Laʻau

Cymbidium

Orchid Cymbidium (Cymbidium) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga orchid. O lenei laau e ese mai i isi sui o lenei aiga aua o le a le o se mea e sili ona leaga i tuutuuga o le taofia. O lenei fugalaau matagofie e lagona lelei lava le mafanafana i tulaga masani o potu.

O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le silia ma le 60 ituaiga o laau. E maua i latou i le natura i atumauga mauga o Ausetalia ma Indochina, lea e manaia tele, faapea foi i vaomatua o itulagi o tropical regions o Sautesasae ma Asia i Saute, Initia, Iapani, ma luga foi o motu o le motu o Malay.

O lau laititi laititi laititi o lenei mea totino ua faʻasolosolo pe pito i luga. E tasi le pseudobulb e oʻo atu i le 8 laupepa umi. O pseudobulbs lava latou e matua mausali ma e iai lanu lanu meamata. Afai o le laau o loʻo i ai tulaga lelei mo lea mea, ona mafai lea ona laulauina ona lau mo se taimi umi (pe a ma le 3 tausaga). Ona mate lea o le toeaina tuai, ae o le a vave ona suia e tamaiti laiti. O lenei suiga o laulaau e tupu malie.

Cymbidium orchids ei ai fugalaau manogi matagofie, ma o le manogi e malosi tele ma manaia. O fugalaau fugalaau e taofia mo sina taimi mo le tusa ma le 2.5 masina. Fugalaau e mafai ona ese lanu, e pei o: lanumeamata, enaena, piniki, samasama, kulimi, ma mumu. O gafa e tutupu mai le faavae o pseudolobes talavou.

I le taimi nei, e tele ituaiga o laau toto o lenei laau totino ma i latou taʻitasi o loʻo ola i vaitau eseese. Faʻafetai i lenei tamaoaiga mauoa, e mafai ona e fiafia i fugalaau matagofie o lenei ituaiga o orchid toetoe o le tausaga atoa.

O le sili ona taʻutaʻua i le va o le fugalaau fugalaau o vali laiti o cymbidiums, na faia i Saina ma Iapani.

O lenei laau, lea ei ai foliga vaaia mataʻina, e faigofie lava ona tausia i le fale. O le mafuaaga lena e alolofa tele ai le toatele o faifaatoaga ia te ia.

Cymbidium orchid tausiga i le fale

Talu ai ona o lenei laau e le faʻamalosi ma e le o matua manaʻomia tele le tausiga, e masani lava ona tupu aʻe e fugalaau e leai ni poto masani e na o latou masani ma sui o le aiga o le orchid.

I aso nei, ua sili atu le numera o hybrids ua faia e faʻaaogaina ai na ituaiga o laau e sili ona fiafia e ola i luga o mauga. O iina, e maua e le orchid le tele o le susulu o le la ma e mafai ona faigofie ona faʻafefeteina se fulafula malosi i le vevela (ma i le po e malulu tele). O le mea lea, o le tausia lelei o ia ituaiga totoga e tatau ona talafeagai.

Malamalama ma le filifilia o nofoaga

E alofa tele o ia i le malamalama, ae i le taimi lava e tasi, e manaomia e le laau le ufiufi mai ave susulu o le la. I le taumalulu, o le susuluina o moli faapitoa e fautuaina. Ua fautuaina foi tagata totō fugalaau e fesuisuiai le potu i le mea o iai le fugalaau, ae tatau ona puipuia mai le malulu.

Tulaga o le vevela

O lenei laau e tatau ona tuu i totonu o se potu e matua manaia ma o le taamilosaga ile taʻi atoa ile taʻi 16-20 tikeri. E tatau ona e iloa e leai sana taimi malolo. E fautuaina ina ia mautinoa le fesuisuiai o le vevela i aso taitasi, o le mea lea i le po e tatau ona sili atu ona mālū nai lo le aso. I le taumafanafana, e mafai ona siitia le cymbidium i fafo.

E le manaʻomia ni suiga o le vevela i le aso. E fautuaina i latou ina ia tausia i taimi uma i totonu ma ia maua ai le vevela o le potu.

