Laʻau

Tausiga lelei ma toe gaosia o le pachypodium i le fale

Pachyupodium o se uluaʻi aganuu masani. O loʻo faʻatupulaia ma le malosi i totonu o le vaomatua i fafo ona o ona uiga masani e le masani ai ma le le lelei i le tausiga pe a tupu aʻe le pachypodium i le fale.

Faʻamatalaga

Pachypodium o le aiga Kutrov. Na te faʻamalosi mai i nofoaga laugatasi o Ausetalia ma Aferika. Ua tupu foi i le motu o Madagascar. Tagata e taʻua le laau madagascar pamue ui o le pachypodium e leai se mea e fai i pama. Talu ai ona o vao tuitui o loʻo maua i luga o le meaʻai, e tele na latou taʻua lenei vavao vavave.

O le laau o loʻo i ai se vaomatua mafiafia. E i ai vili ma lau laititi laititi. I lalo o laulaau taʻitasi o loʻo i ai ni mea totino se tolu. Laʻau e ola i le pito i luga o le aʻa, o le mafuaʻaga lea ua taua ai le aganuu o le pama.

O le vailaau e aofia ai le sua oona, lea e lamatia ai le ola maloloina.

O le fuga e matagofie i le matagofie. O fugalaau e paʻepaʻe ma lapoa tele. I lenei tulaga, e mafai ona e vaʻai i le fuga na o le lima o tausaga o le olaga.

Pachypodium fugalaau
I le vaomatua, e mafai ona ola le laau e oo i le 6 mita
Spiky spikes

I le natura, o se laau e mafai ona ola e oo atu i le 10 mita. I totonu o le fale, o lona maualuga e seasea ona sili atu i le 1.5 mita.

Pachypodium Care

Pachenpodium e mafaufauina aganuu le lelei. Ae peitai, ina ia ola le laau mo se taimi umi ma tumau pea le matagofie, faapea foi ma le ausia o le fesuisuiai o fua o le seleselega, e tatau ona mataituina nisi o vaega o tausiga.

Faʻamamafana ma fafaga

I le tautotogo ma le taumafanafana, e fautuaina le suavai ina ia faʻafeinu lelei. O le eleele e tatau ona susu i sina taimi. Faatasi ai ma le le lava o le susu i totonu o le palapala, o le laau mafai ona lafoaʻi lau. I le taimi o le tautoulu ma le taumalulu, aemaise lava pe a paʻu lauusiusi, fausua le laau e le talafeagai.

Faʻafefeteina faʻafefeteina le taufaamatau e faʻalautele le aʻa.

Afai o loʻo ola aʻe se ituaiga laʻau i totonu o le fale, ona manaʻomia ai lea ona faʻafeinu i ni vaega laiti i le tausaga atoa.

Pachypodium, pei o le tele o isi mea suavai, e le manaʻomia le maualuga o le susu. Ae ui i lea, o taimi taʻitasi e fautuaina e fufuluina laʻau mai le pefu.

Afai o le potu e matua vevela le ea, o lona uiga o le atinaʻeina o meaola faalavela i luga o le laau e foliga mai: o vaʻaiga ma vaʻavevevele.

Laititi ma le moli o le fale

Pachypodium o se laau faʻavave. I le tau mafanafana, na te faapalepale filemu le vevela i luga atu o le 30 tikeri. I le taumalulu, e le tatau ona pau i lalo ifo le 16 tikeri le vevela o le ea.

Aganuʻu fiafia i le malamalama. O ia uma lava aua le fefe i le susulu o le la. I le tau mafanafana, e mafai ona ave i totonu o le ea i totonu o le la susulu i le la, ma i le taumalulu - tuʻu i luga le faamalama sili ona malamalama i totonu o le potu.

I le fale, e sili atu le tuʻuina o se ulo i tafatafa o le faitotoʻa sili ona malamalama
Afai o le taumalulu na maua ai e le aganuu se laititi laʻitiiti, ona tatau ai lea ona masani i ave saʻo o le la i le taimi o le tautotogo ina ia aloese mai le mu i laulaau.

E faʻaaoga foi lenei kopi i kopi fou na faʻatauina.

Soʻo ma le faʻasusu

Aua e mafai ona faʻatau le pachypodium mea faapitoa mo cacti ma suauu. E mafai foi ona e saunia le palapala ia oe lava. Mo le kuka o le a e manaʻomia:

  • Atunuʻu;
  • Fanua faʻatau;
  • Lafu ma ni falalaʻau tetele.

O vaega uma o loʻo faʻaaoga i vaega tutusa. E fautuaina foi e faʻaopopo sina pulu paluʻu mafiafia poʻo le faʻapalapalaina o piliki i le eleele.

Faʻailoga talafeagai mo pachypoduyem
O le alavai e tatau ona aofia ai le tusa ma le tolu o le avanoa o le ulo.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi faʻalavelave sili ona taatele o:

  • Spider mite;
  • Thrips.

E mafai ona afaina le fale i le va o le ea i totonu apogaleveleve mite. O le faʻailoga o lona foliga mai o se mea paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o laulaau i foliga o pusa. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o manufeʻai, e foliga mai o le pa'ū laʻau. E faʻaaogaina fualaau faʻasaina e faʻafefe ai.

O le maualuga o le vevela, faapea foi le maualuga o le vevela e fesoasoani i le atinae faʻasolosolo. Latou te tuua ni lanu paʻepaʻe i laulaʻau. Faʻatau ia i latou i togafitiga faifaipea ma iniseti.

