Laʻau

Toto ma tausia se laau toto i totonu o se togalaau

O se laau manaia ma se pale paleni ma se igoa e le masani ai eunomus e le tatau ona faagaloina e le au fai togalaau. Ae o le tagata e filifili e tuu o ia i luga o lona saite o le a le fiafia. Ae o tulaga o le laau, e pei o le euonymus, totoina ma le tausiga e le faigata. E manaʻomia sina onosaʻi, ma o se togavao susulu ma uumi uumi o le a avea o se teuteuga o le togalaau.

O le amataga ma le foliga mai o le euonymus

O Euonymus o se togavao e malulu le kiona lea e tupu uma i lalo ifo o le eleele ma i le ogatotonu. E mafai ona iloa i soo se konetineta: i Asia, Ausetalia, Europa, Amerika.

O lenei laau e mafai ona vaaia mai mamao. E susulu, lanumoana, lanu lanumeamata lanumeamata. O nisi ituaiga i le ogatotonu poʻo le pito i tua e i ai ni lanu o isi lanu: kulimi, paepae, siliva. I le taimi o le fugalaau, e fiafia ai euonymus i samasama, fulufulu po o fugalaau kulimi, e aoina mai i pulumu o le 4-5 fasi vaega.

Eucalyptus leaves lanu valiina i lanu uma o le nuanua

O fua o le laau o pusa ia o fatu o lanu lanu mumu: mumu, paʻu, fugalaau, piniki. E pei o isi vaega o le vao, o fualaau oona e afaina.

O le totoina o se vao i totonu o le togalaau e moni lava. O le tele o ituaiga mea teuteu e maua aʻa uma i le itu i saute ma i totonu o le vaeluagalemu o laʻau. Ae ina ia mafai ai e le laau ona tupu maloloina ma mo se taimi umi e faafiafia ai mata, e tatau ona faia ni tulaga lelei.

Muamua, o le vao e manaʻomia le avanoa, ona e tupu tele. E manaʻomia e ia le faʻamalamalamaina o le malamalama: i le susulu o le la, e lanu samasama laʻau, ma i lalo o le paolo o le fale e faʻagesegese ai lona tuputupu ae. E le gata i lea, e le fiafia le togavao i le eleʻele ma le eleele, e pei foi o le faapaleina o le susu.

O nisi tagata e totoina togalaau e fiafia tele i le laau afu latou te taumafai e ola i luga o la latou saite. O vao vao e talafeagai mo le ola i le fale. Ae o se ituaiga laau toto e seasea ona tupu. I le faʻaopoopoga, o le a ia manaʻomia se tausiga faʻapitoa, a le o lea e mafai ona faʻaalia le amio. E le gata i lea, o laau totō ua tupu aʻe i le vao e sili atu ona matagofie.

Eseese ma ituaiga

Euonymus o se laau e tusa ma le 200 ituaiga. O le tele oi latou o loʻo faʻaaogaina ma le faʻaogaina i mamanu. O ituaiga laʻau masani e masani ona masani ai:

  • Iapani japona

E le fiafia tele lenei tamalii i Iapani i le malulu tele. E manaʻomia e ia se vevela o le itiiti ifo ma le +5 tikeri, o lea e mafai ai ona e totoina i totonu o se falemaua poʻo le fale.

O Iapani uonymus e faʻapitoa

  • Fortune uonymus

O le mea sili lea ona matagofie i totonu o mea le lelei uma, ma faʻasao foi i le kiona. O le Fortune o se laau e maualalo le fetolofi (e masani lava e le sili atu ma le afa mita), e le lelei ma talafeagai mo le toto i le ogatotonu.

O le musika o Fortune e salalau i le eleele

  • Euonymus warty

O le ogalaau, lea na maua ai lona igoa ona o le mafiafia o le tipu, ola i le maualuga o le tasi ma le afa i le lua mita ma e sili ona lelei ona teuteuina uiga lelei. E faigofie ona faʻamausali, ae faʻatupulaia lemu.

O le musika mataga e tupu i le 2 mita

  • Europa moa

E mafai ona avea o se laau laʻau po o se laau laʻau. E oʻo i le tautoulu, o lau lanu meamata e mumu. E sili atu ma le luasefulu foliga teuteu o lenei ituaiga.

