O le togalaau

Astilba totoina ma tausiga i fafo: faatonuga ma ata

O Astilba e talisapaia e le au fai togalaau ma le au atamamai ona o lona le lelei, faapea foi le laʻau ma le umi o le fugalaau. O se fugalaau fugalaau e foliga matagofie, e tusa lava pe le fuga - o lanu lanu meamata matagofie o se foliga manaia e mafai ona teuteu ai se fuafuaga patino. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou mafaufau pe faʻapefea ona ola lelei i luga o le laufanua, totoina mea, tausiga ma ata o ituaiga eseese o lenei togavao.

Mataʻu ma foliga o le fugalaau

O Astilba e foliga mai e sili ona lelei ma matagofie, ma pe a tupu aʻe, e faigofie lava ona liua le fanua atoa. E teuteuina vao ma fasi laʻau moli lanumeamata, o loʻo i luga o lala o se vali mūmū.

E sili atu le fiafia o faifaatoaga e le gata ona o le totoina vave, ae ona foi, e le pei o le tele o isi laau totõ, e mafai ona i ai i le malu puipuia i taimi o totoina, faia o se lanu lanu matagofie. Ae o le vaivai tele ua solia i lenei laau. Ae maise lava o le tulaueleele i lalo o le paolo.

Astilba e mafai ona tumau i gutu malulu ma le mausali, e toetoe lava a le aafia i faʻamaʻi, ma e tele foʻi iniseti leaga e felelei solo i ona tafatafa. O le filifiliga sili lenei mo se tagata e amataina le fale.

Astilba o se fugalaau matagofie, o lona atunuʻu o Asia ma Iapani. I le aofaiga atoa e sili atu ma le 300 ituaiga, e tofu lava ma latou lava lapoa, foliga, lanu ma le matagofie o le fuga. O le tuputupu ae o lenei laau e ono i le va o le 15-250 cm. Fugalaau e paʻu 15260 cm le umi, pe a uma ona tupu mai "atigipusa" i luga ia i latou, lea e i ai fatu laiti. E toetoe lava o ituaiga uma o fetu e amata ona fuga mai ia Iuni.

O le vaega eleele o lenei laau e mate i le taumalulu, ma o le aʻa e faatalitali mo le malulu ma amata ona ola i le tautotogo. O tausaga uma lava, e fatu ai fatugaʻo i luga o aʻa, ma maua ai le tuputupu ae faifai pea pe a ma le 4 cm, ma o le pito i lalo e oti pe a mavae sina taimi. Ina ia mautinoa o le atinaʻeina lelei o fatuga fatu, pe a maeʻa, e sasaa le eleele ile aʻa.

Eseese o Astilbe

E pei ona taʻua i luga, e matua fiafia lava le au faifaʻaili i le matagofie o le laʻau, o lea na latou fatuina ai le silia ma le 300 o ona ituaiga. O le a tatou le faamatalaina le lelei o mea taitasi, ae mafaufau i na o mea sili ona taatele ma matagofie.

Fautuaga: pe a filifilia se vaalele, matou te fautuaina oe e faʻatau se fale i le maualuga i totonu ole 55-75 cm. O nei ogalaau tetele e sili atu ona lelei le faʻafefe o le tau ma le malulu.

Astilba Arends

O le aiga atoa lenei, o loʻo avea ma sui o le 50 hybrids na faʻaalia mai o se taunuuga o le filifilia o le lauiloa tele o Tavita. E ese i latou i ogaoga e oʻo i le 160 cm le maualuga. E i ai o latou foliga faʻapitoa pe faʻapipiʻi foi ma vao vao. Fugalaau e sau ese lanu eseese mai le paʻepaʻe mama e oʻo i le lanu violē.

