Laʻau

Taaloga o le tuputupu aʻe

E tofu i tatou uma ma le upu "cereals" i le saito, sisi, karite ma isi fua o saito. Atonu e le iloa e le toatele o se tasi o le aiga o nei tagata ua pala, o sikuea sikuea o le limagafulu mita le laau faatasi ai ma se ogalaau malosi i se tasi pe lua fusi. O loʻo matou talanoa e uiga i se vaomatua o vaomatua ma vaomatua vaomatua - bamboo.

I Europa, o le bamboo ua lauiloa talu mai le tauvaga a Alesana le Sili i Initia. O Warriors o le taʻitaʻio le taʻutaʻua na taia i le faʻaaliga o vaomatua e leʻi vaaia muamua. Sa asiasi atu i Saina i le 1615, na tusia ai e se faifeautalai Jesuit e faapea o le saina Saina e pei o le uʻamea mo le 600 fale manaomia.

Bamboo

I lo matou atunuu, na amata ona totoina bamboo i na o le 60-70 tausaga talu ai. Muamua na latou aumaia mai i Saute ma Europa i Sisifo, ma mulimuli ane, na aumai ai ni ituaiga o ituaiga i lo matou atunuu e malaga mai Krasnov malaga mai lo latou atunuu, Asia i Sasae, ma sa latou faʻalauiloaina lelei i matou. I totonu o le Soviet Union, ua i ai nei le 50 ituaiga o bamboo, ma e sili atu i le 20 mita le maualuga e oʻo atu ile 15 senitimita.

O lanu lanumeamata moni e fausia ai ni vao o lenei mutia laau i luga o auala i le talafatai o le Black Sea o le Caucasus, e foliga tutusa ma puipui lanumeamata lanumoana o lapoa lapoa. I le faaopoopo atu i le Caucasus, o le bamboo e tuputupu ae ma i matou, e ui lava e le o se mea lelei, i luga o le talafatai o Crimea, i fale teuteu o paka mai Feodosia i Yevpatoriya. E sili atu nai lo isi o loʻo i ai se atigi lauulu lanumeamata, e oʻo atu i le maualuga 12 mita. O le bamboo vine na ola i le Nikitsky Botanical Garden e faapitoa lava i le teuteu. Muscovites, Leningraders, Kievans, tagata nonofo i isi aai o lo tatou atunuu e mafai ona masani lelei i nei laau matagofie i totonu o greenhouses o latou togalaau aina.

Bamboo

O le saito, o le suka, o le karita o lapeta, o le ituaiga o fualaau aina e tasi, ua taʻua o le faapaologa i le meaola, e fesootai i le ituaiga o fugalaau ma vaomago. O le mea moni, o sitaili o utoa e le o saito po o rye, ma le gata i lea, e ese i lapopoa, foliga ma e oʻo lava i lanu. O nisi e na o le mita le maualuga ma e na o le tamatamailima lava, o isi e mafai ona tauva i le tele ma laau tele vao.

O le koluse o vaomago palapala, e faalagolago i le ituaiga bamboo, e lapotopoto, oval, multifaceted ma le sikuea. O le lanu o le ogalaau i le tele o ituaiga meaola e lanu-gutu (e oo atu i le 1 le tausaga), ona lanu meamata (seia oo i le 2 tausaga), ma o fua o laau e sili ona lanu samasama, e le masani ona pogisa po o le uliuli. O le mea lautele, o le fausaga o vaomago o le bamboo e le ese mai le saito, saito po o isi meaʻai lauiloa. E pei foi o isi meaʻai, e matua vaeluaina lava e ala i le vaeluaina o vaega, nonoa, ma ona tulaga faʻapitoa e masani ona matala.

