Laʻau

Nettle

O le gaosiga o vaʻalele (Urtica) o se sui o le aiga o le vaʻa. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le silia ma le 50 ituaiga eseese. I le vaomatua, e mafai ona latou fetaui lelei i itu uma o le lalolagi. I totonu o latitudes, o ituaiga meaola e pei o le tuiina o net net (lat. Urtica urens) ma le komipiuta (lat. Urtica dioica), lea e taua foi o le tui, dragonfly poʻo le dragonfly, e sili ona taatele. O laau totino o nei ituaiga o meaola e sili ona taua ma togafitiga o meaʻai, ma o le chlorophyll e maua mai ia i latou i luga o se tulaga tau alamanuia, lea e masani ona faaaoga i falemaʻi ma mea manogi.

Faʻamatalaga Nettle

O se faʻalauiloa faʻaletausaga po o le faʻalauiloaina o laau e pei o nusipepa e mafai ona faʻasalalau pe faʻasalalau. I le tasi vaega, o pepa laupepa o loʻo i ai se pito faʻamaufaʻailoga, faʻamalosi pe tolu-pito. I luga o lau o laulaau ma pine e tele lava le tele o faʻailoga mu. O mea sese e pei o ni meaola e aofia ai fuga laʻau ma pistillate. O le fua o se kulimi paʻu o se foliga paʻu, lea e ufiufi i le pipiʻi.

O le fausiaina o lauulu susunuina o lenei laau, lea o se tino tele tele, e foliga tutusa ma se masini faafomaʻi. I totonu oi latou o le sua, i lona tuufaatasiga o loo i ai le acidic formic, choline ma le histamine. Afai e paʻi atu i se lauulu, ona vaeluaina lea o le pito i luga ma paʻu i luga o le paʻu. O le sua i lalo o le paʻu na mafua ai le susunuina o lagona mu i totonu o le nofoaga na paʻi i le upega. I le avea ai o se tulafono, o ia mu e le afaina ai le soifua maloloina o le tagata. Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o ituaiga meaola o le manogi e mafai ona afaina ai tagata i le mu. I Rusia, e manao le tupu e ola i tafatafa o puipui, i togalaau fualaau aina, eleele susu, avanoa avanoa, vaomatua i tafatafa o auala, i tafatafa o vai o vai, i totonu o vaituloto, faapea foi i vaitafe. O le mea moni o le leaga o meaola ua faʻamalolo ai meatotino ua masani ai tagata mo se taimi umi, i lenei tulaga, o se vao vao ua tupu aʻe e avea ma faifaatoaga, ma ua totoina i luga o se tulaga tau alamanuia.

Fafagaina o fale

E mafai ona tupu tele ile fale masani e aunoa ma se tausiga faʻapitoa, ae afai e totōina i le sauniuni ma le faʻaleleia o le eleele, o le a faʻaleleia le alualu i luma ma le atinaʻe o le vao. O le toe gaosia o sea laau e faia e fatu ma vaega o rhizomes. O le saunia o fatu ao le i luluina e le talafeagai, ae afai e faʻasaina mo le 4 vaiaso i le ea o le ea i le 0-5 tikeri, o le a faateleina lo latou aʻafia e 20-30 pasene.

O le tuiina o le nusipepa, lea e lauiloa, e fautuaina e tupu i luga o se nofoaga lelei poʻo se vaega o le paolo, o le eleele e tatau ona oneone pe lelei ma faʻaleleia lelei. O le saite e tatau ona faʻamamaina o vao vao. O le luluina e faia i le amataga o le tautotogo po o le taimi o le taumalulu, ao foliga mai o le uluai laau e mafai ona tupu e oʻo lava i le vevela o le ea e 8 tikeri. Muamua, o fatu e fefiloi ma le oneone, ona tanumia ai lea oi latou ile 10-15 mm i totonu o le palapala, e tatau ona tuu ile 0.6 i le 0.7 m ile va o laina. peat, ma afai o le lūlūina sa faia i le amataga o le tautotogo, ona oʻo lea i le taimi muamua e aliali mai ai fua muamua, e tatau ona faʻamautinoa o le eleele e sina susu i le taimi atoa. Afai o le luluina sa faia aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, o le a amata mai i le masina o Aperila, ma pe afai o le tautotogo - ia Me.

