O le togalaau

O faʻamanuiaga ma faʻasalaga o faʻalalalaʻau faʻatoʻaga

Faatasi ai ma uluai fualaʻau, o le radisa o se tasi lea o nofoaga muamua i le lauiloa. Ma e le o se mea e ofo ai, ona e na o aniani lanu meamata ma isi fualaau lanu meamata, ae le o ni aʻa laau, e mafai ona mitamita i na ituaiga o meaʻai ma le lelei o le seleselega mai tuaoi o le togalaau.

I ituaiga uma o meaʻai, salati, sou susu ma isi meaʻai o loʻo i ai se radisa lapotopoto ma faʻalanu. E i ai i le Faatoaga ni ituaiga o lanu eseese ma le paʻepaʻe, piniki, lanu mumu, ma oʻo lava i le paʻepaʻe violē ma le samasama. Ae le gata o le ituaiga o meaola ma le vaitau vave o le a tosina atu ai manatu i lenei aganuu, ae o meatotino o le radisa e aoga mo le tino.

O fualaau suamalie o aʻa, lea e maua ai se suamalie suamalie lelei ma se manaia lelei, ua tumu i mea aoga aoga, o le le atoatoa o le tino o tagata pe a mavae le taumalulu.

O a vitamini o loʻo i totonu o le radish? E aoga lenei fualaau aina i tagata uma, ma o le a le auala sili e filifili ai le radisa ma 'ai?

Faʻafefiloi suamalie o le radis ma lona faʻataunuʻu

O le radish foi e aofia ai vitamini B1, B2, B5, B6, B9, PP, E, e oʻo atu i le 25 mg o le vaitamini C, suauu mamele ma le antimonicrobial phytoncides.

O le kalori matūa o radishes e laʻitiiti lava, 100 kalama o fua aʻa e mai le 15 i le 20 kcal. I lenei tulaga, o le aoga o meaʻai e aofia ai i le 100 kalama o le oloa:

  • 1, 2 kalama o le protein;
  • 0.1 kalama o gaʻo;
  • 3.4 kalama o meaʻai gaʻo;
  • 3.1 kalama o suga;
  • 1.6 kalama o filo o meaʻai;
  • 93 kalama vai;

I totonu o le pulupulu ma le greens o le radish o loʻo i ai le tele o aofaʻi o meaola faʻasaina, mea faʻamalolo ma mea manogi.

O le mea e sili ona lelei e maua ai fua o le aʻafia o le aʻafia o le aʻafia o le aʻafia o le aʻafia o meaʻai, o loʻo fuafua i le maualuga o le potassium, calcium ma magnesium, phosphorus ma le sodium. O elemene o eleʻele o le uʻamea, zinc, copper ma le iodine, boron ma le manganese. O se mea e iloagofie ai le tofo o radishes e maua mai i le suauu sinapi, lea ei ai ni mea faʻapitoa.

E faʻapefea ona filifili le radis sili ona aoga mo le tino?

Ina ia mafai ai ona sili atu le aofaʻi o le soifua maloloina o susulu i totonu o le salati poʻo le okroshka, e taua le filifilia o aʻa ma aʻafiaga o aʻa ma le paʻu lanu. E vave lava ona leiloa le vevela, o le aʻa o le aʻa e fai ma mea e galo, vaivai, ma le tele o mea aoga e faʻaitiitia ai. Afai e mafai ona iloa le lanu uliuli i luga o le paʻu o se aʻa mago, o le faailoga muamua lenei o le atinaʻeina o mea malie. Aua nei faatali mo le fiafia pe a faʻaaogaina se ipu o sea radisa poʻo se mea lelei, ae mafai ona faʻaleagaina. O le mea lea, o le fou o le radisa o se mea taua i lona aoga.

Aua nei galo o pito i luga o lenei aganuu e le itiiti ifo le tumu i fua taua mo le tino nai lo aʻa. E sili atu le faʻaaogaina i meaai i le maeʻa ai o le aoina, talu ai o le a mamae le laʻau i se mea o itula.

Meatotino aoga o le radisa

O aʻafiaga o le radis ma ona pito i luga e aofia ai le tele o calorie, ae e mauʻoa i mea e gaosi ma fualaʻau taumafa, lea e maua ai le mafuaaga e talanoa ai e uiga i le aoga o lenei fualaau aina mo le tele o faafitauli e fesootaʻi ma le faʻalaumalieina ma le fafagaina o meaai. Fua o fua, e aofia i le tuufaatasiga o ipu, faʻamalositinoina le motumotu o le intestinal, e fesoasoani i le tuʻufaʻatasia vave o le faʻaogaina o meaʻai ma gaosia ai le faʻaogaina o le aʻafiaga. E leai se aoga tele mo le faʻamalosi o le fulu matala lea e faia ai le mea na fai.