E masani ona faʻaaoga e le tagata le ogaoga o atigi otaota i le gaosia o vaa, paipa o paipa ma isi oloa. Ae e le malamalama le faifaatoʻaga i le natura o ona aʻa. O taimi uma lava, o le ufiufi o le ogalaau ma le manaia o lona manava, ua amata ona ia faʻafefe le paluga o le ogalaau e suʻe ai mea vevela. O se galuega le aoga mo se fai laau e sili ona afaina i se tagata, talu ai o ia (o se fai laupapa) e tele ni ogalaau o loʻomea e le mafai ona faʻaaogaina.

Bamboo

E tusa ma le 600 ituaiga o laau o le bamboo o loo faamatalaina i le natura, ua tuufaatasia e tagata taofiofi i le lata i le 50 gala. E le o se mea e ofo ai, i totonu o se aiga toatele, o loʻo i ai ni vao faʻatasi ma tagata tino.

O le uiga aupito sili ona taua o le tele o ituaiga o ituaiga o lapisi o lo latou tuputupu ae le masani ai. O le malosi o lenei cereal e faʻaauau ai ona manumalo i teritori fou e manaia foi. O le Bamboo e faigofie lava ona manumalo i vaʻaiga eli faapitoa e puipuia ona fanua, e sopoia ai vaitafe loloto ma alavai i le pito i lalo, ma pasi atu i le tele o faafitauli faigata.

O nisi o ituaiga otaota e ola i le tautotogo, o isi i le tautoulu ma, e le pei o isi ituaiga o laau, e le gata i le ao, ae faapena foi i le po. I le tautotogo ma le autumn, e mafai foʻi ona e faʻalogoina pe faapefea ona ola lenei fatu i le filemu loloto i le po. O le malosi o lona tuputupu aʻe e matua taua lava o le faʻaalia o pana i luga o le eleele o loʻo faʻatasi ma se ituaiga o le pisapisao leo, screeching, ma o nisi taimi o le vavao tele. E leai se mea e mafai ona avea ma se faʻalavelave mo tamaʻi laiti, toso matala o le otaota, faʻapipiʻiina le eleele sili ona faigata ma le aseta, fesuiaʻi maʻa i le itu, tatui i laupapa mafiafia ma ogalaau.

I totonu o le Caucasus, o loʻo i ai ni vavalaʻau e mafai ona siitia i le 3 inisi sita i le itula, ma e 75 centimita i le aso. O le faatonu o se tasi o faatoaga a Adjarian, Tengiz Mamudovich Dzhinchiradze, e talitonu e le o se bamboo, ae o le tupe e tupu mai i le eleele i le saoasaoa o le tele o senetimita i le aso: o le moa masi ua tupu iinei e aumaia ai le 40 kopeka i mita i lona aiga.

Bamboo

© Erin Silversmith

I totonu o le atunuu, mo se faataitaiga, i Viatename, o le bamboo e masani lava ona tupu ile latalata i le 2 mita i le aso. I lenei itu, e tele tala malie e taʻuina atu. O le toa o se tasi o faʻataʻataʻa taʻalo fiafia o se tulimanu faʻanoanoa. Sa ia fealuai solo mo se taimi umi e suʻe ni meaʻai ma, vaivai, moe i se togavao. A o ala mai i se muai manatu o faafitauli, na iloa ai e le tagata tulimanu se gutu tele i ona luma, ma i lena taimi, o le fana, lea na tuua ma le le popole i luga o le eleele, na ola ae i luga ni mita se tele agai i luga i le tola bamboo na tafe mai le eleele.

E faʻapefea ona faʻamatalaina uiga uiga ese o le otaota?

E aliali mai ua tuputupu ae o ia ma ana tele tulafono i le taimi lava e tasi. E oʻo lava i totonu o le fatuga, o lona puʻu-fana ua faʻapitoaina ma e peiseai ua faaitiitia i le selau ma le fia afe taimi. O le laau e tupu aʻe e foliga mai e faʻaloloaina e pitonuʻu taʻitasi, e pei o le harmonica fur, ma faʻatasi ai ma le saoasaoa vave o le fuga e oʻo i le tele o se laau tetele. O le mea e malie ai, o vaega uma o le pupu-fana, o le aupito sili ona maualalo e ola vave, o mea e sili ona latalata i aʻa. O mea faigaluega e lata i le pito i luga o le aʻa, e foliga mai e laʻititi ma e le o saunia i meaʻai, e sili atu ona lemu.

