O laau

Mumps

O se laau laʻau po o se laau laʻau (Cotinus) o se sui o le aiga sumac. I le natura, o sea ituaiga laau e mafai ona maua i vaega o loʻo i ai se tau le lelei i Eurasia ma North North Amerika. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai na o le 2 ituaiga. O le Faraniman J. Tournefort, o ia o se faifeʻau ma se fomai, ua taʻua lenei laau "cotinus", i Eleni anamua sa taua o le olive vao. O se laau faapena na tupu i luga o le eleele i aso o le lalolagi tuai, masalo o lenei mea e mafai ona faamalamalamaina le mea moni e tele naua igoa, e fai ma faataitaiga: o le Venetian sumy, wig bush, yellowness, tree tanning, smoky tree, etc. I aso nei, ua tupu tele sea laau i luga ole laʻasaga o galuega, e faʻaaogaina e avea o se punavai (o se vali mo le fulufulu, paʻu ma le silika i le moli ma le samasama). O laʻau lanumeamata-lanu samasama o loʻo faʻaaogaina e fai ai mea taulima, ma o laʻau e faʻaaogaina mo paʻu paʻu. E le gata i lea, ua tupu lenei laau e pei o se laʻau teuteu, e teuteu ai i lona togalaau.

Vaega o Skumpy

O se paʻu paʻu po o se paʻu masani o se laʻau faʻalaʻau e oʻo atu i le maualuga o le 150-300 senitimita poʻo se lima mita-maualuga le laau ma se pale paleni-lautele o le faamalu. Paʻu enaena e enaena. Lanu lanumumu mumu po o laumei lanumeamata i le taimi o se malologa vavalalata suamalie. Faʻasalaga faʻapipiʻi pepa o pusa petiole o le ufiufi foliga e mafai ona faʻatasi pe faʻasalalau. E valiina i le lanu mumu po o le lanu meamata, lea e maua i le autumn le taele lanu viole. O fualaau lanu lanumeamata lanumoana o se vaega o mea eleelea, e oʻo atu i le 0.3 m. O le fuga o tamaiti e amata ia Me poʻo Iuni, o le taimi lea e faʻalautele ai le taʻavale, ma o se mumu lanumumu lanumumu e aliali i luga o latou luga, faʻafetai i lenei mea e te mafaufau ai o le laau ua ufiufi i le puao mumu sesega. O le fua o se tamai laumei lanumeamata ma se uumi umi. O le fua o le fua ua liua uliuli. Mumps e mafai ona ola mo le tusa ma le 100 tausaga.

Totoina o tamaiti i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

Afai e faatauina mai ni laau totō ma faʻamau, ona mafai lea ona totoina i soo se taimi o le tausaga, ioe, sei vagana ai le taumalulu. Ae ui i lea, e tatau ona amanaʻitauina ni nai nuances. E i ai le umi o le vegetative vavalalata e fesootaʻi ma lenei mea, pe afai o le autumn e totoina vave, ona leai lea se taimi e faʻafetaui ai ma sauni mo le taumalulu. Afai e faia lenei faiga i le tautotogo o le tautotogo, ona aʻafia ai lea o se fatuga i se nofoaga fou ona o le vevela tele. O le saite mo lea ituaiga laau e tatau ona filifilia i le vateatea, susulu ma maua le puipuiga mai gusts o le matagi, ae mafai foi ona tupu i sina paolo. O le mea pito sili ona talafeagai e mafai ona faʻafefiloi, malamalama, alkaline poʻo le solitasi le eleele, ae mafai ona tupu le scumpia i le mamafa poʻo le palapala 'eleʻele, faʻapea foʻi luga o papa. Ae peitai, pe a filifilia se nofoaga mo le totoina, e tatau ona amanaia o eleele maualalo po o nofoaga faatasi ma le lata mai o le vai o le eleele o le a le aoga, talu ai ona o le gaosiga o lenei laau e gasegase tele i le suavai i le aʻa.

Laufanua Faʻamasinoga

24 itula ao lei totoina, e tatau ona aveese mai laau mai le fagu ma tuʻu o latou aʻa i le vai. A o lei totoina, o le aʻa o loʻo suʻesuʻeina ma le totoa, ma e tatau ona vavae ese aʻa mamago poʻo le maʻi, ona tatau lea ona e togafitia ia vaega i le malie, ona fufuluina lea i latou i le gaʻo. O le tele o le fosu totō e tatau ona sili atu le telē nai lo le tele o le aʻa o le fatu. E te le manaʻomia le faʻapipiʻiina o fugalaau i le palapala poʻo le faʻaaogaina o se faʻapitoa o le eleele, e pei o le a sili atu ona vave aʻafia le tolo i le eleele leaga. Muamua, sasaa le 20 lita o le vai i totonu o le lua ma faʻatali sei maeʻa ona gaʻo. Ona sasaaina ai lea o sina eleele laitiiti ina ia mafai ai ona faaputu se faaputuga, lea ua faatuina ai le fatu. Pe a faʻaeteete lelei aʻa, e tatau ona tumu le lua i le eleele, o loʻo faʻatulaga lelei. E tatau ona faʻafefeteina lelei le faʻaaogaina o lapisi. I se fatuga faatoa totōina, o le ua aʻa e tatau ona maualuga i luga o le palapala ile 20-30 mm, pe a faʻafeinu le laau, o le a tutusa lava ma le palapala.

