Laʻau

Euphorbia (euphorbia) tausiga fale ma toe gaosia

Euphorbia, ma i le Latina euphorbia o le tele o laau afu o le aiga Euphorbia. O le lauʻeleʻele o nei laau totō o vailaʻau faʻasolosolo uma o atumauga, ae i le taimi lava e tasi latou te alualu i luma pe a latou o ese i le fale i la tatou vaʻalele. E tele ituaiga o ituaiga o ituaiga o tagata, e silia ma le 700, ma e tusa ai ma nisi faʻamaumauga e sili atu i le 1,500.

Faamatalaga lautele

E le mafai ona faʻamatalaina i se upu se tasi ia euphorbia uma, talu ai o ituaiga eseese o lenei laau i fafo e matua ese lava mai le tasi.

E ui o le euphorbia o se mea oona, o lona sua vevela e faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi. O o matou tagata na latou taulimaina feau masalo, lichens. E faʻaaoga e tagata Hindu mo gata. E le gata i lea, o lenei laau toto e faʻaaogaina e avea o se laxative ma emetic.

Ae afai e te le faʻaaogaina, i ni inumaga tele e mafai ai ona e mu ogaoga ma e leiloloa lau vaai, o lea matou te fautuaina oe ia aua le togafitiga i togafitiga (aemaise lava le tutoʻatasi) ma lenei togalaau.

Euphorbia ituaiga ma ituaiga

O le tele o ituaiga o moa ua masani ona tupu i aganuu, ma mai tausaga taʻitasi e mafai ona iloa euphorbia mata. O lenei laau, lea e oʻo atu i le 80 cm, o laulaau e lapotopoto, i le taimi o le fugaina o le laʻau ua suia lanu i le paepae.

Faatasi ai ma ituaiga o manu, o mea nei e lauiloa:

Euphorbia Mile - o se laau e fai ai se togavao tele, o laulaau e laiti. O inflorescences e aofia ai fugalaau lanumumu mumu po o samasama.

Euphorbia alba - tosina atu i ai lona foliga tutusa i le pama, faapea foi laulaau o loʻo i ai ni paʻu paʻepaʻe. O le mea e leaga ai, i le aluga o taimi, o le lanu o veins ua mou atu.

Euphorbia tafatolu - tupu maualuga maualuga. Na ufitia uma i vao tuitui. O laulaau e laiti, maʻai. Ona o foliga vaaia, o nisi taimi e fenumiai ai lenei laau ma le cactus. O le fuga i le potu e le tupu.

Cypress Euphorbia - O lenei fugalaau e sili atu ona lelei mo le togalaau, ae talu ai e televave le faatelevave ma o lenei mea e masani ona oʻo mai ai faafitauli, o lenei euphorbia ua tupu i potu. Ae afai e te filifili e totoina i totonu o le togalaau, o le a matua faigofie lava le galue, ona e masani lava e le manaomia ai le tausiga.

Euphorbia Pallas - o se fugalaau laʻititi ma se manoa e pei o le ginseng ma o nisi taimi e faʻasalaina e le au faʻataʻitaʻi e pei o le ginseng.

Euphorbia multiflorum - o se laau matagofie tele e fausia ai se togavao lea e faia ai fugalaau lanu samasama.

Euphorbia o le tootoo - O lenei laau e le matagofie ona foliga ma e seasea lava ona tupu aʻe o se mea teuteu.

Euphorbia tausiga ile

Toeitiiti lava o ituaiga uma o masalomia, e ui lava i eseesega, e manaʻomia tulaga tutusa ile tausiga i le fale. Mo se faʻataʻitaʻiga, o laau uma o lenei ituaiga e manaomia ai le tele o le malamalama susulu.

Latou te le o nofouta i le susu, ae sili atu le manava vaalele. E le manaomia le totoina, ma faʻamamaina ma se pulumu. O le vevela aupito sili ona lelei i le vaitau o le tuputupu ae e fesuisuiai i le 25ºC, ma ao le taimi e malolo ai e le tatau ona pau i lalo o le 10ºC. Tuu le euphorbia i se nofoaga e puipuia mai tamaiti ma manu, ona o le mea oona.

Euphorbia pe a tupu ae e le mafua ai ni faafitauli ma e manaʻomia le leai o se tausiga. Afai e mafanafana le taumafanafana, o lea la, e ui lava i le tetee i le vevela, e fautuaina e puipui i le taimi vevela. Ma i le taumafanafana e mafai ona ave i le ea fou. O le Euphorbia e tatau ona fafagaina seasea, e le sili atu i le tasi i le vaiaso, ma e le tele i le taimi o taotoga. I le taumalulu, aua le tuʻuina le fugalaau latalata i maʻa.

O le Euphorbia e mafai ona fafagaina i le fugalaupapa mo le cacti. O lenei faiga e mafai ona faʻatino i soo se taimi o le tausaga sei vagana ai le taumalulu. O Euphorbia e le fiafia i gaioiga masani, o lea o lenei taotoga e le mafai ona sili atu ona sili atu nai lo le tasi mo le lua tausaga.

E manaʻomia lou suʻeina o le fugalaau i le tautotogo i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe. E mafai ona maua fanua mo le totoina, pe mafai foi ona e faia oe lava mai le oneone, peʻa ma le faʻafefiloi o laufanua ma le laulauina o le eleele i tutusa tutusa. E taua foi le faia o se alavai i totonu o le pusa mo le gafa.

Eupupbia e tatau ona vaʻaia pe'ā uma ona tupu. Toa mafolafola ma faʻavaʻomaʻu, o pulou e mafai ona ave.

Euphorbia toe gaosia

O le faʻaleleia o le Euphorbia i le fale e masani lava ona faia e ala i tipi, ona o isi metotia e masani ona talafeagai mo na o le tasi pe lua ituaiga meaola.

Ina ia faʻamalosi le fugalaau, i le tautotogo, e vavae ese se vaega o le tipi mai le pito i luga o le aʻa e itiiti ifo i le 10 cm. E tatau ona i ai laulaʻau i le vaega tipi. O le tipi e tuu i totonu o le vai mafana, ona togafitia lea ma le koala.

O mea mo le faʻaleleia e totoe mo ni nai aso, ona togafitia lea ma se mea faigaluega e faʻaleleia ai le aʻa ma totoina i totonu o le peʻa ma le oneone. E faʻamamaina le palapala ma ufiufi i se ata tifaga, teuina i se nofoaga lelei i le vevela pe a ma le 20 tikeri. I totonu o le 15 aso o aʻa o le a faʻaalia i luga o le tipi.

Euphorbia Mile e mafai ona faʻasaoina e ala i le vaevaeina o le vao

Ua vaevaeina le laau i ni vaega, e aunoa ma le faaaogaina o soo se mea e fesoasoani ai, e pei o naifi. Afai e te manaʻo e fai se faʻaogaina, ona na o se mea e le faʻamaonia. Ona palu ai lea o nofoaga o vaeluaga poʻo ni vaega i le malala puro ma nofo i ni pusa eseese. A maeʻa sea faiga, o le euphorbia o le a toe faʻaleleia mo se taimi umi ma atonu o le a foliga lelava, ma o le a le fuga foi.