Fugalaau

Faʻatau togafitiga faigofie o togalaau

O fugalaau manaia matagofie e alofagia e le tele o fai togalaau e ola ai i luga oa latou faufauga. O o latou foliga matagofie ma susulu e pueina mata, o meaʻai o se mea teuteu matagofie lea o le fugalaau. Ae o lenei foi mea e le lelei tele ma e le o se fugalaau mama. O le tausia o se ufiufi e manaia ma faigata. Ua lava le iloa o mataupu faavae autu o le faatupuina o se fugalaau fugalaau.

E faapefea ona tupu se fugalaau

O lenei laau e fiafia i nofoaga lafulemu. Sili atu nai lo fugalaau fugalaau, malamalama lelei i le susulu o le la ma puipuia mai matagi, aua e le mafai ona o mai le togavao o cloves.

Laʻau matagofie i totonu o le togalaau e ola matagofie i luga o le eleele malamalama ma le eletise le lelei, tumu i le humus ma le oneone. O le eleele mo lea e tatau ona pasia le vai ae le o le suavai.

Toto se laau i le vevela o le + 15 ° C. Tui faʻamalosi fatu i totonu o se vaega o le humus, oneone, turf i vaega tutusa ma sulu lemu. O se fesili taua tele mo se faifaatoaga o le auala e totoina ai se ufiufi. E tatau ona susu le palapala. Ina ia puipuia le vevela ma le susu, latou te malupuipuia. A maeʻa le germination, e le toe manaʻomia e aofia ai le lulu. Pe a oʻo mai laulaʻau, e toso i totonu o koneteina ma faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi. O le totoina o laau totō o loʻo totō i luga o se moega fugalaau, ma e le mamao le 20 cm, e mulumulu le eleele. Totoina o togalaau i le tausisia o tekinolosi taufaatoaga ma ia sili atu le tausiga fesoasoani e toto ai fugalaau matagofie.

Tausiga o le tino

Fugalaau i fugalaau i le taimi o le tuputupu aʻe e manaʻomia ai sina gauai. O nai tulafono faigofie e maua ai tulaga sili ona lelei mo cloves:

  • vevela vao;
  • tuiina se fugalaau;
  • fafaga soo;
  • lafoaʻi eleele;
  • fualaau taumafa;
  • taofiofi.

E le fiafia le tino i le vavalalata o vao ma mutia, e tatau ona saoloto mai le fugalaau mai ia i latou. O le tele o vao faataamilo i le fugalaau e faʻagesegese pe faʻalavelaveina ai lona tuputupu aʻe. O le veleina o se elemene taua tele o le tausia o se lalelei faʻalelei.

O le tausia o se togalaau aina e masani ona aofia ai le faapipiiina o le fugalaau, lea e maua ai le malosi e tupu vave vave. O le laau e amata ona faapipii ma tuu ni taamilo lautele. O se pine e faia i luga ae o le laupepa pito i luga, ma le maualuga o le 15 cm. Fai i ou tamatamailima. A maeʻa le masina, toe fai le pine.

E le tatau ona galo ia i tatou le suavai ma mea taumafa o le palapala, pe a totoina ai laau toto. E manaʻomia e togavao fafo togafitiga e faʻafefiloi ma le faʻafefeteina lelei, mulimuli ane e tatau ona tatala le palapala.

E le tatau ona faʻatagaina le faʻaleleia o le palapala i tafatafa o le vao, e mafai ona taʻitaʻia ai aʻa.

E faʻapipiʻi faʻamaʻi ma faʻapitoa faʻamaʻi faʻamalosi i le eleele, o lenei mea e saofaga i le atinaʻe lelei o aʻa ma vave vave ona tupu. E taua tele le fafagaina o le laau ma fomaʻi faʻapitoa pe a tulaʻi mai.