E eseese ituaiga laau i le tele ma le umi o le taimi o le fugalaau - sili atu ma le masina. O ituaiga laau toto e sili ona manaia na faia e G. Arends, aua o le vasega o hybrids na faaigoaina i lenei saienitisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Gloria astilbe o se faʻatoʻaga faʻato'ā oʻo i le 90 cm le umi i le taimi o le fugalaau. O lenei togavao e faigofie i le taumalulu ma le tuputupu ae, masalo i luga o soo se eleele sei vagana oneone. O loʻo faʻamatalaina i luga o fuga o le lanu piniki i foliga o se rhombus, o se manogi manaia matagofie ma laʻau matala. Gloria o le alofa vaiO le mea lea, e sili ona lelei le toto i luga o le talafatai o se vaituloto poʻo se vailaʻau faʻasa. Isi vailaʻau:

  • O Liliput o se tamai laau e oo i le 30 cm le umi. Liliput e lelei atoatoa mo le faʻaputuina o se mauga maualuga poʻo se tamai togalaau togalaau.
  • Jump & Jive e afa mita le umi o le togavao lea e fuga mai i le faaiuga o Iuni. Faʻatupulaia le tele o laʻau faʻafefiloi o se lanu piniki e faʻatusatusa lelei i laʻau lanumeamata.
  • O le Boogie Woogie o se ituaiga o meaola e ola i le 60-75 cm. I Iulai, o le a fiafia ia te oe i fesuisuiai o fugalaau lanu piniki e maua ai le vao o se foliga matagofie.

Saina saina

O lenei laau e mafai ona oʻo i le 120 cm le umi, e i ai lau laʻau e lata i aʻa ma laʻitiiti e latalata i inflorescences. Amata o laʻau e sili atu le tuʻituʻi i lalo inflorescences e oo atu i le 30 cm le tele ma fugalaau fugalaau lanu violē.

O loʻo i ai foi ituaiga eseese o le aoina o le lalani Saina e oʻo atu i le 30 cm le umi ma ituaiga o fugalaau. O lenei ituaiga o togavao e sili atu le lagona mautinoa pe a tupu aʻe i nofoaga e le malu puipuia ma i totonu o le paolo.

Iapani

E le o se ogalaau maualuga, e pei ona faamatalaina i luga (i luga o le 75 cm) ma o loʻo faʻaalia e laʻau laiti ma le vaʻaia ma se mamanu faʻalauiloaina. O fugalaau lanumoana ma paʻepaʻe e vave fuga mai nai lo isi ituaiga, e tusa lava pe a maeʻa le faʻamamaina o mea e le lelei ai, e le mafai ona mou ese o latou foliga ma teuteu le moega fugalaau seia oʻo i le tau o le tautoulu.

Iapani astilba o se uila lena aumai Arendson i le 1838. Talu mai lena taimi, e tele isi ituaiga o meaola ua faʻaleleia, e mafua mai i le toʻa ma le ola lelei i soo se itulagi.

Leila Astilbe

O lenei kulupu e matua le lelei lava e iloa ai le vevela o le tau ma e manaʻomia ai le mamafa o le suavai. O le laau e mafai ona umi se umi e oʻo atu i le afa mita ma faʻaogaina ni mea e le mautonu.

Auala faʻalautele Astilba

O le tuputupu ae i luga o se fale vevela o se galuega faigofie. O le laau e totoina e le fatu ma le vegetative metotia. I le taimi mulimuli, o le vavae ese o le laau ma le toe gaosia e tumutumu e mafai. Ma afai o lenei metotia e fetaui mo tagata amata, ona mafai ai lea e le fatu fatu ona e faʻaalia ituaiga fou o laau totō.

Fanauina o fatu

O fatu o loʻo i totonu o pusa e suitulaga i fugalaau matagofie. E tatau ona lulu i latou ia Mati, ma tuʻuina atu i latou e faʻamalosi. Aisea e tuu ai fatu i totonu o se atigi apa ma oneone ma le 1: 1, tuu i luga kiona 1 cm le kiona (talafeagai "kiona" mai le pusaaisa).

E malolo le kiona i le aluga o le taimi, faʻamaina le eleele, faʻamaoaigaina ma elemene taua ma le faʻamaluina o fatu ile eleele. Pe a liusuavai atoa le kiona, e tatau ona ufiufi le fagu i le afifi ma tuʻu i lalo le pusaaisa mo le 3 vaiaso. A o faagasolo lenei vaitau, o loʻo totoina muamua fualaʻau, o le a faʻamaʻaʻaina ma o le a lelei atoatoa i le isi taumalulu.

