Laʻau

Angrekum tasi ma le afa futu - le fetu o Madagascar

Angrekum tasi ma le afa futu (Angraecum sesquipedale) - faʻatoʻaga faʻamalosi o le aiga o Orchidaceae (Orchidaceae).

Angreeecum sesquipedale e tasi ma le afa futu (Angraecum sesquipedale). O se ata ata mai le Warner Robert, Williams Henry. O le Orchid Album. 1897

Ole ituaiga e le maua se igoa Rusia, i le gagana Rusia, o le igoa faasaienisi o le Angraecum sesquipedale e masani ona faʻaaoga.

Faʻamatalaga:

E tusa ai ma le Royal Botanic Gardens i Kew:

  • Aeranthes sesquipedalis (Thouars) Lindl. 1824
  • Macroplectrum sesquipedale (Thouars) Pfitzer 1889
  • Angorchis sesquepedalis (Thouars) Kuntze 1891
  • Mystacidium sesquipedale (Thouars) Rolfe 1904

Eseesega faanatura ma a latou upu tutusa:

E tusa ai ma le Royal Botanic Gardens i Kew:

  • Angraecum sesquipedale var. angustifolium Bosser & Morat 1972 - syn.Angraecum bosseri Senghas, 1973
  • Angraecum sesquipedale var. sesquipedale

Faamatalaga History ma le Etymology:

O le Europa muamua e saili lenei ituaiga o le tagata Farani o Louis Marie Aubert Du Petit-Thouars i le 1798, ae leʻi faamatalaina le laau seia oʻo i le 1822.

O le igoa lautele e mafua mai i Malaga. angurek - faʻaaogaina e tusa ai ma le tele o faʻailoga a Wand i le lotoifale; igoa faapitoa mai le lat. sesqui - afa, ma le afa afa ma le lat. pedalis - vae, o le tele o le vae o Roma, e tusa ma le umi o le vaʻa.

Igilisi Igoa -Comet orchid (pepeti).
Farani igoa -Étoile de Madagascar (fetu o Madagascar).

O le tasi-ma-a-Half Angrekum (Angraecum sesquipedale) Ata faʻataʻitaʻi o Louis-Marie Aubert du Petit-Thouars. "History of particular orches of plants collected on the three islands australes africa." Pale 1822

Faamatalaga o meaola:

Laʻau faʻapitoa o laʻau tele.
O le laʻau e faʻasaina, 70-80 cm le maualuga O laulaʻau e paʻu, paʻu, ma se paʻu paʻu, e gaugau i le pito i lalo, maua, pisi vavalo i tafatafa o le pito, lua-rowed, 30-35 cm le umi, 3-4 cm lautele. o aʻa o le amataga o le lanumoana-siliva, ma mulimuli ane lanu-enaena.

O ni gafa e fai sina faʻasolosolo, puupuu nai lo lau. I le faʻaogaina 2-6 fugalaau tetele. O fugalaau e foliga mai o se fetu e foliga mai, e oo i le 15 cm le lautele ma se uumi umi, ei ai se manogi malosi o le afiafi. Lanu paʻepaʻe pe sinasina papaʻe. Paʻu pupuu, faʻafefe. O faʻasalaga e tolu tafatafa-e le mafai ona vavalalata, 7-9 cm le umi, 2.5-3 cm le lautele. , e oo atu i le 25-30 cm, malamalama lanu lanumeamata. O le koluma e mafiafia, 1-1.5 cm le umi.

Chromosomes: 2n = 42

O lenei ituaiga o Angrekum e lauiloa tele ia Charles Darwin ma lana tusi "On the Adaptation of Orchids to Fertilization by Insects", na lomia i le 1862.

I le sueina o le fugalaau Angrekum 1.5-futu na auina mai ia te ia mai Madagascar, na tosina mai ai e Darwin se gaioiga umi i le 11.5 inisi ma le nectar i le pito i lalo ma fautuaina ai o lenei meaola e iai sona lava tagata e faia ai se mea e faia ai le eletise, e foliga mai o se pu tele tele ma se umi o le vavalalata e tutusa ma le pu. Ae ui i lea, o le au popotologist o na taimi na na o le ata o le saienitisi. I le 1871, na maua ai e Alfred Russell Wallace le faaiuga lava e tasi ma fautua mai ai o Angrekum o le afa-vae e mafai ona palotaina e se tagata e maua i le Aferika o AferikaXanthopan morgani.

I le 1903, ina ua mavae le maliu o Darwin, na iʻu ai ina maua se vaega eleele i Madagascar. Xanthopan morgani ma se apaʻau e 13-15 cm, ma o se faʻamatalaga e tusa ma le 25 cm le umi, ua taʻua e Entomologists lenei vaega laitiXantopan morgani praedicta. Le upu lat. prae-dico o lona uiga "valoia."

