Ma le isi, e le na o vine e aafia ai, ae aʻa foi i aʻa, lanu ma lanu lanumeamata, o meaola ma laulaau.

A aunoa ma se faiga lelei o le puipuiga o laau toto, puipuiga ma le togafitia togafitiga o fualaau mai faamaʻi ma meaola faalafua, o loo i ai se lamatiaga mai le 30 i le 50% o le seleselega, ma o nisi o fili o lenei aganuu e mafai ona faaleagaina atoa le faatoaga.

Mii vine ma metotia o le feutagaʻi ma i latou

O meaola faalafua e sili ona taatele o vine i le salafa o le lalolagi e tele ituaiga o meaʻai, lea, o le 'ai i sua o laulaau lanumeamata o le laau, faʻavaivaia le tovine. Faatasi ai ma le malosi lautele, o le iniseti ua faʻasaʻolotoina lea e mafua ai le sili ona leaga i fatuga ma lau o vine.

Afai e te le taofia le toe gaosia o iniseti i le taimi ma amata ona faʻaaoga metotia o le faʻafefeina o vine vine, o latou gaioiga taua e aʻafia ai le fuaina o vine, le lelei ma le tele o vine, ma puleaina o siama ma fatugi e mafai ona tupu i luga o vaega na aafia o le laau, e aofia ai faʻamaʻi o faʻamaʻi tuga e pei o le paʻu ma le paʻu sau.

Faʻailoga tamaloloa i le taumalulu i luga o vao poʻo totonu o pamu i le tautotogo, ua i ai i le vevela pe a ma le 7-8 ° C, amata ona fafaga ma tuʻu fuamoa. O le iʻuga, o loʻo faʻaleagaina le faʻavaeina o aʻafiaga ma pine, o le a maualalo le palasi i luma o le mite, ma o le tuputupu aʻe e vaivai. Afai e lavea e le meaʻai le tumutumu, latou te liu mumu, faʻapouliuli ma malepelepe.

O le afaina mai se iniseti, e maua mai i le 6 i le 11 augatupulaga i le vaitau, e faateleina i masina o le taumafanafana, pe a fafagaina fualaau suamalie mai sua o le lanu lanumeamata o le togavao.

O foliga o le i ai o le pusi e foliga mai o se mea leaga o le pito i tua o le laulaau laulaau, o foliga vaaia o tubercles e iloagofie ai, lea e fetaui ma tamai fale e ufiufi tutusa ma le lagona poʻo le pusa o le pusa.

O le malosi o le leaga o le laulaau, o le vaivai o metabolic process in its tissues. Afai e te le faia ni mea faanatinati e faʻafefe ai vine, o le lagona o loʻo i tua o laʻau e fusia, o le laulau laʻau, e toetoe lava a paʻu ese mai le gaosiga o le vine. O le laʻau vaivai ma faʻavaivai. O nisi taimi i lalo ifo o le ufiufi o le lagona ma le palasi suamalie.

Afai i le amataga o le vaitau o le togi e nofo i le pito i lalo o le vine, ona leai lea o se pule tatau, e mafai foi ona toe faʻafoʻi i luga o moli laiti. O le faasalalauina o le togi e faafaigofieina e ala i le vevela o le tau, o se matagi matagi, mai vaega mamaʻi o le laau i iniseti maloloina e maua i le taimi o le teuteuina, totoina po o le tui. Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le seleselega o vine mai vine mama, o auala mo le tetee atu i lenei meaola e tatau ona aofia ai faiga faifaatoaga ma le pulupuluina o iniseti ma meaola ninii.

Laititi vaivai pe faʻamaʻa i le taumalulu e mautinoa e tatau ona aveeseina. I le tautotogo po o le amataga o le tautotogo, pe a le amata ona tuputupu ae le vine, o le vine ma nofoaga aoga o le faaputuputuina o vine vine e togafitia i le lua pasene o fofo o DNOC. O le 3% nitrafen fofo o le a aoga e faasaga i le taumaluluina o faʻailoga fafine. Talu ai o iniseti e masani ona natia e le mafuaʻaga o le vevelaina o le tino, o loʻo taulai faapitoa i le itu pito i tua o laʻau pe a togafitia vine mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O se fuataga umi e tofotofoina ai le suaina o vine o le togafitiga faalua lea o laau toto ma sauniuniga o le sulfur. E taua tele le maualuga o le ea i luga aʻe o le 20 ° C, ma i le va o taualumaga e 10-14 aso.

Ina ua osofaʻia laau, o togafitiga faafomaʻi, e aofia ai Fufanon, Neoron ma Aktara, Actellik poʻo Tevit Jet, sa filifilia e le gata ona o le lelei, ae o lo latou saogalemu foi e faatatau i pepe ma tagata.

