Berries

Totoina o vine i le tautotogo ma le autumn Tausia ma teuteuina Alipi Faʻasologa Faʻamatalaga eseese o togalaau vao

Blackberry faʻatoʻaga i le itumalo o Moscou ma le totoina o le Leningrad ma tausi

Ole vaomago o se mea sili lea i fugalaau togalaau. O fualaau o le Blackberry e mauoa i fualaau oona, e sili ona aoga mo le soifua maloloina o tagata, mafai ai ona faʻatalanoaina tapenapena o meaʻai. Ma le tausiga lelei, o lenei laau matagofie e mafai ona fua tele mo le tusa ma le 10 tausaga. O le fua o le fua ma le gafatia e maualuga, ae o vao e le masani ona totoina i totonu oa tatou togalaau.

I le taimi muamua na totoina ituaiga eseese mai ituaiga meaʻai i le itu i saute: latou maualalo le malosi o le kulimi, e leai ni aʻa, e masani ona maliu. I le taimi nei, o ituaiga e mafai ona aloese mai le vevela o le -30 ° C ua atiaʻe. O le mea e leaga ai, i le itu i mātū, o le totoina o vaomatua e itiiti lava le tapulaa, talu ai o le fua mulimuli o fualaau aina e paʻu i le amataga o fulufulu - e le o fua uma e maua ai le taimi e fua ai.

O fua na matua faʻatoʻateleina i le masina atoa. E mafai ona faigofie ona feaveai: o vine e matua ola, aua le paʻu, maua se ola umi i le maualalo o le vevela o le ea.

O aʻa ma laulaau e mafai foi ona faamanuiaina e avea o se mea e sili ona aoga, maaleale.

Le taimi e toto ai se blackberry

Pau

I tulaga o le Moscow Region ma le Leningrad Region, o le ogatotonu o le sone ma le itu i saute, tulaʻi i le tautoulu e sili ona lelei. Pe a totoina i le tautotogo, o le aʻafiaga e le o se malosi tele: o le vevela e sau vave, o le a amata le tafe o le sua, e tupu le ola, ma e ui e le mafai e le aʻa vaivai ona saunia ni meaai talafeagai.

I le tautoulu, togavao vao 20-30 aso ao lei amataina le kiona. O le mafanafana o le vevela, o le maualuga o le maualuga o le timu e fesoasoani i aʻafiaga. I le tautotogo, o le a amata ona tupu lelei le laau.

I le tautotogo

Totoga o laau ma le faigata faigata o le taumalulu i le tautotogo, ia Aperila-Me. I le itu i mātū (i Urals, i Siberia), e amata ona lauʻeleʻele i le tautotogo. Faia lenei mea seia oʻo ina tatalaina, seia oo ina sili atu le vevela o le ea i le 15 ° C.

Filifili fualaau lelei. O le mama e tasi le tausaga le mama e lua ona aʻa, o le lapoa e tatau ona itiiti ifo ma le 0.5 cm, ia maua le aʻa sili. O le umi o le aʻa o le aʻa e 10 cm.

Manatua: i le autumn, o loʻo i ai se filifiliga lautele o fualaau ma o latou tau e maualalo ifo nai lo le tautotogo.

Totoina o poloka vine i luga o le eleele

E faʻapefea ona totoina ata tipi vine

Filifiliga nofoa

  • Filifili se nofoaga lelei e puipuia mai matagi - o se faʻamaoniga o le tele o fua. I totonu o le paolo, o le a faʻaosoosoina ai vaovao, tataina fua, e matua le lelei, ma le maua ai le tofo.
  • Aloese mai vai vavalalata. E le tatau ona latou pasia luga o le 1.5 m, a leai, o le aʻa o le a tumau pea i le manava, malulu. O lenei mea e aʻafia ai le gaosiga ma le faigata o le taumalulu.
  • O se filifiliga talafeagai o le a avea ma nofoaga i luga o le pa. Toe solomuli mai le pa i le 1 mita le nofoaga sili ona lelei i le itu i saute poʻo le itu i saute sisifo.

