Laʻau

Sparmania (tuʻu le potu)

Toto pei sparmania ei ai le igoa masani - totonu linden. Mo se tagata galue muamua, atonu e foliga mai e le manaia lenei laau ma e le aoga tele. Ae ui i lea, o totonu o le linden o le laau telē tele lea e ola i le fale, ma atonu o le a faateia ai ona tagata uma ma le fiafia ae leai. O fugalaau o lenei laau e mafai ona tosina ma lona matagofie e le masani ai, ma lau lapopoa, lea e maua ai se foliga tutusa lelei i laau e ola i le vaomatua, e mafai ona faatumulia le potu i le fou ma faatupu ai le pala. Faatasi ai ma le suʻesuʻeina ma le totoa o le sparmania, ua amata ona e malamalama o loʻo i ai se foliga matagofie ma foliga ese. Ae ui i lea, e ui i lona matagofie uma, o sea laau e le faigofie tele ona ola i le fale. E tele naua le tele o laau toto ma e manaʻomia le faʻaauau ma le faʻaaogaina o tulafono uma mo le tausiga.

Sparmania i totonu

O lenei laau e fesoʻotai saʻo lava i tagata i totonu. O le mea lenei e taʻua laau, lea e sili atu i le tele o tausaga ona avea ma laau totō poʻo laau tetele. O le Sparmania o le aiga malvaceae, ma e tutusa le matagofie i le taimi o le fugalaau, pe a ufitia le laau i fugalaau matagofie, ma le taimi atoa. O le fanau mai o nei "matamuli" matagofie o Aferika i Saute ma Madagascar.

E ui o le linden i totonu o le fale sili ona tele i totonu o le fale, e mafai ona maua ai se potu mafanafana ona o ona foliga masani. E mafai ona faʻasalalau le potu i le potu, aʻo fatuina se ituaiga o faʻataʻitaʻiga. Ma o lenei mea uma o le faafetai i laulaʻau lapopoa e maua ai le lagona o le malulu o le pale, faapea foi ma le fausaga o le silhouette e matua lauiloa i lenei laau. Pe a faatusatusa i isi fale tetele, o le sparmania lea e mafai ona fatuina se aafiaga lanumeamata lanumeamata i totonu o le potu, ma i le taimi e tasi e le foliga mai o le avanoa e mamafa tele. O lenei laau naʻo ia e mafai ona teuteuina soʻo se potu e iai lona laʻau talafeagai.

Vaega o Aferika Sparmania

O le genus sparmania e tele ituaiga ituaiga eseese, ae i le taimi lava e tasi i totonu o se falemautotogi e mafai ona e ola na o le toatasi - Sparmania africana) Aferika. Ae i le taimi nei o loo i ai le finauga e uiga i le mea moni o le Sparmania aferika o se ituaiga eseese (e tutusa lava le faaaogaina i isi sui o le au matutua o loo ola i Aferika i Saute). O lenei laau i aso nei o loʻo i ai se tulaga le faʻamaonia, aʻo latou taumafai e taʻu atu i ni ituaiga eseese se lua i le taimi e tasi. E ui lava i nei feteʻenaʻiga, e fiafia le au fai togalaau e ola i lenei laau, ma faasino atu i se isi ituaiga o moa.

O lenei laʻau faʻamalosi e tuʻuina atu i foliga o se laau laʻau o loʻo atiaʻe i totonu o se laau. E masani ona avea o ia i le tele o tausaga o se tasi o vaʻaiga tutotonu tutotonu. I le aluga o taimi, o se laufanua matagofie tele e tupu aʻe i se tagata lauiloa. I le maualuga, e mafai ona oʻo ile linden i totonu ile 50 i le 250 senitimita. E oʻo mai i le taimi nei, o le sili ona lauiloa o ni foliga e le sili atu i le 80 centimita.

