Faatoaga

E faʻapefea ona saunia se fale mafanafana mo le taumalulu

I le oʻo mai o le malulu, e mafai ona e faʻalauteleina le ola o laau toto, ufiufi i palanikeke paʻu poʻo le vela i po malulu. Ae o le le lava o le malamalama ma se matāua o le vevela e mautinoa lava e taʻitaʻia ai i latou. Aoao lipoti o le tau ma ia iloa pe faapefea ona vaʻai le amataga o le tau malulu. O fautuaga i lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe e teu ai lau togalaau, togalaau ma fugalaau i masina o le taumalulu.

Saunia o fualaʻau mo le malulu

Tuu le kāloti, kilika, galala, lago, parsnips, radishes ma lapisi i moega seia oʻo i le amataga o le tau malulu. Fuafuaga o le seleselega i le amataga o le taumalulu. Tui ni mea maualuga i luga o moega, e faigofie ona latou maua i lalo o le kiona, ma ufiufi i se mafiafia papa o mulch. O le a ia le faatagaina le lalolagi e faasolosolo malie i luma o le taimi.

Ave ese tamato, zucini, pi ma pi. Afai e leai ni faʻafitauli o le faʻamaʻi i luga o laau, o le a latou o atu i fugalaau. E tatau ona susunuina, pe lafoina i se isi faaputuga.

A o le i toe lelei le eleele, aveese vao ma otaota mai le saite, ona faatino ai lea o le siama mai meaola faalafua.

Fufulu le eleele ma le faaeteete e saili ai meaʻai e mafai ona ola i le taumalulu i le eleele. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le faaleagaina o iniseti ma vevela. A maeʻa ona e faʻaaogaina le palapala, faʻaopopo se apa o laʻau, laulaʻau, togafiti (pe afai e tasi) ma le lime (pe'ā tatau ai), ona faʻafefiloi lelei lea i le eleele.

O le isi auala o le lūlūina lea o meaʻai, e pei o le taele o le taumalulu, e faʻaleleia le palapala. Afai o nisi eria ua matua afaina uma i vao, ia ufiufi i se ata uliuli ao le i amata le tautotogo e fasi fatu fatu.

Laʻau sauniuni

O le taimi lenei e saunia ai lau laau mo le taumalulu:

  • Sage o se laau faʻapitoa i le tele o eria ma e le manaʻomia se togafitiga faʻapitoa aʻo leʻi amataina le taumalulu;
  • Rosemary o se laau e ola ai pea lavalava e manaʻomia ona faʻapipiʻi pe faʻafefeteina i totonu o le potu;
  • lou tino malosi - e ulu atu i se moe moe i le tautoulu, ona toe tutoatasi ai lea i le tautotogo;
  • pasili e mafai ona tatalia gutu malulu e aunoa ma ni faafitauli, ae ui i lea, i po malulu e manaomia ai se fale malulu (o lenei vaomatua ua i ai se aʻa uumi, o lea e faigata ai le gaosia).

O Chives e tatau ona vaʻaia. O lenei tulaga masani e matua mausali. Fuʻu le laufanua ma le maualuga tele o gaʻo ma le gaʻo i totonu o se ulo. Faatali mo laʻau ia pa'ū, ona malolo mo ni nai vaiaso. A maeʻa lena, tuʻu le fagu i le fale i se la malulu ae malulu. Suavai lelei, ona mafai lea ona e aoina mai fulufulu o le aniani i le taimi o le taumalulu.

Aʻo leʻi faʻamaʻaina e le kiona le tuputupu aʻe o le vine, tipiina oe lava i ni nai seleni mo faamoemoega o le kuka (mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faia se pipi ma le sage).

Berry tapenaga

I le afa muamua o le tautotogo, tipiina fualaau o le tau mafanafana, ma tuu ai le ono o fatu sili ona malosi mo 30 cm uma o le moega. Oti ese laʻau vine i le taimi lava e te aoina uma ai vine. O le a totogo mai ni vaovao fou i le tautotogo.

Toto se blackberry i le tautoulu, ma ufiufi aʻa i le eleele. O lenei mea o le a puipuia ai i latou mai gutu malulu.