O mafuila, o lona mea e maualalo le kalori, ua leva ona faʻaaloalogia e tagata o loʻo mananao e faʻaumatia ni pauna faaopoopo faatasi ai ma manuia faʻalesoifua maloloina. E mafai ona fesoasoani le fiva dietisi. O le pasi atu i le manava, e faʻamama ai e le fiber, aveese le toxini faʻaopoopoga. O glycosides o loʻo i totonu o le radish ei ai se aafiaga faʻavevesi, e saofagā i le gaosia o le suka gaosia ma le vave faʻapalaina o meaai.

O le kulimi e aoga mo tagata mamaʻi e pagatia mai le fatu ma faʻamaʻi vascular. Cholesterol o loʻo faʻapipiʻi i luga o puipui o toto toto e faʻaleagaina ai la latou gaioiga ma aʻafiaga, lea e aʻafia ai le tuʻuina atu o fusi ma totoga i le toto ma taʻitaʻia ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. O le vevela ma calories e maualalo ifo nai lo isi fualaau faisua, e pei o ona aiga sili ona vavalalata: o le radish, horseradish, mustard and turnip, e taofia ai le gata o mea manogi, ae faapea foi le faaputuputu o le cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis.

E i ai mea i totonu o le radish e aʻafia ai le maualuga o le suka toto. O le mea lea, o lenei fualaau aina e mafai ma e tatau foi ona aofia ai i le lisi o tagata o loʻo i ai se uiga o le maʻisuka poʻo ua uma ona mafatia i lenei faʻamaʻi matautia.

O le paʻu o fualaau lanu lanu enaena lanumoana e aofia ai anthocyanini masani, e tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, o le tetee malosi i le atinaʻe o sela o le kanesa. I le oʻo mai o ituaiga lanu uliuli lanu uliuli, o mea aoga o le susulu i le tulaga o le tau faasaga i le kanesa ua faateleina.

Faʻafetai i le phytoncides, o radishes e mafai ona faʻaaoga e avea o se togafitiga masani ma lelei mo le faʻataʻiina o faʻamaʻi, e aofia ai le malulu taimi ma le bronchitis, rhinitis ma le laryngitis. O le kulimi suamalie, e pei o le radis, o le a fesoasoani i le tale, gasegase ma isi mea le lelei. Vitamin C o le a faʻamalosia ma maua ai le malosi e faʻafefe ai le malaise.

O le mea e mataʻina ai, o mea aoga o faʻamalama e mafai foi ona faʻaaogaina mo faamoemoega faʻalelei. Gruel mai aʻa e totoina ai le paʻu i le susu, ei ai lona malosi ma le paʻepaʻe, ma fesoasoani ai foi e faʻafetaui ma le faʻaogaina o mea e fai. Ma o le vailaʻau E maua i totonu o le radish e faʻafou ai le toe faʻafouina ma le toe faʻafouina o le paʻu.

E iloa lelei o fualaau faisualala e taua tele i le vevela vevela ma meaʻai. O se vaega sili ona lelei mo salata, o se vailaau faʻatoʻaga ma se vaega o le apa mo le gaʻo meaʻai ma pateta. O le tele lava, e le 'aina fualala, talu ai ona o le vevela o togafitiga e aʻafia ai aʻafiaga o le tele o mea aoga o le susulu, o latou foliga uma ma a latou mea taua.

E toaitiiti tagata e iloa e mafai ona kukaina radishes ma o na meaʻai e avea ma mea moni teuteu o le laulau i le taumalulu. E oʻo lava i le tele o taimi e faʻalogo i le greens, ma pe a uma ona faʻaaogaina uma mea aoga o le pito i luga o le laisa, e le itiiti ifo nai lo aʻa. O lenei vaega o le laau i se foliga fou fou e alu i le okroshka ma salati. E mafai ona e faʻasaoina pito mo le taumalulu i le tulaga o se saumalie, lea e faʻapipiʻi ai faʻamaʻi olive, masima, mea manogi ma pine nutimomoia poʻo pine pine.

E aoga le radish i tagata uma?

E ui lava i le tulaga ese o le tuufaatasiga ma le seti o meatotino aoga, e le mafai ona manatu susulu o se aganuu mo le faaaogaina lautele. I le tele o mataupu, nai lo faʻamoemoega o le soifua maloloina, e mafai ona afaina ai le ola maloloina.

E mafua lenei mea ona o le i ai o glycosides o fualaau faisua i fua o le aʻa ma, i se vaega, i le laʻau, lea e afaina ai le mucosa gastric ma mafua ai le gaosiga o le suka. Faʻateleina le eletise, pancreatitis ma le cholecystitis, faʻapea foi ma le gastritis ma le maʻi pa'ū, e mafai ona faʻavevelaina ai ipu masini fou.

E mafai e tagata uma ona suʻeina penefiti pe faʻafefeteina le susulu mo o latou lava soifua maloloina, ae afai ei ai ni faʻailoga, e le tatau ona e manatu e tatau ona e lafoaia le vave fualaau faisua. O lanu lanu ma lanu paʻepaʻe o le laisa e sili atu ona manaia ma aʻafia, ma, mo se faʻataʻitaʻiga, e leai lava ni glycosides i daikon.

Vitio e uiga i aoga o le radisa

//www.youtube.com/watch?v=P_Sy9HGHDcM