Soo

O le alualu i luma manuia e manaomia ai le suavai lelei, manava. O eleele suamalie ma se laʻau lelei o le itiiti ifo ma le 25 cm e fetaui lelei.

Trellis sauniuniga

Faʻatulagaina o le solo mo le ata pipi

Ia mautinoa e faʻapipiʻi le lagolago i luga o le puipui i le mamao o le 3 mita mai le tasi ma le isi ma faʻalautele le uaea mo le lua pito i tua o le pusa: i le maualuga o le 0.5-0.6 m ma le 1-1.5 m.

Sauniuniga i le nofoaga

Fuʻe se 'upega tafaʻilagi, aveese vao, faʻamalolo ma sauniuniga faʻapitoa ina ia puipuia faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ia faʻamaonia le faʻamaoaigaina o le eleele leaga i meaola ma fugalaau faʻamalosi faʻapitoa - 1 le pakete o le humus i le sikuea mita o le vaega poʻo le afa o pakete o humus mo vao taʻitasi. Faʻaaogā faʻamalaʻau e tusa ai ma faatonuga a le kamupanī.

Faʻaleleia o sauniuniga

E faʻapefea ona saunia se saite mo le totoina o se ata poloka

  • Saunia pitonuʻu 15-20 aso aʻo lei totoina. O le aʻa o le laau e malosi, e loloto lona loloto. Vaʻavaʻai i pito o le lua 40x40x40 cm.
  • Fertilize: 5 kilokalama o le humus poʻo le faapalaga, 120 g o le superphosphate, 40 g o le potassium sulfate. Faʻafefiloi vaega uma i le eleele lelei ma faʻatumu pusa toto i le 2/3.

E faapefea ona toto

E faʻapefea ona totoina se BlackBerry Planting o se ata o fatu fatu

  • Lasaa aʻa, tuu faʻapipii le fatu, faʻatumu i le eleele, ae tuʻu le 1-2 cm i le pito i luga o le lua ina ia mautinoa ai le maualuga o le faʻamalosi i le lumanaʻi.
  • Faʻavave le ū o le neck i le 1.5-2 cm, pe afai o le eleele o le oneone mumu - e oo atu i le 3 cm.
  • Faatusatusa le palapala ile laitiiti, faaopoopo le 5-6 lita o le vai i lalo o laau taʻitasi.
  • A totoina i le tautotogo, faʻaauau vai mo le 40-50 aso.
  • Faʻamalie le 'olo poloka i vaovao po o vao.
  • O le mulimulitaʻi i se laulau o peat or humus (o le mafiafia e tusa ma le 15 cm) o le a le gata ina puipuia mai foliga vaaia o le peel, ae o le a avea foi ma punavai o meaʻai.

Le mamao i le va o vao ma laina o fugalaau pe a totoina

  • Eseesega ma faʻamau faʻavae e tatau ona tuʻu 1 m
  • I le fetolofi - 1.5 m
  • O le mamao i le va o laina e tatau ona 2 m.

Totoina o vine ma tipi i le vitio:

Tausia le blackberry i luga o le 'upega tafaʻilagi

O le televave e sili atu le malulu o le lamala nai lo fugalaau, ae o lo latou malosi o le malulu e maualalo.

Faʻasa

Suavai i le taimi o le faatumuina o masini ma taimi o timuga mamafa. Liligi 15-20 L o vai i lalo o laau taʻitasi taʻitasi vaiaso. I le taimi atoa, e masani ona inu vai, aloese mai le vevela malosi o le eleele.

Lafoaʻi eleele

Faʻamama le palapala i le tele o taimi i le vaitau, alu i le loloto e tusa ma le 10 cm. E taua le tatalaina o le palapala i le taufaʻaiʻuina o Aokuso po o Setema - o le vaʻaia o le palapala, o le itiiti foi lea o le aisa. Ave ese vao i le tutusa.

