O le togalaau

O le a le taimi e totō ai le fusi (faʻaupu)? Vaega o le tuputupu ae mai fatu

I le fausiaina o le mamanu o le teritori o se fale vevela poʻo lou lava fale, e sili ona lauiloa i le au fai togalaau, faʻafetai i ana faʻalelei matagofie o le fugalaau, o se laau e pei o se totigi. O lenei fugalaau togalaau e foliga matagofie i luga o paʻu alpin, i luga o fugalaau masani o fugalaau ma e oo foi i luga o se paolo malulu.

Faʻamatalaga

Aubrieta poʻo se isi mea e taʻua o le tauvaga - o le eleele faʻapitoalea e ufitia ai le lalolagi i se kapeta matagofie. Ina ia mafai e ia ona faʻamalieina se faʻatoʻaga faʻatoʻaga i lona lalelei, e tatau ia te ia ona mautinoa le talafeagai lelei le tausiga. O fugalaau o le togalaau e laiti, ae o la latou numera e manaia. Le lanu o fugalaau e matua eseese lava: paʻepaʻe, lanu viole, blue, ma isi. E le maualuga le togavao, e naʻo le 10 i le 13 cm le oʻo atu i ai. O le fuga ile tausiga lelei e 2 taimi i le vaitau. I le avea ai o se tulafono, o le amataga lea o le tautotogo - i le amataga o le taumafanafana, e tumau i le 45 aso ma i le amataga o le autumn - e tusa ma le 35 aso. O fua o se togalaau o loʻo i ai i se foliga o se palu lea o loʻo faʻafefeteina ai lanu enaena.

Eseesega o Aubriet

I le natura e i ai ituaiga eseese ma ituaiga o tauvaga, e ese mai le tasi i le isi i le lanu, foliga ma le fausaga o le togavao. Eseesega o Aubriet:

  • O le faʻamaʻaloga o se ituaiga o togavao e sili ona lauiloa. O fugalaau e tele lava lanumoana pe mumu foʻi ma se fatu samasama. Le lauulu e lanu-lanumeamata.
  • Vaovao poʻo le faʻaleleia - o lenei ituaiga o togalaau e faʻaalia i le vave ona tupu mai. Le lanu o fugalaau e piniki, mumu ma le lanu viole.
  • Aʻa, a le o lea e taʻua ai foi o le lilac bush. O fugalaau o lenei ituaiga togalaau e lanu violē, lanu viole lanu. Talu ai ona o le faʻapitoa o loʻo faʻaputuina i le pulumu, o le laau toto e pei o se lilac, ma o lea na maua lona igoa lona lua.

Totoina ma le tausiga

Mo tagata fai togalaau - amateurs o le a le mafua ai ona faigata i le tausiga o le seleseleina. Muamua, e tatau ona e filifilia le nofoaga sao mo le fugalaau, mulimuli i tulafono. Tulafono pe a filifilia se nofoaga mo le tulaueleele

  • O le fugalaau togalaau e matua vevela, o lea e tatau ona susulu le nofoaga. Afai o le tau o le itu i saute, ona mafai lea ona filifili se nofoaga mo le totoina o se togalaau totogo sina paolo. I se vaʻaia lelei, e tatau ona maua se nofoaga lauiloa, o le malu puipuia o le a le mafai ai ona fuga le laau.
  • E le fiafia le laau i mea 'eleʻele, mamafa, eleele palapala. A o lei totoina, o le eleele o le a totoina ai le ogalaau o le togalaau e tatau ona tatalaina.
  • Le faʻamamaina o se nofoaga o vao leaga.
  • Fagapala le eleele. E tatau ona eli luga le palapala ma se loloto o le 15 cm ma faʻafefiloi ma le pefu poʻo le lime.
  • Tuʻu alavai.
  • Afai e mafai, e sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i se nofoaga o loʻo i luga o le mauga.

A uma ona totō se togalaau, e manaʻomia e ia tausiaina taimi uma. E tusa lava pe matala le palapala ma malamalama, o le a sili ona aoga i le mulch i le tele o taimi i se vaitau, o lona uiga, ia faʻafefiloi luga o le oneone ma le oneone ma se vaega e 3 i le 5 cm. E tatau foi ona tuʻuina atu le suavai manaomia o le laau, ia faia ni laei talafeagai ma teuteuina le tafaoga.

Faʻasaga ma luga o lavalava

Faʻasalaga o se fugalaau togalaau e tatau ona aoga aʻo faʻapalapala le eleele, mataʻituina faʻamafanafana aemaise ile vevela o le tau. Aubrieta e le fiafia i le susu, o lea la pe a fuga le laau, atonu o le a pala le aʻa pe fuga foi le fugalaau.

Ina ia fuga lelei le fugalaau togalaau, e tatau ona faʻamaʻaina. Faatoaga le togalaau fafaga ma faʻamalaʻau 2 taimi i le vaitau:

  • i le tautotogo: o le laei pito i luga e faia aʻo lumanaʻi le amataina o mata.
  • i le tau mafanafana: faʻapalapala pe a uma ona teuteu le laau mo le fugalaau faifai pea.

