Fugalaau

Snapdragon

Snapdragon (Antirrhinum), po o le antirrinum, o se vaovao faʻamalosi fua o le olaola e le manaʻomia tele le taimi ma le taumafaiga e tausia ma tausia ma faʻaalia i se vaitau umi, lea e amata mai i le amataga o Iuni i le ogatotonu o Oketopa. O le fugalaau e aumaia ai se toe faʻafouina i soo se fugalaau fugalaau poʻo togalaau fugalaau, e lauiloa i le au faifaatoaga faʻatoʻaga ma i totonu o le au faʻapolofesa atinaʻe.

O le aganuu e tamaoaiga i ituaiga eseese o ituaiga laau eseese, o le tele o ia mea e mafua mai i le mamafa ma le umi o galuega a le au faifaatoʻaga. Faatasi ai ma le tele o ituaiga o snapdragon, e mafai ona e maua ni lanu eseese ma lanu, vagana ai le lanumoana ma le lanumoana. E taʻua e tagata le laau o "taifau" agaalofa, e pei o foliga o le fugalaau e foliga mai o le gutu mata (leona po o le taifau - o le auala lea e iloa ai e se tasi).

Auala e faʻaleleia ai le mailei

O aganuu fugalaau e faigofie ona faʻaleleia e fatu - fualaʻau ma fualaau. O le totōina o fatu ile laufanua e le masani ona faʻaaogaina, talu ai o le fatuina o fatu ma le le lelei o le palapala vevela i le tautotogo e maualalo. O le totoina o se fugalaau i lenei auala e matua faigata lava, o lea la o le auala e faatupuina ai se aganuu mai laau toto o le sili ona lauiloa. O fualaau o snapdragons ua ola i totonu, pe a maeʻa, i lalo o tulaga lelei tau, faʻafeiloaʻi i luga o le laufanua i luga o se togalaau fugalaau poʻo totonu o le togalaau.

Pe a faʻatau mai ni meaʻai e saunia, e tatau ona e gauai atu i lona uiga, lea e mafai ona fuafua e le tele o tulaga. E tatau ona i ai i totonu o laau lelei se vaega lelei o le aʻa, ma o loʻo i ai ni vaega o le susu (ae le o le mago). O aʻa e tatau ona malosi ma aua le minoi, ma o laulaau e tatau ona lelei lelei ma ia maua se lanu lanumeamata maloloina. O isi (faʻafeagai) o faʻaʻailoga o le a faʻaalia ai le le talafeagai ma le le talafeagai o tulaga mo le tuputupu ae o laau talavou.

Lauina o fatu ma le totoina o laau

E mafai ona e totoina ni fatu maualuga i le fale, matauina tulafono uma, taimi tapulaa ma mea amata. Lanu le lelei e le manaomia se mea faapitoa ma tulaga faapitoa o le taofia. O le laau e matua faigata ma leai se faʻaleaga. E tusa lava pe ua ausia tulaga aupito i maualalo ma ua maitauina uiga o tagata taʻitasi, e mafai ona maua ni taunuʻuga sili ona lelei.

Ina ia mafai ona totō fatu laau e amata mai i le aso 20 o Aperila e oʻo i le aso 20 o Me, e tatau ona faʻatau mai fatu maualuga o ituaiga filifilia, pusa pusa poʻo pusa e seleseleina, o se faʻafefiloi lelei o le palapala, o se siʻosiʻu, o se fagu ma se sieve.

E mafai ona faʻaaogā pusa taʻitasi po o le tele-laʻau laupapa e faʻaaogaina mo faʻatoʻaga totoina. O le pusa ua filifilia e tatau ona faatumulia i le pito i luga ma se paluga palapala, i le taimi muamua na togafitia i se vaifofo vaivai manganese, ma e tatau ona ufiufi lona pito i luga i se mea totino togalaau po o le lima.

O le eleele e tatau ona mama, manava, tatala. I faleoloa faʻapitoa mo faifaatoaga ma fugalaau, e mafai ona e faʻatau se paluga eleele mo le totoina o fatu po o se mea e faʻamoemoe mo togalaau totō o togalaau.

A maeʻa le lūlūina o fatu mea i luga o le fogaeleele, e fautuaina le togiina o fatu taitasi i totonu o le meaʻai ma lou tamatamailima poʻo le pito i tua o se penitala masani po o se peni. O fualaau e tatau ona faʻasusu i se vaega manifinifi o le eleele ma suluina mai le sprayer ma le vai vevela vai. A maeʻa uma nei faʻatonuga, e tatau ona ufiufi ia pusa i se ata vevela manino po o se tioata e faia ai se fale-mumu ma tuʻu i se potu mafanafana. O le faʻamaualaloina o le palapala e tatau ona faia i taimi uma ma i se taimi talafeagai.

