Laʻau

Luga o le potu - o le agaalofa

I totonu o pusa i totonu o loʻo i ai le tele o laau susulu ma fetu fiafia. Mo le ulutala o le taimi e sili ona fiafia i totonu o teuteuga o le taimi faatasi ai ma hyacinths, amaryllis ma zephyranthes, e mafai ona tauva le gabrantus. O lenei mea o loʻo amata mai lava i le totonugalemu o togalaau faʻatoʻaga, lea e le mafai ona mafua ai le faamemelo i luga o fata o faleoloa fugalaau. Tele, faatasi ma lanu piniki maaleale, o fugalaau matagofie i luga o pito sili ona maualuga maualuga, e foliga mai o le agavaivai e mafai ona latou pagatia mai i sina laititi i luga o le ea. E ui lava io latou foliga vaaia, e mafai e le gabrantus i lo latou tutumau ma le le mautonu ona faʻafefe i soo se isi lava vaalele.

Teutusi potu - faʻalelei alofa.

Luga o le potu - faʻamatalaga laau

Faatasi ai ma le ofoofogia, matagofie, maaleale, ma o nisi foi taimi o fetu susulu o le aiga Amaryllis gabrantus, e mamao ese mai le igoa lauiloa. E manatu e seasea ma e le gata mo aganuu aganuu pe mo le totoina mo le taina. Ma mo potu e manatu o se mea uigaese ese. E leai se lanu tele, e le o le mea e sili ona maua, o le fua, e masani lava, o loʻo nofo i se nofoaga faapitoa i le aoina o mea amateur. Ma lelei tele mo le tuputupu ae i potu nonofo.

Gabranthus o laau totō o le mauga, e masani i le eleele māgogo ma e masani lava ona faʻaeʻeina ma le tumau tele. I le tele o auala, o le amataga o nei laau i Saute Amerika ua mautinoa ai lo latou le lelei i le potu masani. Gabranthus e maua i vaega papaʻe o Iurukuei ma Atenitina. I le taimi muamua, na aofia ai le gabrantus i le genera o amaryllis ma zephyranthes, ae na latou maua le faʻamaoniga tatau ma na toe faʻafoʻiina e avea o se faʻavae tutoʻatasi o laau totō.

Gabranthus e masani ona faʻatau ma faʻasalalauina i lalo o igoa na latou mauaina mo le paʻiina o le fugalaau - o se lili togafiti ma se lili timu. Mai le Eleni, o le igoa o le laau ua faaliliuina o se "fugalaau mataga."

Gabranthus i le taimi lava e tasi e gaosia ai gafa ma lau. Lulu, manifinifi, ma se malulu malulu o le lanu, tafaʻi i pito o laʻau o le laau e oʻo i le 20 cm le uumi. O le tasi pulu e masani ona gaosia le silia ma le 3 laupepa, lea e mafai ai e le vaega ona faatumauina le aafiaga o le "bushiness". Pulu i le gabrantus e laiti, ovateva, ma fusi, faʻaogaina atoa fua.

O le maualuga o le faʻamaualuga o le au faauu o se mea faʻapitoa, fugalaau tulaga ese ma se tino mausali ma se faiga faʻafeusuaʻi. Latou te le maua se fugalaau manaia o le aiga o Amaryllis, ae o loʻo i ai se faʻamuamua ma le mamā o laina ma lanu.

Maea, matagofie, laʻau e leai ni laupepa o uumi mai le 20 i le 30 cm le umi e uuina se fugalaau e tasi. Faatasi ai ma le lautele o le maualuga i le 6 cm, e foliga mai e tele ma susulu fugalaau. Tubular, faatasi ai ma popo masani e ono, e foliga mai o le lili na o le mamao lava. O le siakiina o loʻo i luga o le pito i luga o laʻau, o le foliga o lobes e lautele, oval, e masani lava ona i ai se paluga paʻu. O le fua o le gaʻo o le gaʻo e atili ai ona paʻi fugalaau.

O le lanu lanu o le lanu o le teutusi e masani lava ona faaitiitia i le lanu piniki - matagofie, lanu moana, le manaia, ae tulaga ese i lona gaioiga. Ae o aso nei i luga o fata e mafai ona e maua ai le vela vela o ituaiga eseese - i le kopa, lanu mumu ma le lanu samasama.

O le lanu lanu o le lanu o le maota e masani lava ona sau i le piniki, ae o aso nei e eseese uma lanu samasama ma moli.

