O le togalaau

Ata ma faʻamatalaga o faʻamaʻi pateta

Atonu o le Potato o le fualaau sili ona lauiloa, o lona faʻatoʻaga e aofia ai i le sili atu ma le 80% o tagata nofoa mafanafana. O ia lea e sili atu nai lo isi aganuʻu e aʻafia i le tele o faʻamaʻi pipisi. O siama, fungal, poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi o pateta e mafai ona faʻaumatia le tele o le seleselega aʻo leʻi seleseleina. E oʻo lava i le teuina o pateta e ola maloloina, e iai se tulaga lamatia o le faʻapala. I lenei tulaga, o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona alu i isi fualaʻau faʻasaina ma pateta.

Ina ia puipuia oe lava mai le leiloa o le seleseleina ma teuina o mea totō, e taua le iloa o faailoilo o faʻamaʻi i le taimi. O le taatele e aofia i vaega e tolu:

  • fungal infections - tuai mumu, alternariosis, mataʻu, kanesa, fomosis ma fusarium;
  • fomaʻi - mosaic ma necrosis;
  • siama faʻamaʻi - lanu enaena ma le mama, vae lanu uliuli.

O vaega taʻitasi o loʻo faʻatusalia e nisi faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaitiitia le seleselega o le pateta i le 3-5 taimi. E tusa ai ma fuainumera, o le gasegase sili o le gau o mafua mai i faʻamaʻi faʻamaʻi o pateta.

Paʻu mumu

O le masani ona taatele o le tuai. Vaʻaia faʻatoʻaga i faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo i le 60% pe sili atu. O faʻaaliga mai fafo o le paʻu o le a amata ona aliali i le vaega o le fuga. O laʻau pito i lalo o le pateta ua lilofia i lanu enaena e tupu i luga o le taimi, lea o le taimi atoa e ufiufi uma ai le faamoega. I timuga timuga, o se paʻepaʻe paʻepaʻe e aliali mai i lalo ifo o lau o maʻi - o le mea e gaosia ai le pulupulu o le phytophthora infestans. O faʻamaʻi pipisi e afaina ai le paʻu o loʻo ufiufi i le pouliuli. O ie e tumau mago ma faigata.

Pe a oʻo mai laau mamaʻi, e taua le faʻatinoina o le fua o le pateta, ona o le palatini phytophthora e tumau i le palapala, i luga o laʻau ma totonu o fatu.

O faʻamaʻi pipisi e afaina ai le paʻu e le fautuaina mo le teuina, talu ai i lenei tulaga ei ai se tulaga lamatia o le leiloloa o fualaau aina uma, e aofia ai fualaau faisua, o loʻo i totonu o le potu e tasi ma pateta mama.

O le kanesa o le poma

O le isi faʻafitauli matautia o le kanesa o le pateta. I nofoaga o loʻo faʻamaumau ai pati pipisi, ua faʻalauiloaina se faiga faʻavae. O lenei maʻi afaina e afaina ai fatu ma stolons laau, laulaau laulaʻau ma pu. I luga o tubers i le lata ane o le ocelli, o tupuga e aliali mai, lea e faateleina le lapopoa. E ui lava i le leai o se mea e iloagofie ai, e le mafai ona teuina ni tagata maʻi o le kanesa.

Ina ia aloese mai foliga o le faʻamaʻi, e taua le filifilia o ituaiga faʻasaʻo. A oʻo mai le kanesa o le patipati, e tatau ona faʻaumatia tubers e pisia. O le fanua lea e maua ai le foci o le faamai e le mafai ona totō ma pateta mo le itiiti ifo ma le 3 tausaga.

Potato Alternariosis

O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaumatia uma ai le laau, e aofia ai maʻau ma fatu. O le tele lava o taimi, o ona tagata afaina e masani ona tuai ma tuai. O faailoga muamua o faʻamaʻi e mafai ona iloa e ala i foliga vaaia o lanu enaena i luga o laulaau o loʻo aliali mai aʻo ola aʻe laau. I le aluga o taimi, o lālā mama e lanu samasama ma feoti. O le foci o faʻamaʻi i luga o fatu e faigofie foi ona iloa e ala i lanu lanu enaena ma foliga le lelei. Afai o le potato varariosis e aʻafia ai le tele o le pulumu, o foliga o nei mea e ono foliga mai o loʻo maanuminumi.

O le fomosis o le patato e faʻaalia lelei lava i lenei faʻamaʻi, ma na o le pau lava le eseesega, o le mea e maua i luga o le tubers e maua ai le lanu enaena, ma o le tele e le sili atu i le 2-5 cm le lautele. O le isi eseesega taua o le taimi o faʻamaʻi. Afai e sosoʻo i luga o laʻau o le laau, ona fomosis afaina ai aʻa i le afa lona lua o le vaitau tuputupu aʻe. O le matua ua afaina ia i latou, faatasi ai ma timuga timuga, pau i totonu o le palapala, lea e aafia ai fatu fatu.

A o leʻi faʻatuina mea mo le teuina mai le upega tafaʻilagi lea na maitauina ai laau toto i phomosis ma alternariosis, e taua le suʻeina o fatu. E mafai ona taofiofia le afaina i le matauina o le puleaina o le vevela i totonu o le eleele.

