Isi

Mo le a le mafuaaga e mate ai le toto o le lupine ma le mea e fai

Taʻu mai ia te aʻu, o le a le mafuaaga ma le mea e fai - o laʻu laʻau lupine o le tele o tausaga ua maliu. Ou te totoina mo le taimi muamua, ae o laau toto na foliga mai o se ituaiga vaivai, ua amata ona leaga ma faasolosolo ina mou atu. Masalo na ou faia se mea sese?

O Lupine o se sui iloga o le aiga Bean, lea e talisapaia e fugalaau fugalaau mo se laulelei matagofie ma le amio mama. I lalo o le natura masani, e mafai ona ola le laau e tusa lava pe leai se timu, e le mafua ai ona tele ni timuga.

I fugalaau mo togalaau, e masani ona e maua ni mea teuteu o le lrenine faʻalauiloa ma le tele o lanu eseese. I fafo atu, o le lupine e pei o se laau talatala saʻo po o se tamai togavao ei ai se vaovao mafiafia; o laulaau uumi e pipii i ai i ni manulele matagofie e pei o le paluga o pama ma manulele umi. I le taimi o le fugalaau, o le togavao e maua ai se umi (o nisi taimi e oo i le 1 m le maualuga) le gaʻo i le foliga o se pulumu pulumu e ufitia i fugalaau laiti.

O se uiga masani o lupins o rhizomes malolosi, o ogalaau i totonu o le eleele, faatasi ai ma nodules e felauai ai le nitrogen mai le ea i le eleele. E masani ona totoina le lupine i luga o se moega fugalaau i le tautoulu. Faatasi ai ma lenei metotia o le galueaiina, e fuga mai na o le tausaga e sosoo ai.

Ina ia mafai ona vaʻavaʻai i le tausaga o le totoina, e fautuaina e faʻaaoga le metotia fatu. I lenei tulaga, o le lupine o le a fuga mai i le tau faaiuiu o le taumafanafana.

E faapefea ona tupu lupine vine?

E mafai ona toto fatu mo fatu laau ia Mati. Ina ia faia lenei mea, ia saunia le palapala ma le ola maloloina e ala i le faʻafefiloi:

  • se tasi o vaega o le peat ma eleele eleele;
  • afa o le oneone lelei.

Ina ia faatelevaveina le totoina o fatu i le paluga o le palapala, e mafai foi ona e faaopoopoina nodules mamago mai le tagata matutua lupins, i se faaopoopoga, muamua le sosolo fatu.

Fai ni togavao, faʻamamaina ma tuʻuina fatu i se auala e le mafai ai ona totoina fualaau aina, ona e le fiafia o ia i le gaosiga. Fafasi i le eleele i luga. A o leʻi tupu mai, ona ufiufi lea o le fagu i le afifi. Faʻasalaga ma vai i lea taimi ma lea taimi. Ole malosi, ola maloloina e tatau ona totoina i le fugalaau pe a fai ni laulaau saʻo se 3 i luga. E le aoga le tolopoina o le totoina, a leai o le a mafai ona e faaleagaina le aʻa tupito o fatu.

E le fautuaina le totoina o ituaiga eseese ma lanu paʻepaʻe o fugalaau e ala i fualaau aina, talu ai ona o lenei auala o le sosolo, lanu paʻepaʻe, e le pei o le lanu violē ma le piniki, e le puipuia.

Mea sese pe a tupu le lupine

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga faigofie, e le faigata tele le ola maloloina o fatu. Ae ui i lea, o nisi taimi e tupu ai o le a amata ona maʻi ma mamae le vavao. O le a le mafuaaga, ma o le a le mea e fai pe a oti le toto o le lrenine?

O le tele o taimi, o le mafuaʻaga o le oti o fualaau aina o ni tulaga le talafeagai, tausiga le talafeagai po o faʻamaʻi, e aofia ai:

  1. Faateleina le eletise palapala. Fatuga e atiina ae chlorosis. O eleele alkaline e tatau ona avea le lime ma faʻaitiitia i le peat.
  2. Se suiga tele i tulaga tau. E le mafai e toleniga lauulu ona faʻafeiloaʻi ia gutu o le toe foi mai, o le mea lea, i le vave totoina i le eleele, atonu e manaʻomia se fale faaopoopo mo le taimi muamua.
  3. Faʻainu malosi. Talu ai o le lupine o se laʻau o le toleniina o le lamala, e tatau ona faʻafeinu lelei le toto o laau toto. E masani ona susu le eleele e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi fatu. I le tulaga o la latou faaaliga, e tatau ona togafitia togalaau ma fuluʻi fatu.
  4. Le lava le moli. O fualaau e tatau ona tuʻuina i totonu o se nofoaga lelei, pe a alu i luga. O vao vaivai e le mafai ona ola i le toe gaosi mulimuli ane ile eleele.

Afai e afaina le lupine e meaola faalafua, e tatau ona togafitia i togafitiga faapitoa mo iniseti.