O le vaega muamua o le intrauterine o Angraecum Lemförde White Beauty - Angraecum magdalenae x A.sesquipedale - Lemförder Orch., 1984.

Vaʻalele, faʻaleleia o le siosiomaga:

Endemic o le motu o Madagascar. I le taimi talu ai nei, na maua ai le tele o vaomatua o le Vaitafe o Pangalan, o loʻo i tafatafa o le talafatai o le Vasa Initia, i le itu i sasae o Madagascar, faapea foi i le motu o Nosy-Burakh, i luga o le maualuga e oo i le 100 mita i luga o le sami.

I le taimi nei, o le natura masani o lenei ituaiga o meaola o loʻo faʻaitiitia le malosi, e ui lava i taumafaiga e suʻeina le toe faʻaleleia.

E aofia i le numera o meaola puipuia (II CITES faʻaopoopoga). O le faʻamoemoega o le Feagaiga o le faʻamautinoa lea o fefaʻatauaiga faavaomalo i manu feʻai ma laau e le afaina ai lo latou ola.

Epiphytic, e seasea lava lithophytic laau toto, e masani ona fausia ai ni vaega tele.
E ola i luga o ogalaau poʻo totonu o laʻau o lala laau i le pito i lalo o le vaomatua, i luga o papa papa, ma o nisi taimi e avea o se fanua. O le lona lua sili ona maualuga i sui o le aiga o Angrekum; le sui tele o le ituaiga - Angraecum eburneum var. superbum.

E fuga mai i le natura mai ia Iuni ia Novema.

O le tau i le talafatai i sasae o Madagascar o se mea malulu, telefoni. Faʻasolo pea le taʻaloga i le tausaga.

Faʻatonuga o le vevela mai ia Ianuari e oo i Fepuari 25 ° C; Mati ia Aperila 30 ° C; mai ia Me ia Iulai - mai le 20 i le 25 ° C; mai ia Aokuso i Setema 15 ° C; mai ia Oketopa ia Novema - mai le 20 i le 25 ° C; Tesema 30 ° C.

Angreekcum tasi ma le afa futu (Angraecum sesquipedale)

I le aganuu

O faʻailoga na faoa mai le natura, muamua na oʻo mai i Egelani i le 1855. O le uluai fugalaau i le aganuu na maua i le aoina o William Ellis i le 1857. O le uluaʻi uila faʻaaliaAngraecum sesquipedale na faia e John Seden, o se tagata faigaluega a le Vasega Vector Nurseries nursery, ma na muamua faaalia i le aso 10 o Ianuari, 1899. Na faaigoa ia Angraecum Veitchii, ae ua lauiloa foi o le tupuAngraceum hybrids (Tupu o le Angraceum hybrids).

O le vaega vevela e faʻalelei.

Totoina i ato mo epiphytes poʻo le malamalama (e le o le vevela ile la) ipu palasitika. E le tatau i le sui ona faʻalavelave le gaoioi o le ea. I le pito i lalo o le fagu, o le tele o maa ua faataatia e fai ai le fagu e sili atu ona puipuia i le sima, o le autu autu o se paʻu tele o le pine (5 - 6 cm) ma le polystyrene poo le faalauteleina o le omea i le fua faatatau 1: 1. O le pito i luga o le masini e aofia ai le paʻu vaeluagalemu (2-3 cm), i le faʻaopoopoga i le pito i luga o le mea e mafai ona e faʻaopopoina sphagnum poʻo se isi ituaiga o moa.

E leai se taimi malolo faʻalauiloaina. I le taumalulu, o le suavai e itiiti ifo le faʻaititia. Ole taimi ole fafaga i le vaitau o le tuputupu aʻe e tatau ona filifilia ina ia maua ai le taimi e faʻapipiʻi ai le meaʻai i totonu o le ulo, ae leai se taimi e faʻamago atoa ai. O le laau e nofouta i le faaputuputu o masima i totonu o le meaʻai. Faʻamālōlōina o le meaʻai i le pito i lalo o laulaau o le pito i lalo, ma afai e te le faia ni taimi talafeagai, ona amata lea ona foliga mai o le pito i lalo e foliga mai o lanu o le necrosis. I le aluga o taimi, o nei mea e tutupu ma e oʻo atu ai i le vave vave o le oti o laulaau. Mo le faʻaleleia o le vai, e sili atu le faʻaaogaina o le suavai ua faʻamamāina e ala i le suia o le osmosis.

Faʻamamaga vaʻaia 50-70%. O le maualalo o le vevela o le ea (itiiti ifo ma le 45%) i totonu o le potu e mafai ona taʻitaʻia ai le lalagaina o laulaau fou, lea na mulimuli ane faia se foliga laʻititi.

