O le togalaau

Tuputupuina begonias mai fatu

O le tuputupu ae o le begonias e ala i fatu o se pisinisi faigata, e manaʻomia ai le tumau, mataʻituina ma le mataʻituina, ae i lalo o le faʻavae autu uma o tekinolosi tau faʻatoaga, o le taunuuga o le a mautinoa ai oe.

O le tele o taimi, e tupu aʻe mai fatu fatu, ma faʻamalosi-deciduous begonias, ae e mafai foi ona maua mai fatu fatu, e ui lava e taua le iloa o lenei faiga e le vave, o lea e tatau ai ona e onosaʻi.

O le vaitaimi sili ona manuia mo le tuputupu ae o le begonias i fatu o le faaiuga lea o Fepuari - o le aso muamua o aso e sefulu o Mati, pe a amata le vave ona tupu o le ao, o le gaoioiga o le la e faateleina ma faatumauina le vevela manaomia o le a sili atu ona faigofie.

E faʻapefea ona tupu aʻe begonia mai fatu?

Muamua lava, ao leʻi amata ona totoina begonias ma fatu, e taua le filifilia o se mea e sili ona lelei mo le luluina mo oe. I faleoloa faʻapitoa, e mafai e failaisa ma faʻatoʻaga ona ofoina atu ituaiga fatu e lua: e laulaua ma masani, e le faʻamaonia.

Peeled (granular) fatu e faigofie ona lulu, aua, faafetai i le faʻapitoaina o meaʻai, latou te maua se lapoʻa lapoa ma e sili ona matagofie mo le totoina o fualaau aina. O lenei metotia o le fatuina o le a mafai ai e oe ona sola ese atu i le vevesi mo laau laiti vaivai e pei o se togi.

A o leʻi totoina le begonias ma fatu i fualaau, e tatau ona tuu i luga o le paʻu ia paluga, faʻafefiloi lelei i le vai, ona tuʻuina lea o fatu i luga o ia mea taitasi, susu i le vai i le vevela o le potu (sili ona lelei le faʻaaogaina o se fagu moli) ma ufiufi i se pusa paʻu poʻo se ipu malamalama ina ia mafai ona faatumauina le tulaga talafeagai o le susu. Faʻasagaina o laʻau ma fatu e lūlūina e faia i le apa, e tatau ona mataʻituina lelei le suasusu, seʻi vagana na o le totogo ua totoina o le a faigofie ona solo.

I lalo o le puleaina o le vevela o le 22-23 ° C, o le a amata ona aliaʻe mai muamua laʻau pe a mavae le 14 aso, ona amataina lea o le lautusi moni lona tolu, fualaau aina ma laau toto,

O le luluina o le begonias ma fatu o le masani masani, e le o ufiufi, e sili ona talafeagai ona faia i fualaau. Mo le lūlūina, e sili ona lelei le filifilia o se faʻafefiloi o le eleele mama ma le tele o peat i lona tuufaatasiga, o le tulaga autu mo le atinaʻe lelei o le begonia seedlings o le leai lea o le faʻaleleia o le vai ma le faʻaleleia lelei, o lea e tatau ai ona e tausia lelei le faʻaleleia o alavai.

O se faʻaaliga iloga i le auala e totoina ai le begonia ma fatu o le faʻamalo saʻo: o fatu o loʻo i luga o le susu, faʻamaligiina lelei i le vai mai se fagu moli, mulimuli ane o pusa ma mea totō e ufiufi i paʻu palasitika poʻo tioata. E tatau lea mea ina ia mafai ai ona faʻaleleia le maualuga o le maualuga e tatau ai mo le faʻalaʻauina o fatu.

E tatau ona fai ma le faʻaeteete lelei le faʻamamaina, faʻamautinoa o loʻo eleʻele le eleele, ae i le taimi lava e tasi e leai se vaʻaia o le vai, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o microflora, lea e aʻafia ai aʻa vaivai o laʻau.

O pusa e tatau ona tuʻuina i totonu o se potu ma faʻamalamalama lelei, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona puipuia mai le susulu o le la, lea e mafai ona susunuina e tumutumu oso mai, lea e tatau ona faʻamoemoe 10 i le 12 aso pe a uma ona lulu, i le vevela o le 21 - 22 ° C.

E faasolosolo lava, e tatau ona amata le faʻamalosiina o fualaʻau, lea e pisi ai le ata ma o pusa ma pine e totoe i lenei tulaga mo le 10 - 15 minute. Ona oʻo lea i le vaʻavaʻa (faʻamalosi) ma le maualuga o le tatalaina o le ata tifaga, faasolosolo malie le masani i fualaau i se siosiomaga masani.

O lenei metotia e faʻatagaina ai oe e aloese mai le atinaʻeina o meaola ninii i le fogaeleele, lea e mafai ona tupu i luga ole eleele malulu pe afai e le o matauina le vevela pe afai foi e le masani, e matauina le tele o vai.

A maeʻa le faʻaalia o le lautusi moni lona tolu, e manaʻomia ona totogo le tipu i totonu o potopotoga taʻitasi. O lenei faagasologa e matua faigata lava, e manaʻomia ai le tele o le taimi, taumafaiga, onosai ma le saʻo.

O laau totõ e faʻapipiʻi tasi i le taimi i totonu o se pusa ua tumu i le malamalama, vaʻavaʻa, palapala eleele palapala, faʻamaligiina ma tuʻu i totonu o se nofoaga manaia, ao faʻaitiitia le faʻaititia o le vevela i le 20 ° C.

E faʻapefea ona toto fatu fatu o le begonia

Afai e te mafaufau pe faʻapefea ona tupu aʻe le begonia mai fatu, pe a fai e aʻafia ai ituaiga meaola, ona faʻapuupuu lava lea o le tali i lenei fesili.

Tekinolosi faʻatoʻaga mo le tuputupu ae o le begonia fatu pipisi o loʻo i ai ni faʻaaliga:

  • O le vevela o le seleselega e tatau ona 22 - 27 ° C;
  • A maeʻa le germination, e faasolosolo malie ona faʻaititia le vevela i le 19 ° C;
  • A maeʻa ona faia le lautusi lona tolu, ona totogo ai lea o laau;
  • O le togi lona lua e faia i le 4 i le 5 vaiaso pe a maeʻa.

E taua le matauina o le fausia o se tootoo pe a tupu aʻe le begonias mai fatu e umi se taimi umi, o lea afai na e totoina i le amataga o Mati, o le a mafai ona e maua atoa se pu na o le amataga o le taumalulu na sosoo ai.

O le mea moni, o le tuputupu ae o le begonias mai fatu o se galuega e sili ona mamafa, ae o se mea fiafia tele ma le agaga faafetai. Afai e te tausia lau pepe lanumeamata, ia e maua lelei se tausiga lelei, faʻaalu o latou taimi ia i latou, puipuia oe mai le popole ma tulaga le lelei, ona faʻafetai tele ai lea o fugalaau i le taumafanafana ma lau lanu olaola, susulu, umi ma lauolaola, lau laʻau ola maloloina ma se laʻau matagofie.