Mo le faʻasalaga i luga o se togalaau i le tautotogo, e tatau ona aveese mai le rhizome mai le palapala, lea e tipi i ni fasipepa, ae o le umi e tatau ona ese mai le 8 i le 10 senetimita. Ona totoina ai lea o le delenki i se nofoaga fou i le loloto o le 8 simita, ao le mamao i le va o pu e tatau ona tausia i se mamao e tusa ma le 0.6 m. I le togavao ua faʻalauiloaina i lenei auala, ua mataituina le amataga ole budding i le 4 vaiaso muamua atu faʻatusatusa i le tupu mai fatu.

Tausiga ile Nettle

O le 2 masina muamua, o le a matua vaivai lava fua, ao lo latou tuputupu ae ma le atinaʻe o le a matua tuai. Ae o le a amata ona tupu vave le vao, ma o le a le pine ae avea ma mea eleelea ma fuga. E leai lava se mea faigata i le tausiga o lenei laau. E tatau ona ia faʻamautinoa le faʻavaveina o taimi, faʻamalo, laʻei pito i luga ma vele. Mo le faʻaleleia o vai, e fautuaina e faʻaaoga le vai mai se tautotogo, se vaieli poʻo se timu, aʻo muamua e vevela i le la.

E manaʻomia e le Nettle se tele o le eletise, ae e le fautuaina e faʻaaogā faʻamaʻi faʻamalosi mo le fafaga. E sili atu ona sui i latou i le palapalifi pala po o le manua.

O le tausiga o lenei laau e faafaigofieina e le mea moni e sili atu lona puipuia i meaola faalafua ma faamaʻi. Ae ui i lea, o anufe o sulu e mafai lava ona faʻalelei i luga o ia, o le a manaʻomia ona aoina faʻatasi ia Iuni. E faigofie tele ona aoina, aua latou te nonofo i fuifui, ae aua neʻi galo e uiga i fuataga saogalemu, talu ai e mafai e le meaʻai ona tuʻu ai ni ogaoga mu i ou lima.

Faʻatauina ma le teuina o fale

Nettles faaaoga rhizomes, fatu, ma laupepa lauulu o se mea e faʻamalolo ai. O laʻau moa leaga e selesele ia Iuni-Setema, pe a totogo laau. E fautuaina e nisi o fai togalaau le aoina o laulaau e ala i le na o le tuu o totigilima, o isi e lūlū le mutia, ma pe a uma ona tapunia, latou te lafoaʻi pepa laulaau ma o latou lima lima. E talitonuina e sili ona lelei le aoina o laʻau i le Aso Lua i le vaveao i le kuata muamua o le masina. E tusa ai ma le kalena o le masina, o ia ituaiga mea aoga o le ai ai se mana faamalolo faʻapitoa.

O le laʻau e aoina e tatau ona tuʻuina atu i se mea malulu (i totonu o le fale po o lalo o se faʻavaa), muamua le salalau solo poʻo le pepa. E tatau ona maitauina e le sili atu i le 3-5 inisi le mafiafia o le palapala. Afai e faʻamago i le lā, ona faʻaumatia ai lea o vaega o faʻamalolo, ma o le a le lanu laulaau. E faʻamago, pe afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faʻaaogaina le ogaumu, aʻo faʻatulaga le vevela i le 50 tikeri, ma tuʻu le faitotoa tatala. I laʻau maeʻa maeʻa, o le vevela ma le petioles o le a malepe e aunoa ma se taumafaiga. O le a latou maua se manogi manogi, lanu uliuli lanu meamata ma sina oona oona mulimuli ane. E tatau ona maitauina i le gaosiga o le tele o meafaitino masani o le a 1/5 o le uluai voluma. O laʻau mamago e manaʻomia ona faʻapipiʻiina, ae e tatau ona aveese uma lanu samasama, lanu uliuli ma enaena, faʻapea foʻi ma le laulau. Mo le teuina, e sasaa atu i totonu o ni taga o ie poʻo pepa, lea e tatau ona tuu i totonu o se nofoaga vaʻaia, mago, pouliuli. E mafai ona teu oloa e sili atu i le lua tausaga.