O fualaau oona e matagofie ae oona

  • Faʻasolosolo malie

O lenei laau e taʻua i nisi taimi o luko. O loʻo ia te ia ni laʻau manogi pupula, lea i le taimi o le tautoulu na te faia i luga o lanu matagofie o lanu uma o le nuanua. O le mea lea, o vao ma laau o le winged euonymus ua faʻaaogaina lelei i le mamanu. Latou te masani ona teuteuina paka, laʻau ma togafiti a le tagata lava ia.

O laʻau felafolafoaʻi ei ai lau lanu susulu

O a tulaga e manaʻomia e faʻatatau i le vaitau

O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu ae o laau-toto e 18-22 tikeri. O le susulu o ave o le lā e leaga tele ia te ia, o lona uiga, i tulaga masani e masani lava ona tupu i lalo o le pupuni o laau. O le maualuga o le vevela, o le tele o taimi e te manaʻomia e faʻamamaina ai le eleele ma lau.

Afai o le laau e taumalulu i fafo, e tatau ona puipuia ona lala mai le kiona. E tatau ona fai se ofutino mafanafana mo le lala laau mai lala laʻau o le coniferous tree, ona ola saogalemu ai lea i le malulu. O laau totō laʻitiiti e manaʻomia tele le tausiga: tagata matutua e faʻafefe le malulu sili atu. Ina ia puipuia mai aʻa mai le malulu i taimi o le kiona, e sili atu le faatumuina o le eleele i autafa o le ogalaau i laau mamago po o vao.

O le enomus e ola e tusa lava pe luasefulu tikeri frosts, pe afai latou te pupuu. E moni, i le taumalulu, e mafai e gutu o lala ona tafe. I lenei tulaga, o le a aveesea i le tautotogo, o le a le afaina ai le laau.

Totoina ma totoina laau toto

O le totōina o le omonof seedlings e le faigata, e mafai ona faia na o oe lava, aʻo e suʻeina taʻiala taʻitasi.

  1. E manaʻomia lou totoina o se laau i le tautotogo, muamua e pikiina le tuufaatasiga o le palapala, e foliga lelei lava:
    • Tolu vaega o le eleʻele;
    • Tasi le laʻau lanu;
    • Tasi le oneone;
    • Tasi vaega o le faapalaga poo le humus;

      O lua ua eliina 2 vaiaso ao lei totoina le faatoaga

  2. Fufulu lua lua vaiaso aʻo lei totoina. O le tele o le lua e tatau ona 1.5 mita le tele o aʻa o le fatu. Pe a totoina le musika e fai ai se pa, ia eli se vaieli o foliga manaomia ma faailoga se nofoaga mo laau taʻitasi.

    uʻamea ma eseese lanu o laʻau e faʻaaoga mo puipui

  3. A o lei totoina se togavao i totonu o se pu, e tatau ona e faʻapipiʻi ma le totoʻa alavai i totonu - pepa pe faʻalautele le ele. Faatasi ai ma lenei vaega, ua tumu le pu i le tasi vaefa. O eleele faʻamalolo e tatau ona faʻavaivai aʻo lei totoina;

    O le tautotogo o le taimi aupito sili lea mo le totoina o le tupulaga talavou o le euonymus

  4. Ona latou tuu lea o le laau i totonu o se pu, ufiufi aʻa ma le vaega pito i lalo o le au ma le paluga o le eleele ma le faapalaga, ma le paluga laitiiti. O le ū o le mata e tatau ona fusi i luga o le eleele, aua nei faʻalolotoina le fatu.

    E manaʻomia e le meaola laumei le avanoa e ola ai

  5. A uma ona totō, e tatau loa ona faʻafefe le totogo, ona faʻafeinu lea mo se isi vaiaso i aso uma.

Faatasi ai ma le fesoasoani o se faʻaputu o vaʻa ma lauulu, e mafai ona e fatuina se tuaoi vaʻaia

O laau talavou e totoina mai le amataga o Fepuari. E le fautuaina e le au fai togalaau togafiti le tuufaatasia o se totoga laau toto ma le teuteu o le matua. O vao matutua i luga atu o le 7 tausaga le matua e le manaomia mo le gafa.