Sparmania Aferika

O le tama talavou e iai sona lanu samasama, e pei foi o le pubescence. I le aluga o taimi, o le paʻu e faʻamaonia ma maua se lanu uliuli. O fua saʻo e faamamafaina ai le maualuga o le sparmania, ma e matua fiafia i le paʻi. Ae ui i lea, o le paʻiina o le laau e le fautuaina, pei o le fesoʻotaʻi ma laʻau i luga o le paʻu e mafai ona mafua ai le ita. O laʻau lapopoa o foliga o le fatu e vaevaeina i laulaʻau laʻitiiti, lea e talitutusa lava ma se paʻu o laʻau mallow ma vine. I luga o le pito o laulaau o ni vailaʻau lapopoa tele, ona o le laʻau e foliga mai e sili ona mataʻutia, ae ona o lanu lanumeamata mafiafia ma lapopoa lanu, atonu latou te foliga mai e ese le matagofie e pei o isi laau teuteu o laau e lauiloa i fualaau faisua. I le auala, o laupepa faʻapea foʻi ma aʻafiaga laiti o loʻo ola i itu uma e lua.

E mafai ona faʻafeiloaia e tagata i totonu o le totonugalemu o lona lau laau le fugalaau matagofie, lea e faamanatu mai ai muamua o loʻo ola i totonu o le togalaau. O fugalaau e faʻaputuina i luga ole pito ile pito i luga ole pito. O paina e paʻepaʻe paʻepaʻe, ae o laumei uumi o loʻo aoina i lanu e sili atu le lanu. O le mea lea, i le pito e lanu samasama, ma i autafa o le pito - lanu viole. O fugalaau e sili ona mataʻina e maua ai le pito i tua o petals, toe foʻi i tua. O le pulupulu e matua faʻapitoa ma e masani ona manatuaina le cyclamen, ae a maeʻa ona tatala, latou te suia foliga vaaia. O le mea lea, o se fulufulu fuga lanu o laau e tafe mai le ogatotonu, ma o loo siomia i latou e paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe ma se lanu samasama i le faavae, lea e foliga mai o se laei. Laʻau faʻalelei ma matagofie tele e faʻamalosia lelei i fua o fugalaau, i luga o luga o loʻo i ai foi le ava. E i ai le tele o Sparmania Aferika "Captive Flora", o loʻo i ai ni fugalaau faʻalua faalua. O le fugalaau e matauina i le taumalulu. O le mea lea, e masani ona amata ia Fepuari ma tumau ai seia oʻo i le ogatotonu o le tautotogo, ae tupu mai fugalaau i luga o se laau mai ia Tesema ia Mati.

Tagata tausi Sparmany i le fale

O lenei laʻau lapoa mai se fafie e manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa ma tausiga i aso taitasi. E le talafeagai mo le au faifaatoaga e le lava le poto masani. E le gata i lea, o le totonugalemu o le fale e maua ai le tele o avanoa ma e fetaui lelei mo le ola ae i totonu o potu vateatea. Na te manaomia se taumalulu malulu mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe. O lenei laau e manaomia ai le ea fou ma o le mea lea e tatau ona masani ai le potu, e matua faigata lava, talu ai ona o le sparmania e matua le lelei lava i le tusi. O le mea sili ona faigofie e tausi ai o le laʻei pito i luga, faʻasusu ma le seasea ona totoina. Ae ui i lea, o lenei laau toto e sili ona manaia le suamalie o le tausia i se tulaga talafeagai o se luitau mo se tagata poto masani. E ui i lea, e ui lava i faigata uma, e mafai ona manuia le sparmania i se fale mautotogi.

Malamalama

O lenei laau e sili ona fiafia i le la, ma o le mea lea e tatau ona tuu faapitoa i nofoaga e malamalama lelei. I le taumafanafana, e tatau ona manatuaina o le susulu o le la e le tatau ona paʻu i luga o le lau. Ae ui i lea, o le moli e tatau ona lelei ma e oʻo lava i le penumbra ogatotonu e le aoga mo le tuʻuina o le laau.

I le gasologa o le tausaga, e manaʻomia e le sparmania le malamalama ma le faʻafefe. Ona o le mea moni o loʻo i ai le itiiti ifo o le susulu o le la i le taumalulu, e tatau ona siitia le laau i se nofoaga e sili atu ona malamalama. O le faamalama sili ona lelei i totonu o le potu e sili ona lelei i le vaitau lenei. Afai e leai se nofoaga talafeagai lelei, e mafai ona e tuʻuina atu i le fale le malamalama. O ia i lenei taimi e suia lelei ai moli masani. I le auala, e le mafai ona suia e le moli le natura i le gasologa o le tausaga, o le mea lea e lagona ai e le fale le mea lelei i tua o le potu.

