O le togalaau

Winter Scoop - Northern Locust

Ua taua e tagata le matuu i le itu i matu mo le maualuga o le faaleagaina na afua ai le tau o le taumalulu. I itulagi ma le taumalulu - anufe malulu. I lalo o tulaga lelei o le siosiomaga, o le tasi tamaitai e amata mai le 600 i le 2247 fuamoa, lea o le fua o le anufe e oo i le 95-98%. 20-25 minute i le maeʻa ai o le chrysalis, e sauni tamaiti laiti mo vaʻavaʻa ma meaai. E sili atu i le 100 ituaiga o meaʻai o loʻo aʻafia ai laau totō i luga o le palapala (fualaʻau) ma i le pito i luga o le eleele (faʻatau). O sikopa uma o polyphages, lea e faigata ai ona tau ma i latou, ma latou ola lelei i le tauiviga mo le olaga ma le foafoaga. E le mafai ona faʻaumatia atoa le au (o vaalele o loʻo maua ai vaʻa mamao i mamao mamao), ae mafai ona faʻaititia le numera e ala i le faʻaaogaina o auala eseese o le puleaina, o le matafaioi autu o le puipuiga ma le gaosiga o mea tau eletise.

Winter hiop, po o le malulu o le taumalulu (Agrotis segetum). © Philip Sansum

Manua afaina ma le maualuga o le afaina o le taumalulu

E sili atu i le 140 ituaiga o laau totino o aiga e 36 anufe o le taumalulu. E vaevaeina i latou i le 'ai o le laumei, meaʻai ma le gaogao, lea e faʻaumatia ai aʻa o laau. Mo se tasi aso, o le tasi o le au e faʻaumatia le 10-20 aʻa aʻa o suka suka. Na te totoina le sola, sana, tapaa, suauu, fatu i luga o le vine, ma e ala i le taumafanafana e sui atu i fualaau faisua ma mea tau tomai, e aofia ai le pauka, zucini, melons, pi, pateta, ma le autumn e popoto ai le taumalulu ma le taumalulu. O se anufe, taumafa aʻa, faaleagaina le totoina o vine ma fualaau o togalaau aina laiti. O vao leaga, e sili atu le fiafia e faʻamautu ma 'ai aʻa o plantain, lulu le vao, ma fusifusia.

O le tau o le taumalulu na nofoia le Europa uma o le Rusia, vagana ai le itu i Matu ma uta. O le vaega o le afaina e aofia ai le non-chernozem, steppe, vao-steppe, itu i matu, ma le Northern Volga. Le Far East, Siberia i Saute, Urals, North Caucasus. O le numera o augatupulaga i itulagi o Rusia e fesoʻotaʻi ma vaʻalele. I totonu o le itu i mātū e aunoa ma se vevela, e tasi le augatupulaga o le taumalulu. I le itu i saute, e oo atu i le 3-4 augatupulaga ua atiaeina atoatoa.

Faʻaaliga o sikola o le taumalulu

Taumalulu taumalulu (Agrotis segetum) e faatatau tonu i meaola faalafua matautia. O le foliga le mafaamatalaina ma le tauagafau laititi o le pepe e taufaasese. O le umi o le tino e le sili atu i le 1.8-2.2 cm ma se apaau e 3.0-5.0 cm. O le lanu o le pito i luma o le tamaʻitaʻi e lanu uliuli poʻo le lanu samasama, lea e toesea ai tagata taitoatasi ma felafoaʻi ai le pogisa ma le moli laina vavae pe faʻafefe. O le lanu o le pito i luma o tane e mama nai lo tamaitai. O fafine ei ai ni o latou apaʻau eleelea, o latou pito i fafo e vaʻaia e se lanu uliuli. E i ai i manulele apaʻau papaʻe. O le ulu ma le fatafata o le iniseti ua ufiufi i le pisa. O mea faʻapitoa o loʻo faʻatusalia e se faʻamaumauga umi umi. Anetena i totonu o fafine e filiform, i tane ua malepe. O le pata e malosi i le afiafi, e masani ona taumafa i le po. Mo meaai i le po, o le taumalulu taumalulu e taua foi o le po o le taumalulu.

O le anufe o le togitogi e tele, susulu, foliga vaaia - lanu uliuli. O le pulu e ufiufi i fatu lelei. I luga o le itu o taʻaloga uumi umi. O le umi o le tino e eseese i le va o le 4.0-5.0 cm. O le anufe e 8 paʻu o vae: 3 paipa o pectoral ma le 5 paipa o le abdominal.