A maeʻa le 3 vaiaso, ona oʻo lea o le totogo o le vao i se potu pupula ma le vevela o le 22C. Faʻamamaina lelei togavao, faʻaaogaina se tuila e aunoa ma se nila ma faʻapipiʻi vai i lalo o le aʻa.

A oʻo ina sili atu le malosi o fualaau aina ma e tele laulaau e aliali mai, ma faʻapipiʻi i totonu o tamai fagu.

Faʻaaliga: varietal astilbe e le mafai ona toe gaosia faʻatasi ma le fesoasoani a fatu, talu ai e le mafai e faʻatoʻaga ona teuina a latou faʻailoga iloga. O aʻafia e ola i lenei auala e faʻaaogaina i na o le faʻaleleia.

Faʻasalaga o vaevaega

I le avea ai o se tulafono, e faʻalauteleina le laʻau i le vaevaeina o laau totō. O se filifiliga sili ona faigofie ma faigofie.

Vavaeina o laau:

  • Aveese ma le faʻaeteete le eleele i tafatafa o se laau faʻamaʻi ile 17-25 cm ma ia maua ai le eleʻele eleʻele ma le aʻa.
  • Ave ese le palapala maualuga e faʻamamā ai aʻa.
  • Otioti le aʻa i se naifi i ni vaega, ma le itiiti ifo ma le 3 fatuga i itu taitasi.
  • Vaovao vao ma le mamao o le 25 ma faatulaga lelei le fafaga i aso uma.

Afai e vaevaeina le laau i le faaiuga o Fepuari, ona oʻo lea i le tautoulu o le togavao o le a faafiafiaina oe i ona fugalaau.

Faʻatoʻa Faʻi

O lenei faʻatoʻaga o le vave lea. E tatau ona faʻatinoina i le tautotogo, pe a totogo lauu. Faʻasinoa ma le faaeteete pupuu i le aʻa ma faʻatumu le tipi i luga o le paranesi ma le malala, o le mea lea o meaola leaga e le maua i totonu.

Toto le tipi i le paʻu ma le kalave i le fua faʻatatau o le 3: 1 ma ufiufi i se ata. A o lei toe totoina le vao i totonu o le eleele, e tatau ona tupu malosi ma amata ona atinaʻe. E mafai ona e totoina se togavao i luga o le 'upega tafaʻilagi na o le autumn.

Faʻamasinoga

O le totoina o lenei laau i le eleele tatala ma le tausiga e le manaomia ai ni tomai tetele ma ni tupe alu. O le mea pito sili ona taua o le filifili lea o le nofoaga sili ona lelei ma faʻatulaga tulaga talafeagai. E tatau ona totoina togalaau i le faaiuga o Me mai le itu i matu o le laupepa i le paolo.

Afai ei ai se vaituloto i luga o le teritori patino, ona e faʻatuina lea o se vaalele latalata i ai. E manaʻomia le filifilia o le eleele lalelei vaivai. Manaomia i le lautele o le 5.4-6.4 pH. Afai oi ai ni tagata o loʻo i tafatafa ane o le laʻau, ona le mafai lea e lau laʻau ona faʻaalu le vao i le taumafanafana.

Filifilia se nofoaga mo le totoina, e tatau ona e amanaʻia le taimi o le fuga o ituaiga eseese. O le mea lea, o le tau, lea e fuga mai ia Iulai, e fiafia tele i nofoaga pogisa, ae o isi ituaiga e lagona lelei le lelei i le paolo ma le la.

I le lautele, soʻo se palapala e talafeagai mo le laʻau, ae afai e te manaʻomia le faʻaleleia ma le umi o le fugalaau, e tatau ona e filifilia se nofoaga o loʻo i luga ole sami. E tatau foi ona e tausia le i ai o le malupuipuia ma le potassium i le palapala. Oliina pupu mo le toe gaosia, faaopoopo faʻamaʻi faʻamaʻi i le 35 g / sq. m ma 2 omoto o le ivi o le ponaivi. Afai e te totoina se fualaʻau i totonu o se moega fugalaau, ona faʻalauteleina lea o le 35 cm ma tuʻu faʻaopoopo mea faʻapipiʻi luga ma le humus faʻafefiloi.