Tulaga o le vevela

O lenei laau o loʻo faʻamatalaina i se vaitau o le tuputupu ae tele ma le atinaʻe, ma se vaitaimi e moe ai, aʻo latou taʻitasi e iai lona lava vevela. O le mea lea, a amata ona ola malosi se laau, e tatau ona e taumafai e faatumauina pea le mafanafana o le potu, ae, i le taimi o le malolo, e manaʻomia ai se mafana vavalalata. I le taimi o le tautotogo-taumafanafana, e tatau ona maua ai le vevela o le 20-25 tikeri. Ae oʻo lava i se maualuga maualuga, o le a lagona e le laau le masani. Ae peitaʻi, pe afai e faʻaleleia le maualuga o le ea. I le amataga o le vaitau o le tautoulu ma seia oo i le faaiuga o le taumalulu taumalulu, e tatau ona maua ai le malulu o le 10-12 tikeri, o se faafitauli tele i totonu o se fale ma le mafanafana mafanafana. Afai e sili atu le vaivai o le potu, e mafai ona faʻaosoina ai le lafoaia o laulaau, faʻalavelaveina le atinaʻeina o le laau ma oʻo lava ina matua faaleagaina ai. Afai, i le vaitau lenei, ua vevela le ogaoga i totonu, ona tupu lea o le vavalalata, ma o le a afaina ai foi le matagofie o le pale.

Ae ui i lea, o lenei mea totino e sili atu le faʻalavelave i le tagata fugalaau i le mea moni e le mafai ona tumau le ea. Ma o lona uiga o le faʻaauau pea ona feaveaʻi, ma i le taimi lava e tasi e tali atu ai i se mea le lelei e oʻo lava i se ata tusi laitiiti. Vaʻa lele i luga o le faʻaleleia o le ea e mafai ona afaina tele ai le laau, aemaise lava pe a malulu. I lenei itu, e tatau ona puipuia i se mea sili e mafai ai mai faʻataʻitaʻiga ao leʻi amataina le faʻamaʻi. Ae e sili atu ona faigata i le mea moni o le sparmania o loʻo i ai se uiga le lelei i le ea malulu, ma o le mea lea e tatau ona faʻaalia le potu e le aunoa e oʻo lava i le taumalulu. E le mafai foi e le laau ona faapaleni le vevela o galu mai le vevela. Afai e te tuʻuina se laau e lata ane ia i latou, o le a faʻaleagaina ai le matagofie o laulaau, ma i nisi o tulaga e ono oʻo i luga o latou luga. I le tau mafanafana, e le tatau ona feaveai i fafo fafo o le mea i totonu.

E faʻafefea i le vai ma le susu

Ona o le mea moni o le mea laʻau e tele lau laʻau, o loʻo maualuga lona manaʻomia mo le susu. O le mea lea, i le vaitau o le tuputupu ae malosi, e tatau ona faasūsūina le vai, ao le masini i totonu o le ulo e tatau ona susu sina susu. O le faʻasalaga e faia e pei o le pito i luga o le eleele e mamae, pe a maeʻa ona loloto i le loloto o le 1 centimita, ma sili atu pe afai e le masani, ae matua tele. A maeʻa le 5-6 minute pe a uma ona faʻafeinu le fale, e tatau ona faʻafefe le vai mai le apa. Faatasi ai ma le amataga o le vaitau o le tautoulu, e tatau ona faaitiitia le vai ma itiiti ifo i taimi uma. I le taumalulu, o le suavai e tatau ona talafeagai ma e seasea ona maua. Ae ui i lea, ia mautinoa ia mautinoa o le eleele i totonu o le ulo e le maeʻa atoa. Ina ia aloese mai le faʻamamago ese mai le otaota, e tatau ai i le vai pe a maeʻa le aso poʻo le lua, pe a uma ona faʻamago le pito i luga o le masini.