Caterpillar o se sikola taumalulu. © Drew Ontano

Le taamilosaga o le atinaʻe ma le toe gaosia o sikola o le taumalulu

I lona atinaʻega, o le togi e alu i laʻasaga uma mai le fuamoa i le alu ese atu o le pepe. I le taimi mafanafana, o le pest i itu i matu e maua ai le tasi augatupulaga, ma i itulagi ma se taimi mafanafana mafanafana o le 2-4 tupulaga. O le umi o le atinaʻega o se augatupulaga e manaʻomia ile 50-70 aso ma faʻalagolago ile tulaga o le vevela. I le kulimi malulu ma le susu, o le tamaititi e laititi se fuainumera o fuamoa (e oo i le 40-50), i lalo o tulaga sili ona lelei - e sili atu i le 2000. Mo masini, na te filifilia ni nofoaga vevela ma le eleele eleelea ma se vao e tupu ai le vao. A maeʻa ona tuʻu ese le fuamoa, o le anufe e oʻo atu i le 6 tausaga, liliu atu i le galulolo i le vaitau o le taumafanafana, ona oʻo lea i totonu o le chrysalis ma a mavae le 10-12 aso na aliali mai ai le pepe, lea ua sauni e lele i le 10-25 minute. O tausaga faʻamalosia e mataituina i le po i le ea i luga aʻe o le 12 * C. O le autu o le butterfly o le nectar o laau toto. O le soifuaga o se tagata matua i le taumalulu e faatapulaa i le 5-40 aso ma o le mea atoa ua tuuto atu i mating ma le fuaina o fuamoa. O tagata matutua o le 6 tausaga le matutua e alu i le taumalulu; o tamaiti laiti e feoti mai afu. Latou te sulufaʻi i totonu o le eleele 20-25 cm le palapala eleele ma faʻafetaia le vevela e oʻo atu ile -11 * S. I le tautotogo, pe a vevela le palapala i le + 10 * C, latou te tulaʻi i luga o le pito i luga o le palapala, i le mea latou te pupate ai ma liua i le papa. O lea la, o le vaivai i le atinaʻeina o le taumalulu taumalulu o le faataatiaina lea o fuamoa o le autumn ma le aluese o anufe mo le taumalulu, o aʻega o le tautotogo e aʻe i le pito i luga 10 cm o le palapala mo le aoga. O le eli loloto i le tautoulu ma le tautotogo o le a fesoasoani i le faʻaumatia o se numera tele o meaola faalafua. O se avanoa na misia o le a taitai atu ai i se osofaʻiga tele o butterflies o le augatupulaga muamua ia Me ma Iulai ole lua. O aso uma e 5-10, o tamaʻi anufe o le a tupu mai i fuamoa, ma o le a tutupu aʻe muamua. O meaʻai o tausaga uma o le a matua mamafa lava seia oʻo i le ogatotonu o Oketopa. Tagata matutua ua oʻo i le ono tausaga le matutua o le a malaga atu i le eleele mo le taumalulu. I le afa lona lua o Aokuso, o le a tuʻuina mai ai e butterflies ni fuamoa, lea o le a amata mai ai ia caterpilla o le uluai auga o le tausaga a sau ma mai ia Me le toe amataina o le taamilosaga o le taumalulu taumalulu.

Winter hiop, po o le malulu o le taumalulu (Agrotis segetum). © Martin Grimm

Auala e feutagaʻi ai ma le taumalulu

Faailoga o le faaleagaina o vaomatua ma se tamaʻi taumalulu

E faaleagaina e anufe ia upega i le palapala ma e masani lava ona 'aina le pito i lalo o laʻau o laau talavou, o le pateta ma fatuga o fatuga, ma tuu ai uiga taua e masani ona latou foia. Scoops e 'ai i le vaega vaivai o le laʻau, ma e na o le solo. E fautuaina ina ia gauai atu i le lautele o le faʻamaina o le tele o laau toto i le tele o vaega tonu i le taimi o le aso.

Metotia faʻaaogaina o tauiviga

O le faʻataunuʻuina o manaoga nei o le a fesoasoani e faʻaititia le numera o meaola faalafua.

  • O le fesuiaiga o aganuu i le suiga faaleaganuu, lea o le faasologa masani o le faasologa o laina o fualaau aina e saofagā i le faaleagaina o le tele o larvae ma pupae.
  • A maeʻa le seleseleina o pamu ma isi mea e maua ai le eletise, e tatau ona vave seleseleina e faʻaumatia ai augatupulaga o le taumafanafana o anufe ma pupae e le gata i motu malulu, ae o isi iniseti leaga foi.
  • Faʻataʻutia le faʻatafunaga faʻatasi ai ma le faitau aofaʻi o le vao. Faʻatasi ai ma se laʻau moa vao, e le o iai ni fuamoa i nei nofoaga.
  • Faʻaaloalo i le taimi o le lūlūina ma totoina togalaau faʻatoʻaga. Afai e mafai, faʻaaogaina vave toto ma totoina fatu.
  • Totoina ma lūlū togalaau i totonu o ituaiga faʻalapotopotoga.
  • Faʻamamaina o auala tetele o fale vevela mai vao leaga. Suiga o le totoina o le faasolo mai o le totoina o fualaau aina.
    Biological
  • Totoina o laau e tosina ai iniseti e ono osofaʻi ma ave i uta ma isi faʻamaʻi o sikola o le taumalulu: blackchus black, tahina fly, trichogramma, etc.
  • Aumai o meaʻai, starlings, wagtails, flycatcher, titmouse, manu felelei ma isi manulele aoga i togalaau toto. O se numera tele o anufe ma anufe e faʻaumatia ai taʻavale, piʻo, lapisi.
Winter hiop, po o le malulu o le taumalulu (Agrotis segetum)

