O le togalaau

E faʻafefea ona taulimaina le mamanu i fualaau?

Ua lata mai le taimi mo le totoina o fatu. O lenei vaitau e muamua i galuega sauniuni: o le sauniuniga o ipu, palapala mo le luluina, o meafaigaluega talafeagai. O le tele o taimi, e faʻaaogaina le eleele mo le luluina o fatu mo fatu. I le avea ai o se tulafono, ua saunia atoatoa ma e le manaʻomia ai soʻo se gaioiga faaopoopo. A uma le lūlūina o fatu i le susu, faʻafefeteina le palapala, e masani ona ufiufi le fagu i le fatu laau aʻo leʻi totoina, faʻapusaina se fale lauʻeleʻele. O nisi taimi (e masani ona masani i le amataina o togalaau), i aso muamua talu ona totoina, e aliali mai i luga o le eleele se paʻepaʻei paʻepaʻe, lanu po o le lanumeamata. O lenei foliga na foliga mai o le microflora leaga le eleele. E afaina ai fatu ma fualaau laiti. O le totoina o laau faʻatasi ma se aʻa ma lelei aʻafiaga faʻasolo ma laau totō matutua e leai se afaina e faʻaogaina ai.

Fualaau aina o fualaau faisua

O le a le mea e gaosia?

Moli - meaola ninii (microfganisms) e ola i le eleele ma le siosiomaga (ea, vai, ma isi mea) i foliga o spores ma le microscopic hyphae o le mycelium. I le taimi lava i tulaga lelei, o le a amata ona faateleina le tele o meaʻai ma vaega o le mycelium i luga o le palapala eleele, i le mea e masani ona maua ai aʻa le lelei o laau. E le mafai ona latou teena le faʻalauteleina o le mycelium, aʻafia ai le vascular system of young roots. O lanu e afaina i le siaki o le mycelium ua mate. I le aluga o taimi, o le aʻa o le totoina o laau e faʻatuina ai mea faʻapitoa e faʻalavelave ai le atinaʻe o mamanu ma toesea ai a latou meatotino faʻatagaina.

Punaoa o le gaosia i fualaau

O le faʻapogai autu o le pulupulu o se mea e faʻaaogaina ai le spores, lea e masani ona i totonu o se "moe" tulaga ile eleele, vai ma le ea. E oʻo lava i le eleele faʻamaina, pe a toe faʻafouina lona ola (Baikal EM-1, Ekomik fua, aʻa, Mikosan, ma isi mea), o loʻo nonofo pea vaeluaga, o loʻo amata ona tupu ma ola vave i lalo o tulaga talafeagai. O le toe faʻaleagaina o le siama ma le siama e mafai ona tupu i le vai (i le taimi o le faʻavaivai) ma le ea. E pauu i luga o le palapala ma, i le maualuga o le vevela ma le vevela, vave totogo, ma nofo ai i se nonoa avanoa.

Faʻavae tufatufa

O tulaga lelei mo le tuputupu ae malosi ma le atinaʻeina o le mamanu i fualaau o:

  • eleele le lelei saunia (mamafa i le tuufaatasiga, leai le susu, mafua ai le faaleagaina o vai),
  • maualuga maualuga (luga aʻe o 95%) ma le mea na saunia (sili atu ma le 80%),
  • vevela maualuga (mai le + 22 ° C),
  • leai o se fesuiaiga o vaalele,
  • leai ni malamalama ma ultraviolet ave o faʻamalama matala mata.

O le eleele mo laau toto e tatau ona mama, faʻafefe o vai, vai-ma manava. Lelei lelei vai e manaʻomia e faʻafefe ai le tele o le vai i le taimi o le suavai. A e faʻatau, e tatau ona e faamasani i le tuufaatasiga o le mea ua fuafuaina, ma le sauniuniga tutoatasi o le paluga o le palapala mo laau toto, e tatau ona faaopoopo le humus poo le vermicompost, oneone poo le solofanua solo i le mea e sui. O vailaʻau faʻasaina suamalie o loʻo i ai micronutrients e faʻapipiʻi i le paluga (sili ona aoga - ia Kemir).