Ituaiga ituaiga teutusi

Mo le totoina i totonu o potu e naʻo le tolu ituaiga ituaiga o ituaiga e maua ai fugalaau tetele.

Gabrantus short stamp (Habranthus brachyandrus) o se ituaiga tele-faʻaleleia o meaola e maua ai logo e oo i le 10 cm le lautele ma se moli mālūlū, lanu malulu ma se faʻaʻamu faʻamalosia i se kulupu vine, lea o vevela mālū matagofie e faʻaleleia lelei. O lapisi eletise ma se umi o le 30 cm e foliga mai o se mea umi ma le faigofie. Puluvao o le ovoid, laʻitiiti, fugalaau fugalaau e fuga mai i lau laulaau.

Gaborius malosi (Habranthus malosi) - o se laau faʻamalosi ma tamai puʻupuʻu ma ni nai poloka lapotopoto e oo atu i le 30 cm le maualuga, faapaleina i le lole piniki, fugalaau faʻamalosi.

Gaboralus tubular coating (Habranthus tubispathus) o se pepa faʻatusatusa ma paʻu e oo atu i le 20 cm maualuga ma le pogisa i luga o pusa. O lau e susulu, tele, fugalaau pe a uma le tuputupu ae o le ponuncle. O fesuiaiga lanu o fugalaau e aofia ai le piniki, ma le kopa, ma le lanu samasama.

O le tele o potu vavalalata e fai ma sui o le aganuu, lea e maua i luga o fale teu oloa faatasi ai ma togalaau masani, ma togalaau togalaau, o varietal sovils. O le lanu piniki ma le lanu violē, o ituaiga lanu piniki e pei o le "Hortensis", "Alipore Beauty" po o le "Mary", o loo totoina ma faaleleia atili ai uiga, e iloga lava i fugalaau tetele ma le lanu moana.

Gabrantus short-stamen (Habranthus brachyandrus).

Le malosi o Gabrantus (Habranthus robustus).

Lapataiga o le Gabrantus tubular (Habranthus tubispathus).

Tuutuuga mo gaioiga potu

Gabranthus o laau totoa o loʻo tumu i tulaga masani o potu nofo. O le susulu malamalama ma le mafanafana e taua mo i latou faʻapea foi ma soʻo se mea e faʻamalosia ai le pulufana, ae o le tele e sili atu ona faapalepale i le vevela.

I le masani ai, o le vaitaimi e moe ai le gabrantus e tumau mai le ogatotonu o le taumafanafana i Oketopa, ae i le aganuu o le potu e masani lava ona suia i le tau malulu. I le taimi lea, e teuina le laau i se tulaga mago ma le malulu. O le malamalama i le tuputupu aʻe ola e sili atu lona taua ia te ia nai lo le vevela.

Malamalama ma le tuʻuina atu

Mo teutusi e sili atu ona lelei le filifilia o le sili ona mataʻina o avanoa uma i totonu o le fale. E mafai ona tupu lenei pusa i luga o le faamalama, i le la, lanu susulu ma le itu i saute po o le itu i saute. I le tau mafanafana, i lalo o le aoauli, e mafai ona pagatia le laau mai le mumu po o le faamamaina o pito o laʻau, aemaise lava pe a sili atu le maualuga o le vevela i le 25 tikeri. I le taimi nei, e sili atu i le teutusi le faʻamalamalamaina o le malamalama.

Mo se taimi e malolo ai, o le teuina o teutusi i le paolo, puipuia mai le malamalama.

Laititi ma le ea

O Gabrantus e aofia i le pulufana o le vevela, maaleale e oʻo lava ile malulu malulu. Afai o se aganuu faʻatoʻaga latou te teuina i fafo atu o le eleele, e oʻo lava i le itu i saute, ona faia lea o se aganuu i totonu o le potu e fai ma laau e lelei ona fetuʻunaʻi i tulaga ola.

E oo lava i le taimi o le tuputupu ae tuputupu aʻe, o le guarantehus o le a gafatia se siosiomaga malulu, o lea o nei laau toto e masani ona tuliesea e pei o le taumalulu-fugalaau. O le tau maualalo ole faʻatagaina ole faailoga e 2-3 tikeri o le vevela. O le maualuga o le ea o le ea e tusa ma le 23-25 ​​tikeri i le taimi o le atinaʻe malosi. Mo le taimi malolo, pe a uma ona faʻagasolo laʻau ma faʻaitiitia le faʻavaivai, e sili atu le tuʻuina atu o teutusi e faʻamafanafana, i potu e iai le vevela o le ea pe a ma le 3-5 tikeri le maualuga nai lo le masani. O le tau sili ona lelei o faailoilo mo le vaitaimi o totoe e tusa ma le 10-12 tikeri o le vevela.