Trimming ma le faapipiiina o le vaʻaia

O le vaitau o le vavalalata e amata ile 4 i le 7 vaiaso. Ina ia mafai e le laau ona fuga lona lua taimi, e tatau ona teuteuina. Mo lenei mea, pe a maeʻa muamua le fuga, ona aveeseina lea o laupe i lalo o le aʻa. Ua fafaga le laueleele. A maeʻa nei faʻatonuga, o le a amata ona tupu le laau ma o le a toe totogo i le tautoulu. I le tautoulu, e le tatau ona teuteuina le laau e aloese mai le oti o le laau i le taimi o le taumalulu.

O le tulafono autu i le tausiga o se togalaau aina, o mea ia e tatau ona faia i le 1 taimi i le tausaga. Ua faia lenei mea ina ia le fesuisuiai le fugalaau lauusiusi i le aluga o le taimi ma e le sili atu ona mataʻutia i le tausiga. Mo le tipi e tatau ona faʻaaoga vine laiti e aunoa ma ni pupu. E tatau ona vavaeina ia Me ma totoina i totonu o se fale lauʻeleʻele ma se faʻafefiloi oneone oneone. Pe a totoina, e tatau ona i ai se mamao e 10 i le 15 cm i le va o fualaau aina. I le faaiuga o le taumafanafana po o le tautoulu, e tosoina i totonu o se moega fugalaau, ae afai e vaivai, e mafai ona e tuua i totonu o le kiona mo le taumalulu.

Saunia mo le taumalulu

Aubration o le malulu lea, o le mea lea e mafai ai ona talia lelei le manumalo. Ae mo le saogalemu ma le puipuiga faaopoopo o aʻa, e mafai ona e ufiufi i lau o lau lauulu ao leʻi muamua muamua gutu.

Faʻasolosolo mai Aʻau mai Fatu

Mo se fugalaau mananaia e faʻamalieina ai se faʻatoʻaga i le tautotogo, taumafanafana, ma oʻo lava i le tautoulu ma ona kapeti fualaau fugalaau, e tatau i se tasi ona aʻoaʻo lelei ia tupu faʻateleina le seleina o vine e ese mai fatu. Metotia o le totoina o se togalaau mai fatu:

  1. i le tautotogo totoina i totonu o se atigipusa faapitoa;
  2. i le taimi o le tautoulu, pe a tulaʻi le uta i luga o le eleele.

Tulafono e mulimuli aitotoina fatu o le togavao i le auala muamua:

  • Ia tufatufa lelei fatu i le eleele atoa, sili ona taua, aua le sola i luga o le eleele, ona o le seleina o fatu e manaomia le malamalama e ola ai.
  • A uma ona totō fatu, e tatau ona ufiufi le pusa i le paʻu palasitika. E mafai ona aveesea pe a maeʻa ona tupu mai.
  • Faʻaauau le puleaina o le vevela manaʻomia (mai le 18 i le 21 0C).
  • Faʻaauau le fufuluina o fatu, faʻafefete i sina mea itiiti. A maeʻa le 30 aso, e tatau ona totoina fatu laau totō i ni ipu eseese. Laʻau totō ile lauʻeleʻele pe a faʻamafanafanaina le eleele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona saunia ia totogo i lalo e ala i le toso ifo o ipu i totonu o se pesini i le vai, o lea o le a sili atu ona faigofie le vavae ese o le eletise ma le fatu mai le fagu. Ona faia lea o ni pu i le loloto e tutusa ma le uumi o le fatu ma le lautele atu nai lo le eleele, ma e mafai ona e faia ni fatu laau o le togalaau, matauina se mamao e 5 cm. Taʻu le oneone i luga o fatuga taitasi na totōina, faasusu tele le laau.

I le auala lona lua, mo le totoina o fatu ile eleele, e tatau filifili le nofoaga tulaʻi saʻo ma faatulaga le tulaga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e vaʻaia, faʻafeinu ma ona mafai lea ona e lūlū fatu. O le susulu o moli e fefiloi ma le oneone.

Maʻi ma meaʻai

O se togalaau e mafai ona mate ona o faʻamaʻi e aliali mai i luga o le faʻasalaga masani. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e tatau ona e siakiina le fugalaau togalaau ma saunia togafitiga talafeagai i ai.

Faamai ma meaola faalafua e aafia ai le atuatuvale:

  • paʻu palapala. Pe a oʻo mai lenei maʻi, e faʻapipiʻi le lanu enaena i le laau. E tatau ona amata togafitiga vave ina ia le oti le togalaau. Ina ia faia lenei mea, ia sosolo le laau ma se vaifofo o le sulfur colloidal. Afai ua salalau le toilalo i le tele o vao, ona tatau lea ona aveese.
  • aphids. Ina ia faʻafeteina, ia faʻaaoga fualaʻau. I se tulaga ogaoga, e mafai ona e faʻaaogaina iniseti.

O le tuputupu ae o se matagofie o le togalaau i se togalaau, e tatau ona e iloa uma togafiti o lona totoina, totoina ma tausi, na o le taimi lava e faafetai ai ia te ia malosi malosi faifai pea. E tatau ona manatuaina o le faʻamaonia le faaipoipoina e sili ona fiafia i eleele eleelea, fafagaina masani, ae le o le faatagaina o le suavai, e tatau ona fafaga se fugalaau i se taimi talafeagai ma teuteuina. Ma e na o le pau lava le mea e tatau ai mo le faʻauʻuina o taimi uumi, e mafai ona e fiafia i tapuni fugalaau fugalaau e mafai ona teuteu ai soʻo se nofoaga i le nofoaga o le togalaau.

Fugalaau totō