E faʻafefea vai

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e tatau ona e mulimulitaʻi ina ia sina susu sina meaʻai i totonu o le ulo. Mo le faʻafeinu, faʻaaoga le vai malulu i le vevela o le potu. A tele le suavai i totonu o le fagu pe a uma ona faʻasusu, e tatau ona sasaʻa. I le taumalulu, pe a teuina i totonu o se potu malulu, e faʻaitiitia le vai, ae i le taimi lava e tasi, faʻamago le eleele, faʻapea foi ma le mimita o pseudo-bulbs e le tatau ona faatagaina.

Afai e tafe le vai i totonu o le eleele, e ono oʻo mai le pala. O le faʻaalia o lanu pogisa i le pito i lalo o lau o loʻo faʻaalia ai ua amata ona pala le laau.

Totogi

E le manaʻomia le faʻamafanafana maualuga. O le tochi e lagona le manaia i le susu o le 50-60 pasene. Ina ia tausia le maualuga o le ea i le tulaga saʻo, na o le sasaa atu o laʻau i totonu o le apa ma sasaa sina vai laitiiti. Ona tuu lea o se fagu fugalaau i luga o maa. O Cymbidium e le manaʻomia ona sosoloina, ma afai o loʻo i totonu o se nofoaga malulu, ona matua le mafai lava lea.

Fertilizer

E taua le fafagaina o le laau ile taʻi 2 taimi i le masina. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga vai faʻamalavai suamalie, ma e fautuaina e faʻaaoga ia mea ua faamoemoe mo ni fomaʻi. Ia mautinoa o le taumalulu e leai se aofaiga tele o le nitrogen i totonu o le faʻala.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Cymbidiums, e pei o isi togi, e le fiafia i se faiga faapena e pei o se gaioiga. I lenei itu, o le laau e tatau ona gaosia i le na o faalavelave faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a le toe aʻafia le aʻa i totonu o le ulo. O tausaga taʻitasi, e tatau ona faʻaopopo se vaega itiiti o se mea faʻapipiʻi faapitoa i le pusa, ma o se pito i luga o le 'eleʻele e tatau ona ave muamua. Aʻo faʻatinoina le gaosiga, faʻapea foʻi aʻoe sasaa le ke, e tatau ona e mautinoa e le o ufitia le pseudobulbs ile eleele, aua e mafai ona amata ona pala.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O se faʻafefiloi lelei o le eleele mo lenei fale laau e mafai ona faʻatau i le faleoloa (ua faʻamoemoeina mo ni orchids). E mafai foi ona e faʻafefiloi ma ou lava lima, faʻapipiʻi le paʻu o laau coniferous ma ni faʻaopoopoga faʻaopopo e pei o: malala, faʻalauteleina o le omea, laupepa palapala, sphagnum moss, vermiculite, faʻapea foʻi oneone paʻu.

Faʻatauga auala

O le laau e mafai ona faʻaleleia e ala i le vaevaeina poʻo le faʻaaogaina o "otaota faʻapolopolo" (o nei pupuvao ia o laʻau na matauina i tausaga ua tuanai).

Ua vaevaeina le rhizome i se manoa malosi i le amataga o le tautotogo po o le faaiuga o le fuga. O vavaevaega uma e tatau ona i ai le 1 le tuputupu ae ma ia le itiiti ifo ma le 3 pseudolbulbs. Delenka na totoina i totonu o se pusa eseese ma maua ai le suavai mama mo le 4-8 vaiaso. Pe a amata ona toe tupu le fugalaau, latou te faaauau pea ona tausia, e pei o se laau toto masani.

Pests ma faʻamaʻi

O se mea e teu ai, o se apogaleveleve mite, ma e mafai foi e le aphids ona faamautu. O vaega ua faaleagaina ua faaleagaina i totonu o le laau ua pisia, o fugalaau ua liu ma ua pauu e aunoa ma se avanoa, ua maua e le laʻau se lanu samasama.

O nei laau toto e mafai ona pisia i se faamaʻi viral, ma e tupu tele lenei mea ia i latou nai lo isi togi. A maeʻa faʻamaʻi, faʻapipiʻi mosaic i luga o le lau. E le mafai ona togafitia se fugalaau, e tatau ona faʻaumatia.

Tausiga Tatau - Vitio