Fualaau aphid poʻo le phylloxera

O se meaʻai e sili ona lamatia mo faʻatauga ma ituaiga o vine vine a Europa o aphid aphid e faʻaleagaina ai togalaau i ituaiga uma lava o loʻo i ai nei, pe o ni meaʻai, nifo, iniseti ma eleʻele palapala.

O le i ai i Europa i le ogatotonu o le seneturi lona XIX, o lenei pest na mafua ai faʻaleagaga faʻaleagaina i vine sili ona lauiloa, o loʻo fesiligia ai le fausiaina o lenei faatoaga i Falani.

Aphid e maua ai le 7-8 augatupulaga i le vaitau, ma o se taunuuga, o laau toto ua afaina i le aʻa, ua faavaivaia, o lo latou aʻa ua amata ona ola, ma e aunoa ma le togafitia o vine mai faamai ma meaola faalafua, ua mate le vine i ni nai tausaga. E mafai ona e taulimaina lenei fomu i le na o le aveeseina atoatoa o vao ua afaina. O le laulaau, o loʻo faʻaalia mai i le pito i tua o lau o galls o loʻo aofia ai le 'aphid eggs, e masani lava ona iloa i le tausaga lona lua.

Talu ai ona o lenei mea matautia matautia, ua taofia, o fua ia e pulea ai, o le puipuia lea o le salalau o aphids, faʻapea foi le faʻaaoga o le phylloxera. E faʻaaogaina le pepa pepa, Actelik, Dilor, Confidor Maxi ma Etafos. O le togafitiga muamua e faʻatinoina pe a fulafula tetele ia tumutumu, ma lona lua o loʻo i le laasaga pe'ā uma ona i ai le 9-12 laʻau i luga o laʻau.

Leafworms ma isi vailaau lanumeamata o vine

O anufe o fuifui vine, vine ma lua tausaga le matutua e fafaga i luga o fagu, fugalaau matagofie ma tumutumu o vine, faapea foi ovaries ma fua o vine. O se taunuuga, o vaega ua aafia o le vine e pala pe malogo ma mate. I luga o vine vine, anufe o moa ma moa, fafagaina i luga o laʻau ma laulaau, faʻapipiʻi foi. A aunoa ma se mea e tatau ai, o le faaleagaina tele o vaega lanumeamata o le laau e mafai ona mafua mai i se mol-miner, o ona aʻa o loʻo atinaʻe i totonu o le laʻau o loʻo fafaga i ai ma fai ai ni fualaʻau.

O le puipuia o fualaau aina mai laʻau ma laʻau, o le gaosia o fualaau mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma iniseti e faia i le taimi e lele ese ai le lele.

Afai e maua fuamoa ma caterpilla i luga o vine, e taua le aveese ma le faaeteete o vaega ua faaleagaina o le laau, ma puipuia ai meaola mai le faasalalauina. E mafai ona e puipuia le seleselega e ala i togafitiga sosoo e tolu faatasi ai Fozalon, Ambush, Sumitsidin poʻo mea faʻapitoa o meaola faʻaonapo nei.

O malaga: se faʻamatalaga o le pia vine, ata ma metotia o togafitiga

O le parasitic i le vaega lanumeamata o vine vine e laiti, e oʻo atu i le 0.6-2 mm le uumi, o iniseti e pupuni ai le ufiufi o laʻau ma tipi ma suʻe sua, e mafua ai le tuai i le atinaʻe o le vao i le tautotogo.

I luga o laʻau ua afaina, o lanu enaena e aliali muamua i luga o le pito ona sosoo ai lea ma le ipu atoa, o le tino ua leaga ma faasolosolo malie.

E mafai foi ona vaaia mea faapena i luga o vine laiti, o meaʻai, ma mulimuli ane i luga o vine. E pei o le pepa o vine, o auala e faʻafefe ai nei iniseti e faʻaaoga Phosphamide poʻo BI-58, Carbamil ma Methomil.

Scabies ma mealybugs

O pupu vine e tosina mai le tele o faʻamaʻi. Laititi laʻititi o iniseti ma siama mealy, e taʻitaʻia ai se olaga ola solo, nofo lelei i luga o le vine, fufulu ese le sua. E mafua ai ona faʻavaivaia vaega o loʻo aʻafia o le laau, o latou faʻamago ma le gaʻo maualalo. O le i ai o le fua o iniseti e maua mai ai ni mea lanu o le manava o le meli na natia e nei iniseti. Ae peitai, o le faaleagaina o le laau mai lenei ituaiga o meaola faalafua e le faatapulaaina i le vaivai o pupu ma laʻau, o le a le pine ae amata ona tupu i luga o nofoaga masani o anufe ma fua o iniseti, ma fofo o faamai matautia mo vine. O fea e faʻaalia ai nei faʻamaʻi vine i le ata ola, ma pe faʻapefea ona togafitia le togavao e aʻafia ai i latou?

