Laʻau

Bouvardia mālūlū ile falemaʻi ma le faʻaleleia e ala i le tipi

Bouvardia e aofia ai le tusa ma le 30 ituaiga o laau laʻau ma togalaau vao, o le tele o nei mea ua ola i le fale. O le laau o le aiga vavalalata lea i fale lauiloa e pei o togalaau ma kofe.

I totonu o le vaomatua, e masani lava ona maua le laau o le vevard i vaega laiti ma le vevela o Mekisiko ma Amerika Tutotonu. Na tuʻuina atu foi e Locals lenei laau toto ma le matagofie o isi igoa Hummingbird ("fugalaau manumanu"), Firecracker bush ("fireworks fireworks") ma Trumpetella (pe a faaliliuina i se mea e foliga mai, e foliga mai o le "leo itiiti").

Faamatalaga lautele

I vaega o Europa, o lenei laau na tupu mai i le senituri XVII, na aumai mai Kanata, ma na faaigoa ai e faamamaluina le pule o le Royal Botanic Garden ma, faatasi ai ma le fomaʻi a King Charles Bouvard. I se taimi mulimuli ane, i le 1857, na aumai ai le laau i Peretania, lea ina ua mavae le tasi le tausaga, na amata ona faia galuega filifilia.

O laau teuteu vave na maua ai le lauiloa i vaega uma ma se vateatea. O le laau toto ua ola i togalaau, ma o se vaitau umi o le vaitau mai le faaiuga o le taumafanafana ma faaiuina i le amataga o le taumalulu, na ufitia ai le bouvardia i fugalaau mai le tele o fugalaau fugalaau, lanu piniki po o le paʻepaʻe paepae ma se lala e pei o le fetu, o fugalaau e oo atu i le 5 inisi le umi ma sa aoina i palakalafa sese .

O se manogi manogi o lenei laau e tosina ai le tele o pollinators, e pei o bees ma butterflies, ma e oo lava i hummingbirds i le eleele. I totonu o lenei fugalaau ma se manogi faʻalelei, manogi ma le manogi manogi, o le uiga o le "naunautai" ua faʻamautuina i le gagana Victorian.

Ma e na o le tele lava o le taimi na ausia ai e Holani ni taunuuga taua i le faʻavasegaina ma le fausiaina o Bouvardia, na tupu lenei mea i le vaitau o le 80 o le senituri lona 20. ona o le pisinisi fugalaau faapisinisi. I le taimi nei, o loʻo totoina se laau i lalo o se paʻu. O vailaʻau faʻalavelave o le bouvardia umi-flowered ua filifilia, lea na maua e ala i le faaluaina o le auala.

I aso nei i faleoloa fugalaau e mafai ona e maua ai le sili atu i le 30 ituaiga o lenei laau, lea e 11 sui o tausaga taʻitasi. I le tele o ituaiga e tele lanu, lanu papaʻe, o le tele o lanu o le lila ma le piniki, lanu mumu ma le fusi, o foliga faigofie ma le lua e maua ai le paʻu lua. O laau totő e tupu mai le 0.9 i le 1.2 mita le maualuga, o le tipi mo faamoemoega faapisinisi e oʻo atu i le 80 centimita le umi, ma le 1-3 fuamalie.

Bouvardia tausi fale

A oʻo ina totoina se laʻau o le bouvardia i le fale, e tatau ona tuʻuina atu le tausiga ile faigamalo o le vevela i le 12 i le 15 tikeri i le tau malulu ma le 18 i le 25 tikeri i le taumafanafana, e mafai foi ona e faʻaaoga le laau i le ea fou.

Bouvardia o se laau telefoni, ae i le taimi lava e tasi e manaʻomia le ufiufi mai le susulu o le la.

E manaʻomia le faʻaleleia o fua, i le vaitau o le tuputupu ae malosi, ma i le taumalulu, e faʻaitiitia ai le suavai, e le faʻatagaina ai le faʻatumu atoa o se vailaʻau. E manaomia e le laau le maualuga o le susu ma le taina e le aunoa.

O Bouvardia e tatau foi ona fafagaina i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana i vaiaso taitasi i vaiaso uma, e faaaoga ai meaʻai ma mineral fertilizers. I le taumalulu ma vaitau o le autumn e aunoa ma le fafaga.

Suia le laau pe a talafeagai i le tautotogo. E mafai ona faia le palapala i le eleele turf, palapala laʻau, ma le faaopoopo o oneone ma humus (4: 2: 1: 1).

O le teuteuina o laau toto laau e mafai ona faia i tausaga taʻitasi i le tautotogo.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

I le tautotogo, e mafai ona faʻaleleia le laau e ala i le vavaeina o le vaomatua poʻo le faʻapipiʻiina o meaʻai. I le tulaga lona lua, o lanu lanumeamata e tele lava ina faʻaaoga, i nisi tulaga aʻa, ae seasea lava.

O le taina o le tipi e masani lava, o le a tatau ai ona na o le tipi ma le suamalie 3-4 taimi i le taimi o le tuputupu ae o laau laiti.

Maʻi ma meaʻai

O le tele o taimi, i luga o laʻau tuai, e le masani ona maua i luga o tamaiti, lanu enaena poʻo le lauulu e mafai ona tupu. O le faʻamaoniga lea o se faʻamaʻi faʻamaʻi ma le afaina o meaʻai, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le ufiufi lau. Ina ia puipuia le laau mai le faasalalauina o le faamai, e tatau ona aveese nofoaga ua aafia ma togafitia le fugalaau i le suavai o Bordeaux.

O le bouvardia laau e mafai ona faaleagaina e aphids ma pusi vaʻaia; o vailaʻau faʻapitoa e faʻaaoga i le fale e faʻafetaui ai nei faʻamaʻi.

Faʻaaoga aiga

Bouvardia e masani ona faʻaaogaina i le sauniuniga o faʻasalaga ma faʻaipoipoga faaipoipo, faʻapea foʻi ma mea e faʻaaoga ai robots. Fugalaau faamamaina ma lanu vaivai o lanu e maua ai se lagona o le feusuai. Ma i le tuʻufaʻatasiga faʻatasi ai ma laei vavalalata vavalalata, latou te faʻateleina le lagona o le faʻaletonu ma le le saogalemu o se fafine. O tamaʻi laʻau laiti matagofie e faia i fugalaau fugalaau o le a faʻaaoga lelei lava e fai ma faailoga o le gauai atu mo tamaitai talavou.

E foliga lelei le laau ile tuufaatasiga o le pyramidal ma le taamilosaga e mafai ona siomia e lala o eucalyptus, faʻamafa o asparagus ma lau vao, ma o le a foliga lelei le faʻafefiloi ma le laʻau ma le brunia.

O keke e faia i le bouvardia e mafai ona tumau mai le 1 i le 2 vaiaso, ma o nei ituaiga ituaiga o le Royal royalty e mafai ona ola mai le 13 i le 22 aso pe afai e tuu i totonu o le vai e fai ai lavalava pito i luga.

Ae le gata i lenei auala, e mafai ona faʻalauteleina le ola o le bouvardia e faʻaaoga ai tulaga vevela, e tatau ona ave i fafo i le po i totonu o se potu mafanafana ma le vevela e oʻo atu i le 8 tikeri, pe afai e laʻititi le vevela, ia le itiiti ifo ma le tasi le tikeri, o le a mou atu le fugalaau.