E tatau ona aoina fatu o le tui ma le dioecious pe a uma ona matua. O le mea masani, e tupu lenei mea i le 20 aso talu ona faʻaumatia le fale ia Setema. O vaega pito i luga o le upega e tatau ona tipi, pulu ma faʻapala.

Ua fautuaina ia lelei o le nate rhizomes ina ia maua i le tautotogo po o le tautoulu. O otaota uma e aveesea mai ia i latou, ona faʻamago ai lea i le vevela o le 40 tikeri. Mo le teuina, filifili se nofoaga pogisa, mago ma vaʻaia. E taofi e Rhizomes o latou uiga aoga mo le tolu tausaga. Afai o loʻo e seleseleina i luga o le nati, ona manatua lea e tatau ona e tuua le 10-15 pasene o vao i luga o le 'upega tafaʻilagi mo le faafouina, aua o le aoina o mea faʻataʻitaʻi e tatau ona e faʻaumatia uma ai le laau. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona e iloa i lenei saite rhizomes e mafai ona toe faʻaaogaina pe a uma le 3 tausaga.

Ituaiga ma ituaiga o vao ma ata ma igoa

Ituaiga o upega ma mea faʻamalolo:

Faʻailogaina o upega

O lenei laʻau olaola malosi e malosi ona aʻa, ae o lona uʻamea e faʻasaga, faʻalaina. O le maualuga o le vao e ese mai i le 0.6 i le 2 m. I luga o vaega uma o le eletise o loʻo mu ai lauulu. I luga o pine uamea ua saʻo pe o aʻe i luga ni ogalaau. O lalaga e faʻafeagai ma le tasi. O le lanumeamata lanumeamata, e tasi le itu, o laulaʻau laʻau e tutusa le umi o petioles. O le umi e tusa ma le 17 inisi le lautele ma le lautele e tusa ma le 8 simita. O laulaau e ono i ai se mea e le mafai ona vavalalata, e le mafai ona aloese-fatu, e masani ona i ai ni papatusi elliptic ma se fatu loloto loloto. O mea faʻapitoa o le axillary e aofia ai fuga lanu samasama lanu samasama, pistilla ma fuluʻi. O le fua o se paʻu faʻapipiʻiina o se ituaiga biconvex o lanu paʻu enaena poʻo le lanu samasama samasama. E tusa ma le 22,000 fatu e mafai ona tupu i luga o le tasi togavao.

Faʻailogaina o upega

O lenei laʻau eleelea o le eletise ua faʻaputuina le tetrahedral e faʻasaina ai pine, o lona maualuga e mafai ona oʻo i le 15-35 centimita, o lauulu lauulu lauulu o loʻo i luga o latou luga. O lanu lanumeamata, laʻau, o laulaʻau laʻau e le faʻafefeteina o loʻo i ai se foliga faʻalelei po o se solo, ma e umi le 20-60 mm. I luga o le fogaeleele o loʻo i ai se numera tele o lauulu mumu. O fugalaau fugalaau laiti e vali lanumeamata, e aoina i le taliga pe nofofua. O fugalaau e fufusi pe pistilla. O le fua o se popo poʻo se pusa faʻapipiʻi fatu.

Mea faʻaleagaina: faʻaleagaina ma faʻamanuiaga

Faamalologa meatotino

O fualaau aina laʻau e aofia ai vitamini A, H, C, E ma K, B1, B2, B4, B5, B6, B9, niacin, elemene eleʻele chlorine, calcium, potassium, magnesium, phosphorus, sodium, elemene eletise, molybdenum, uʻamea, zinc, seleni ma le manganese. O le lemoni o loʻo i ai ni nai taimi e itiiti ifo ai le ascorbic acid nai lo le upega. I le taimi lava e tasi, o le tele o le vaitamini A i totonu o lenei fale e laʻititi maualuga atu nai lo le sami buckthorn, kāloti, meaʻai ma le vavala. O loʻo i ai pea i totonu o lenei faʻatoʻaga, o loʻo i ai ni vaʻai, mea faʻalauiloa, chlorophyll, flavonoids ma mea faʻamalosi - gallus ma tino.