I le tau mafanafana, e mafai ona ave i luga le ea fou. Malosiaga masani o se tasi lea o tulaga autu mo le puipuia o meaola faalafua ma faamai mo lenei laau toto.

O Gabrantus e aofia i le pulufana o le vevela, maaleale e oʻo lava ile malulu malulu.

Aiga Tausi

E ui lava i le tulaga o le taotoga atoatoa, e oo lava i le pau o laulaau, ae o le graftus o le a manaʻomia le tausiga tusa lava pe teu i le pogisa ma malulu. Ae e oo lava i lenei taimi, e pei o le taimi o togavao galue, e le mafai ona e taʻua le tausiga faigata o le laau. O Gabrantus e manaʻomia na o vaiinu masani, faʻamamaina pito i luga, ma suʻega lelei.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

I le vaitau o le alualu i luma ma le galue malosi, mai le taimi o le amataga o le tupu aʻe o le fugalaau fugalaau i le pito o le fugalaau, e manaomia ai e le paluga le suavai tele. O le solomuli e tutusa lava le matautia mo i latou e pei foi o isi togi, ae o le palapala e tatau ona tumau le susu. I le va o le na o le fausiaina na o le pito i lalo e mafai ona faʻamago. Ina ia aloese mai le paʻu, o le vai mai pallets e faʻaumatia vave pe a uma ona faʻafeinu.

Ole faʻaitiitia o le faʻaitiitia ole taimi, ae ile tele ole vai na faʻaaogaina ile amataga o le peʻa, pe a uma le masimoto, o loʻo faʻaititia pea nei faʻalavelave vai seia oʻo ina latou fesuiaiga ile toeitiiti lava maeʻa. I le taimi nei, e na o le kulimi e faʻafeinu ai ina ia le faʻamago le puʻupuʻu ma o le gafatia o aʻa o loʻo tumau pea, ma le itiiti ifo o le vai, o le a toeitiiti lava a uma le eleele ile taimi atoa. Toe faʻafouina le faʻaleleia o le suāsusu, o loʻo faʻatupulaʻia lemu, faʻateleina le faʻasusu ma le amataga o le tuputupu ae o laʻau.

Gabrianhus e fetaui lelei i tulaga o le potu ma e le manaʻomia ona fatuina se siosiomaga malulu. O le totoina o nei laau toto e le o faia, o le faateleina o le suavai mo i latou e le manaʻomia ona fatuina.

Fertilizing ma le faʻafefiloi

Fertilizers i le vai mo le faʻavaivai mo le gabrantus e naʻo le taimi o le tuputupu ae olaola ma i le taimi atoa o le fuga. Mo le laau, o le laei masani ma se taimi e tasi i le 1 i le 2-3 vaiaso e talafeagai. Faʻailoga taofi pe'ā uma ona tupu ma toe amata pe a uma ona amata ona tupu le laau.

E fa ituaiga o fugalaisa e mafai ona faʻaaogaina mo gau - mo fua o vaovao, mo pulu, amaryllis poʻo ni fofo aupito sili ona lelei o fugalaʻau.

Gabronus ua tupu ma tasi le sipuni i pusa lapopoa, ma 2-3 laau toto i le tasi ipu.

Suiga ma sui

E le pei o le tele o faʻaupuga, o laʻau faʻasolosolo e le totoina pe a oʻo i le iʻuga o le vaitau tuputupu aʻe ma aʻo leʻi oʻo i le taimi e moe ai, ae pei o fale masani fale i le amataga o le taimi tuputupu aʻe ola. O le faailoilo mo le totoina o laau e le tatau ona avea o ni itula o le ao ma nisi taimi, ae o le amataga o le tuputupu ae o laulaau fou. O le taimi lava e foliga mai ai, e totoina le laau, ona toe ave lea i le moli susulu. Afai o le aoina o pusa e lapoa, ona mafai lea ona faʻatulagaina se gaosiga i le amataga o le taimi e moe ai.

