Laʻau

Gynostemma

O le gataifale o le gynostemma (Gynostemma) o se sui o le aiga pumpkin. I le vaomatua, e mafai ona maua lenei laau i togavao o South Asia mai New Guinea i Malaysia ma mai Himalaya i Iapani. E tusa ma le 15 ituaiga o laau toto e ola i Iapani, ma e 9 o latou mea e gata ai. Faatoagaina e le aufaatoaga le gynostemma e lima-leafed (Latina: Gynostemma pentaphillum), o se laau faapena ei ai isi igoa, e pei o le Thai tea, tino ola pea, ginseng i saute, ma le "jiaogulan" po o le "jiaogulan". I le taimi muamua, i totonu o Europa, o lenei aganuu ua tupu na o le fale, ma na o le taimi lava na amata ai ona teuteuina togalaau togalaau i le itu i saute i se laau faapena. Ina ua maeʻa le fonotaga a Beijing i le 1991, lea na faia ai talanoaga i vailaʻau ma togafitiga e faaaoga i isi vailaʻau, o le lauiloa o gynostemma na tele taimi e maualuga ai.

Vaega o le lima-leaf gynostemma

Gynostemma o se eletise eleelea maualuga. O lenei faʻailoga faʻapitoa e mafai ona e le lavalava pe pala. O lapisi laulaʻau lanu meamata e iai ni petioles ma foliga o le pama, e aofia ai mai le 3 i le 9 laulaʻau faʻamalosi i le pito. Panicle poʻo raceme-shaped shaped inflorescences e aofia ai fugalaau e le faʻatusalia soʻo se mea taua. O fugalaau e i ai se lapisi puupuu o le lanu lanumeamata poʻo le lanu paʻepaʻe, lea e matua loloto lava le faʻaaogaina i le 5 lobes o le faʻaogaina o le tino. Malamalama po o fea o le fafine, ma le mea e mafai ai e le tama tane ona naʻo le taimi o le fugalaau. O tamaʻi fafine, e pei foi o sima i fugalaau, e sili atu ona puupuu nai lo le tama tane. O ia ituaiga o fugalaau e fuga i le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana, ma o ona puaʻa e na o le amataga lava o vaiaso o le autumn. O le fua o le lanu lanu uliuli, i le lautele e oʻo atu i le 0.6 cm, e aofia ai mai le 2 i le 3 fatu. Afai e tupu se vine i tulaga lelei, ona oʻo lea i le 8 m le umi o ona gaʻo.

Faiga e lima-leafed cultivation

Faʻavaʻa o le gynostemma e lima

Ina ia ola i le lima-leafy gynostemma, e fautuaina e filifili se nofoaga e malamalama lelei (e mafai foi ona fai sina paolo laitiiti). E tatau ona lelei le suavai, malamalama ma tamaoaiga i meaʻai. Afai o loʻo i ai i lau saite se gynostemma, ona faʻalauteleina lea, e mafai ona e faʻaaogaina se metotia sili atu ona aoga ma faigofie, e aofia ai: afaina.

A o leʻi fausiaina, e faʻamaʻele le fatu i le vai inu mo le 24 itula, ona totoina lea i totonu o ipu. O fatu e tatau ona tanumia i totonu o le meaʻai e na o le 20 mm, e tatau ona aofia ai le oneone ma le humus poʻo le faapalaga. E tatau ona ufiufi ia gafatia i se ata tifaga ma aveese i se nofoaga mafanafana (mai le 20 i le 22 tikeri). O fua muamua e tatau ona aliali mai i le 3-6 vaiaso. A maeʻa lenei mea, e tatau ona aveese le fale, ma e tatau ona tuʻuina ia koneteina i se nofoaga manaia (e tatau ona faataapeapeina le malamalama). E matua faigofie lava le tausia lelei o fualaau aina, e tatau ona faʻafeinu i le taimi, faʻapena foi ona faʻamalosolo le tino o le faʻafefiloi palapala. A maeʻa ona amata paranesi, e tatau ona e faʻapipiʻi se lagolago.