E ono foliga mai e le talitonuina o le bamboo e na o le 30-45 aso na ola ai, ma o le mea moni e masani lava ona oʻo i le 100 tausaga. I le 30-45 aso, o le bamboo e oo i lona maualuga, mulimuli ane ua taofia le tuputupu ae ma le malosi o le lafoaia o laumei lanu meamata.

Bamboo

O le fuga o le otaota e tulaga ese foi: e na o le tasi lava le taimi e tupu ai i lona olaga atoa. O le faʻaopoopoina o le gaioiga e sili ona manaia mo tagata uma o le vaomatua: e tusa lava po o le a le tele o laau o le apia e ola, oi latou, pei o le usitaʻia o le pule a se vaituitu, fuga i le taimi e tasi. Ae ui i lea, o le umi o le totoina o ituaiga o aseta e le tutusa: o nisi fugalaau i le tasi taumafanafana, o isi mo le lua pe tolu vaitau, ma nisi ituaiga 9 tausaga. O le taimi lava e maeʻa ai le fugalaau ma fua mai fua, o le togavao atoa, e pei o falaoa paʻu, ua maeʻa lana taamilosaga ola.

O le tele o ituaiga o otaota e matua faigata lava i le susu ma aemaise ile vevela. Le itiiti ifo le manaia, o le faʻaitiitia o le vevela i lalo ifo o le zero e leaga tele mo i latou. O le mafuaʻaga lena e ola ai bamboo i vivo, aemaise lava i vailaʻau ma vailaʻau o Asia i Sasae, Aferika ma Amerika. Faatasi ai ma ituaiga o otaota, ei ai mea e mafai ona faigofie ona talia le 20-tikeri poo le 40 tikeri foi. O mea nei, e pei o se tulafono, laiti laau totő, e aofia ai le faamaumauga mo le faʻafefe o le malulu i aiga bamboo - o le sami, po o sulu. E maua i latou i Sakhalin ma Atumotu Kuril, lea e masani ona latou faia ai ni vao tetele. Ae ui i lea, o siva e ola i vaega o le itu i saute o Moldova, Kuban ma Iukureini.

O le isi meaola o meaola o bamboos e manaia: oa latou aʻa laau, lea e foliga mai mai le palapala, ei ai le mafiafia o se laau matua atoatoa ma tausia e le suia i le atoaga o le olaga atoa.

O se uiga uiga ese o le 'apamemea, o loʻo faʻamautuina ai le avea o lenei laau ma meaʻai, vao vao. E ui lava i le tele o le mafiafia, e mafai ona e faigofie, faatasi ai ma le tasi le afaina o le naifi, tipi ese ai lona vao mafiafia. Ma taumafai e faatoilaloina se ogalaau matua! E le gata e le mafai ona tipiina i se naifi, ae o le pito pito sili ona maualuluga e le faigofie ona tipi.

Bamboo

O le masani muamua i le vaomatua o loʻo i ai se lagona le masani ai. E malulu ma pouliuli i le aso sili ona manaia, e pei o le afiafi o le afiafi. A oʻo i le faaiuga o le aso, pe a oʻo ina maualuga le maualuga o le suavai i totonu o le 'eleʻele, o le a faʻasaʻo faʻavave le suavai. Vavave vai ma vave ona ufitia ona lau, lala, lala. O le malamalama o le matagi ua lava lea, ma mai le mamafa ua totogo le timu moni.

O le laupapa o le Bamboo e maua ai le malosi faʻapitoa ma le mamafa tele o le mamafa, o le teteʻe malosi i le pala ma se foliga matagofie. Ulufale i le fale muamua o le nuu o Vietnamese ma o le ae iloa o le faavaa ma faaputuga o loʻo i ai o loʻo i totonu o ogalaau mafiafia, o puipui ma fola e lalagaina mai lona paʻu, ma o le taualuga o se fola e fai i laulaʻau.