Malamalama: 10-15 kLk. Ia mautinoa ia paolo mai le susulu o le la. E ui lava i lona foliga mai e puipuia lelei, laʻau vela, o le laau, e le o faʻatali mo le tele o itula i lalo o le susulu o le la, e faigofie lava ona mumu le mu. I le le lava o le malamalama, e le fuga le laau.

Suʻeina i tausaga uma 1-3, e fuafua i le maualuga o le faʻavaeina o le sui.
Fertilizing ma le faʻalavelave faʻalavelave mo laʻau pepuni i le maualalo o le maualuga o le 1-3 taimi i le masina.

O laau talavou ua faaleagaina i le tele o ituaiga ituaiga o ituaiga o Tetranychus (Tetranychus urticae, Tetranychus turkestani, Tetranychus pacificus, Tetranychus cinnabarinus). E mafai ona aʻafia tagata iniseti i le fua o iniseti - iniseti o le aiga o Diaspididae, ma pseudoscutis (iniseti o le aiga o Coccidae, poʻo le Lecaniidae), lea e nofo i lalo o le pito i lalo o le laʻau.

Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le tusiga Pests ma faʻamaʻi o le siva i totonu o le eleele.

Le amataga o le fuga mai ia Novema. Fuga - Tesema - Fepuari. O le umi o le ola o le 3-4 vaiaso, 2.5-3 vaiaso e tumau ai i le fasi. I le fale, o nisi taimi e fulafula faalua i le tausaga; ia Ianuari ma lata ane i le ogatotonu o le taumafanafana.

Angreekcum tasi ma le afa futu (Angraecum sesquipedale)

Maʻi ma meaʻai

O laau laiti e faigofie ona faaleagaina i se mumu mumu. O faʻataʻitaʻiga matutua e puipuia lelei mai le mite e ala i le vela i luga o laulaʻau, ae ui i lea, e masani lava ona latou nonofo i luga o le paʻu, lea e mafai ona maua i le amataga i totonu o le pito i lalo ma i luga o le vaega o le au. Afai e le o faia ni puipuiga i le taimi, e faasolosolo malie lava ona nofo i luga o le pito i lalo o laʻau uma, o loʻo i luga o le ogaoga tutotonu ma vavalalata i le faʻamalosi. E sili atu le le fiafia le vaʻavaʻai i se paʻu o loʻo ufiufiina i siama. Ole taimi e teʻa ese uma ai atigi iniseti e mulimuli ile togafitiga ole iniseti o le a faasaoina ai lau laau mai nei iniseti.

Intrageneric primary hybrids (greksy)

RHS Faamauina:

  • Angraecum Appalachian Star - Avanoa faʻatatau x Angraecum praerans - Breckinridge, 1992.
  • Angraecum Crestwood - A.Veitchii x A.sesquipedale - Crestwood, 1973.
  • Angraecum Dianne's Darling - A.sesquipedale x A. Alabaster - Yarwood, 2000.
  • Angraecum Lemförde White Beauty - Angraecum magdalenae x A.sesquipedale - Lemförder Orch., 1984.
  • Angraecum Malagasy - A.sesquipedale x Angraecum sororium - Hillerman, 1983.
  • Angraecum Memoria Mark Aldridge - Avanoa o mea e maua ai Angraecum eburneum subsp. superbum - Timm, 1993.
  • Angraecum North Star - A.sesquipedale x Angraecum leonis - Woodland, 2002.
  • Angraecum Ol Tukai - Angraecum eburneum subsp. superbum x A.ses equimedale - Perkins, 1967
  • Angraecum Orchidglade - Avanoa faʻapitoa x Angraecum eburneum subsp. giryamae, J. & s., 1964.
  • Angraecum Rose Ann Carroll - Angraecum eichlerianum x A.ses totedale - Johnson, 1995
  • Angraecum Sesquibert - A.sesquipedale x Angraecum humbertii - Hillerman, 1982.
  • Angraecum Sesquivig - Angraecum viguieri x A.sesquipedale - Castillon, 1988.
  • Angraecum Star Bright - A.sesquipedale x Angraecum didieri - H. & R., 1989.
  • Angraecum Veitchii - Angraecum eburneum x A.sesquipedale - Veitch, 1899.

Intergeneric hybrids (greksy)

RHS Faamauina:

  • Eurygraecum Lydia - A.sesquipedale x Eurychone rothschidiana - Hillerman, 1986.
  • Eurygraecum Walnut Valley - Eurygraecum Lydia x Angraecum magdalenae - R. & T., 2006.
  • Angranthes Sesquimosa - Aeranthes ramosa x A.sesquipedale - Hillerman, 1989.