Laʻau

5 sili ona matagofie o fugalaau i le po

E tele mea teteʻe eseese i le natura. O se tasi oi latou o fugalaau i le po. Latou te fuga i le po ma faʻatumu le ea ma a latou manogi matagofie..

Fugalaau e fuga i le po

Pogisa o le po - o le mea moni o se vavega o le natura. Latou te faʻasao a latou meaʻai i le po. E sili ona lauiloa i lalo.:

  • Mirabilis
  • Pati afiafi
  • Enotera
  • Mati
  • Alissum

Mirabilis

O le mealilo o le po e gafa ai Mirabilis i le igoa. Mai Latina, "mirabilis" ua faaliliuina o se "mea ofoofogia". Maofa eseese i le lanu ma le le lelei i le tausiga. Afai e te totoina ituaiga eseese o mirabilis lata ane, o le isi tausaga o le a suia ai le ata lanu. O fuga o le a eseese lanu i luga o le tasi togavao. Ona o le mea moni o le laau e fuga i le po e taʻua o le "matagofie o le po." E fuga mai i le afiafi ma fuga seia oʻo i le taeao, faʻamafanafanaina se manogi manaia.

Mirabilis

O Mirabilis e ola mo le tele o tausaga, pe a leai se tauvaga leaga. I totonu o eria o malulu e malulu tele e taua i tausaga taʻitasi.

E mafai ona faʻaleleia Mirabilis i le tele o auala.:

  1. Fatu
  2. Vaeluaina o le vao
  3. Laʻau
  4. Totoina o se aʻa mo le taumalulu

Fanauina o fatu sili ona faigofie ma sili ona aoga. I le itu i saute, e faʻalauteleina ai le mirabilis e le totoina o le tagata lava ia.

Bush division e mafai ona gaosia pe a faʻapea e iai le aʻa o le vao. Latou teliina se laau ma vaevae aʻa i se suo poʻo se naifi. O vaega vavae ua totoina i vaieli eseese.

Metotia o le faʻaleleia e ala i le vavae matua faigata ma e le o taimi uma e aoga ai. I le avea ai o se tulafono, ou te faʻaaogaina pe a leai se isi auala e puipuia ai foliga o le laau. Ina ia faia lenei mea, ave se sola malosi. O le tipi i luga o le fuʻa ua mūmū, faʻafefeteina i se tupuga o le tuputupu ae ma mafai ona aʻafia i le vai poʻo le eleele.

Toto se aʻa mo le taumalulu i itulagi ma malulu malulu. O aʻa e teuina i totonu o le oneone, matauina le maualuga o le susu. O lenei metotia e seasea faaaogaina. Talu ai e seasea lava ona taofia le aʻa ona o le faigata o le tausisia o le talafeagai o le susu. O le aʻa e mamae pe pala. 

Pati afiafi

Vespers ua taʻua i nisi taimi Hesperis ona o le mea moni e fuga mai i le afiafi. O laulaau o le pati o le afiafi e atoatoa ma liʻo. O fugalaau Hesperis e mafai ona liua, lanu samasama pe papaʻe. O se togavao i se afiafi e mafai ona oʻo i le 75 inisi le maualuga. O fugalaau e laiti tele.

Afiafi afiafi po o le faʻalavelave

Vespers o le malulu, o le laau e le lelei. O le pati afiafi e fuga mai mo le tusa ma le lua masina. Fugalaau e faalagolago i tulaga o le tau. 

Afai o le taumalulu e le o le kiona, ona tatau loa lea ona ufiufi le pati afiafi i laulaau, lala laʻau. A leai, i taimi o matagi malulu, e mafai ona mate le laau.

Faʻapena faʻaaogaina fatu. E faʻatau i totonu o se faleoloa, pe faʻapotopotoina na oi latou lava. E faʻaleleia lelei foi e le totoina o le tagata lava ia.

Toto i le tautotogo o le tautotogo ma le taumafanafana po o le tautoulu Ae o le a totogo na o le tausaga a sau.

E tatau ona toto se pati afiafi i se mamao e 30-40 centimita. Malamalama mama. O le eleele mo le totoina o le pati o le afiafi e matala ma lafoaʻi.

Enotera

Enotera o se laau mataʻina, faʻaalia lona matagofie i le goto o le la. Na taʻua foi le Candle Night ma le Donkeyweed.

Enotera

O le afiafi o le primrose o se tausaga faʻaletausaga, lua tausaga ma le faʻalauiloa. Faʻalauteleina o togalaau o loʻo ola aʻe i totonu o laufanua mafanafana. Fugalaau e sau lanu samasama, paepae, lanumoana ma le mumu..

Maualuga e mafai ona oʻo i le 30-120 senitimita. E faʻalagolago i le ituaiga afiafi muamua. O gaʻo e faʻatuina pe fetolofi.

Mati

O Mattiola o se tasi o le aiga pepelo. O le laau ei ai le saʻo saʻo ma lanu lanumeamata susulu. O fugalaau a Mattiola i luga o le siʻosiʻomaga o le cystiform e lanu moana, paepae, samasama ma le lanu violē. E i ai se manogi manaia. O le mea lea, ua totoina i autafa o fanua.

Mati

E i ai se tulafono faʻapitoa e tatau ona mulimulitaʻia pe a tulaʻi mai matthiola.

E le mafai ona e totoina se laau i le eria lea na tupu ai le kāpeti, po o se isi sui o cruciferous.

I ia nofoaga, e mafai ona aʻafia le matthiol i se maʻi afaina poʻo isi maʻi, lea o le a oʻo atu ai i le oti o le laau.

Alissum

Alyssum o se auʻau matagofie. E fiafia le Faatoaga mo lona le mautonu ma le mafai ona fuga, amata i le tautotogo ma faaiu i le autumn. Lea laititi e laʻititi i le lapopoa, lautele i foliga. O fugalaau e fa ia petals, o loʻo sinasina, samasama, lanu piniki ma le lanu violē. E laiti tele, ae o le tausiga lelei, e mafai ona tele fugalaau alissum i tausaga taʻitasi.

Alissum

O le vao e pei o le la, avanoa tatala. Alyssum e seasea lava ona faʻafeinu ma faʻafefe le vevela lelei. Ae o le masani ona inu susu e mafai ona oo atu ai i le oti o le togavao.

Talu ai o le laau e ola vave vave, e tatau ona toto i se mamao e 30 centimita mai le tasi.

O fugalaau fugalaau e le mafai ona mitamita tele, fugalaau matagofie. Ae e tasi le mea e tutusa, lea e tosina ai le tele o fai togalaau. O se manogi manaia e le mafaagaloina e mafai ona e fiafia i le po atoa.