O le togalaau

Suafa faʻamalosi - faʻamalolo faʻamalolo i lou dacha

O lenei laʻau masani mai le clamaceae, e tusa lava pe foliga mai ma pei o upega, o loʻo i ai se nofoaga faʻapitoa i le faamalologa ma laau faʻafeʻau. Ma o mea uma ona o le telē tele o moe, flavonoids ma suauu o loʻo i totonu. E le o se mea faʻafuasei le taʻua o le Cadillo o le "Forest Balsam". Pe a fuga le mea manogi, e tumu le nofoaga lata ane i le manogi o le meli suauu ma e masani ona taamilo i luga ia pi. Le igoa latina o lenei laau Melittis melissophyllum. I le Eleni, o le pamu lemoni o le pipi, o le meleni o le meli. Ma e le o se mea faʻafuaseʻi i tausaga talu ai nei, ua sili atu ona lauiloa le mea e sili ona lauiloa ma ua faʻapupulaina i le fale.

Suauu solisolist (Melittis melissophyllum) e na o le pau ia o ituaiga o le genus Cadillo (Melīttis) Aiga Lamiaceae. I le faʻavasegaina faʻaonapo nei, Censer Carpathian (Melittis melissophyllum subsp. kapoti), poʻo le Censer Sarmatian (Melittis melissophyllum subsp. sarmatica) o se faʻasologa o le censer melissolis.

I le natura, o le meaʻai e tupu i vaomatua, e masani lava i Central ma Europa i Saute. O se tasi lea o ituaiga meaola o le Metitirani anamua. E maua foi le suauu i le itu sisifo o le CIS. E lisiina i le tele o tusi lanumumu, ona e faamataʻuina i le faʻaumatia, e mafua ona o ona faʻamalologa ma uiga lelei.

Criser melissolistny (Melittis melissophyllum). © GMLinz

Le faʻaaogaina ma le aoga o meatotino o se mea manogi

O le manogi o mea manogi e manaia manogi ma e faʻaaogaina e faʻatau ai le teas ma agaga, o se tasi o vaega autū o ituaiga uma o pamu. I le taimi lava e tasi, o mea inu e maua ai le lanu lanumeamata lanumeamata ma se mea uiga ese. I le mafaufau, o le mea e sili ona lelei e faʻamalolo ai le tino, e faʻamaonia lelei ai le gastrointestinal system, ma faʻaitiitia ai le colic ma le tiga. O se mea e sili ona lelei mo le tele o faʻamaʻi ma abscesses i le gutu ma le gutu. Latou te inuina foi le tincture mai laau mo maʻi o le ate ma le fatu.

O se mea manaia tele lenei. E mafai ona ola i totonu o lou fale ma ia i ai i taimi uma i le taimi tatau. I le faʻamuamua, o lenei mea totino e le o se mea e sili ona manaia, e tupu lelei ma se tausiga faapitoa e aunoa ma se faʻafeiloaʻiga mo le 15-20 tausaga. I le aganuu, o tagata taitoatasi e sili atu ona sili atu ona telē, e faʻapitoa i le tele o fuālaau ma fua o fatu. Ae e tatau ona e iloa nisi mealilo pe ae tuputupu ae.

Criser melissolistny (Melittis melissophyllum). © Stefan.lefnaer

Faʻatauina o meaʻai

E masani lava ona faʻalauiloaina e le fatulala le suauu.. E mafai ona e aoina fatu mai vao vao (tuai o Iuni - vave Iulai) pe faʻatau i totonu o se faleoloa. Lauina i fatu i Iulai. E tatau ona manatuaina i totonu o le pusa ipu, o fatu i le taimi e teuina ai vave le gafatia o le malosi o le germination, o lea e sili ai le totoina o le seleselega fou. O nei laau toto e manaʻomia le tamaoaiga, o le tamaoaiga, o loʻo faʻaleleia ma lelei le palapala. Manatua e le fiafia le pusa ipu i le susulu o le la, e sili atu le totoina i se paolo. A o lei luluina, o le palapala e tatalaina i le loloto o le 20-25 cm, e faʻaaogaina le fugalaʻau (pe tusa ma le 2 kilokalama i le m2), ma o le pusa o mea manogi e totoina i le loloto o le 2-3 cm. ia Me. I le tausaga muamua, latou te ola i le 30 cm. E ulu atu le laau toto i le vaega o gafa mai le lua tausaga o le atinaʻeina.

Vaaiga lautele o le laau cadillo

O se isi auala i le faʻalauteleina o fatu mo se mea e sili ona suamalie e ola ai: toso ma vaevaega o le vao. E masani lava ona vaevaeina le meaʻai i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, i le masina o Aperila poʻo le tautoulu (Setema-amataga o Oketopa), pe a faʻafouina le faʻafouina o fatu. E sili atu ona lelei le mea e fai i le taimi o le vavao. Laʻau aʻa i lalo o se ata palasitino i le paolo, e masani lava pe a mavae le masina, ma aʻafia e ausia le 60%.

Afai e te mulimulitai i nei tulafono faigofie, o lau togalaau o le a faatumulia i manogi manogi i le tautotogo, e mafai ona e ofoina atu i taimi uma ia malolo se 'ava faapitoa mai le mea manogi, ma o le ae maua se togafitiga sili ona lelei ile lima.