Laʻau

Arabis (Rezukha)

O le laʻau faʻamaina Arabis (Arabis), e taʻua foi o le vao, o se sui o le aiga pepelo poʻo le kāpeti. O lenei ituaiga e aofia ai le silia ma le 100 ituaiga. I totonu o le vaomatua, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i vaega o loʻo i ai se fesuiaiga o le tau o le Northern Hemisphere, faapea foi i mauga o Aferika i le taumafanafana. E le o manino manino pe faapefea ma pe o fea na sau ai le Latina igoa o lenei laau. Latou te taua lea mea ona o le vao e ufiufi i lauulu malulu, lea e mafai ona lavea. O Arapi ua atiaʻe mo le silia ma le lua seneturi. I le mamanu o le laufanua, o nei fugalaau e teuteuina fugalaau ma fugalaau, faatasi ai ma rabatka, tuaoi ma mauga alpine.

Arabis features

Ua totoina Arabis e avea ma tausaga taʻitasi pe faʻaaloalogia. E faʻaaogaina e pei o se palapala, e pei ona fetolofi, o aʻa ua totō. O le maualuga o le vao e le sili atu i le 0.3 mita. I luga o lauusiusi lanumeamata laulaʻau o loʻo i ai se pusa tele, o latou foliga o le foliga o le fatu, latou te mausali, o nisi taimi ma se pito faʻamalosi. E leʻo tele ni mea faʻapitoa o le ituaiga racemose e aofia ai fugalaau faalua pe faigofie, e oʻo atu i le diamita 15 mm, e mafai ona valiina i le paʻepaʻe, samasama samasama, lanu piniki poʻo le lanu viole. O le tele o le totoina o le laau e umi, ma e amata ile vaeluaga o le tautotogo. O faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina ai se manogi manaia, lea e tosina ai le tele o pi i le togalaau. O le fua o se pusa totonu lea o loʻo i ai fatu o se foliga faʻalelei. E i ai ituaiga o fatulaʻau pipi. O lenei laau e fesoʻotaʻi ma le horseradish, kapisi, Iberis, alissum, colza, sinapi, radish ma isi sui o le aiga pepelo. E le gata o se manogi manogi, ae e le o se mea lelei i tulaga tuputupu ae.

Tuputupu vao arabis mai fatu

Lauina

O Arapi e faigofie tele ma e faigofie ona tupu mai fatu, lea e mafai ona e faʻatau i faleoloa faapitoa, nofoaga o togalaau poʻo faʻaaliga fugalaau. O le luluina o fatu e mafai ona faia tuusao i le eleele palapala i lalo o le taumalulu ia Oketopa. E mafai foi ona e totoina se ogalaau e ala i laau, i le fea tulaga e te manaomia e lulu ai fatu ia Aperila. Ina ia faia lenei mea, ia tumu ia pusa po o atigipusa ma se faʻafefiloi eleele e aofia ai laufanua togalaau ma tamaʻi oneone poʻo oneone (3: 1). O fatu e manaʻomia ona tanumia i le meaʻai i le na o le afa senitimita, ona tuʻu lea o le koneteina i se nofoaga e tusa ma le 20 tikeri le ea o le ea. Ina ia faʻaleleia le fatuina o le fatu, e tatau ona ufiufi le atigipusa i mea e leai ni mea e fai, mo se faʻataʻitaʻiga, agrospan.

Tuputupuina o laau

A maeʻa le 3-3.5 vaiaso pe a maeʻa foliga o fualaau aina, ona aveeseina lea o le fale, aʻo faʻavaveina e tatau ona faʻaitiitia. O fualaau e tatau ona tuʻuina atu i se nofoaga mafanafana ma lelei. O le tausia o lenei fatuga o le a le faigata. E naʻo le manaʻomia ona faʻafeinu pe a manaʻomia, faʻapea foʻi ma le faʻapipiʻiina lelei o le pito i luga o le meaʻai.