Faatasi ai ma faamaʻi, e faapitoa le tulaga ese o latou pala. O le lolovaia ma, i se isi itu, o le sili atu i luga o le eleele e saofaga i ai. E tatau ona manatuaina o le eleele e tatau ona tumau sina susu itiiti.

Scutellum i luga o lau o le pachypodium
Spider mite
Liliu le ogalaau

Fuga

Pachypodium fuga tino teuteuina. O fugalaau e tele. O o la lanu e eseese lava e faalagolago i le ituaiga. E papaʻe, samasama, fugalaau fugalaau.

Ae peitai, e mafai ona e vaʻaia le fugalaau faatoa uma le 5 poʻo le sili atu foi o tausaga talu ona totoina.

Afai e te le mulimulitai i tulafono mo le tausiga o se seleselega, atonu e le totogo.

Tofiga

E lua ala e faʻalautele ai se laau:

  1. Fatu;
  2. O luga po o pito i luga o pu.
Pachypodium Seeds
Le pito i luga o le aʻa mo le toe gaosia

E masani ona faʻaleleia fatu. Le faia o lenei mea:

  • O fatu e totoina i le eleele fou ma le faaopoopo o oneone ma malala;
  • Ufi pito i luga o fualaau aina ma le tioata poo afifi palasitika e gaosia ai se gaogao;
  • O se atigipusa o loʻo i ai fua mo le toe gaosia o loʻo tuʻuina i se nofoaga matagofie.

Ae ui i lea, o fatu e seasea mauaina i faleoloa, o lea e masani ai ona latou ola tuputupu ae. O le auala lona lua e masani ona faʻaaogaina mo le suia o le aʻa.

O vaega o 'au e le aʻa.

Suiga

Aganuʻu manaʻomia se faʻaopoopoga tasi i le lua tausaga. O le tele o taimi e le tatau ona faia lenei mea, talu ai ona o le laau o loʻo faʻaalia ona o le telegese le alualu i luma.

Faʻafefea ona faʻatulagaina:

  • Ua aveeseina lelei le laau mai le ulo faatasi ai ma se vaega eleele;
  • O le aʻa e sili ona taua, o lea e faigofie ai ona faaleagaina;
  • Ua faʻamamaina aʻa, ua vavae ese aʻa;
  • I totonu o se fagu fou e faʻalauteleina ai se alavai (e tusa o le tolu vaetoto o le ulo) ma faʻapalapala le palapala i luga;
  • Ua totoina lelei le laau.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O taimi taʻitasi, e feagai ai tagata o le pachypodium ma faafitauli nei pe a tausia le fale:

  • Pogisa poʻo le paʻu o lau - O se faailoga lenei o le tele o le faʻamaina, faʻataʻitaʻiga ma le malulu o le ea;
  • O le leai o se vaiinu o le a iu i totonu o le a amata ona malogo laulaau, ma faʻafefe o le a aliali mai i luga o le ala;
  • Sulu manogi i luga o le uʻu o se faailoga o le pala. O le mafuaʻaga e tele naua le susu i le palapala poʻo le ea i le maualalo o le vevela;
  • Afai laititi lau paʻu, ona faʻaaogaina lea o le vai malulu mo le faʻasusu.
Lepa le laumei
E sosoʻo Stains
Tatala uma lau

Homeland o le laau

I le natura, o le aganuu e tupu i vaega laugatasi o Aferika ma Ausetalia, faapea foi ile motu o Madagascar. Mai iina, ua salalau solo le laau i le salafa o le lalolagi mo le ola aʻe i le fale.

Meaola

O le mea e masani ona tupu aʻe i totonu o pachypodium:

Pisi puupuu

O se ituaiga aganuu. O le lautele o le aʻa, e foliga mai o se maa sinasina, ausia le 60 cm. O loʻo ufiufiina i laau tuitui ma laʻau laititi o foliga lapopoa. Latou te pauu i le taimi o taotoga. O fugalaau faʻatoʻateleina o fugalaau e tetele tele. Lanu lanu samasama.

Pisi puupuu
Pisi puupuu

Lamera

Le masani masani. I le natura, e mafai ona ola e tusa ma le 6 mita. Totonu o totonu e le silia le 1 mita.

I le pito i luga o le aano o le tino o laulaau lapopoa ia, o lenei mea e foliga tutusa lava ma le pama. O laʻau e mafai ona oʻo i le umi pe a ma le 40 cm.

Lamera
Lamera fugalaau

Tele (e oo i le 11 cm le lautele) o fugalaau e kulimi pe pisi foi le lanu. E i ai ni manogi malolosi i luga o le au.

Saunders

Tutoʻese agavaʻa maualuga e le silia le 1,5 mita. O le aʻa o loʻo i ai se foliga faʻapitoa.

Saunders
Saunders

E i ai i luga o se numera itiiti o manua, o le umi e oʻo atu i le 2.5 cm, ma mataitusi lauiloa. O fugalaau e tetele ma fuga i le tele o numera. E i ai la latou lanu paʻepaʻe ma lanu piniki eleelea.

O le mea lea, o le pachypodium o se mea teuteu teuteu. I le lona lima o tausaga o le olaga, e fiafia i fugalaau matagofie ma lapopoa. E ui lava i lona le mautonu, e tatau ona mataʻituina le tele o tulafono ina ia olaola le laau, lelei ma fiafia i fua.