O le togalaau e maua ai lona aafiaga o le hypoglycemic ma le hemostatic, ma e oso ai foʻi le mumū. O lau foi e fesoasoani i le faateleina o le hemoglobin, le uterine tone, ma le toto mumu toto. O lenei vailaʻau faʻataʻitaʻi e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi o le vevela ma le ate, o le anemia, radiculitis, tuberculosis pulmonary, rheumatism ma maʻi faʻasolo i le tino. Ua faʻaalia foi le lelei o le Nettle i le togafitiga o le prostatitis masani ma le prostate adenoma.

I isi vailaau, o loʻo i ai faʻamaumauga mo fualaau oona ei ai le lafoaʻi, diuretic, faʻamalosi, faʻamaʻi manu, faʻamoemoe ma le faʻamalosi faʻamalosi. Afai e te faʻaaogaina le laʻau o lenei laau, e mafai ona vave faʻaumatia faʻamaʻi ma manuʻa tele, aʻo faʻaaogaina le masini, faʻaaogaina e pei o le taele, faʻafiafiaga ma meaʻai, e mafai ona laveaʻi le lauulu mai le pau. Talu mai aso anamua, o lea ituaiga laau ua faʻaaogaina e togafitia ai lauulu, mo le mea lenei e tatau ona faʻaopoopoina 200 ml o le vai ua tunuina ma lua pe 3 sipuni tele o lau lauʻeleʻele, pe a uma le 1 le itula, e tatau ona faʻamamaina le afifi. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e mafai ona e faʻaogaina ai le gaʻo. Ina ia kuka, e tatau ona e faʻaopoopo 1 tbsp. vai, 1 le sipuni tele o le rhizome ua galo mago ma le aofaʻi o lau o lauʻeleʻele. O le faʻafefiloi e tunu mo le 30 minute, ona faʻamafanafana ai lea. E tatau ona ufiufi i totonu o le anufe, ae e le manaʻomia ona fufuluina lou lauulu pe a maeʻa lena mea, ua na o sina solo e solo i se solo.

O lenei laau e faʻaaogaina foi e fai ai ni meaʻai paleni, lea e fautuaina e fafagaina ai tomato. Mo le faia o lenei mea, o laulaau laʻau ola maloloina ma le tipi e tatau ona vaʻaia aʻo le i faia fatu. O se koneteina tele e ave ma tumu i gaogao, o loʻo faʻafefiloi ma tuʻugamau o oloa gaosi. O le iʻuga, o le koneteina e tatau ona faʻatumu na o le ¾. Ona faaopoopoina lea o le vai i le paluga lea e tatau ona solo ese ai le fefete, ae o le tulaga ua fuafuaina e le mafai ona sili atu. O le koneteina e tuu i se la o le la mo le 3-5 aso, lea o le a mafai ai ona faʻafefiloi i le faʻamalosi, aua neʻi galo e faʻafefiloi faʻavaomalo. E tatau ona fafagaina Tomatoes i lenei paluga faʻatasi i aso uma 7.

E sili ona lauiloa le fala oona. O le suauʻu Olive e sasaa i totonu o le apa ma o vao ma aniani papaʻe e lolomiina i totonu mo le 7 minute. Suavai suamalie ma vevela ai pateta i totonu, lea e saunia mai ai puree e faʻaaoga ai le suauu. I lenei tulaga, e le aveeseina le pusa ma pateta mai se afi laitiiti ma faasolo malie le kulimi, o le pata ma le susu o loʻo faʻaofiina i le puree. I le faaiuga, faʻapipiʻi aniani i laulaau ma faʻafefiloi mea uma ile maualalo maualalo. I le suamalie, faʻamaligiina i luga o papatusi, e mafai ona e faʻapipiʻi le kulimi Gaudi pe kulimi kirimulu. Mo le 1.5 kilokalama o le pateta, 0.5 l o le susu, 0.3 l o le kulimi, 2 sina sipuni tele o le pata o le povi, ua ave ai se faaputuga o upega fou. O isi mea e totoe e tuʻuina atu.

Contraindications

E le mafai ona e faʻaaogaina upega ma oloa na faia i luga o lona faavae, fafine maʻitaga, aemaise ile tolu tausaga mulimuli. E le gata i lea, e tatau ona tuulafoaia i tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le gasegase.