Mo le vave faʻafuaseʻi o fualaau, e tatau ona faʻamautinoa le vevela i le potu mai le 20 i le 23 tikeri le vevela. E taua tele le tausisia o le susulu o le malamalama mo 10-12 itula i le aso. O fua muamua o le a amata ona aliali i totonu pe a ma le 15 aso, pe a maeʻa ona faʻaopoopoina le faʻagasologa o le faʻaleleia o le ea ma le faʻamaʻaina o laau laiti. O le taimi na faʻaaluina e aunoa ma se ufiufi e tatau ona faʻaopoopoina i aso uma ma e le pine ae oʻo atu i le aveeseina o le tioata poʻo le ata. O le faʻamalosiina o fualaau aina e fesoasoani i le lelei o le ola o fua o laau toto i fafo ma vave faʻafetaui i aso eseese ma ao.

O le elemene pito sili ona taua o le tausiga o le taimi lea o le fausua ma le lelei o le eleele. O le fufulu o voluma e taugofie, e aunoa ma le tele o le susu. A maeʻa pe a ma le 30-40 aso, e lua laupepa atoa o le a faʻaalia i luga o laau - e mafai ona e faʻafefe. O aʻa o "taifau" e matua leaga lava, o le mea lea, pe a faʻafeiloaʻi atu laau i ipu taʻitasi, e tatau ona e matua faʻaeteete. I se tasi fugalaau fugalaau, e mafai ona e totō 2-3 tupu vave.

Ina ia faʻaleleia fualaau totō ma faʻaleleia le tuputupu ae o taamilosaga taalaelae, e fautuaina e tui le pito i luga o tipu. E faʻatino pe a tupu aʻe le snapdragon i se faailoga e sefulu senetimita.

Totoina o laau i luga o le eleele

E mafai ona faʻafeiloaʻi fualaau e tatala ai ni fugalaau i le na o le mafanafana o le tau, e aunoa ma le taufaamatau o le toe foi mai o pulu po. O le taimi sili ona lelei o le afa lona lua o Me. E oʻo mai i le taimi nei, e tatau ona foliga mai o se mea e pei o se tamai togavao ua faʻauluina - malosi, malolosi ma faʻamaua lanu lanu meamata.

Snapdragon o se laau telefoni, o lea e tatau ai ona ia filifilia se nofoaga lelei i totonu o le togalaau. Afai e na o sina vaega eleele malulu po o se vaega eleele, e mafai ona totoina fugalaau i luga.

O le mamao i le va o le totoina o fatu o le vao ma ituaiga e leai ni mea e tusa ma le 15 cm, mo le umi - e le itiiti ifo i le 40 pe 45 cm.

Vaʻaia fafo mo snapdragons

O fufulu fugalaau e tatau ona faʻalelei, ae masani lava, aua o mea totō e fiafia tele i le susu. Mo le faʻavaivai, e mafai ona e faʻaaoga vai faʻapitoa poʻo le masani ai, tuusaʻo mai le vai. E fautuaina le suavai i fugalaau fugalaau mai le faʻamaʻapeʻavalea e mafai ai e se vaitafe malosi ona le faʻaleagaina ai laau vao.

I le avea ai muamua ma meaʻai muamua, ua fautuaina e faʻaaoga fugalaʻau faʻasaina pe a ma le 15-20 aso talu ona totō fatu i fanua tatala (faʻataʻitaʻiga, nitrophoska). I le fafaga mulimuli ane, e tatau ona e faia e le aunoa ma se vaeluaga o vaiaso e lua. E mafai ona e faʻaaogaina fugalaʻau faʻapitoa faʻapitoa i le nitrogen, potassium ma le maika.

O le faʻaleleia o le eleele o le a puipuia mai le faʻaalia o vao ma taofi le susu i le palapala, lea o le a faaitiitia ai le tele o taimi e manaʻomia ai le faʻamalosia. E pei o le mulch, e mafai ona e ave laupapa vao, vaovao poʻo le humus.

O le gaosia o laau e faia i taimi taʻitasi ma papaʻu. E maua ai le ea i aʻa ma faʻaleagaina vao leaga.

Totoina o mailei i totonu o le togalaau, tausia ma o le faʻatupulaia o le tuputupu aʻe e le faigata, e oʻo lava i se tagata e leai se poto masani e mafai ona taulimaina. Faatasi ai ma le tele o le alofa i laau totō, tutumau ma le onosaʻi, o le a faʻafetai le snapdragon i lona tumau, maualuga le teuteuina ma se vaitau umi o le fugalaau. O ituaiga eseese o fua o fua o laau toto o le a fetaui tonu i ituaiga eseese o le natura ma tuufaatasiga, ma o le a foliga sili foi i sui o lo latou aiga.