Tausiga mo Skumpy

O le totoina ma le totoina o se laau e faigofie lava. Talu ai nei e totoina ai vao e masani ona fafagaina ma fafaga tele seia oʻo ina mauaʻa uma. Faʻasalaga o vao matutua e naʻo le taimi e manaʻomia ai, ae e seasea lava, ae tele. Manatua e le mafai e le skumpia ona faʻafeiloaʻi le ola i le aʻa. I le tautotogo, pe a lelei le mafanafana o le palapala, e fautuaina e ufiufi le lio poloka i se vaega o mulch, o le a faaitiitia ai le tele o le faasusu. Afai e le lelei le palapala i luga o le upega tafailagi, ona tatau lea ona fafagaina le laau. A oʻo mai le vaitau o le tuputupu aʻe, e manaʻomia e le tamaititi ni fugalaau faʻamalosi, mai le afa lona lua o le vaitau o le taumafanafana, e tatau ai ona faʻaaoga fualaʻau faʻamalolo-potassium. O lenei laau e tali lelei i mea uma e lua i le mineral ma organic fertilizers. I le tulaga e tumu le palapala i luga o le saite i meaʻai, atonu o le a le tatau ona e fafaga le sumpia.

Teuteu

Mo le atinaʻeina masani o le lalelei, o le a manaʻomia ai le faʻasalaina vave ae faʻalauteleina. E faʻatautaia le 1 taimi i le 2 po o le 3 tausaga i le masina o Me, e tatau ona i ai i le taimi ao lei tatalaina le gaʻo. A o faagasolo lenei faiga, e tatau ona vavae ese lala na manua ma faaleagaina i le malulu, ma e tatau foi ona gaosia le teuteuina i le taimi lava e tasi. I vao laiti, o pupuʻu taʻitasi e faʻapuupuuina e le 2/3, aʻo mafai ona vavaeina ni fuā matutua i se 'aʻau pe a manaʻomia. Faatasi ai ma se teuteuina ma saʻo lelei le teuteuina, o le a matagofie le laau, ao lapoa lapoa ma tumu i le lanu.

Fuga

O le Blooming skumpiya o se mea mataʻina. O lenei laau e foliga mai i le ea ma e matua agavaivai lava. Afai e tupu aʻe i vaega mafanafana o le pito i totonu, ona oʻo lea i le tasi vaitau o le a fuga mai i le tele o taimi. Cirrus faʻasalalau mea faʻapitoa e aofia ai lanu kulimi-lanu pe samasama samasama. O le fuā muamua o loʻo maitauina ia Me, ma mulimuli ane - i le afa lona lua o le vaitau o le taumafanafana.

Maʻi ma faʻamaʻi

O lenei laau e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, i se tulaga e seasea tupu, o se tamai pistachio beetle, laʻau laʻau laʻau, ma le paʻu lau-lau e mafai ona faʻapipiʻi i luga. Ina ia faʻaleagaina nei mea faʻavevela, e tatau ona togafitia le togavao e aʻafia i Decis poʻo Karbofos.

Faʻaleleia o Winter

E manaʻomia e tamaʻi vao vao le malupuipuia mo le taumalulu. Ae ui i lea, muamua lava, e tatau ona e faʻatumu le liʻo lataʻese o le paʻu ma se mafiafia o le mulch (humus poʻo le peat) ma e tatau ona faia lenei mea e tusa lava pe tupu lau tuputupu aʻe pe laʻitiiti. O le isi, e manaʻomia ona e vaeluaina vao laiti i laʻau paʻu, ae o faufautua e faʻapipiʻi faʻamalosi uma i mea e le o lalagaina. O laau matutua o loʻo faʻaleleia mo le galue i le vaeluagalemu e le manaʻomia se fale mo le taumalulu

Tausia le laumei i tuafanua

Afai e te tuputupu ae i luga o le vavao o loʻo e vaʻavaʻai i le eria o Moscow, ona tatau lea ona e faʻaalia le filifilia o ituaiga laau ma ituaiga, ma e tatau foi ona e gauai faapitoa i le laau pe a sauniuni mo le taumalulu. Mo le faʻatoʻagaina o tamaʻitaʻi i tuafanua ma Moscow e fautuaina ai:

  • filifili le ituaiga ma le ituaiga e sili ona malulu taumalulu;
  • ia maua na laau i fale tausimai na ola ai i le tasi pe lua sikoa;
  • filifili se nofoaga mo le tulaueleele, puipuia mai le afu o le matagi ma ata;
  • e ufiufi ai vao vao mo uluaʻi toa.