E faʻapefea ona totoina se blackberry

  • E tatau ona faʻapipiʻi le seleselega ina ia maua ai le maualuga o fua ma fua tele. E le gata i lea, o le teuteuina e tausia ai foliga o le vao, faafaigofie ai le aoina o vine, e taofia ai le faaleagaina o le vao.
  • O le togavao e lua tausaga le taamilosaga o le atinae: i le tausaga muamua, o gaosi e atiina ae, totoina fua, ma fua mai i le isi vaitau. O vailaau oona e gaosia ai le fualaau aina e tatau ona tipi i le aʻa i le tautotogo, ma na o na o le taamilosaga o lenei tausaga.
  • I le tausaga muamua o le alualu i luma, aveese faʻamalosi.
  • I le lona lua o tausaga talu ona totoina, e tatau ona faapuupuu ia gaʻo, ma tuua ai i latou 1.5-1.8 cm le umi. Fai lenei mea i le tautotogo seia oʻo ina tatala matala, o le tipi e tatau ona alu i luga o le togi mulimuli.
  • A maeʻa taumalulu taʻitasi, ia tipiina vaega o le aisa i le muamua fatu ola.

I le taumafanafana (i le amataga o Iuni), e tatau ona vevela le vao. Oti ese uma le tuputupu ae talavou, tuu le 4-5 vine malosi mo ituaiga eseese, mo 6-8 mo fetolofi. Tipi pito o tumutumu (tipi 5-8 cm).

Blackberry teuteu i le tautotogo i luga o le vitio:

Blackberry teuteu i le tautoulu i luga o le vitio:

Faʻafefea ona nonoa se blackberry

I le va o vaovao fetolofi, tuu se laulau ma 1-2 laina o le uaea, tuu le mea pito i lalo i le maualuga o le 0.5-0.6 m ma le pito i luga i le maualuga o le 1-1.5 mita. I le tausaga muamua o le atinae, nonoa 2-3 taamilo i foliga i lalo. Taʻitaʻia ni nai togi taʻitasi i le ogatotonu o le vaomatua ma nonoa i le pito i luga o le uaea.

I le tautotogo, ua aveeseina ni vaovao mai le lagolago e maua ai se malutaga mo le taumalulu.

Eseesega ma taavavale o loʻo faʻapipiʻiina foi i se solo, e fai ai se faʻailoga faigofie i le tasi itu. O fou e tupu i le gasologa o le vaitau e fusifusia foʻi, ae faʻatasi ai ma se faʻaituau i le isi itu.

I le taimi e fua mai ai, o le a manaʻomia ai sina uila mai le susulu o le la. E tatau ona tosoina se manoa faapitoa ile laina.

E faʻapefea ona fausia se blackberry i luga o se solo, o le a taʻuina i le vitio:

E manaomia e le laau le laei pito i luga.

Le faʻaleleia o le tuputupu aʻe o ni vaovao fou, faʻaaoga le vai faʻamafanafana i faʻapotogo uma. O le tasi laau o le a manaomia le 50 g o le ammonium nitrate, e tatau ona toe teuteuina ia paluga i le loloto o le 10-15 cm. Mo le puipuia o faamaʻi, togafitia ma se vaifofo 1% o le vai o Bordeaux.

Soʻo se 3-4 tausaga e tatau ona faʻaaogaina se faʻaaogaina o le faʻaaogaina. Fai lenei mea pe a uma le seleselega. Mo masini taitasi e te manaʻomia: 10 kilokalama o le humus poʻo le faapalaga, 100 g o le superphosphate, 30 g o le sulfate sulfate.

Blackberry Sauni mo le Taumalulu

Fausia fale i luma o le tau malulu muamua (seia oʻo ina pa'ū le vevela o le ea i le -1 ° C), talu mai le taimi sili ona matautia mo le laau o le amataga o le taumalulu. Aua nei ufiufi lau paʻu o laau aina, e mafai ona latou ufiufi meaola ninii e amataina i le amataga o le tautotogo.