Lauga ufiufi i vaomago po o vaomatua.

Sauniuniga o laʻau ma fugalaau

Suafa lau laufanua ma lau vaovao lelei i le taimi o le tautoulu. Mo lenei mea, latou te fai atu faafetai tele i le taumalulu. O le taimi lava e galo ai le eleele, oti ese, tuu le pito 7 cm le maualuga, ma mulch ma se laulau malulu o laulaau po o vaomago.

Afai e te fuafua e fai se fugalaau fugalaau i le tautotogo e sosoo ai, ia ufiufi le vaega o loʻo manaʻomia i le mulch poʻo le ata tifaga e puipuia ai le tuputupu aʻe o le siʻosiʻomaga pe a faʻamafanafana le eleele.

Aʻo lei mamafa le afaina o le kiona, ia ufiufi le pachisander ma se faaputuga o nila o pine, e tusa ma le 5-10 cm le mafiafia.

Pots ma chrysanthemums o loʻo o atu i se nofoaga malulu pe a fuga mai laau. Ufiufi i latou i le vaomago mo le taumalulu.

Pe a amata ona paʻu le lahlia, cann ma gladioli mai le malulu, ia eli ma le faaeteete i fafo ma faʻagogo i totonu o le potu ile nusipepa mo ni nai aso. Ona faataoto lea i ni fasi pulu polystyrene, o se masi malogo po o se pepa ufiufi ma teuina i se pogisa, susu i le vevela o le 5-10 tikeri seia oʻo i le tautotogo.

Lotu solo

Vai vai i rosa uma, ma taofi le tuʻuina atu o fomaʻi 6 vaiaso aʻo leʻi oʻo i le kiona. Ave ese uma fugalaau mama ma fomaʻi. Faatasi ai ma le uluaʻi ulu, mulch le laau ma le faapalaga po o laulaʻau i aʻa o le ua.

I itulagi ma malulu malulu, matou te fautuaina le ufiufi o rosa fasi i totonu o le uaea ua tumu i laulaau, compost poo mulch o nilala.

Pe a paʻu le vevela i lalo ifo o le zero, ia faapipii lemu i luga o le eleele, ma ufiufi ai lala paina poo mulch.

Matou te puipuia malu laau

Mo le puipuia o laau laiti ma vao mai le kiona, ia fausia se uaea eletise faataamilo ia i latou, faatumu i vaovao po o laulaau gaosi.

Siaki lau laau i taimi uma, vavae ese lala paʻu, ma faʻapipiʻi latalata i le ogalaau.

Afai e te fuafua e faʻatau se ola ola mo le Tausaga Fou, fai se pu mo le lalolagi aʻo fusifusia le malulu. Faʻasao le palapala na vevela i totonu o se fale taʻavale poʻo lalo ifo ina ia aua nei togi. Tuu se laupapa i luga ae o le lua ina ia faigofie ai ona maua i lalo o le kiona.

Fautuaga lautele

Faʻasaʻo atigipusa uma o loʻo e teu i luga o le auala ma teu i luga le pito i lalo ina ia latou le lavea.

Faapipii le pakete i luga o se matau i totonu o le falesa ma faʻaaoga e teu ai mea e faʻaleleia ai le irrigation (toso pipi, ma isi).

I se aso mafanafana, lafo le togālaau i luga o le pa ina ia mafai ona tafe mai se vai e totoe. Ona fuli lea i luga ma tuu ese.

Toto le mutia seia oo ina taofi le tuputupu ae. Afai e le faia lenei mea, ona tupu lea o vao i lalo o le kiona e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le lanu enaena i le tautotogo.

Aua le tuua lau paʻu i luga o le fasi fanua. Faʻasa i latou i luga o se tapole ma toso i totonu o se paluga palapala. Aʻo leʻi paʻu le kiona, ia ufiufi i se mafiafia papa o vaovao po o se ata.

Faʻaaoga le tane suauʻu o le moa, poʻo isi mea eletise.

Ia mautinoa ia mama ma aveese uma mea faigaluega. O nisi o fai togalaau e fufuluina i latou i le suauu manogi e puipuia ai mai le ele.