Eseesega ma ituaiga o laʻau lanumeamata o loʻo faʻaalia e le maualuga o le aisa. O ituaiga lava e tasi e iai laʻau lanu viole e mafai ona pagatia mai matagi malulu i taimi o le taumalulu, ae o le togavao e gaogao i le maualuga o le kiona. Ae ui i lea, i le taimi o le tuputupu ae, e mafai ona toe malosi le fale, ae o lenei tausaga o le a le toe tupu.

Faʻapenaina o le faʻailoga

E mafai ona e faʻaleleia tamaiti i se fatu (generative), faʻapea foʻi i se auala vailaʻau - e ala i le tuʻuina atu, tipi ma le tipi.

E faapefea ona ola mai fatu

Tomai faʻapolofesa e tele lava ina tupu fua mai fatu. Fualaau aina e tupu i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana, pe a uma ona maua mai fatu mai ia latou. Mo le totoina o le toto, e tatau ona saunia fatu, latou te manaomia se tolu-fa masina le faigata, ona o lea mea ua tuu i se nofoaga ma se ea vevela o le 3 i le 5 tikeri. O fatu e ufiufi i se atigi malosi tele e le mafai ai e le vai ona pasia, ma e matua faigata lava ona malepe i le totogo. I lenei tulaga, ao lei auina atu fatu mo le sosolo, e tatau ona taulaʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faatofu fatu i le sulfuric acid mo le tolu o le itula, lea o le a mafai ai ona tatala le pusa ma tatala ai. I le tulaga e luluina fatu aʻo leʻi oʻo i le taumalulu i le taimi lava e selesele ai, ona le tatau ai lea ona faʻamalosi. O le mea moni, i le taumalulu o le a latou oʻo i se faʻaoga masani. O le totoina o fatu i le eleele lafoaia e faia i le tautotogo po o le autumn, ae e manaomia ona loloto e na o le 20 mm. O fualaau mo le taumalulu e le manaʻomia ona ufiufi. O fua muamua o le a aliali mai i le 12 masina talu ona toto.

Laʻau

O le seleseleina o laulaʻau lanu meamata e faia ia Iuni, ona faʻauʻuina lea mo le po atoa i se fofo o le heteroauxin. O le totōga e tatau ona faia i le taeao, ao se fale kesi e tatau ona faia i luga ae o le atigipusa ma le vavae. O vaega talafeagai mo le aʻafiaga e aofia ai le oneone, peat ma eleele suauu (1: 1: 1). Aua neʻi galo e faʻalauteleina le vaʻaia, ma tuʻuina atu foi ia i latou i le faʻafeinuina masani ae masani ona faʻasusu (e fautuaina e fufuluina mai le sprayer). O aʻa o le seleselega e tatau ona aliali mai pe a mavae le 20 aso, ae tatau ona manatuaina, e tusa ai ma fuainumera, na o le 3 o le 10 aʻa e mauaa.

Faʻapenaina e ala i le taoto

I le tautotogo, e tatau ona e filifilia le aʻa e ola latalata i le eleele. Ona, i luga o lona pito i fafo, o se muni umi ua faia e le mamao mai le faavae. O lenei mea e tatau ona punou i luga o le palapala ma faʻaleleia i lenei tulaga. Ona e manaʻomia lea e togiina i le eleele i le vaega o loʻo i ai se faʻaoga. I le taimi atoa o le tuputupu ae, aua neʻi galo e faʻafefe le palapala i se taimi talafeagai, vavae ese mai le matua matua pe a uma ona faʻamaʻaina, ona faʻapipiʻi lea i se nofoaga tumau.

Ituaiga ma ituaiga o sikopii ma ata ma igoa

I lenei ituaiga, e na o le 2 ituaiga, e pei o le amyloid Amerika ma le amyloid masani.

