Laʻau

Heliconia

Heliconia (Heliconia) - o se lauolaola matagofie o le aiga o le igoa e tasi. O lona natura natura o vailaʻau o le itu tutotonu tutotonu o Amerika, Southeast Asia. E i ai le masalosalo e faaigoa le laau i le Mauga o Helikon, lea, e tusa ai ma tala faa-Eleni, o muses matagofie na ola.

Faamatalaga faʻatau

Heliconia o se umi (e oʻo atu i le 3 m) faʻasalalau faʻamalosi ma se mamana mamana ma se fomaʻi na faia e ni laulaʻau lapopoa lautele, o loʻo faʻaaogaina. I o latou foliga, avega ma le mataupu faavae o le fetuunaiga, o lau o le heliconia e tutusa ma lau o faʻi. O le eseʻesega ua na o la latou laina lua-laina i luga o le ala.

Heliconia tupu vave, ma fuga i le tausaga lona lua. I lenei tulaga, o se faʻaogaina o loʻo faia i vaega taʻitasi o aʻa e ave ai le aʻa ma lau. I le heliconia, o le vaitau na muamua atu le fugalaau e tulagaese. O le fuga o ia lava e o gatasi ma se tupu malosi ma malosi o le aʻa, faapuupuu i le vaega o laau. O le fana, e pei o le ala mai, e vave ona malepe i totonu o le vaʻa vaʻa ma aumai i luga le matagofie, foliga le masani, pa'ū po o le faʻasolosolo. E faia i se fuainumera tele o fugalaau laiti, e malupuipuia natia i totonu o laulaau, e taʻua o le ufiufi. O le laau e foliga mai o le matamuli o la latou tusitusiga ma e mafai ona faʻaalia.

Ufiufi laulaau lanu i lanu eseese: moli lanumumu, moli, lanu piniki ma samasama. I nisi o meaola, o le pito i lalo o le laulaau o laupepa ufiufi o loʻo vaseina e se tuaoi o samasama poʻo le lanumeamata. O le faʻasolosolo o meaʻai e tuʻuina atu ai laulaʻau se laʻau mumu ma le gaosa. O nei mea uma e faʻaleleia ai le matagofie o laʻau ufiufi. O laʻau nei e tele e ave e fugalaau.

O le uluaʻi fausaga o meaola ma le tutusa o fafo o le ogalaau ma laulaau o le kalasonium ma nisi o manu ma laau totino, mo se faataitaiga, faʻi po o strelitzia, na avea ma mea na tupu mai ai isi fugalaau: fugakeke, pupu papa, manu felelei o parataiso.

Fesoasoani ile Heliconium i le fale

Nofoaga ma moli

Heliconia, e pei o isi laau i le vailaʻau, e fiafia i le malamalama ae susulu malamalama. Mo se vaitau puupuu, o le fugalaau atonu o le susulu lelei o le la.

Lulu

O le maualuga o le vevela o le vevela mo le tuputupu ae o laau e mai i le 22 i le 26 tikeri i le tausaga atoa. I le taumalulu, o le tapulaa o le vevela faatagaina e le tatau ona itiiti ifo i le 18 tikeri. Heliconia e le fiafia i le ea malulu ma e fefe i kopi.

Faʻamamaga o le ea

E manaʻomia le Heliconia i le maualuga. Afai o le ea i totonu o le potu e mamago, ona tatau lea ona laulauina laulaau ia le itiiti ifo i le 2 taimi i le aso. E mafai ona e faʻaogaina se paleti ma le kermazit ua tumu i vai. E taua le faʻamautinoa o le pito i lalo o le ulo e le paʻi atu i le vai. E lagona e Heliconia le tele i greenhouses ma greenhouses.

Faʻasa

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e manaʻomia tele le faʻamaina o le heliconia, e pei o le pito i luga o le palapala i totonu o le ulo. I le taumalulu, e faʻaitiitia le vai, ae e le mafai ona faʻatagaina le faʻamago atoatoa o le eleele.

Le palapala

O le eleele sili ona lelei mo le totoina ma le tuputupu ae o le Heliconia: laʻau, turf, soil humus ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1: 1.

Fertilizers ma faʻamaʻi

Mai Mati e oʻo atu i le Setema, e fafagaina faʻatasi i le masina i le masina ma faʻalavelave faʻalavelave o minerale. I le taumalulu, e le manaʻomia le fugaina o le laau.

Suiga

O le Heliconia e totoina i tausaga taʻitasi i le tautotogo. I lenei tulaga, o se koneteina fou ua filifilia sili atu nai lo le muamua, e le itiiti ifo ile 5 cm. O le lelei o le alavai e tuʻu i le pito i lalo o le ulo.

Faʻaleleia Heliconia

O Heliconia e masani lava ona faʻasalalau e le fatu, vaevaega o le rhizome poʻo le tuʻuina atu.

A o leʻi lūlūina, o loʻo faʻamaluluina fatu o le heliconium mo le 3-4 aso i le vevela (60-70 tikeri) vai. Mo nei faʻamoemoega, e faigofie ona faʻaaoga se vevela. A maeʻa, ona faia lea o le lulu. O fatu e tuʻuina i pusa na tumu i le faʻafefiloi o le oneone ma le paʻu, faʻalauteleina i latou i le 1.5-2 cm. O le vaitaimi, o le tane e faʻaleleia ma faʻamamaina i le pito i luga. O le a aliali mai le lanu i totonu o le 4 masina.

Pe a faʻaleleia le Heliconia e ala i le vaevaeina o le rhizome poʻo le taoto, e tatau ona e mautinoa o loʻo i ai i le tagata matutua se aʻa lelei. O le isi, vavae ese ma le faaeteete le tama mai le fomu ma faatofuina i totonu o se isi ipu. Tuu le fagu i le laau i se pogisa, mafanafana ma le maualuga o le susu.

O aʻafiaga alualu i luma e manaʻomia ai le faʻafefe faʻafefe, ma i le ea vevela o le ipu ma le laau e ufiufi i se pulou palasitika ma pu laiti. E naʻo le faʻaaliga o le tuputupu aʻe (film) i totonu o le 1-3 vaiaso). E taua le faʻamautinoa e le paʻi lau laʻau i luga o le ata.

Maʻi ma meaʻai

O le Heliconia e seasea ona maʻi, ae e mafai ona faʻaleagaina e siama ma apogaleveleve.

O le meaʻai e faʻaleleia i vai o le laau, e mafua ai se suiga i le lanu o laulaau, o le faʻamago ma le faʻafefe malie. O laʻau o loʻo aʻafia e le siakiina e togafitia i se fasimoli solution, ona faʻamalo (1-2 ml i le 1 lita o le vai) vaifofo faʻataʻitaʻi.

O foliga vaaia o paluga i luga o le laau, o laulaau ua avea ma le toilalo ma pauu ese - o faamaoniga o osofaiga a le apogaleveleve. I le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea pe afai e teu le laau i totonu o se potu ma le ea malulu. I lenei tulaga, e faʻaolaina le fugalaau i le fufuluina i le fasimoli ma fufulu i lalo o se mafanafana. Ina ia aloese ai mai le toe faʻafoʻi, e masani ona fufulu le laau ile vai.