Fugalaau

Faʻamamaina o fafine, poʻo le fale

I le ogatotonu o Mei, o se tasi o teuteuga autu o le togalaau fugalaau - lalelei ma le le taua o vai paʻeleʻele, poo Trolli. I vaipanoa eseese mo ituaiga eseese o vai taʻele, ei ai o latou lava igoa: kupava, logo, fuga, moli, rose Siberia, avdotki, beater, vao faila, ma isi. O fuga faila e masani ona taʻua o se trollius - o se trollius, o se fetuutuunaiga o lona igoa Latina.

Swimsuit (Trollius) - o se kenera o laau toto mai le aiga Ranunculaceae (Ranunculaceae) O le kapoti e latalata i le kaluzhnitsa, o le isi ituaiga o patacups e mafai ona tupu saʻo i totonu o le vai.

I le aotelega, e tusa ma le 30 ituaiga o vai taʻele e taatele i Eurasia ma Amerika i Matu. E tusa ma le 20 ituaiga o meaola e ola i lo tatou teritori, e maua i Siberia ma Sasaʻe Sasaʻe, o nisi o loʻo ola i Europa.

Ueleni Europa (Trollius europaeus). © Anita

O nisi ituaiga o aau soosoo

I totonu o matou vaomatua i matu e lata ane i le vai, i le susu susu Fagalu a Europa (Trollius europaeus) Fugalaau i ona foliga e pei o logo (o le mea lauiloa lenei - "logo"). I le amataga o le fuga, o latou o se pulu manogi vaivai o lemoni, e faasolosolo malie lava ona vavae ese, ona i ai lea i le ogatotonu o se faaputuga laumei o nectars ua vaaia o loo ufiufi ma le laumei.

O se mea uiga ese: o le sepals e fai ma vaega o petals i le leotard, ma o gaioiga moni ua liua i ni tootoo laiti-o nectars e tosina ai iniseti. I le pito i lalo o le laau o se rosette lapoa lapopoa o laʻau pupuu laʻau papala i luga o petioles umi. Mai lona ogatotonu, e oo atu i le 50 cm, pe sili atu foi, e tulai mai i luga o se mea saʻo, malosi malosi e faapaleina i se fugalaau manaia. O aʻa pupuu tetele e tupu mai i se laumei puupuu o le leotard.

I le faʻavelaina - aau soosoo (Trollius asiaticus), salalau solo i totonu oa tatou togalaau, o le fugalaau e manaia le moli, o ona vavae ua salalau solo ma ua iloa manino mai i le ogatotonu o nectar ma stamens.

Tele atu ma tele Saʻaina a Samoa (Trollius chinensis) e oo atu i le 120 cm le maualuga ma tele fugalaau ua atiaʻe. O lana paopao e samasama-auro, lautele lautele. Lalo Litafaga a Ledebour (Trollius ledebourii), i le maualuga e le sili atu ma le 80 cm, o fugalaau e samasama e oʻo ile 8 cm.

Saina saina (Trollius chinensis). © Ecelan

Ua salalau solo aganuu faaleaganuu (Trollius × faatuʻu), o le tele o ituaiga ma ituaiga o ia mea e masani lava i le lanu moli ma le manogi o fugalaau moli, e fai ma sui o eseesega eseese o le laʻau a Asia, faimalaga a Europa ma le aau aau a Samoa.

Fiafia ituaiga eseese o mea taʻele

O nisi o fatuga o fatuganuu e iai a latou fugalaau lapopoa muamua. Ma o le vasega Maygold faʻapipiʻi faailoga o fry ma logo. Fugalaau fugalaau Pologa lanumoana - O le mea moni lava o se polo faʻapipiʻi o sepals, e ala i se tamai pu i le ogatotonu, o le mea o totonu o le fugalaau mananaia e mafai ona iloa. Eseese o le aau Orange queen iloga e le alofa tunoa o maualuga maualuga i fugalaau lanu moli ma le tele, e peiseai o moli susulu.

Faʻaaogā sololava (Trollius laxus).

Leotard tausiga

E le manaʻomia e le aau soʻo se tele o tausiga, e le lelei. I luga o le humus-tamaoaiga eleele e tupu lelei. E mafai ona e totoina vao i le taimi atoa o le taumafanafana, seia oo i le faaiuga o Aokuso. Muamua, ia saunia se nofoaga mo le totoina, ma ia manatua le mea moni e tatau ona i ai laau toto pe a ma le 20 cm le vavae. Ona eli lea o se togavao e te fuafua e vaevae i ni vaega. Lulu o aʻa o le fale taele, fufulu i se vaivaiga vaivai o le potassium. Faatasi ai ma se manoa po o se faʻatemolosi, vaevae le rhizome i ni vaega e tusa ai ma lapo o tama teine, sasaa nofoaga o tipi i le efuefu. Toto i luga o se nofoa sauni, vai lelei ina ia malosi ai aʻa.

O le taulima aupito maualuga (Trollius altissimus). © Jerzy Opiola

E teuteu le paʻeleʻele i le taumafanafana, pe a uma le fuga. Pe a paʻu ese le mafiafia o sepals, muamua lau lanu meamata, ona faʻagogo ai lea o uta uʻamea lanu enaena, i le ogatotonu o fatu o loʻo iai fatu lelei lelei. E mafai ona lūlūina uma i pusa ma avanoa tatala. O le a le totogo totō mo le tolu tausaga. Ae ia manatua i le mafaufau e mafai ona faigofie ona palota leotards. Ma afai ei ai lau tele o vine e ola latalata ane, ona mafai lea ona e maua se fatu fou, lea o le a mautinoa lava e leai ni uiga o se ituaiga. Mo le puipuia o uiga eseese, i le taimi o fugālaʻau, ufiufi nisi fugalaau ma se pulou pepa.