O fualaau aina ua totoina ile lauʻeleʻele ile masina o Me ina ua maeʻa le palapala ile 15-16 tikeri. Ae ui i lea, ao leʻi faia lenei mea, e tatau ona e sauni e saunia le saite. Latou teliina, aʻo faʻapipiʻi atu i le eleele mai le 5 i le 6 kilokalama o le palapopo poʻo le humus. A eliina le eleele mamafa, e tatau ona faʻaopopo le oneone pe paʻu i ai. Totoina o fatu e gaosia e ala i auala faʻafefe. E tatau ona manatua i le mafaufau o le tele o le faatoaga o le faatoʻaga e tatau ona itiiti ifo nai lo le maualuga o le aʻa o le laau, e ave ma se faaputuga eleele. A maeʻa ona tuʻuina le vao i le lua, e tatau ona ufiufi ile palapala. O le taamilosaga i luga o le laau e fai si pisi. O vine e totōina e manaʻomia le faʻamautu lelei. A maeʻa ona faʻamafu le suavai i totonu o le eleele, e tatau ona ufiufi i se palapala o mulch (compost or humus), o lona mafiafia e tatau mai le 50 i le 80 mm. A uma ona toto le gynostemma, e tatau ona e vave faʻapipiʻiina se lagolago mo ia, o lana matafaioi e mafai ona taʻalo i puipui o le fale poʻo le pa.

Gynostemma tausiga

E tatau ona faʻaauau taimi masani, faʻasalalau ma tele. I le avea ai ma tulafono, e 1 le taimi e faia i le 1-1.5 vaiaso, ae e tatau ona manatuaina o le eleele e faʻataʻamilo i laau e tatau ona susu (e le susu). Afai ei ai se lamala faaumiumi, ona tatau lea i afiafi uma po o le taeao ona manaʻomia le susu mai o le laʻau mai le sprayer, mo le faʻaaogaina o le vai suamalie. A faʻamalūlūina le vao po o le timu, e tatau ona faʻamalo le palapala o loʻo siomia ai i latou, faʻapea foʻi ma mutia vao.

I le tausaga muamua o le tuputupu aʻe, e le manaʻomia le fafagaina o le gynostemma, aua o le a lava le tele o meaʻai na faʻaofiina i le eleele pe a sauniuni le nofoaga mo le totoina. I tausaga mulimuli ane, ua fautuaina e fafagaina sea vine i se vaifofo o Kemira, ao i lalo ifo o le 1 togavao e tatau ona e faia mai le 30 i le 40 kalama o le fualaau faasaina. O lenei faʻalavelave faʻalavelave o loʻo i ai uma meaʻai e manaʻomia mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o sea fua. I le tulaga pe a faʻaaogaina le laʻau mo le kukaina o ipu eseese (salati, soupeti, ma isi mea) i le taimi o le vaitau, o lona uiga e na o le fafagaina o vao e ala i le auala, i lenei tulaga e matua faasaina le pamuina o le laʻau ma se vaifofo.

Gynostemma e maualalo le tetee i le malulu. O vao e mafai ona tatalia se mataʻu o le vevela sei vagana ua itiiti ifo le 18 tikeri, ae afai e ufiufi i se vaega o le kiona, ona latou lava lelei lea i le taumalulu. Pe a totoina se laau faapena i itulagi e toetoe lava a leai se kiona, o le a manaomia e le lianas se fale, ona o lea ua lafoina i latou i lala laulaau po o se mafiafia papa o laʻau felelei. I le totoina o lenei faatoaga i itulagi ma le malulu, e fautuaina e aveese le vao i le tautoulu mai le eleele ma totō i totonu o se ulo. O le laau seia oʻo i le amataga o le vaitau o le tautotogo o loʻo teuina i totonu o se potu e malamalama lelei, aʻo masini faʻavevela e tatau ona i ai i se mamao tele lava mai ia mea. E tatau ona tuʻuina atu le togavao i le tausiga tutusa e pei lava o soʻo se isi laau e iai se taimi malolo.

Auala e aoina ma teu ai gynostemma

Gynostemma foliage e aoina i le taimi o le taumafanafana. O laʻau ua aoina e tatau ona faʻamago. O fatu fou, faapea foi laulaau, e talafeagai mo le faia o soupisi ma salata, ma o le lauti aoga e maua mai laulaau mamago.