I le autumn, fuainumera laʻitiiti e iniseti e taulaʻi i luga o le faavae o fuʻa taʻitasi, faʻapipiʻi ma le taumalulu. I le tautotogo, o iniseti matutua e maua ai le ola i se tupulaga fou, lea e aliali mai i lalo o leoleo o tina ua maliliu.

Mealy mealybugs faʻatasi ai ma se paʻu mafiafia paʻu e pei o se ufiufi e mafai ona mafua ai le faaleagaina matuia o vine. O le vevela i le ituaiga o meaʻai i lalo o le paʻu o le matutua matutua ma e oʻo lava i luga o le taʻavale e lagolagoina, mea faʻamaʻi ma le amataina o le vevela agai atu i vaega lanumeamata o le laau, e fufulu ma lau, pe a avea i latou ma tagata matutua. Faʻatasi ai ma mealybugs ma ituaiga eseese o iniseti e taua e ala i le faʻaaogaina o vaega uma o loʻo i luga o le togavao, faʻatasi ai ma faʻamatalaga o le taʻavale. O le fufuluina o le togafitiga e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi amataina pupuʻu ma, mautinoa, i lalo o le maualuga o le mamafa, ina ia ulu atu le fualaau faasaina i totonu o le paʻu o le cortex.

Mowers po o sovils

Vailavine ua faaleagaina e le tele o ituaiga o vailaʻau, lea e tafe mai ai lauulu ma lau laulaau o laulaau laititi, ma o latou aʻa e mafai ona matua faaleagaina ai le aʻa.

Vaʻa matutua ma pito o lenei taumalulu i le eleele i le loloto e 15 i le 30 cm O le gaoioiga a iniseti e amata i le oʻo mai o le tautotogo, pe a vevela le ea i luga atu o le 10 ° C. O le gaioiga o vine mai faʻamaʻi ma meaola faalafua, e aofia ai sovils, e faia e ala i iniseti, mai ia Aperila e oo i Me, pe a fafagaina pusi, ma ia Iuni foi, pe a tulaʻi mai talavou mai le eleele. O le tovine e fealuaʻi faʻaluaina i le va o le 10 aso, e faʻaaoga ai chlorophos ma fosalon, o le palapala ile laina e tatalaina i le loloto o le 15 cm.

Puipuiga vine mai le otaota

Afai o le tele o le taumafanafana, e faʻaleleia malosi le numera o le isp colony ma saili mo taumafataga o le protein e fafagaina ai fanau, ona oʻo lea ia Aokuso, e amata ona sauniuni iniseti mo le taumalulu ma o latou meaʻai e suia lelei lava. Mai le afu, o le taimi nei e fiafia tele, o le seleselega o le tele o togalaau, e aofia ai vine, e pagatia. E le gata i lea, talu ai ona o le paʻu manifinifi o vine vine, o nei meaola faalavela e mafai ona faʻaitiitia le gaʻo ma afaina ai le lelei o palasi.

O le mea lea, o le puipuia o le tovine mai afifi o se galuega e sili ona taua mo le fai togalaau.

E le faigofie le faʻataʻitaʻiina o masini ona o le faaaogaina o vine mama e faʻaogaina ai le faʻaaogaina o iniseti.

O le taunuʻuga sili e mafai ona ausia pe afai e te amataina le taua faasagatau i le meaʻai i le taimi muamua ma faʻaaoga uma auala o iai. O le faʻaleagaina o nifo o horton e sili ona faia i le afiafi, pe a potopoto iniseti mo le po. Afai o le ae faia sea ituaiga o galuega, e tatau ona e faia uma fuafuaga mo le saogalemu o le tagata lava ia. O le nofoaga o le saogalēmū leaga e togafitigaina ma se faʻataunuʻu vave, faʻaaogaina le iniseti e aʻafia ai mai le afaina.

O le faʻaogaina o mailei faʻatautaia ma faia i fale ua le mafai ona fesoasoani e faʻateʻa ese ai iniseti, ae faʻatasi ai ma se auala faʻaletausaga o le a faʻaitiitia ai le numera. I le amataga o le taumafanafana, o le mailei ua tuʻuina atu i aano o manu po o iʻa, ma ia Aokuso ma Setema ua tumu le vaa i le siva poʻo isi mea suamalie. A o latou faatumuina, ua faamama le masini ma tautau latalata i le tovine.

Pe a amata ona vevela palasi, puipui le vine mai puʻu, isi iniseti ma manulele, e ufiufi i ie uʻamea e faʻaaogisi poʻo mea e le o lalagaina. O sea ituaiga fale e tatau ona lava le saoloto ina ia le faalavelave i le laʻuina o vine ma ia taofia le foliga mai o le taofiofia i totonu ma le atinae o le pala.