Afai o tupuga o pupu e ola maualuga tele, ua nonoa le laau. E tatau ona i ai i se tulaga saʻo, a le o lea o le a amata ona malepe i lalo o le mamafa o fugalaau. O faʻamau e nonoa i lagolago faʻatasi ma le filo lua poʻo le kaporo. O lenei mea e tatau ona faia ma le faʻaeteete ma le faʻamaeʻa.

Afai e te fugalaau fugalaau, e tatau ona vavae vave. O lenei mea e faʻaleleia ai fua fou.

E tatau ona saunia paluga o togalaau mo le taumalulu. E le tatau ona afaina ai o ia. Ina ia faia lenei mea, ia fufuluina se fugalaau fugalaau ile eleele. Ia mautinoa ia mulch le eleele faataamilo i le laau. O lenei mea o le a fesoasoani i aʻa e maua ai se sapalai o meaʻai. O nisi o fai togalaau i itulagi ma malulu malulu e eli i luga o togalaau, totoina i atigipusa, koneteina poʻo totonu o ipu ma aumai i totonu o le fale mo le taumalulu. I lenei tulaga, o paʻu na malolo saogalemu.

O fugalaau e fuga mai i le taumafanafana uma, pe afai e te manatuaina nei tulafono faigofie, pe faʻafefea ona tupu lauulu.

E faʻafefea ona faʻalautele le uumi

E tele auala e iloa ai le faʻaleleia o lenei fugalaau manaia:

  • lafoaʻi;
  • toso;
  • vaevaeina o le vao.

Lanu e aliali mai i le eleele susū ma se mimiti i totonu o le ala. O ogalaau tuai laititi e vavae ese mai le pito i lalo, faʻaputu, fufuluina ile palapala ma faʻafeinu. E le o toe mamao, e aliali mai aʻa, e totogo se lanumeamata lanumeamata. E vavae ese mai le vao ma toto i le eleele.

O nisi taimi e maua mai ai se fafie mai se lala vao ma lala o loʻo i ai, faʻasusu i le eleele. I lenei tulaga, e masani ona faasūsūina. A maeʻa sina taimi, ona maua lea o lālā. Ona latou vaeluaina lea.

E sili ona lauiloa i le au fai togalaau ina ia faʻalauteleina soʻo se ituaiga o ufiufi e ala ile tipi. E masani lava e faia lenei mea i le amataga o Iuni. I le tatuuina o le togavao, filifili pine tetele ma le itiiti ifo ma le fa lau. E saoloto mai laulaau mai laulaau, e tele ni tipi ua faia i le va o ni manoa i luga o le ala. E aoga le tatuʻuina o fasi pepa i totonu o se mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae. O laʻau e totoina i le afa-saunia mai le eleele lafulemu ma le humus vaega, faaopoopo i ai sina oneone laitiiti. Totoina vao ma ufiufi i mea manino e maua ai se ituaiga greenhouse. Latou te maua aʻa i totonu o le tolu vaiaso, fana. O le fugalaau atoa o se togavao fou e mafai ona faamoemoe i totonu o le tausaga.

I le amataga o le tautotogo, e mafai ona faʻaleleia puʻu i le vaevaeina o le vao. Ua maeʻa maeʻa le laau ma ua vaevaeina le aʻa i ni pupuvao eseese. E tatau ia i latou taʻitoʻatasi ona i ai se aʻafiaga lelei ma atinaʻe, o se tafaʻa tele lautele. O aʻafiaga laiti e totoina ile eleele. Vaʻaia se tagata matua. Fugalaau o le a amata i le tausaga a sau.

Fuve faʻamaʻi

Tausia ma le tausia lelei o togalaau togalaau e aofia ai togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi ma le lafoaia o meaola faalafua.

O le mea e leaga ai, o pulou, pei o isi fugalaau, e faigofie i nisi faʻamaʻi:

  • malie;
  • lanu enaena;
  • lapisi;
  • rhizoctonia;
  • Fusarium

O le fungus heterosporiosis e aʻafia ai cloves ma le tele o le susu ma fuālaʻau oona i le palapala. O lanu enaena ma lanu mumu o loʻo i luga o lau o le laau. O le laau e amata ona mago ma mate. I lenei tulaga, o laau ua afaina ua susunuina, o le eleele e togafitia i le suavai o Bordeaux. Ina ia puipuia lenei faʻamaʻi, o togavao e togafitigaina i le Nitrafen poʻo isi vailaau faʻamaʻi tutusa i le taimi lua.