O le faigata o le tausia o le tagata tafafao i luga o le mea moni e fiafia tele i le maualuga o le susu. O lenei laau o le a lagona le lelei pe afai ei ai se mea e faʻalelei ai le ea i totonu o le nofoaga lata ane, ma e mafai ona e faia oe lava ia. O le faʻapipiʻiina o le potu faʻapipiʻiina e le fautuaina. O le mea moni e faʻapea afai e maua mai lapopoa tele i luga o le lau, ona oʻo mai ai lea o se speck blackish i lenei nofoaga, o le a le mou atu. I lenei itu, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le mea sili ona laitiiti mo le susunuina, ma e tatau ona sosolo le vai mai le mamao e sili ona mamao. Ma e sili ona lelei le faʻatinoina o lenei faiga pe a manaʻomia. Ona o le pubescence i luga o laʻau, e le mafai ona faʻatulagaina le timu mo lenei mea totō, ma e le o tatau ona fufulu le palapala faʻaputuina i le sipuni susu.

Fertilizer

O le Sparmania e tatau ona fafagaina i na o le tautotogo-taumafanafana 3 taimi i le masina. Mo le mea lenei, e talafeagai le fugalaʻau ma minerale, lea e tatau ona faʻaogaina i le palapala i se isi itu. E mafai ona suia i latou i se faʻalavelave faʻafefiloi o se uiga lautele. I lena taimi, ao tumau le vaitaimi o loʻo moe, e le mafai ona faʻafefeina le eleele. Ma e tatau foi ona vavaeese le auala faʻailoa e fafaga ai, ona o le mea e gaosia e le laau e le lelei le totoina.

Teuteu

O se potu e pipiʻi i laʻau lauiloa ma fugalaau matagofie e na o le manaʻomia lava o teuteu fua. Faatasi ai ma le fesoasoani o lenei faiga, e le gata o se pale mataʻina na faia, ae faapena foi le faateleina o le tuputupu ae o le tuputupu ae, ma o le tuputupu aʻe o gaʻo ua faatelevaveina. O le teuteuina e tatau ona faia pe a uma le fale. O tagata fai togafiti poto e fautuaina na o le teuteuina o se pito i luga o paʻu pe teuteu le sili atu nai lo le tolu o le laina. A maeʻa lenei faʻatinoga, o le tuputupu ae malosi o le sparmania o le a amata i le amataga o le tautotogo.

I le tulaga e amata ona paʻu ese laau i luga o laulaau pe a uma ona fuga, e manaʻomia le teuteuina lelei o tipu, lea o le a mafai ai ona toe faʻafouina le laau.

E faaopoopo atu i le teuteuina, o se talavou ma tagata matua o le a manaomia foi le pine pine o le vaega apical o taula. I le avea ai o se tulafono, ia na o lala laiti lava e totoina i totonu o se laau matua, ma o lenei faiga foi e faia i se tulaga masani i tausaga muamua o le ola o se potu malolo.

Faʻataʻotoga o loʻo faʻaogaina ma faʻafefiloi eleele

O lenei mea totino e leai ni mea faʻapitoa moʻomia mo mea faʻafefiloi palapala. O le mea lea, ina ia mafai ai ona faʻafefiloi le mea e tatau ai, e tatau ona faʻapipiʻi le laupepa ma le oneone humus i oneone paʻu, lea e tatau ona faia i se fua faatatau o le 1: 2: 1. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faʻatau le eleele atoa ua saunia i le faleoloa.

Faʻatasi i le tausaga, naʻo ni faʻataʻitaʻi laiti e laiti tele e faʻapipiʻiina. I le mea na tupu i le faaiuga o le taumafanafana, o le laau talavou ua ola malosi, ma o le aʻa ua toetoe lava a tumu ai le ulo atoa, e mafai ona toe gaosia i le taimi lona lua. O le gaioiga autu e tatau ona faia i le amataga o le vaitau o le tautotogo. O se laau tele atu matua e tatau ona toe totoina na o le 1 le taimi i le 2-3 tausaga ma na o le maea lava ona totoina aʻa i totonu o se fagu tuai.

O se ipu talafeagai e tatau ona uumi ma e le lautele. E fautuaina e faʻapipiʻiina e ala i le faʻafefeteina, ae le tatau ona faʻaumatia le eleʻele eleʻele. Sui naʻo le pito i luga o le eleele. Aua nei galo le faia o se alalavai talafeagai i le pito i lalo o le ulo.