Filifili

A oʻo ina faʻaalia muamua le laupepa moni i totonu o laau totō, e tatau ona suʻeina, ae na o oe lava e te totoina se pou, e pei o se isi laau. Ina ia faia lenei mea, o le a totoina le laau i totonu o ipu taʻitasi pe totoina i se mamao o le 0.3 m. Afai e te fuafua e faʻaaoga lenei fugalaau e pei o se mea e maua ai le eleele, ona e le manaʻomia lea ona fufulu. 10-12 aso ao lei totoina le arabis i le eleele palapala, e tatau ona fai. O le faia o lenei mea, o laʻau e faʻafeiloaʻi i le auala i aso uma, ae o le umi o taualumaga faʻamalosia e tatau ona faʻagasolo malie. A tupu mai i le ea fou, tuʻuina atu ia te i latou le puipuiga mautu e puipuia ai tupe. A maeʻa ona faʻaogaina lelei laau i tulaga fou, e mafai ona totoina ile eleele.

Lafoaia o arabis i luga o le avanoa

O le a le taimi e faʻatau ai

O le totoina o laau i le eleele lafoaia e tatau ona faia i aso mulimuli o Me po o aso muamua o Iuni, ae e tatau ona manatuaina e tatau ona i ai i le togalaau ia le itiiti ifo ma le tolu laulau laulaau moni. O le saite sili ona lelei mo le faʻaleleia o le fanua o le a avea ma se tasi e malamalama lelei ma feʻilafi e le matagi. E ui i lea, e mafai ona totōina i totonu o se fale paolo, ae e tatau ona manatuaina i lenei tulaga, o le fuga o vao e itiiti le tele, ma o le a le tupu tele.

E faʻapefea ona lau

O le eleele e talafeagai mo le totoina e tatau ona oneone, tatala, aua le susu, tumu i mea o minerale ma meaola, faamamaina o vao vao ma togafitia lelei. Mo le faʻaleleia atili o le ea ma le susu o le eleele, e fautuaina e faʻapipiʻi tamai maamaa oneone, oneone ma turupulu i totonu. Ae peitaʻi, afai e tupu aʻe Arabis i le eleele malulu poʻo le eleele elepisi, e le oti, ae o le a le tupu tele. O le fuafuaga mo le totoina o fatu 0.4x0.4 m. I totonu o le tasi pu, e mafai ona e totoina le 3 po o le 4 laau i le taimi e tasi. O le toto totoina e manaʻomia le tele o le suāsusu. I le tulaga e leʻi faʻamaʻaina le palapala aʻo le i totoina, ona 1-2 aso lea i le maeʻa ai o lenei faʻataʻitaʻiga, ia mautinoa e fafagaina le laau i le faʻaaogaina o meaʻai. O le fuā muamua e mafai ona vaaia i le tausaga lona lua o le olaga.

Tausia le vao i le togalaau

E tatau ona tausia le togavao i le auala tutusa e pei o le tele o togalaau masani. E manaʻomia le faʻafeinu, vela, fafagaina, teuteuina i se taimi tatau, ma ia tatalaina le pito i luga o le saite ma mataʻituina le soifua maloloina. O lea fugalaau e puipuia i le lamala, ma e sili atu le faʻamamafa nai lo le faʻafefe. Ma o lona uiga o le fausua e tatau ona faʻatulagaina pe a fai e umi se taimi malolo. Manatua o le fausua e tatau ona faʻalelei.

I le amataga o lona soifuaga, e manaʻomia e Arabis ona faʻamautinoa le saʻolotoga mai le mutia vao, ma o lea, e manaʻomia le veleina masani. Ae peitai, i le aluga o taimi, o le fugalaau o le a tupu malosi ma o le a ia "tuʻimomomoina" vao. O fualaau faʻamalosi e tatau ona faʻapipiʻi faʻapipiʻiina e faʻapipiʻi ai le fale. Taimi ese le aveeseina o fugalaau na amata ona mou ese atu, e fesoasoani i le ola umi.