Afai e manaʻomia le toe totoina o le vao i se isi nofoaga, e faʻapotopoto faʻatasi ma le eleele ma tuʻuina atu. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻafefete le unomus seia oʻo ina fuga mai le lau.

Fale faʻafiafia ile fale

Beserklet - o le fale i lona tulaga atoa e le lelei, e ui lava e faalagolago i le ituaiga o ona manaoga mo aiaiga e mafai ona fesuisuiai laʻititi.

Faʻasa

Faʻamasa le vao pe a manaʻomia. E le manaʻomia ona e faia lenei mea i le tele o taimi: e le manaomia e le laau se tele o vai, ma o le a na o le afaina o aʻa. I le taimi o timuga, e le tatau ona faʻafefeteina le vai. I le taimi lava e tasi, e aoga le mautinoa o le vevela o le eleele e le faʻamago atoa. Ina ia mafai e se laau ona tupu ma atiina ae, ua lava le vai i le tasi taimi i aso uma e 3-4.

Laʻei pito sili

O laei pito sili e faalua i le tausaga: i le tautotogo ma le autumn. I le taumalulu, e mulumuluina le eleele i le peat or sawdust. O le laau e fiafia i le lalolagi ma se tali e le faaituau ma sao. O le enomus e le lelei le fesoʻotaʻi atu i le omea, ae o le a faʻafetai tele mo faʻamalaʻau. I le tautotogo, pe a fuga mai fugalaau, e lelei le fafagaina o le aganuu ma le suamalie ua faʻafefe i le vai i se tuufaatasiga o le 1:10.

Vaitaimi

Talu ai o le euonymus o se laau afu, e tatau ona teuteuina e le aunoa. Fafagaina i le taumafanafana ma le tautotogo. I le tautotogo, e tatau ona e faia se pulu lauulu: aveese lala matutu, faia se pale. Paʻu o le lauulu taumafa - teuteu. Mo le togavao e faʻamalieina ai le mata, ua tuʻuina atu i ai le foliga faʻataʻatia saʻo.

O le lauulu lauulu o le Euonymus Iapani e faia i le taumafanafana.

I le taimi o le fugalaau, e tatau ai ona tuʻuina atu le faʻafiafiaga i se numera tele o elemene. I le taimi o le fausiaina, ua faaopoopo atu i ai le kopolela ma le potassium.

A oʻo mai le taimi e teu ai le siama, e tatau ona e manatua o le sua o le laau e afaina foi. Tipi na o totigilima.

Taimi e malolo ai

I le taumalulu, pe a momoe le taimi o le euonymus, e tatau ona aumai i totonu o le potu ia ituaiga meaola e toto i fugalaau. E ui lava i le faʻamafanafanaina o le kulimi, e manaʻomia ona ufiufiina laʻau laiti i lala laʻau po o mea faʻapitoa.

Maʻi ma faʻamaʻi: faailoga, togafitiga ma puipuiga

E pei o le tele o laau teuteu, o le euonymus e mafai ona aafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu. Faatasi ai ma faʻamaʻi masani, o mea nei e mafai ona iloga:

  • Totoina lala. O le mafuaaga o se mea malie e mafua ai le necrosis paʻu lala. O ona veve e masani lava ona afaina ai lala tuaoi, lea e amata ona malogo ai laulaau ma liu enaena i le taumafanafana. Mo le puipuiga, e totoina le laau i le tautotogo ma se paluga Bordeaux. O lala mago ma vine e tatau ona aveeseina.
  • Tomaʻi o le tino o le cortex. Mo le puipuia o le laau mai lenei maʻi, faʻaleleia le tautotogo ma sauniuniga e aofia ai le kiliva o le a fesoasoani.
  • Ascochitic spotting. O lenei faʻamaʻi e mafua ai le foliga mai o ni laumei lanu enaena lapopoa i laulaʻau. I le aluga o taimi, latou te paʻepaʻe, ae o loʻo tumau pea le tuaoi eleelea. O le faʻafefeteina o le pathogen e faʻaaogaina ai le Bordeaux poʻo ona sui. Paʻu pau ua aveese ma faʻaumatia.