Mo gau e filifili ai ni atigipusa malulu ma se maualuga lelei ma le maualuga o le faʻavaivai. Auā o lenei ituaiga o mea faʻapitoa e faʻafefeteina e sili ona fiafia i ai - o meaʻai ma le omea.

Latou te le fausiaina ni tamaʻi teineitiiti tele, ae o le tele o tausaga latou te ola pea. Mo lenei mea, o laau e masani ona faʻaaogaina i le tausaga (faʻatasi ma le vaevaega o le 1 taimi i le 2-3 tausaga).

O le mea e fai mo le gabrantus e tatau ona matala, faʻateleina, ma mea maualuga mea ola, meaʻai maualuluga ma le oneone. Mo nei laau totō, ua faʻafefeteina i luga o le eleele, o loʻo i ai pepa, palapala masima, oneone lanu ma humus poʻo le eleele lanu meamata i vaega tutusa. E mafai ona faʻaopopo le faaopoopoina o mea faʻapipiʻi e faʻaleleia ai le fausaga.

Gabronus ua tupu ma tasi le sipuni i pusa lapopoa, ma 2-3 laau toto i le tasi ipu. E le o totoina le laau i ni vaega tele lava, ma le totōina o le totōina, o le puaʻa e sili ona mamafa, ma ua faʻapuʻupuʻu polo. I le va o pupuvaga tuʻu ese le mamao o le 1-2 cm.

O le mea autu pe a totoina pupuvao o le matauina lea o le loloto saʻo. O le pito i luga o le pulufana, e tatau ona tumau le ua i luga ae o le laina palapala (masani ona tuu i luga i le ¼ o le pulu i lalo o le eleele). O le totoina o loʻo faia e tusa ai ma le faʻaitiitia o le palapala pe a uma ona faʻaleleia. O le eleele o loʻo siomia ai le pulufana e toso lemu, ae e le o faʻatusatusa tele. I le pito i lalo o pusa o loʻo faʻamauina maualuga, e oʻo i le ½ le maualuga o ipu, alavai faʻavaivai. O Gabrantus e ola lelei ma le teuteuina o le palapala.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻalavelave tuputupu aʻe

Gabranthus e puipuia mai le tele o faʻamaʻi i totonu. E na o aphids, lea e vave lava e taʻitaʻi atu ai i le faʻaogaina o laulaau ma laʻau, e mafai ona faʻafefe ai tagata e ona le potu e paʻu. E sili atu le taua i aphids i le taimi lava lea ma iniseti. I le faʻaauau pea o le suavai, o laau toto e afaina mai le pala, i lenei tulaga na o se faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tosoina o pulu i faʻamaʻi ma le aveesea o aʻafiaga aʻa ma vaega e mafai ona fesoasoani.

I le taumafanafana, e aoga tele le ave o teutusi i totonu o le ea fou - o le puipuiga aupito sili lea mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Faʻapenaina o le au faʻatau

O lenei pulu e fai ma teineiti laau, ma pe a oʻo i le gaosiga, guarantehus faʻatele, vaevaeina o tamaiti e pei o laau totō tutoʻatasi. O malosi malolosi, matua matutua i tulaga sili ona lelei e mafai ona tupu e oʻo i le 4-5 tamaiti i le 2-3 tausaga. A mavae le vavaeesega, e totoina ni tamai pulu i ni vaega i pitonuu masani papaʻu ma tupu aʻe i se maualuga aupito sili ona lelei, pe a uma le vaitaimi muamua, toe totoina i latou i le auala tutusa e pei o vine matutua.

O Gabranthus e mafai foi ona tupu mai i fatu, e ui lava e seasea ona faaaogaina lenei auala i totonu o le fale ona o le faigata o lenei faagasologa, o le umi o le faatalitali, ma tau le talafeagai e faatusatusa i le vevela faigofie o vegetative.

O fatu o Gabrantus e totoina i oneone palapala, na muamua susu mai le pulu moli, e ufitia i le oneone ma o loo i ai i lalo o le tioata po o le ata i le vevela pe a ma le 23 tikeri Celsius.

E totogo laau totő pe a latou tuputupu aʻe, e masani lava i le tausaga lona lua, latou te ola aʻe i pusa taatele seia oʻo ina faʻapipiʻi puʻupuʻu, ma na o le taimi lava latou te amata ai ona ola i totonu o koneteina taʻitasi poʻo ni vaega laiti. Aʻo leʻi fuga ma faʻavaeina se pusa atoa, e tatau ona faʻatali mo le 6 tausaga.