Faʻamau faʻamau i luga o le eleele, faʻaputu i latou i fusi, faʻamautinoa i puipui. E fautuaina e le Faatoaga i le faaiuga o le vaitau o le tuputupu aʻe e nonoa le mamafa i pito i luga o le tipu - i lalo o lo latou mamafa, o le a tosoina i latou i le eleele. I le avea ai o se mea e ufiufi ai, e mafai ona e faʻaaoga lapnik, vaovao, seedust, peat, humus, ruberoid ma e oʻo lava i polyethylene (e le faʻapipiʻi le gaʻo).

Faʻafefea ona ufiufi se blackberry mo le taumalulu, vaʻai i le vitio:

E faʻafefea ona maua mai i le tau malulu le taumalulu o fualaau faila laiti, ma o le a taʻuina i le vitio:

Blackberry Diseases and Pests

O faʻamaʻi pipisi nei e mafai ona aoina i luga o vine ma vine:

  1. O le fugalaau e lele (o se iniseti laitiiti o se lanu enaena).

E faʻamauina i le eleele mo le taumalulu, ma i le tautotogo e alu ese lona fale ma tuu ai fuamoa i le pito i luga o laulaau. Ona foliga mai lea e afaina ai le laau. E mafai ona e taumafai e puipuia lenei mea e ala i le eliina o eleele i le tautoulu. I le vavalo o le taimi mo le lele e lele i le tautotogo (i le vaeluagalemu - ogatotonu o May, i saute - ogatotonu o Aperila), togafitia tumutumu o taameni laiti ma sauniuniga faapitoa (Iskra, Actellik). Afai e te leʻi faia lenei mea, o le taimi lava e amata ai ona mou le pito i luga o le paʻu, o le lauulu o laulaau e lanu uliuli, tipiina lala i le afa o le uumi. Afai e toʻilalo le fana i lona umi atoa, e tatau ona aveese atoatoa. Lafoaʻi vaega uma e tipi.

  1. O le fualaau suamalie na te fanaina le gall midge poo le fusi vine (o le tele o le iniseti e 1.5-2 mm, o lea e mafai ona iloa muamua pe a mafua ai le faaleagaina o le laau).

O fafine e tuʻu fua i lalo o le paʻu. E amata ona 'ai le ulu i totonu o le fana, ona o lea mea e ufiufi i lanu enaena, pe a uma ona' ai le paʻu, e pupuʻu le pu. O lenei tala mo le taimi o fualaau aina suamalie.

Fai togafitiga:

  • Ia mautinoa e tauaveina le teuteuina lelei;
  • e faʻaumatia iniseti i le eleele, eli se aʻa aʻa, faʻalautele e 15 cm;
  • mulch le eleele ma se paʻu o peat 8-10 mm le mamafa e puipuia ai iniseti mai le lele
  • togafitia le palapala ile iniseti mai le ogatotonu o Aperila.
  1. Umi kulimi (tamai iniseti ma apaʻau fusi).

I le vaitau o le vavalaʻau o le laau, o le fafine e tuʻuina fua. A mavae sina taimi, o le gall (lapisi lapisi e oʻo i le 10 cm le umi) o loʻo faʻapipiʻiina i luga o pupu, ua tumu i ni vaega. Talu ai ona o lenei mea, o maiga e aliali mai i totonu o le paʻu, lea e mafua ai ona paʻu le pupu. Mo togafitiga, togafitia le fale ma se iniseti faapitoa aʻo le i fuga. I le tulaga o le faatoilaloina, e tatau ona tipi ma susunuina laʻau.