Arabis breeding

E mafai ona e faʻapipiʻiina le casing e fatu, faʻapea foʻi ma auala vavave e pei o le tuʻuina, vavae ma vaeluaina le vao. E uiga i le tuputupu aʻe o lenei fugalaau mai fatu o loʻo faʻamatalaina auiliili i luga. O seleni e mafai ona faʻateleina ai le tele o ituaiga o le rezuki. I lenei tulaga, o le 'au o se laulaʻau laulaʻau ma se mulivae, o se vaega o le fale faʻapitoa. O aʻa o le a tutupu mai i lenei palapala. Ina ia maua le '' saʻo, 'e tatau ona vaʻaia le laulaʻau laʻau mai le togavao ma se tamaʻi ina ia vaeluaina ai se vaega o le pupufana ma le tino o le tino. O le seleseleina o le seleselega e faia i le faaiuga o le fuga. Afai e manaʻomia, e mafai ona avea le pito i luga o le uʻamea e pei o se alalaʻau, o lona umi e tatau ona 10 centimita, ma o pepa laʻau uma o loʻo i lalo e tatau ona vavae ese. O le seleselega ua totoina i se vaega ole palapala ile itu, ona tatau loa lea ona ufiufi le pusa ile pulou, lea e tatau ona manino. E tatau ona tuʻuina i totonu o se nofoaga lelei le mea e tatau ona maua i totonu o le kiona, lea e tatau ona puipuia mai le la susulu. O le palapala e tatau ona susu i sina taimi. E manaʻomia foi e le tipi le faʻamalosi o le tino, ma o le condensate e tatau foi ona aveese mai luga o le malutaga. A maeʻa le toe faʻafoʻiina o le tau o le pito i luga o laupepa, o le a mafai ona amata le totoina o le tipi i le togalaau.

Ina ia maua se taotoga, e tatau ona e filifilia se malosi malosi ma punou i luga o le saite. Faʻamau lenei mea i lenei tulaga i le vaega o le laupepa lauulu ma aua neʻi galo e teu le pito i luga. Aʻo aʻa mai aʻa laiti mai le laupepa laulaau, e mafai ona vavae ese ia papa mai le togavao ma totoina i se nofoaga tumau.

Afai e te ola i le tele o ituaiga arabis, ona fautuaina lea i le vavaeina o le vao. Aveese le vao mai le palapala, vaevaeina i ni vaega, lea o le ae totoina i nofoaga fou fou. Faʻapipiʻi le fugalaau i lenei auala, e fautuaina i le gataʻaga o le fuga.

Suiga

E mafai ona faʻapipiʻi le kaseti i le vaevaeina o le vao, ma e aunoa ma le aveeseina mai le palapala. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona togi pine i le pito i luga o le saite ma faatalitali mo aʻa e ola mai laulaau lau. Ona vavae ese lea o vavaega mai le matua matua. Latou te manaʻomia le vaevaeina i vaega e tusa ai ma le numera o fusi aʻa. Ona latou nonofo ai lea i nofoaga tumau.

Maʻi ma faʻamaʻi

O Rezukha e maualuga lona puipuiga i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, e seasea lava e mafai ona ia maua se mosaic viral poʻo se pulou faʻasalalau e mafai ona faʻapipiʻi i ai. Afai e iai ni lanu enaena lanu enaena i luga o laupepa laulaʻau, lea e faʻaleleia le taimi seia oʻo ina latou fefaʻasoaʻi, o loʻo taʻu mai ai o le laau e pisia i le mosaic viral. O lenei mea e le mafai ona faʻamalolo, o lea e tatau ai ona aveese mai le eleele ma faʻaumatia. O le vaega o loʻo fuga ai le fugalaau fulafulaina e tatau ona faʻamaligiina i se vaifofo malosi o le potassium. I lenei nofoaga, e leai se mea e mafai ona tupu mo le itiiti ifo ma le 1 le tausaga.

Afai o se fusi faʻasalalala faʻalelei i luga o le vao, ona faʻafefeteina ai lea i le fafie o le afi o se mea e sili ona lelei ma sili atu le malosi o galuega. I ia tulaga, ua fautuaina e sulu le vao ma Aktara, Karbofos, Aktellik, Biotlin poo Iskra.