Ia mautinoa e siaki le aoga o le palapala, lea e tatau ona le tutusa i le pH = 6.5-7.0. Afai o le palapala o le a faʻamalolo, ona tatau lea ona faaopoopo le falaoamata o le dolomite po o le penisina. Faʻaleleia eleele e fatuina ai tulaga lelei mo le atinaʻe o le mycelium. O lona lava faalilolilo foi ei ai se gaioiga malosi, lea e taofia ai le tuputupu ae ma le atinaeina o fualaau i le vaega o fatu.

I le maualuga o le vevela ma le vevela, e taua tele le faʻatinoga o le ea, ae aunoa ma se ata. O le le tausisia o nei aiaiga e mafua ai le malosi o le tuputupu aʻe o le siama ma mafua ai le pala o fualaau ma o latou oti. I luga o le vevela ma le ea malulu, o le faʻafefe i fafo e tupu. O se ata tifaga o salima e aliali i le pito i luga o le meaʻai. E tatau ona aveese ma le faaeteete ma fufuluina le eleele i se fasi manifinifi o le oneone (e ala i se sieve) i le taimi aʻo leʻi oʻo i fafo.

Lalaga i luga o laau.

Manatua! I le tele o le susu ma le le lava o alavai, afaina le mavalea ma le le lelei o le ea, maualuga le vevela ma le vevela, o meaola e vave televave nai lo fatu na totoina. O le mycelium e mafai ona fuga i fatu, lea e maliu aʻo lei tupu.

Totoina o fualaau

Puipuiga

O le tau faasaga i siama e tatau ona amata ile puipuiga, puipuiga o mea e puipuia ai foliga vaaia pe faaititia le leaga i fualaau laiti, ma faaitiitia ai le fua faatatau o le atinae o le mycelium.

Faatasi ai ma sauniuniga tutoatasi o le faʻafefiloi o le eleele, e taua tele le ausia o le faʻaalia o le faʻafefe.

Manatua! O le fua faatatau o le atinaʻeina o meaola e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le tele o suauʻu ma mea manogi i le paluga palapala. O le faʻafefiloi palapala e tatau ona i ai oneone. O le peʻa e faʻatuputeleina le eleʻele o le palapala, faia ai se siosiomaga lelei mo mamanu.

  • Faatasi ai ma sauniuniga a le tagata lava ia o meaʻai fatu, o le luluina e tatau ona faʻataunuʻuina naʻo fatu e leai ni faʻamaʻi.
  • Faʻaauau ona siaki le elemene o le eleele (aemaise lava i luma o le germination) ma, i ona maualuga maualuga, vave ona vevela le vaega pito i luga o le eleele, lea e faʻafefeteina ai ma faʻamafanafana le quartz poʻo le vai fufulu mama (e aunoa ma le elepeti) i luga o le lūlūina ma se fasi mea mole. Ona liligi lea o se vaifofo o le inu palu (0.5 sipuni e aunoa ma le luga i le 1 lita o vai). E mafai (ae le o le oneone) le fufuluina o le paʻu uamea galue. Sasaa i le kesi (solution 0.5 sipuni e aunoa ma le pito i luga i le 1 lita o le vai vevela, tuu ia faamafanafana). O isi metotia e mafai ona faʻaaoga.
  • Faʻaauau pea ona faʻafeololo le lauʻeleʻele mo le fesuiaiga o le ea ma faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le ea mai le faʻamamaina o le eleele.
  • Fua le fatu i le susu (e le susu). Mulimuli ane, seʻi oʻo ina tupu mai laau, na ona fufulu le palapala ma le susu, faʻamamaina le vai i le vevela o le potu, lea e tatau ona tuʻu ai se fasi laupapa (e le o le coniferous) i totonu o se taga gau. E mafai ona e faʻaopopo 3 g o le apa i le lita o le vai, faamama ma fufulu mamanu ma fualaau aʻo leʻi fufulu.
  • E sili atu ona lelei le vai i totonu o le apa i vai faʻamamaina.
  • Pe a faʻaleleia le suavai, tuʻu le fale lauʻeleʻele tatala mo le 1-2 itula seia oʻo ina mamago le pito i luga o le palapala.