E iai se aafiaga lelei e maua mai i le faʻaaogaina o meaola o meaola faʻaonapo nei ua atiae i luga o le faavae o meaola lelei lelei: Fitoverm, Agrovertin, Trichodermin, Actofit, Haupsin, Bitoxibacillin ma isi. E mafai ona faʻaaoga uma taimi mafanafana. Latou te le afaina ai tagata, manu, iniseti aoga (bees, bumblebees). O auala o sauniuniga ma taimi o talosaga e manino ona faʻamatalaina i fautuaga. E leai se manaʻoga e faʻalauteleina le faʻaogaina o fofo: o le a le aumaia ai le faʻamoemoe e faʻamoemoeina.

Metotia faʻapitoa o le puleaina

I totonu o se tagata patino, i luga o se 'upega tafaʻilagi i le faitau selau o vaega, e sili atu ona le lelei le faʻaaogaina o fualaau. Mo le vave ma i latou e talitonu i na o fualaau oona, o fualaau nei e mafai ona fautuaina i lalo.

Ae ia manatua! vailaau faʻasaina e afaina i tagata, o latou toega e mafai ona faʻaputuina i togalaau faʻatoʻaga. E faasolosolo lemu le maʻi ma e leʻo vave mai, e pei o le oona. O le mea lea, e tatau ona galue lelei ma vailaʻau, mataʻituina o le saogalemu o le tagata lava ia ma e tusa ai ma fautuaga.

I le tautotogo, i le taimi muamua o le lele lele (pe a fai le maualuga o le vevela i luga + 12 ... + 15 ° C), sauniuniga vailaʻau Decis, Fury, Karate, Proteus, Fas, Sherpa, Arrivo, Inta-VIR, Strela, Match, Karbofos. I le taumafanafana, ua fautuaina foi Zolon, Danadim, Fufanon, Dursban.

Faʻaaoga vailaʻau mo togafitiga faʻatoʻaga e le sili atu ma le 2 taimi i le vaitau. O le gaioiga mulimuli e faia i le 30-40 aso aʻo lei seleseleina. E le o faʻaaogaina vailaʻau mo faʻatoaga ma se vaitau puupuu e ola ai. O togafitiga uma e faʻatinoina e tusa ai ma fautuaga.

  • O faufautua fai togafiti poto latou te fautuaina e aua le totoina laau toto fualaʻau i vailaau oona, ae ia matua tapunia le mea e sili ona fiafia i ai vao vao (paʻepaʻe po o le mea masani, lulu le vao, fusifusi), ia faia (mo se faataitaiga, decis) ma tuu i latou i tafatafa o moega.

Auala masani o tauiviga

O auala masani o le pulea e faavae i luga o "masani" o meaola faalafua.

  • Latou te le taliaina le manogi o vailaʻau o iniseti ma teuteuga.
  • E tosina mai i latou i le manogi o latou vao e sili ona fiafia i ai ma le totoina o laau totō.
Faʻafeiloa o sikola o le taumalulu. © warwick

E le talia e le alo o le pata le manogi o aniani, laʻau paʻu, pateta, laʻau faʻamalo, wormwood. O se fusi ua saunia i le fua faatatau o le 1: 2-3. Liligi le tasi vaega o le vailaau o le iniseti (o se fagu kulupu tumu) ma le 2-3 vaega o le vai inu, ia faʻamalosi mo le 2-3 aso, faʻafefe i le 4-5 lita. Vaevae le 25-30 g o le fasi soamea lavalava gaugau (mo le sili atu ona lelei), faʻasaina laau. E mafai ona toe totoina le pulupulu pe a uma le 7-10 aso.

  • Le manogi o le calendula, cilantro, basil, lea e mafai ai ona e totoina moega pe totōina i latou i fualaau faisua, aveese le alofi.

E mafai ona e faʻaaoga teuteu ma infusions o le tele o laau, iniseti. Manatua! E le o gaogao uma e taliaina mo le faʻaaogaina, talu ai e mafai foi ona avea ma vailaʻau malolosi e mafua ai le oona (aconite, dope, ma isi).