Tala Fou

O le mea e sili ona manaia i luga o le tek wood

Teak e masani ona faʻaaogaina i ni nofoaga se lua: atinaʻe ma vailaau. O lenei fafie e tele ona uiga iloga e le tutusa ai ma isi meaola. Le tele o faʻamatalaga e uiga i le ituaiga o laau o ia ma le mea e faʻaaoga ai o le a faʻamatalaina i lenei tusiga.

Faamatalaga lautele, faʻamatalaga puupuu

O se laau ua taua o le teak e tele ni igoa. O nisi taimi e taʻua o le Angun poʻo le Burmese tonic. O le laau toto e tupu i Initia, Taialani, i Asia i Saute (i le itu i sasae), faapea foi luga o le penisula Malaysia.

Ina ua sili ona lauiloa le laau, o laau na faia faapitoa mo le tutupu o laau. O ia togalaau ua faia e le gata i nofoaga o le tuputupu ae masani o lenei laau, ae faapena foi i Aferika, Costa Rica ma Panama.

E tasi le eseesega tele i le va o le ituaiga vao ma le mea ua tupu i luga o faatoaga - o le lanu lea o le fafie i le tipi. Ae ui i lea, o lenei mea e le afaina ai le faʻaaogaina o fafie ma ona uiga lelei.

O le laau e oʻo i le maualuga o le 40 m, ma o le fuainumera e faʻaalia ai le maualuga o le ogalaau e oʻo i le 60 cm.

E i ai ni faʻataʻitaʻiga masani e mafai ona oʻo atu i le tasi ma le afa mita.

O le laʻau laupapa e sili ona talisapaia ona o lona tumau. Faatasi ai ma le talafeagai lelei o le gaosiga ma tulaga talafeagai mo le teuina, oloa e mafai ona teuina mo le tele o seneturi.

I totonu o anava o Initia, na maua ai ata na faia i laau o lenei ituaiga. Ua faʻamaonia e tagata atamamai e tusa ma le 2000 tausaga le matua. Ae ui i lea, o latou foliga matagofie ma ua matua puipuia uma lava.

O le lanu lanu lanu tulaga ese o le laupapa e mafai ai ona faʻaaogaina fafie mo le gaosia o ituaiga oloa eseese. Pe a tipiina se ogalaau, e manino le siakiina o fila saʻo ma e na o nisi taimi e mafai ai ona vaʻai ni fiva.

O fafie vavao e maua i le paʻu, lamolemole laugatasi ma le maualuga o mea o le paʻu ma le suauu. o le laau e matua puipuia lava i le susu ma vailaʻau, e le afaina i meaola faalafua ma meaʻai. Aʻo gaioiga, o le manogi o le paʻu tuai e manino lava.

Faʻaaoga i vailaʻau

I le faʻaopoopoga i laupapa, laʻau, paʻu, ma isi vaega o le laau e faʻaaogaina foi. O mea faʻamalolo o le suauʻu, laʻau, ma le tekwood lava ia e matua eseese lava ma lautele.

O le numera sili ona maualuga o faʻamalologa o lala o laʻau. E faʻaaoga mo:

  1. Le togafitiga o le paʻu o le paʻu, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi. O laupepa ei ai aʻafiaga o le antibacterial, o lea e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai maʻi paʻu.
  2. Le faʻamautuina o le taamilosaga. O laʻau tipi ua gaosia e pei o le la, ma faʻaaogaina i le tulaga o le faʻavaleaina o mea.
  3. Le togafitiga o le afaina o le tino. E faʻaaogaina foi i le foliga o le paʻu o le paʻu mai laulaau e pei o lau lauti.
  4. Togafitiga o le tonsillitis (pipi e pei o le lauti).

I le faʻaopoopoga i laʻau o le laau, o le laupapa lava ia e faʻaaogaina lelei i vailaau. E faʻamafu i le paʻu paʻu. O le lautele o lona talosaga e lautele. O lenei paʻu e faʻaaogaina e:

  • laxative;
  • o se sooupu e faasaga i parasite ile inisinia;
  • fofo mo le tiso;
  • mo togafitiga o leukoderma;
  • mo togafitiga o nisi faʻamaʻi o le faʻaleleia o tamaʻitaʻi.

O le faʻaaogaina tele o tekasi tekino sa i ai i vailaau Initia.

Faʻaaogaina tele o le suauu teu. E faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tuputupu ae lauulu. E le gata i lea, o le paʻu o le paʻu ua lubricated i lenei suauu, aemaise lava pe a uma ona sasaa iniseti. O lenei suauʻu e faʻamalūlūina ai le paʻu ma faʻaitiitia ai le suamalie.

O aʻa ma fugalaau o le laau e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi pipisi o le urinary tract. E faʻaaogaina foi e fai ma fofo mo le nausea ma mo togafitiga o le bronchitis.

E talitonuina o le paʻu o le tek ma e mafai ona faʻaaoga mo le maʻisuka.

Sawdust e faʻaaogaina i Initonesia. O iina latou te susunuina ai i latou pei o le manogi.

Teak ata ata

Teak e sili ona aoga i le fausiaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ata o loʻo mulimuli mai o loʻo faʻaalia ai le ala na faʻaaogaina e ufiufi ai puipui.

E faʻaaogaina laupapa laupapa e fai ai le fola. O se fola e faia i ia laupapa o le malupuipuia o le susu ma sauniuniga tatau.

E faʻaaogaina le teak mo le gaosiga o meaafale, e aofia ai meafale gaosi. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa na faia mai lenei laau, mo se faʻataʻitaʻiga, i ata vane ma vali.

O lenei fafie e faʻaaogaina e fai ai meafale mo umukuka, ofisa o pisinisi, ma isi. O le tek e umi lava le umi, ma o meaafale na fausia mai na o se taimi umi lava.

Teak o se mea taugata tele mo le fausiaina, ae ui i lea, o tau uma e aofia ai ma le saunia o lenei laau mo le gaosiga ma o lona gaioi lava ia e totogiina i le umi ma le faigofie o le faʻaaogaina o oloa. O le mafuaaga lena e masani ona faʻaaogaina ai le teu e fai ai mea teuteu meafale mai laupapa, faʻataʻitaʻiga, ata, vases ma isi. O fafie e faigofie ona faʻagasolo, ma o oloa e faʻalelei lelei lelei o latou foliga ma e leiloloa o latou foliga matagofie e oʻo lava i le taimi.

O togafitiga faʻamalosi faʻatasi ma faʻamalosi faapitoa puipuia e mafai ai ona faʻasaoina le matagofie o le tek oloa. E fautuaina e faʻamaʻaʻaina meaafale ma isi oloa ile palapala ile oneone i lea tausaga ma lea tausaga, ona faʻaaogaina lea o se mea puipui.