Arapi pe a uma ona fuga

Fatuina fatu

A fuga mai le fugalaau, e tatau ona e filifilia mea e sili ona mataʻina ma otootoina. A maeʻa muamua gutu, o le a mafai ona amata aoina fatu, aua o se aso vevela ua filifilia. O le mea moni e faʻapea afai e te aoina fatu ile aso timu, o le a maualalo le germination. Muamua e te manaʻo e tipiina ia mea e fai ma vaega o le ata. O loʻo tautau i latou i totonu o se potu malulu ma faʻatali seia maeʻa. Ona maua mai ai lea o fatu mai le faʻailoga ma tuʻuina i totonu o se atigipusa pepa, o loʻo teuina i se mea matutu, pouliuli.

Saunia mo le taumalulu

A aunoa ma se malutaga, e mafai e se fugalaau ona tatalia se paʻu o le vevela e itiiti ifo i le 5-7 tikeri. Afai e faʻaitiitia le vevela o le ea, o le a oʻo atu ai i le oti o vao vao. Faatasi ai ma le amataina o le kiona, e tatau ona teuteuina ia togi, ao tumau a latou vaega ile luga ma le umi ole 20-40 mm. Ona ufiufi ai lea o le laupepa i se apa o laulaʻau mamago, ma e mafai ona e ufiufi ai i se mea ufiufi poʻo ni lala laʻau.

Ituaiga ma ituaiga o arabis ma ata ma igoa

Lalo o le a faʻamatalaina na ituaiga ma ituaiga e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga.

Arabis alpine (Arabis alpina = Arabis flaviflora)

I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua lenei ituaiga i le pito i matu o Scandinavia, i luga o mauga o Europa i Sisifo ma Amerika i Matu, faapea foi i Sasae Mamao ma Polar Urals. O le maualuga o sea ituaiga laau toto e mafai ona oʻo ile 0.35 mita. O lo o alu aʻe faʻamau, ma o loʻo faʻapipiʻi i luga o le eleele ia ituaiga vegetative i luga o le poloka, o la latou lala malosi, e le oti i le taumalulu ma faia ni pupuni e pei o pilimanu. O le foliga o pusi laulaau lau laʻau e afaina, ma o le basal o le oval. O le faʻaogaina o le ituaiga racemose e tusa ma le 50 mm, e aofia ai fugalaau manogi e tutusa ma le 10 mm, lea e mafai ona vali paʻepaʻe poʻo le piniki. O le fugalaau e amata ia Aperila ma e tusa pe 4 vaiaso. Faatoaga togalaau:

  1. Sneeshaube. O le maualuga o le vao e le sili atu i le 0.25 m. O le umi o le racemose inflorescences e tusa ma le 15 simita, e aofia ai fuga lanu paʻepaʻe tetele (20 mm).
  2. Terry. Inflorescences e sili atu le lapoa pe a faatusatusa i le uluai ituaiga meaola, e faapena foi i le tauagavale.
  3. Pink. O le maualuga o le vao e le sili atu i le 0.2 mita. O le umi o le inflorescences e tusa ma le 12 simita le umi, e aofia ai fugalaau lanu piniki, e oʻo atu ile 20 millimita le lautele.

O loʻo faʻamatalaina i luga mea na tulaʻi mai ma le aluese o le arabis alpine.

Arabis bryoides

O le nofoaga na fanau mai ai sea ituaiga o laau o le alpine ma le subalpine o vaega o mauga o Eleni, Albania ma Bulgaria. O lenei laʻau faʻatasi ma se foliga o le aluga e oʻo atu i se maualuga pe a ma le 10 senitimita. I luga ole laupepa ole laulaau laititi o loʻo iai le lagona o le pubescence, e aoina i laupepa. Faʻasaʻo meaʻai e aofia i le 3-6 fugalaau paʻepaʻe.

