Laʻau

Tuputupu ae ma le tausia o freesia i le fale

O le Graceful freesia e taua o se laau faigata e ola ai. Ae peitai, e taua tele le faia o ni tulaga mafanafana mo le fugalaau (vevela, palapala lelei o le eleele, susu), ma o le a ia tali atu ma le loto faafetai i le tausiga, e tusa lava pe i ai le togavao. O le a le tausiga e fai i le freesia alofa?

Faamatalaga ma uiga o freesia

Freesia (e taʻua foi friesia ma freesia, mai Latin freesia) o se sui o le aiga tele o iris (iris). O lona atunuu moni o le Cape Floristic Region i Aferika i Saute-Aferika i Sisifo.

Faʻailoa o le oona se laau toto. E tele lau laupepa ma peduncles e faʻateleina mai le tasi faavae. Petals of fell-shaped fleurs, e tutusa lelei ma le lanu moana, tusa lava pe ese le matagofie o le lanu moana - lanu piniki, lanu viole, paʻepaʻe, moli, lilac, mumu, lanumoana.

O fugalaau laʻitiiti e fesoʻotaʻi i le 5-10 fasi vaega i le tasi pito itu o le racemose inflorescences. Latou te maua se manogi manaia e le mafaagaloina.
Freesia bouquet

I le seneturi 19, o le laau sa lauiloa i Europa, na tupu i totonu o greenhouses royal. Na faʻafeiloaʻi aloaʻia alofilima i le au faipule. Lili "togafiti o le vanu" maaleale pe a faia ni mea manogi.

Faʻafetai i taunuʻuga o filifiliga, na ia "tuua" ia greenhouses ma ua lagona nei le manaia i le ea i paka, togalaau ma taumafanafana. O tagata faʻasalalau e ola i lenei fugalaau faʻalelei i se aganuʻu potu.

Manatu Faʻaalia

O le International Database ua lisiina ai ituaiga e 16 ma pe tusa ma le 200 ituaiga o freesia. E tele taimi e tuputupu ae ai isi.
Freesia armstrongii - Armstrong. E fuga mai ia Me ma Iuni. Faʻasalaina i ni vaʻaiga faʻapitoa. Lanu mumu ma mumu.

Fressia Armstongii
Freesia Armstrong

Freesia faafiti Faʻasalaga. O le sili ona faʻatusatusa o freesias (e oo i le 0.4 mita le maualuga) ma le amataga o le fuga. Inflorescences e foliga mai o le fulufulu ona o le vavalalata i le paepae paʻepaʻe poʻo le auro-lanu moli.

Toto
Toto

Freesia hybrida - vine, maua mai le sopoʻia f. fesuiaʻi ma f. Armstrongii. E sili atu le susulu ma sili atu le malamalama nai lo meaola a matua, o se laau e maualuga lona totoina e ola e oo i le 1 m. O fugalaau e tetele, o le tele o meaola e tele.

Eseese ma le faalua ma le lua-faalua fugalaau e fafagaina. Le lanu o inflorescences e eseese - paʻepaʻe, samasama ma isi. E masani ona tupu aʻe e pei o se mea totō.

Apu
Apu

O mea e tatau ona e gauai i ai

Ae e te leʻi faʻamaonia, e aoga le aʻoaʻoina e uiga i ona foliga:

  • o le fugalaau e ola i le fale i totonu o se ulo, i le avanoa tatala, po o totonu o se lauʻeleʻele;
  • Freesia eli i le autumn e mafai ona tupu i le taumalulu o se fugalaau i totonu;
  • fale fale mafai ona fuga i soo se taimi o le tausaga, mo lenei mea, aʻo leʻi amataina le totoina o le corm, e manaʻomia ona ia tuʻuina atu se vaitaimi e malolo ai le 3-masina; o se pulufana na totōina ia Oketopa o le a tuʻuina atu ai se vaomatua uluola ia Ianuari;
  • le laau fiafia e mafanafana ae le vevela;
  • e te manaʻomia se lalelei, ae o le la e puipuia;
  • fuga laulaʻau ma laʻau lagolago manaʻomia;
  • Freesia e manaʻomia le laʻei pito i luga, faʻamamaina le palapala ma le ea, ae faʻatasi ma a latou mea e tele, o le lauola lanumeamata e tupu, ma o le fugalaau e le tupu.
Faʻasalaga le talafeagai, e le taliaina e Freesia ona fuga, o lea e tatau ai ona e faʻaeteete ma le faʻaeteete i tulafono o le tekonolosi tau uʻamea.

Faʻamasinoga

E mafai ona ola i le fale

I totonu o le potu masani e mafai ona totō i soo se taimi o le tausaga.

Freesia fefiloi i totonu o se fagu
Leona mumu

Mo le totoina i totonu o se ulo e te manaʻomia e piki ai se maualuga maualuga (tusa ma le 20-22 cm), ma le diamita o le 14-18 cm. O le tele o pulu, mai le 5 i le 8, ua totoina i le tasi ipu, e fuafua i le tele o le ulo.

O le laau e tuʻuina i luga o se malamalama lelei, i le itu i saute poʻo sasaʻe, ma maua ai le avanoa e faʻamalamalama le fugalaau i aso vevela vevela. O le tuputupu ae e manaʻomia ai le 12-14 itula le malamalama.

Afai e talafeagai, faatulaga le faʻamalamalamaga faaopoopo. I le taimi o le fuga, o le umi o le moli e mafai ona faʻaititia i ni nai itula.

Faʻaaofiofi le vevela:

  • i le taimi o le germination 13-16 tikeri;
  • i le tuputupu ae o laulaau 18-20 tikeri;
  • pe a fuga ma fuga 20-25 tikeri.