Leu grey - e iloa le fatu i luga o fugalaau i le vaitaimi o le timuga faaumiumi, faʻamafanafana, i le leai o se la. O nisi taimi o le faamaʻi e faaosofia ai se tele tele o le totoina o laau toto. Ua ufiufiina i latou i se paʻu lanu enaena. O fugalaau faapena e ono afaina. Puipuiga: aloese mai le tele o le susu ma le pulumuina i fomaʻi.

Togafitiga ma tapenaga sauniuniga e le mafai ona faʻatinoina i aso malulu ma matagi malolosi. O tulaga sili ona lelei mo lenei mea o timuga ma timuga.

O le anufe e mafua ai foʻi le ele. I lenei tulaga, o aʻa, laulaau e aʻafia, latou te lanu samasama ma mago. O le maʻi e mafua ai le le lava o le potassium i totonu o le palapala ma le tele o le vevela, sili atu i le suavai. O laau ua afaina ua faʻamamaina, faʻapipiʻiina i le fiva, mo se faataitaiga, vai Bordeaux. O le puipuiga e aofia ai le faʻamautuina o le faʻasusu, veleina o vao leaga - tagata faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi.

Rhizoctoniosis e taʻitaʻia ai le pala o le cloves i le ua. Ua le toe maua e le laau ni meaʻai. O ona lau e lanu samasama, fula, o aʻa e aʻafia i le pala. Ina ia lavea laau, o se maliega masani ma aoga e talafeagai - o le fualaau faasaina "Maxim". Mo le puipuiga, o le tatalaina pea o le eleele ma le faʻafeinuina tatau e talafeagai.

Fusarium e ufiufi - ufiufi o le aʻa i se lanu mumu, lanu samasama, pala o aʻa. O se taunuuga, ua fuga fugalaau, ua mate le laau. O le mafuaʻaga o le faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona sili atu le manava, palapala malulu ma le vevela o le tau. E le mafai ona togafitia ia laau totō, e oloina ma susunuina. Puipuia cloves mai lenei sasa e ala i le mulching ma le faʻamautu faʻafefe.

Faatoaga Togalaau Faʻamanatuga

O nisi taimi e faigata ona aloese mai se osofaʻiga i fuga o le tino o ia meaola faalafua:

  • nematodes;
  • caterpillars
  • faʻasolosolo.

Gall nematodes o anufe laiti ia e lamatia i le laau. Ua totoina i luga o aʻa o cloves i le maualuga o le vevela i le vevela o le tau. Nematodes o vailaau moni ia e faʻapupulaina ai le tuputupu ae ma faʻaaogaina mea aoga, suavai mai aʻa. I lenei tulaga, ia tipi lau lanu samasama, ma mate le laau. O loʻo i ai le tele o meaʻai o loʻo i totonu o le laau. Nematodes e aʻafia le eleele ile fugalaau. O le pulea o pest o le faʻaofiina lea o nematicides ma formalin.

E osofaia e le anufe le laau, e tafe ese mai le eleele, latou te faaleagaina ia tumutumu ma laulaau. Mo le puipuia, i le tautotogo, o togavao e togafitia i ni paluga po o sauniuniga faapena. Faʻasili le eleele ma sui faʻatepara.

O aʻafiaga o loʻo aʻafia ai cloves, ma tuʻu ai ni lanu papaʻe i luga o le laau. O le laau ua mamae ma ua mate. O ia togavao ua faʻaumatia, ma ua eleʻele le palapala, ma togafitia i le tele o taimi.

Leoleoina lelei o le fugalaau matagofie - o paluga o togalaau e mafai ai ona e faamemelo i lona matagofie seia oʻo i le pau.