Arabis Caucasian (Arabis caucasica)

E tusa ai ma nisi o saienitisi, o lenei laau toto o se vaega o albisite arabis. I lalo o tulaga masani, e mafai ona ausia i le Crimea, Asia Minor, le Caucasus ma le Metitirani. I le vaitau o le fugalaau, o le maualuga o lenei togavao e mafai ona oʻo atu i le 0.3 m. Pepa laititi lau lapopoa ma nifo lapopoa i luga o le pito i luga o loʻo i ai le lanu paʻepaʻe, o le lanu e foliga mai e lanumoana-lanu. O fualaau o le ituaiga racemose e tusa ma le 8 inisi le umi, e aofia ai fugalaau paʻepaʻe, o lona umi e 15 mm. O le fugalaau e amata ia Iuni ma e 4 vaiaso mulimuli. Ae ui i lea, e fuga mai fugalaau taʻitasi i luga o le vao seia oʻo i le pau. O le fua o se vaʻaiga umi. Fausia talu mai le 1800. Faʻatoʻaga o togalaau:

  1. Flora ave faapagota. Faʻatoʻa totogo, faʻafefete faʻamafanafana o se lanu paʻepaʻe o loʻo i luga o uumi uumi.
  2. Variegata. I tafatafa o le pito o le laupepa lanu samasama.
  3. Rosabella. Le lanu o fugalaau e piniki.

Arabis Procurrens

I le natura, o lenei meaola ua tupu i Balkans. O le maualuga o sea solcover is about 12 centimeters. E i ai ni laulaau laʻitiiti ma fugalaau o lanu lanu. E tele taimi e faʻaaogaina ai lenei ituaiga e faʻamautu ai le tafe. O lenei meaola e iloga ona o lona le mautonu ma le malulu, ae i le taimi lava e tasi e fautuaina e ufiufi mo le taumalulu. O le ituaiga sili ona lauiloa o Variegata: o laulaʻau lanumeamata e lautele lautele le lanu paʻepaʻe, o fugalaau lanu violeo o loʻo faʻapotopoto i se fusi, o la latou lanu suiga i le paʻepaʻe i le taimi.

Arabis faʻavaivai (Arabis pumila)

I totonu o le vaomatua, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i Alps ma Apennines. O le maualuga o le vao e pe tusa ma le 15 simita. O fugalaau le lelei e vali papaʻe. O fuʻa e amata ia Me poʻo Iuni. I lenei ituaiga, e le o fugalaau e teuteuina, ae o fua, ona o le totoina o togalaau.

Arabis ma Prosperous (Arabis androsacea)

I le natura, o lenei meaola ua maua i luga o le maualuga o le 2300 mita i luga aʻe o le sami i luga o mauga papaʻe o Turkey. O le maualuga o lenei laau toto e mai le 5 i le 10 senetimita. O tamai laupepa laupepa foliga lapopoa e aofia ai i fafo. Faʻasaʻoina meaʻai e aofia ai fugalaau paʻepaʻe.

Arabis ciliated (Arabis blepharophylla)

I le natura, o lenei ituaiga o meaola ua maua i luga o mauga o Kalefonia i le maualuga o le 500 mita i luga o le sami. O lenei laʻau e mafai ona oʻo i le maualuga o le 8 simita, ao le lautele o le vao e tusa ma le 0.25 m. Lanu lanu enaena, ma o fugalaau e lanu moana. Fiafia ituaiga:

  1. Rout Sensation. O laulaau laulaʻau ua faʻaloloa, ma o le lanu o fugalaau e loloto le piniki.
  2. Frulingshaber. O le vao e iai laulaau laiti ma fugalaau lanu piniki.

Arabis Ferdinand o le Coburg Variegat (Arabis ferdinandi-coburgii "Variegata")

O le maualuga o sea ituaiga semi-evergreen e le sili atu ma le 50 mm, ma o lona lautele e mafai ona oʻo atu ile 0.3 m. O ata lanu lauusiusi lauulu lanu meamata e lanuina i samasama, lanu paʻepaʻe poʻo le moli. Le lanu o fugalaau e paʻepaʻe. O uʻu tele o lau laʻau e foliga manaia. Afai o loʻo i ai se alavai lelei, o le a mafai e lenei ituaiga ona taofiofia le vevela.