Faitau a tatou auiliiliga auiliili: E faʻapefea ona saunia le eleele mo tipu?

O le tino gasegase e fasi

Afai e le i ai se aoga aoga i le tulaga o le eleele ma pe a toe faʻainuina le suavai, ona amata loa lea ona tupu vave le meaola, afifi fualaau laiti i le mycelium, ona latou faia lea o fua nei:

  • E tusa lava ma faatonuga, ia saunia fofo tali o le phytosporin, mycosan ma le faʻafefeina o fatu ma fatu.
  • O nisi o fualaau fualaau fualaʻau masani (filemu ma le nifo) e aveese le meaola lea na aliali mai i luga o le eleele, ona sasaa ai lea o le oneone po o le paʻu o le malala i luga o laau ma fualaau aina. Mulimuli ane, i taimi uma pe'ā uma ona faʻasusu, o le eleele e mulimulitaʻi i le oneone matutu.
  • O le palapala o le eleele e tatau ona vaʻaia pea, e le o le manogi ma fulafula mai le faʻavaivai, mo le maua o le okesene.
  • Afai a uma ona faʻamamaina le palapala ona o le salting out of salts mineral, ona vaʻaia ma le totoa ma faaopoopo i le vaomatua poʻo le quartz sand. E mafai ona e faʻavaveina le vai ina ia le afaina ai fatu vaivai o laau, ma faʻatumu i le oneone.

O fualaau toto na totogo mai i foliga.

Faaaogaina o vailaau e puipuia ai siama

Afai e le aoga le faiga o loʻo i luga ona o le fesuisuiai, ona oʻo lea i le taimi o le aulia mai, e mafai ona togafitia le palapala i le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaaoga ai le oxychrome, baseazole, poʻo le suavai ma le vai faʻavaivai (5 g / m2). E mafai foi ona faʻaogaina le fomaʻi tutusa i le palapala 1-3 aso aʻo lei luluina.

  • Afai ei ai le foci e aafia i le faia o fualaau, ona aveese lea o laau mamaʻi. O le nofoaga o loʻo totoina ai laau e togafitia i le 3% o faʻafitauli o le sulfate copper.
  • O laau mamago o loʻo faʻapipiʻiina i se vaifofo o le chichome (0.4-0.5%), cuproxate (1%), faʻamaʻi (0.1%) ma isi fomaʻi fomaʻi.

Le faʻaogaina o meaola faʻasolosolo e aʻafia ai le mamanuina o fatu

O togafitiga e le faʻamalosia ai siama, togafiti palapala ma togalaau ma le phytosporin-M, gamair-SP, planriz-F, alirin-B e aoga e tusa ai ma fautuaga.

O le faʻafefiloi o le eleele e faʻamuamuaina i le biofungicides pe a maeʻa le faʻapalapala. O togalaau e togafitia i le 8-10 aso pe a uma le germination. I le vaitau mulimuli ane, o le faʻaofiina o le biofungicides i totonu o le eleele ma le faʻafeinu ma le totoina o laau e toe faia 10-15-20 aso aʻo lei totoina fua i se nofoaga tumau. Pe a uma ona faʻamalosi, e tatau ona matala le palapala ma mulimulu. E le pei o vailaʻau, 1-2-taimi togafitiga e leai se aoga aoga i le faʻaumatia o siama.

O le puipuia ma le malosi o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamatalaina i luga e le o se faʻasalaga mo le gaosia o gaʻo, ae o le mulimuli i fautuaga o le a mafai ai ona e ola maloloina, ma i le lumanaʻi - o se fualaau lelei.

I le faaopoopo atu i na faʻamatalaga, e faʻaaogaina foi e le au faifaatoaga isi metotia o le puipuiga mai le gaosia o gaʻo pe a totoina ni fatu, lea e mafai ona faʻasoa i faʻamatalaga.