Tulaga o le tulaʻi mai i luga:

  • Fufulu le vaega ma aveese uma mutia vao.
  • Fagapala le eleele.
  • Afai e manaʻomia, lime ma falaoamata o dolomite.
  • Fai ni taʻi 35 cm i se mamao e 40 cm.
  • Faʻaopopo le fuga ma faʻafeinu i latou.
  • Toto totogo ma fufuluina ina ia tusa ma le 5 cm le mafiafia o le eleele i luga aʻe o fatugaʻo.
  • Toto le eleele ma mulch ma le faapalaga.

Tausiga

O se vaega o lenei laau o le aʻa lea e tupu ae i luga, ma e le o agai i lalo, e pei foi i isi vaega o togavao. I lenei tulaga, o laʻasaga laʻititi e sili atu ona mate nai lo le taimi. Ma afai e te le faatulagaina se fafagaina masani o aʻa fou, ona mate lea o le laau. O le mea lea, e tatau ona e fufuluina ni aʻa e leai ni eleele i tausaga taʻitasi ma puipuia ai mai le mago.

O le mea e manaʻomia i le taimi o tausiga o le faʻafeinu faifaipea. O le mulilua masani o le eleele o le a puipuia ai aʻa mai le la, faapea foi ma maua ai se avanoa e pulea ai foliga vaaia o vao.

Aua nei galo o le tele ma le tele o le fafaga o le a faalagolago lea i le ituaiga o fetu, o lea suesue ia uiga o le ituaiga filifilia, matamata i le video vitio ma le ata i le totoina o lenei laau toto. I le taimi o le fauina o fugalaau, o ituaiga uma e manaʻomia le faʻaleleia atili o le suavai, ma afai e vevela le taumafanafana, ona tatau loa lea ona faalua i le aso. E manaʻomia lou fafagaina o le vao i le tautotogo, faʻaopoopo le faʻamaʻi faʻamaʻi. A maeʻa ona faʻaofuina pito i luga, e tatau ona mulimulitaʻi le eleele.

Pests

Talu ai o le lauʻeleʻele o le vaalele e sili atu i tua atu o tuaoi o lo tatou atunuu, e leai ni fili iinei, ae ui i lea, o nisi iniseti e pei o ia. E tele naua, ae e mafai lava ona latou faʻaleagaina tele le laau.

O le mea sili ona leaga o penisia. O se iniseti felelei lenei e faʻasaʻo ai le fofo ma faʻaogaina ai ona aʻa. O se taunuuga, ona o le vailaau faapitoa o vailaau o nei mea faalilolilo ma le i ai o ni meaʻai, o laulaau o le laau ua fesuisuiai ma ufiufi i ni mea eseese. O le mea lea e faʻaumatia ai le laʻau pe oti atoatoa. Ole kemisi faapitoa ole a fesoasoani e aveese lenei pepe - pu, gaioiga, mea faʻapitoa poʻo karbofos.

E lua faʻamaʻi mea faʻasalalau o fualaʻau ma gaogao. O le muamua e tumu i laulaau ma fugalaau, o se taunuuga, o laulaau e lafoaʻi ma pisia, o le togavao e faʻaitiitia lona tuputupu aʻe, amata ona mamae ma mate.

O le nematode gall o loʻo faʻapipiʻi i luga o aʻa, faʻaosofia le foliga mai o le tuputupu aʻe lea e faʻatele ai le tele. E mafai ona e vaʻaia manino le i ai o lenei parasite i le tausaga na sosoo ai pe a uma le faʻamaʻi, pe a tupu le vao, e masani lava e le maua ai ni fugalaau. O aʻa e afaina ai e tatau ona vave aveeseina ma o le isi o loʻo faʻapipiʻiina i le phytoderm.

I le aotelega, e mafai ona tatou fai atu e faʻafetai i le tele o ituaiga meaola, e foliga mai e pei o se laau e tasi, fugalaau ma tuaoi. O lenei togavao e faʻapitoa i ituaiga fugalaau eseese ma mutia, mo se faʻataʻitaʻiga, o aso, manogi, lili ma geyherah. Ona o le faigofie o le tausiga, o nei laʻau laʻau o le a avea moni lava o se teuteuga o soʻo se teritori.

Ata matagofie i le taumafanafana