O le togalaau

Vaega o le eleele e tatau ona amanaia i mea taufaatoaga

Faʻasaienisi, o le palapala o se fausaga ola e faalagolago i le siosiomaga. O le eleele na faia i lalo o le aafiaga o suiga faaletino, vailaau ma suiga o le tau, lea e manaʻomia ai se suiga i le pito i luga o le eleele e faʻafesoʻotaʻi ma le lalolalo o le atemosifia.

O mea ola eseese foi e auai i le faia o eleele. Naʻo le tasi le kalama o tala o eleele mo le oʻo atu i le sefulu miliona microscopic bacteria. Latou te talepe i lalo mea na totoe o meaola ua maliliu ma laau toto ma gaosia i latou e avea ma meaʻai mo laau ola. O le eleele ua faʻamaoaigaina i otaota ma mea leaga o tino o meaola ua mate, o lona uiga, faatasi ai ma vailaau oona e fafaga ai le laau, lea e faʻamalosia ai le siosiomaga ma le okesene. Mo se faʻataʻitaʻiga, e taʻitasi tausaga taʻitasi ona faʻagasolo i luga o le palapala i luga o le sefulu afe tone o palapala ile hectare.

Le palapala

O le tulaga o le faʻailoaina o ia lava, fesuiaiga ma tau, meaola ola, o nei mea uma e mafua ai le eleele e talafeagai mo le faʻatoaga.

Laʻau e manaʻomia ai le carbon, oxygen ma le hydrogen. Laʻau e maua mai i le gaosia o le okesene, carbon dioxide ma vai. Laʻau e manaʻomia isi elemene: nitrogen, phosphorus ma le potassium. Latou te aumaia i latou mai le eleele.

O le eleele e eseese i vailaau ma, e tusa ai, o le tuufaatasiga o le tuufaatasiga. O se tasi o uiga sili ona taua o le palapala, po o le eleele, o le po. I luga o se eleele le mautonu, e fufuluina ai e le vai meaʻai uma. O se taunuuga, o le mafiafia o le paleni paleni e faaitiitia i nai centimita. O le isi mea e manino. I luga o laufanua valevalenoa, o le mafiafia o laumei lafulemu o nisi taimi e oʻo atu i le mita. Ae ui i lea, o le tau o loʻo i ai le tele o aafiaga i le faʻaaogaina o palapala. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tulaga ogaoga o le tundra poʻo le toafa, o le palapala e matua le lava, e pei o ituaiga olaga e fafaga ai i latou. Ae i totonu o le mea e sulu ai le eleele o loʻo taʻalo i le ola.

Le palapala

O le vevela ma le vevela o le ea e tatau ona faatelevave pe faʻagesegese le faʻagasologa o le faʻaaogaina o palapala. I le sone o le vevela, o le faagasologa o le solovavevave e vave tele nai lo le sone o le eleele, pe a itiiti mea e maua ai meaʻai, i le faasologa.

Laʻau e fesoasoani i le faʻatamaoaigaina o le eleele e ala i le faʻamalosia o aʻa, ma puipuia ai le tafe. O se taunuuga, o meaʻai ma isi meaʻai e tumau i luga o le fogaeleele. Soʻo se faifaatoʻaga o le a taʻuina atu ia te oe o se seleselega lelei e manaʻomia ai le vai, le ea ma le la. Peitai, e tusa lava pe sili atu le lalelei o le fanua, e le mafai ona totoina i se aganuu se tasi. E tusa lava po o le a le uiga ese e ono foliga mai i le taimi nei, ae na oʻo mai le tagata i lenei faaiuga i le silia ma le seneturi.

Le palapala