Faʻamasinoga

I nofoaga tatala totoina ia Aperila. O le eleele i le taimi o le totoina e tatau ona mafanafana i le 12-15 tikeri. Mo le tulaueleele, latou te filifilia se nofoaga e malupuipuia mai le matagi ma ave saʻo o le la. O le filifiliga pito sili ona lelei i totonu o le paolo malulu o laau iti maualalo.

Freesia bulbs ao lei totoina
E taua le filifilia o le taimi tonu e tulaʻi ai. I eleele malulu, o le atinaʻeina o fugalaau o le a taofi, o le a gaosia e le laau fatu laʻau, ma o le a le fuga.

I lenei tulaga, e ono vave oʻo mai le totogo ma e paʻu i lalo o pulu faʻafo. Faʻavavevave e matua afaina i le tuai, ona oʻo lea i le vevela taimi o le tuputupu ae, lea e le aoga foi mo freesia.

Mo se tafega, e saunia se uamea ma le loloto ma le lautele o se suo bayonet poʻo sina mea itiiti. Mo vaʻa tutasi, o lua e tutusa le tele e faia. O mea e sauniuni ai ua tumu i se faʻafefiloi palapala.

Tulafono Lautele

Mo le freesia kuka fanua lafulafu mama:

  • palapalifi solo;
  • humus;
  • fafie fafie;
  • ponaivi aano;
  • potassium sulfate ma superphosphate (e tusa ai ma faatonuga a le kamupanī).
Freesia e fiafia ile ph neutral. Ina ia faʻaitiitia le acidity, e tatau ona faʻaopoopo le falaoamata o le dolomite poʻo le lime.

Ia mautinoa e faʻapipiʻi se alavai e faʻaaoga:

  • laʻau oneone tele
  • vaega itiiti o iliili
  • vermiculite

Bulbs faatoa faatauina ma teuina i totonu o le pusaaisa manaʻomia le mafanafana i le vevela pe a ma le 20 tikerituʻu i luga o se koneteina vai. A o lei totoina, e teuina i se nofoaga manaia ma le vevela o le 8-12 tikeri.

Mo le puipuia o faʻamaʻi faʻamaʻi aʻo leʻi totoina corms mo le 40-60 minute tausia i le fofo o le fungicide, Fitosporin poʻo le potassium faʻatasi. E manaia le faʻaopopoina o se tuputupu aʻe tuputupu aʻe. Ua totoina masini toto i le loloto o le 5-10 cm. O le mamafa o le palapala, o le itiiti ifo o pulufana e tatau ona tanumia.

Lagolago mo le tuputupu aʻe o freesia

E faʻafefeina totō ma faʻatuina faʻamaumauga mo togavao i le lumanaʻi. E mafai ona avea ma ni mea faʻapitoa plastik po o se uaea, poʻo se faʻaoga lanu mimiti. A o tupu mai pea le tele o freesias, o la latou lau o loʻo faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete i totonu o lagolago.

Tulafono Laiti o Tausi

Vaavaai i le saʻolotoga e pei ona taua i lalo:

  • e faalua i le masina ona fafagaina i latou i meainu o le minerale ma le suavai (20 g masima masima ma le 40 g o le superphosphate i le pakete vai);
  • taumafanafana i afiafi uma felafolafoaʻi ma faʻaalu sina taimi i le eleelee aunoa ma le faʻamamago;
  • aveese otaota ma tatala le palapala;
  • tipi ese palasi paʻu, faʻapuʻupuʻu le puipui ile tolu.

E faapefea ona fua

Faʻapena pulu ma fatu. E masani ona faʻaaoga le metotia muamua.

I luga o pulu matutua ua faia laiti aniani - tamaiti. Ua totōina, faʻapea foʻi ma tetele ma tupu aʻe.

O nei laau toto e le totogo. Pe a fuga mai faʻamalosi matua, felafolafoaʻi, ma eli mo le teuina, fai tutusa mo tamaiti matutua. Na o le tausaga a sau, o nei pulufana o le a maua ai le fugalaau fugalaau atoa.

Fanauina o fatu - o le faagasologa e faʻaalu taimi, umi, e le o taimi uma e manuia ai. I le autumn, o fatu e taatia i luga o le eleele lafulemu, faʻafefe faʻafefete, susu ma ufiufi i tioata poʻo ata.

A oʻo ina mavae le masina ma faʻamalosia le ola mama, e aveese le fale. I ni nai masina mulimuli ane, i le masina o Me, ua totōina fatu e pei o laau matutua, mulch le palapala, paolo.

Pulu faʻafouina
Upega afaina
Freesia fatu
Fatu laau

Maʻi faʻamaʻi ma le faʻamalosi

Afai e maʻi maʻi freesia, ona masani lea o:

  • siaki;
  • pala;
  • thrips, moli vaʻaia po o aphids.
Mo le puipuia o mafuaaga muamua e lua, o togafitiga puipuia o pulufana e faia muamua aʻo le i totoina.

Insecticides e faʻaaoga i le taofiofia o manu.

I le tausiga o freesia, ina ia maua ni laʻau fugalaau matagofie, e tatau ona e mulimuli i ni nai tulafono faigofie. Ae o na tagata faʻaaloalo ma faʻaaloalo, o ē na aʻoaʻo e faʻafeiloaʻi ma lenei uiga faʻamalosi, e saʻo le mitamita i lo latou tomai ma maua le faʻaaloalogia oa latou paaga ma le faamemelo o ē fiafia i le lalelei.