"O le mea moni, pe a faʻamatalaina sea fale," o le tala lea a le Soviet journalist Heinrich Borovik, o le na asiasi i Vietnam, "e le mafai ona e faʻaaogaina le upu" bamboo. "O mea uma lava o loʻo faia i le bamboo: fasi laisa, , pipili, pakete, tioata, ma le tele o isi mea a le fale E leai ni fao fagu e faʻaaogaina i le fausiaina o le fale. tuputupu ae ma, sili atu ona taua, toetoe lava a le pala. Mea sili! "

Mai otaota faʻamalaʻau e mafai ona e vave faʻaaogaina le tele o fale taua. Ua lava le tipiina o se ogalaau uumi umi, tipi ese le tumutumu ma se pale, ma i luma o oe o se mumu ua maeʻa, e oo lava i le mast polished poo le koluma; puno pe mu i vaega o ona sooga, sooga, ma i lau tautua o se paipa paipa; tipi ese le falala i ni fasipepa, ma ia i ai au ipu, ipu, ipu tioata, ipu, ipu ma isi ipu. Afai e te vavae ese se tagata aʻoga atoa ma ni vaega se lua o loʻo i totonu o laina, e tumau pea le na o le puʻeina o se pu mai luga, ma ua sauni le paʻu. I le vaevaeina i le afa, tatou vave maua ai ni nai fagafaiti se lua.

Bamboo

O le mea lea, o tagata nonofo i Asia i Sautesasa latou te talisapaia le bamboo i le auala lava lea e tasi, ma latou faia foi ni auupega mai ai: naifi, taofi, palu, puipuia o nuu mai manu ma fili faatasi ma se pa pupuni lapisi i le mutia. O le vaneina o vane, lea e matua atiaeina i totonu o nei tagata, e fesootaʻi foi ma le otaota.

Ma le mea mulimuli, o pi o le opu, ma i nisi o meaola e aʻafia foi aʻa ma fatu i meaai, suia fualaau faisua (mo se faataitaiga, asparagus), lea e saunia mai ai le matagofie o suavai matagofie ma asia. Mai i laʻau, o le suamalie suamalie e maua mai, lea ua kuka ma ua maua mai le suka. Mai laʻau o le otaota, o le Saina e sili atu ona lelei le pepa siliki. Mai faʻamafa e fai ai moli, mea fai musika, vili. I le auala, i Asia Venice, o le laumua o Taialani e masani ona taua o Bangkok, o auala uma o fale e malolo i luga o le sami.

Faia le bamboo ma le matafaioi o se ituaiga o fana. Faatasi ai ma le susunuina o ona aʻa fou, o leo malolosi ma leotele, pei o fana, ua faalogoina. O lenei meatotino ua leva ona faʻaaogaina e le faitau aofaʻi e fefefe ai manu. Mai i laumei lamolemole manifinifi, o tagata tagatanuu latou te faia ni fana fana i luga o le ea, lea latou te fanaina ai pia oona i le taaloga.

Bamboo

O le laupapa bamboo e faʻaaogaina tele i atunuu e le tupu ai. O meafale talafeagai, pepa sili ona lelei, e oʻo lava i ni mea e manaʻomia le maualuga mo faʻamaumauga o phonograph e faia mai i fafie mai fafo. Bamboo agai i le pa, o le fausiaina o alalaupapa malamalama, o le gaosiga o le tele o meataalo o mea tau taaloga. I le fausaga faʻaonapo nei, o loʻo faʻaaogaina foi le bamboo e faʻaleleia ai fausaga.

O le lapeti e aumai e se uō vavalalata o a matou vao, lea e masani ona faia ai ni vaomatua tetele, aemaise lava i vanu ma vaituloto o Volga, Dnieper, Danube.

Faʻaaogaina i meafaitino:

  • S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i laau