Scab

O faʻafitauli matuia o meaʻai e mafai foi ona pagatia pe a aʻafia i latou i ituaiga o siaki: masani, paʻu po o siliva. E masani ona atiaʻe le paʻu masani i le maualuga o le palapala ma le maualalo o le manogi. O maʻi mamago e ufitia i le pogisa pogisa e sili atu nai lo luga o le paʻu. O lenei ituaiga o mataʻu e le aʻafia ai aʻa.

O le aafiaga tutusa i luga o laau totő ma paʻu palu pateta. E aʻafia ai na o lalo o le vaega eleele. I le laasaga muamua, e foliga mai o laulau e lapotopoto ma le lautele o le 6-7 cm, e ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe. I le aluga o taimi, o nei vaega ua faʻaumatia, ma i lo latou nofoaga o loʻo tumau pea le mumu mumu. E le pei o le paʻu masani, o le paʻu o loʻo galue i na o le maualuga o le timuga.

Paʻu siliva e afaina ai fatu i taimi o teuina. O le iʻuga o faʻamaʻi pipisi, latou te leiloa le tele o le susu, lea e faʻamalamalamaina ai ma vevela tele. O ia pateta e le talafeagai mo le totoina. Maualuga maualuga (sili atu i le 90%) ma le vevela i luga atu o le 3 tikeri e faʻaalia ai le afaina o le maʻi.

Ina ia aloese mai le lapisi o fatu ma soo se ituaiga o mataʻu, e taua le matauina o le fesuiaiga o pateta. E taua le gauai atu i le sauniuniga o le totoina o mea: gaosi muamua aʻo leʻi teuina mo le teuina e puipuia ai le toe faʻaleagaina o fatu ma le palapala.

Laʻau uliuli o pateta

O le maʻi e tupu ona o le toilalo o le laau e le siama Pectobakterium. O le faʻapogai o le siama o faʻamaʻi fatu o le pateta, meaʻai i le eleele. E masani lava ona faʻalauteleina e aʻafiaga iniseti. E aʻafia ai vaega uma o le laau i soo se laasaga o le atinaʻe. E faasolosolo taimi uma ile tulaga malogo. E amata ona afaina vave le toto o le patato pe a uma le germination. Muamua, o lau e lanu samasama, ona latou sosolo lea ma malogo. E vave ona mou ese le vao, o le au e mama ma faigofie ona toso mai le eleele. I luga o tubers, o le vae uliuli o le pateta e foliga mai o le pogisa i se vaega o le ogaumu.

Fusarium oe

O isi faʻamaʻi le pateta lea e mafai ona oʻo atu i le 50% le seleselega o le faʻatoʻaga o le fusarium. O le tele o taimi, e atiina ae i tulaga o le maualuga ma le vevela. I le taimi muamua, e mafai ona sese Fusarium mo faʻamaʻi pipisi o pateta, o ona ata e tele lava ina fesuisuiai i lomiga faapitoa. O le siama e afaina ai laulaau o le laau: o le pito i luga e malamalama, ma o pito o le pito i lalo e maua ai se paolo anthocyanin. I le aluga o taimi, latou te leiloa lo latou gafatia ma mou. I luga o le pito i lalo o le sipuni foliga ua ufitia i se paʻu moli po o le piniki. I le taimi lava i le eleele, o le siama e afaina ai foi fatu, ma mafua ai ona pala.

Ina ia aloese mai le oti o le seleselega mai le Fusarium, ua lava lea e lūlū ai luga e aafia i le siama ma aveese uma otaota mai le nofoaga. Seiloga pe a uma lena e mafai ona e amata selesele pateta.

E faʻafefea ona togafitia paluga mai faʻamaʻi pipisi?

Feteenaʻi faʻamaʻi fungalisi o pateta e tatau lava i le taimi o le sauniuniga o mea totō. Aʻo leʻi togafitia le pateta ma se vaifofo o le apocoa acid poo le suauu sulfate, e taua tele le filifilia o fatu e masani ona tuʻuina i siama. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e tatau ona e siaki pea le tulaga o luga. I faailoga muamua o faʻamaʻi, e tatau ona aveese otaota na aʻafia, ona togafitia lea o togalaau faʻatasi ma le 2% o vaifofo o le sulfate copper, le fualaau faasaina Khom poʻo Maxim.

O faʻamaʻi pipisi e masani ona ulu atu i le eleele e aunoa ma le faaleagaina o otaota ma meaʻai. E taua tele le vavaeeseina o ia ituaiga meaola, aua o le a faaitiitia ai tau o galuega mo le gaosia o fualaau aina i auala faapitoa ma faateleina ai le tele o gaosi. Ina ia aloese mai le gasegase o fatu i le taimi o le seleselega, e tatau ai ona lūlū le tumutumu i luma ae aveese ia otaota mai le nofoaga. O faʻamaʻi na faaleagaina i taimi o felauaiga ma le teuina e tatau ona 'aina i le mea muamua, talu ai e masani ona afaina i siama.

E tutusa lava le taua o le suiga o pateta. O le tele o faʻamaʻi pipisi e iai i le eleele mo le 2-3 tausaga. I le leai o aganuu e ono mafai ona avea ma faʻamaʻi i luga o lenei teritori, o le a mou ese atu lava.