  1. Fugalaau launiu

O fafine latou te taatia le tele o fuamoa i axils o lau. A maeʻa ona tupu, e mate laulaʻau. Ona faaauau ai lea ona latou fafagaina laulaau o le laau, ma tuua ai le alaga i luga ia i latou. E mo le vaitaimi o Me-Oketopa. Afai e tele faʻamaʻi, e mafai ona latou faʻaumatia le blackberry. Faʻamama le eleele i lalo o le vao, mulch le poloka poloka, aoina mai i luga o masini, faʻafeiloaʻi togavao ma se iniseti i le taumafanafana.

Ituaiga o Blackberry ma igoa o le ata ma le faʻamatalaga

O ituaiga popoto lauiloa e:

Blackberry grade Black Satin

Black Black Black Satin Rubus Black Satin ma le faʻamatalaga

Malosiaga manaia, e le faigofie i le mafiafia. O le umi o le mama e 5 m, lea e amata ona salalau ma se maualuga o le 1.5 m. Tuuina atu i le 25 kilokalama o vine i le vaitau. E faʻafeiloaʻi le paʻu o le vevela i -22 ° C, e manaʻomia fale mo le taumalulu.

Blackberry grade Agaveam

Blackberry Agawam Rubus fruticosus 'Agawam'

O le maualuga o le vaomatua e 1.8-3 m. O pito i luga o le vao e paʻu. Mai le tasi vao e maua ai le 5-15 kilokalama o vine. Vailaʻau e le mausali: e le faʻamaisa pe a pa'ū le vevela i -30 ° C.

BlackBerry grade Doyle

Blackberry Doyle Rubus Doyle ata

O le ituaiga sili ona aoga. E matua maʻi lava, e teteʻe ile lamala. O lala o le vao, malosi e ola ile 4 mita le umi. I le totoina o laau toto, e mafai e le tasi togavao ona oo atu i le 50 kilokalama o vine. O vine e suamalie, suamalie ma suamalie, manogi manogi, e oʻo atu i le 8g. Fua i le faaiuga o Iulai seia oo i le faaiuga o Setema.

Blackberry Apache ituaiga

Blackberry Apache Apache ata

Tasi le vao e maua ai le 7-8 kilokalama o vine. E le fiafia o ia i le lamala. E mafai ona tatalia le vevela e oʻo ile -20 ° C.

Blackberry grade Karaka Black

Blackberry Karaka Black Karaka Black photo

O le eseesega e lauiloa mo fua tetele tetele. Fruiting: 8-10 kg mai le tasi togavao. O nisi taimi e mafai ona lanu samasama, e le o se mafuaaga e popole ai, ae o se vaega o le ituaiga. E le faʻafefe le malulu.

Blackberry Karaka Black Karaka Black ata o se fualaau o vine

O le aoina o na vine o se fiafiaga: tele, susulu, aua le inu suamalie, matua suamalie.

BlackBerry grade Ruben

Blackberry Ruben Reuben photo

O le vao vaʻaia e tusa ma le 14-15 kilokalama o vine. Fua mo se taimi umi, e le fefe i fulu malulu.

BlackBerry grade Thornfrey

BlackBerry Thornfree Thornfree Photo

O le mea lenei e leai se faʻataunuʻuina ma le tele o vine. O le vailaʻau e puipuia i lāmala, malulu ma faʻamaʻi. E tasi le vao tuʻuina atu i le 12 kilokalama o fua.

Blackberry grade Loch Tay

Blackberry Loch Tay Blackberry Loch Tay photo

Fugalaau faʻamaina. Lago malosi, ae faapalepale ile malulu. E tele lava, o fua suamalie o aoga ia o le ituaiga.

Blackberry grade Arapaho

Blackberry Arapaho Arapaho ata

Eseese ma vave fua ma fua tele, e fetaui lelei ma le ata o le tamailima. Tetee malie i le -25 ° C.

BlackBerry grade Polar

Blackberry Polar Polar photo

Fua mai Iuni ia Setema. Tasi le vao e tusa ma le 7 kilokalama o vine. Berries e i ai se suamalie suamalie e aunoa ma le faanatinati.