Pests ma faʻamaʻi

E masani lava i luga o lau lapopoa lapopoa, o misa mealy po o le apogaleveleve e nonofo ai. Ae e tatau ona manatua i lou mafaufau afai e te tumau pea i le maualuga o le maualuga o le susu i totonu o le potu, ona le tulai lea o faafitauli ma iniseti leaga. O le Sparmania e seasea lava. Ina ia foia ia ituaiga meaola faalafua, e masani lava ona fautuaina e faaaoga se mafanafana, ae le talafeagai mo lenei laau toto. E sili ona lelei le togafitiga ma iniseti faapitoa ma tuu le laau i tulaga talafeagai mo lona tuputupu ae masani ma atinae.

Faʻafitauli e sili ona faʻafetaia pe a tupu aʻe totonu linden:

  1. E leai se lanu o le laʻau, ma o le lanu enaena e foliga mai i luga o le fogaeleele - O ave saʻo o le la lea na paʻu i luga o le laau o le a tuuaia ai mo lenei mea.
  2. Laʻau ma faʻamago. - O le vevela o le potu e maualuga tele, poʻo le eleele ua magoto.
  3. O faʻamau e oʻo i luga, faasolosolo malie le lanu samasama ma lele i luga o le laʻau - e le lava le malamalama o le laau, toe fesuiaʻi i se nofoaga ma se malamalama sili atu.
  4. Ua taofia le tuputupu aʻe o Sparmania - e mafai ona taʻu mai ai o le faiga o le faʻamaina o le palapala ua solia.
  5. E le fuga le laau - Atonu e mafua mai i le taumalulu le talafeagai, faʻapea foi le le lava o le faʻalaina i le taimi o le tuputupu ae malosi.

Faʻatauga auala

O lenei laau e mafai ona vave faʻaleleia vave ma vave. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaoga uma le vaeluaina o fatu ma fatu, aʻo iai i le mataupu muamua ma le lua, o loʻo malosi le malosi o laau totō. E le gata i lea, o faʻataʻitaʻiga talavou e tupu mai i petiole ma fatu e ola vave. O le mea lea, i le tausaga e tasi e tele taimi latou te tele ai.

Ae faʻapefea ona faʻaleleia totonu o linden i petioles apical?

Mo le vavaeina o mea, e le o mea uma e talafeagai, ae na o le fuga. E tatau ona faʻapipiʻiina le faʻapipiʻiina o laulaʻau. E vavaeeseina i latou mai tumutumu o laau, ae e tatau ona i ai ni atigi tolu. Na maitauina o petioles, o lona umi e 70 centimita, e sili ona lelei ma sili ona vave aʻafia.Mo le aʻafiaga, e mafai ona e faʻaaogaina se pusa i vai mama, ma le perlite, oneone, peʻa, faʻapea foʻi le oneone ua faʻafefiloi ma le peat, e lelei mo lenei mea. Mo le taulaiga manuia, e taua tele le faatumauina o le vevela tumau i le 20 tikeri. Ina ia mafai ona aliaʻe aa, i le vave e mafai ai aʻo lei totoina, e tatau ona togafitia fasi pepa i soo se auala e faaosofia ai lo latou alualu i luma.

E faʻapefea ona ou ola i totonu o le fale mai fatu?

O le tulaga autu mo le galue manuia o le taimi saʻo lea mo le luluina o fatu. O lea la, e tatau ona faʻatinoina lenei faiga i le amataga o le tautotogo. Mo le lūlūina, filifili se lauʻeleʻele ma le tamaoaiga. E tatau ona vevela, ona faʻavasegaina lea o foliga i luga o le malamalama, ina ia aua le faʻamalosi. O le luluina o fatu e ave i le loloto e tusa ma le tasi le centimita. Seiloga ua uma le lūlūina e mafai ona susu le palapala. A maeʻa lenei mea, e tatau ona ufiufi le fagu i se ata vali po o se tioata. Ina ia tuʻu se atigipusa o fatu, e tatau i se tasi ona filifili se nofoaga lelei i luga o le windowsill, aʻo le tasi e le tatau ona galo o le vevela e le tatau ona itiiti ifo ma le 20 tikeri. O le suʻeina o laau i ipu eseese e tatau ona faʻataunuʻuina pe a tupu aʻe laʻau moni. Mo le tasi le tausaga, o le linden tipu e totoina i ni nai taimi. E faia i taimi uma pe a maeʻa ona faʻatumu e le aʻa aʻa le ipu. O le gafatia mo le faʻaaogāina e tatau ona na o sina mea itiiti lava nai lo le taimi na muamua atu.