Pests aemaise alofa i le musika. E masani ona osofaʻia e aphids, moli vavave, ma moli. Talu ai ona o lenei mea totino, o nisi laau e masani ona faʻaaoga e pei o se pusi i togalaau. O nisi nei o auala e iloa ai meaola faalafua ma auala e taulimaina ai.

Brown aphid - anufe o le laau

  • Brown aphids e masani lava ona nofo i tua o laulaʻau po o luga o lauʻau. O le iniseti e mimiti le sua mai le laau, ona o lau lanu samasama ma afifi. E masani ona le pasia e Aphi i isi aganuu. Ina ia faʻafetaui, e mafai ona e faʻaogaina se vaifofo poʻo se vailaʻau: Fufanon, Fitoverm.
  • O se taunuuga o le osofaiga a le apogaleveleve, o pine siliva e foliga mai i luga o laulaau, e lamatia ai le faaleagaina ma le leiloloa o laulaau. Ina ia puipuia le maʻi, e mafai ona e togafitia le fale i se vaifofo o le sulfur colloidal i le tautotogo, ma fufulu i iniseti i le taumafanafana, mo se faataitaiga, faatasi ma Aktar.
  • O le moth Apple e mafai ona iloa e ala i foliga vaaia i luga o upega o nusipepa o loʻo sulu i totonu o pusa. I le ogatotonu o le faamoega o loʻo i ai ni anufe e faʻaumatia laʻau ma mafai ona matua faaleagaina ai le togavao. O le laau e tatau ona togafitia i iniseti, ma o ia e manaʻomia ona tipi ma susunuina.
  • O le isi meaola o le pepe pepe. Faʻafei mai anufe mai fuamoa o loʻo i ai, ma faʻaleagaina ai le laau. E tatau foi ona susunu uila, ma faaaoga iniseti e togafitia ai laau.

Faʻatauga auala

Faʻapupulaina o le Euonymus e ala i laau toto ola mai fatu

E tele auala e faʻalauteleina ai se laʻau teuteu:

  • O fatu. E tatau ona e aoina i le tautoulu, o le taimi lava e tatala ai pusa, ma lūlūina fatu na vave ona filifilia i totonu o le eleele, mulumulu le eleele mo le taumalulu ma vaovao po o isi mea faʻalelei. Afai e faʻamalosi i le lūlūina, ona tatau lea ona faʻafefeteina fatu mo aso e tolu mo le faʻasaina.
  • Laʻau. O lenei metotia e faʻaaoga ia Iuni-Iulai. Mo otaota, e tatau ona e ave laau iti pe lima tausaga. O le seleselega e tipiina i se umi o le 5 cm, ae e tatau ona i ai le tasi internode mai le mama o se tagata matua. Ina ia vave ona fausia ni aʻa, e mafai ona togafitia ai aʻa o le oti ma aʻa. Ona tuu lea i lalo o se ata tifaga po o totonu o se tamai fale lanumeamata ma le fafagaina o eleele. 3-4 cm o le oneone e mafai ona liligi i luga ina ia tumau ai le susu. O le a oʻo mai i le tusa ma le 1.5 masina.
  • I le vaevaeina o le vao. E masani lava o le faʻalauteleina o mea maualalo maualalo. O se vaega o le laau, faatasi ai ma le rhizome ma le vaovao, ua vavaeese mai le tina, e faigofie ona fai, ona o le aʻa e le loloto. A o le totoina togalaau, e tatau ona vaeluaina i le lua vaetolu.
  • Fuga fatu. O ia toe gaosia e mafai i le amataga o le tautotogo. O se vaega o aʻa faatasi ma le eleele e vavaeese, ma o le maualuga o le mama e le mafai ona maualuga atu nai lo le afa mita. O le aʻafiaga sili ona lelei mo le totoina o le 1.5 cm, o le umi e 30 cm. E mafai ona totoina se vaʻa i se nofoaga tumau.

O le a itiiti sina taimi e tausi ai le faʻalelei, ae o le taunuuga e aoga. O le laau e tetee i faatosinaga mai fafo ma e le mafua ai le tele o faafitauli i faifaatoaga, ma faafetai i lona matagofie, o le a avea ma se punavai o le faamaualuga ma le teuteuina moni o le upega tafailagi.