Manua masani, poʻo le paʻu paʻu (Cotinus coggygria)

I le natura, o lenei ituaiga o lapotopoto e mafai ona maua i luga o le mauga i saute o Himalaya, i Crimea, Asia Minor, Saina, Mediterranean ma le Caucasus. O le maualuga o se laau totogo e mafai ona eseese mai le 150 i le 300 senitimita. I nisi tulaga, o nei ituaiga o laau, o lona maualuga e mafai ona oʻo atu i le 5 mita, e ufiufi i le paʻu o le paʻu, valiina i le lanu enaena, e mafai ona mumu mumu po o le lanumeamata, e masani foi ona maua, ufiufi pe alo ese i foliga, o le umi e tusa ma le 7 inisi. E tusa ma le 0.3 mita le umi, ae o le tele o meaola o le panic e oʻo atu i le 0.3 mita le umi, e aofia ai le tele o fugalaau fugalaau o lanu lanumeamata poʻo le lanu samasama samasama. O fua o se tamaʻi malo. O lenei ituaiga meaola e tele naua ituaiga, o le sili ona lauiloa e: lanu mumu, tagi ma fetolofi. O foliga ma laulaʻau lanumeamata ei ai le malosi o le taumalulu e faʻatusatusa i le lanu mumu. E tatau ona manatuaina e nei tagata fai togalaau o loʻo mananao e auai i le galueaina o tamaʻitaʻi i nofoaga e lata ane. Ae le o laʻau mumu mūmū uma e maualalo le malosi o le toʻa. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Tamaitai talavou. O le maualuga o sea laau e mafai ona oʻo atu i le 400 simita. Le lanu o laulaau e lanumeamata, o meaola e aofia ai fugalaau, lea e iu lava ina suia a latou lanu lanumeamata i kulimi, ma le kulimi, i le isi itu, i le piniki. O le faʻamoemoe o le ola o lenei laau e mafai ona ese mai le 40 i le 60 tausaga.
  2. Alofa tunoa. O lenei ogalaau e malosi, ma i le maualuga e mafai ona oʻo ile 500 senitimita. O lapisi lanu vaivai lanu e tusa ma le 5 inisi le umi, e valiina i le lanu mumu-lanu, lea e sui i le vevela i le mūmū. O le tele o mea e oʻo i le 20 sene le umi, e aofia ai lanu mumu-lanu piniki.
  3. Purple Mackerel (Purpurea). O le maualuga o le laau e tusa ma le 7-8 mita. O lau fugalaau ma lau laulaau e lanu viole ma ei ai le pubescence.
  4. Agaga Auro. O lapisi lanu samasama i luga o le pito ma veins e iai se lanu moli. A oʻo ina tupu aʻe i totonu o le paolo, o lau lanu samasama lanu samasama. I le autumn, o lau e amata ona faasolo ina ufitia i se moli lanumumu mumu. I le autumn, o lenei ituaiga e foliga mai e manaia ona o le mea moni o ona lau o loo valiina i lanu eseese o le "autumn": mai le lanu uliuli i le pale samasama ma le lanumeamata.
  5. Royal Royal. O lenei ituaiga e faʻaalia i le faʻatupulaʻia o le tuputupu ae. O lona maualuga e mafai ona oʻo atu i le 150 centimita. O le salalau o le pale ei ai sona foliga atoa. Laʻau lanu lapopoa i le taumafanafana e lanumumu, ma i le tautoulu latou te maua ai se lanu moana lanumoana. O fuga lanumumu ua i ai se sela siliva. O le umi o le ola o le laau e tusa ma le 70 tausaga.

Amerika kirikeli (Cotinus americanus), poo le obovate (Cotinus obovatus), poʻo le olive sumac (Rhus cotinoiides)

E le o se laau telē i totonu o latitudes i le ogatotonu o le maualuga e le sili atu ma le 500 senitimita. O laʻau lanumeamata lanumeamata e umi pe tusa ma le 12 simita, e toetoe lava 2 taimi le tele o lau o le masani. Ae o le umi o inflorescences o lenei ituaiga e le sili atu i le 15 inisi senetimita, ua valiina i lanu mumu-lanu-lanumeamata. O le atunuu moni o lenei ituaiga o le Sautesasae o le Iunaite Setete o Amerika (Texas, Tennessee ma Alabama). I nei nofoaga, o lenei laau e taua o le fomerica smoketree, lea e faaliliuina o le "Amerika smoking smoking." O lenei ituaiga meaola e le faʻaaogaina i totonu o le paʻu paʻu, ma o lea ituaiga o laau e le o iai ni lanu samasama, ae o loʻo i ai foliga matagofie. O lau laʻau lanumeamata lanumeamata i le autumn e suia lona lanu i le mūmū mumu, ma avea le vao e pei o se afi mumū. I totonu o atunuu Europa, i le taimi nei, o lenei ituaiga o tamaiti e le o lauiloa tele, e ui i le mea moni e maualuga le malosi o le kiona. E mafai ona pagatia i le tau malulu na o le malulu tele lava. E tatau foi ona e iloa o lenei mea e le lelei le totoina e le tuuina atu ai ni manaoga faapitoa ile tulaga tuputupu ae.