O lapisi ma lapisi e ao ona aoina i totonu o se potu pogisa, malulu poʻo lalo ifo o se faʻavaa i luga o le auala mo le faʻamago. A maeʻa le gaʻo o le meaʻai, e mafai ona mafaufau uma ua maeʻa. O mea gaogao nutimomoia mo le teuina e faʻamamaina i totonu o se potu vevela, muamua e sasaaina i totonu o pusa poʻo ni atigipusa pepa, faʻapea foi i totonu o le tioata poʻo le kalama o loʻo iai se tapuni faʻapipiʻi. O fua o fua o le gynostemma e matua suamalie ma e mafai ona suamalie.

Ituaiga ma ituaiga o gynostemma

E tusa ma le 20 ituaiga eseese o gynostemma, ae na o le toatasi e totoina e tagata fai togalaau - o le gynostemma e lima-leafed. O se aganuu faapena e seasea tutupu i le vaeluagalemu; i lenei sootaga, toetoe lava a leai se mea e iloa e uiga i ituaiga ma ituaiga o lenei laau.

Gynostemma Properties

Mea aoga o gynostemma

E leʻi ulufale atu le gynostemma i le Pharmacopoeia, o le mea lea, e leʻo faʻaaogaina nei i togafitiga faʻaleaganuʻu. Ae i faʻamatalaga le masani ai, o lenei aganuʻu e fiafia tele i le tele o le lauiloa, aua e tutusa lava i mea e ola ai le ola i le ginseng lauiloa. O faʻamanuiaga o sea ituaiga laau e mafai ona faʻamasinoina e tala a tagata Aboriginal oe fai mai o le tii mai gynostemma leaves fesoasoani ia i latou ia tumau lelei le maloloina ma galue mo le 100 tausaga. O le mea moni o lenei aganuʻu o loʻo i ai vailaau faʻaleagaina, na amata ona malamalama tagata i le lua selau tausaga TLM.

O le tofo o talavou laiti ma laʻau o se mea suamalie. O ia ituaiga laau e aofia ai le tele o vitamini, faapea foi le calcium, zinc, phosphorus, seleni, magnesium, potassium ma isi elemene e manaomia e le tino. I le eletise o le laau e aofia ai le sili atu i le valusefulu lua saponini, aʻo iai i le ginseng e naʻo le 28. Faʻaaogaina masani o lenei laau e mafai ona faʻaleleia atili le tumau ma faʻatupulaʻia le faʻatinoga. I lenei tulaga, o tupe na saunia i luga o le faavae o le gynostemma ua fautuaina mo i latou o loo feagai ma le malosi faaletino.

O lea ituaiga laau e ese mai le ginseng i lea mea e le saofaga i le tupu mai o le fiafia, ma afai e faʻaaoga soo, o le ai ai sona aʻafia. O lenei liana o se suā sili ona lelei, lea e fautuaina mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O lenei laau e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol o le toto, faʻaleleia le manatua, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faʻaleleia le meaʻai ma meaʻai, ma le faʻagesegese le matua.

Mo le faia o se vai faamalo, e manaʻomia lou faʻaopoopo 1 tbsp. vai fou ua tunu ma 1.5 tsp. laʻau mama o gynostemma poo 2-3 tsp. laʻau fou. O le vai inu o le a saunia i le 5 minute. O le mutia lava e tasi e mafai ona gafa 5 pe 6 taimi i le laina. Ina ia faateleina le mafai ona galue, e fautuaina e inu 3 tbsp. se mea inu faapena.

Contraindications

Gynostemma e mafai ona faʻaaogaina e tagata uma, ona e leai se faʻailoga. Ae o tagata e le faʻapalepale tagata e le tatau ona faʻaaogaina lenei vine. O lea ituaiga o laau i nisi tulaga e fesoasoani i le faateleina o le mamafa, o lea e tatau ai i tagata gasegase faamai ona faaeteete pe a faaaogaina. O tagata e leai ni maʻi e le tatau ona 'ave le gynostemma pe a uma le 16 itula ma oʻo i le taeao. E leai se mea e iloa pe faʻapefea ona aafia le soifua maloloina o le maʻitaga ma fafine fafagaina, o le mea lea, e le tatau ona latou faʻaaogaina.