O le togalaau

Purslane fatu faʻatoʻaga totoina togafitiga kuka kuka

Portulak poʻo le Dandur o se ituaiga o le aiga o Portulakov lea na oʻo mai ia i matou mai motu o le itu i mātū. O le ituaiga e aofia ai le silia ma le selau ituaiga vao, ma e na o se ulugalii e ola i le aganuu.

Faamatalaga lautele

O le igoa o le ituaiga e faaliliuina mai le Latina o se tamai faitotoa, e mafua mai i le pusa fatu o le fugalaau, lea e tatala e pei o se tamai faitotoa. Na tuuina mai eo matou tagata lenei laau i le igoa "rug".

I le avea ai o se togalaau, na o le tasi le ituaiga o siaki ua ola ae tasi le isi e pei o se togalaau. E ui lava o se laau faʻalauiloa, i totonu o tatou latitudes ua tupu ae faʻaletausaga, ona o le malulu malulu.

O le maualuga o fugalaau e oʻo i le 30 cm. Laʻau o le rhizome Purslane, o lanu enaena e aunoa ma se avanoa, laʻau tetele, mamao. Fugalaau e amata mai le amataga o le taumafanafana seia oʻo ia Setema. O le fugalaau Purslane e ola na o le aso ma maliu i le afiafi, ae o le numera o fugalaau e telē tele ma o le mea lea e foliga mai e fuga mai le laau i taimi uma. Fugalaau e papaʻe, lanu samasama, paʻu.

I le avea ai o se vailaau togafitiga, na amata ona toe faʻaaogaina le fugalaau i Eleni anamua. O nei i vailaʻau, o le sola e faʻaaogaina o se visepisi, ma fesoasoani ai foi i tagata gasegase i le maʻisuka vaivai.

Eseese ma ituaiga

Purslane tele-fuga - o se laau e oo i le 30 cm le maualuga, fugalaau fugalaau e mumu, ae faalagolago i le ituaiga, eseese lanu, e lua ituaiga ituaiga. O fugalaau e tupu mai ia Iuni e oo i le ogatotonu o le taumalulu.

Purslane fualaau poʻo togalaau - o se laau e faigofie ona faʻaleleia e le fatuina o ia lava. O laʻau o loʻo faʻapupulaina, o laʻau e lautele, o fugalaau e samasama. Faʻaaoga i le sauniuni o ipu eseese.

Purslane tulaʻi ma tausi ile fanua

E toetoe lava leai se tausiga ile laau i le malae. Pau lava le mea e manaʻomia e fafaga. Ma e le manaʻomia le faʻamalosi po o le teuteuina o le sola. E le tatau ona faʻatautaia vave le faʻatau, ae masani lava.

Faatasi ai ma le amataina o le fetogiina o fugalaau, e tatau ona vave ave ese, aua o le a latou faalavelave i le faaaliga o le fua, lea, pe a oʻo i le pula, e sasaa atu i le palapala. I le vevela o le tau, o le fatu e tupu i totonu o le 15 aso, ae afai e malulu le taumafanafana, ona oʻo lea i le masina.

E le mafai ona e tuʻuina se ato mo le taumalulu. I le autumn, e tatau ona e eli, ma eli le palapala. O lenei laau e faigofie lava ona faʻaleleia e le totoina o le tagata lava ia.

Purslane e ola mai fatu i le fale

O le tuputupu aʻe mai i fatu o loʻo manatu i ai o le auala pito sili ona faigofie e fai ai.

E le malie faʻatoʻaga faʻatoʻaga pe a totō se ato. E masani ona latou talanoa e uiga i le faaiuga o le taumalulu po o le amataga o Mati, ae matou te fautuaina le luluina ia Aperila, aua i lenei tulaga o le a lava le umi o le ao, ma afai e te toto muamua, e tatau ona e faia se moli faaopoopo.

E le tatau i totonu o le eleele ona maua ai le peat, o lea e lelei ai le ave o le eleele masani mai le togalaau ma faʻaopopo le lima o le oneone, pe a maeʻa ona faʻafefiloi le paluga ile ogaumu. E tatau ona tuu le alavai i totonu o le fagu pusa, ma sasaa le palapala eleʻele i le fogafale i luga, ona sasaa lea i se vai mautu, e sili ona suamalie pe timu.

O fatu e te manaʻomia ona tuʻuina i luga o le mea e tusa ma le centimita le tasi mai le isi, ona faʻasalaga loa lea i le eleele. Ufiufi le fagu i le polyethylene ma tuʻu i totonu o se nofoaga lelei. Ole fautuaina ole vevela ole 30ºC. E mafai ona e faʻaitiitia se faʻaititia, ae le o lalo ifo o le 23ºC.

Afai o tulaga talafeagai e faia mo le tulimanu, ona amata mai lea o totogo i le vaeluaga mai le vaiaso i le lua. I le taimi lava e uma ai le faʻaalia o laau iti, e tatau ona e aveese le ata mai le fagu.

O le palapala ma laau e manaʻomia ona faʻafeinuina i vai inu mai lea taimi i lea taimi. Afai e te maitauina e umi tele le totogo, ona latou mafatia lea ona o le le lava o le malamalama, e manaʻomia ona latou faʻaopoopoina moliga faʻaopoopo. I le leaga o le tau, e tatau ona teuina ia moli i taimi uma.

Pe a oʻo mai ni laulaʻau se lua pe tolu i tafatafa o laau totō, e manaʻomia ona tofo. O fatu laau e totoina i totonu o pusa lapopoa o le tolu i le tasi, o lea e tumau ai pea le eleʻele i luga o rhizomes. I le vaiaso pe a uma ona faʻavasegaina, e fautuaina e faʻafefiloi ma mea faʻapitoa. Ma le isi, o faʻamaʻi faʻamaʻiina e faia i aso taʻitasi aso e sefulu ao le i totoina i luga o le eleele. A totō laau i le palapala, e le o toe manaʻomia le faʻamalosi.

Purslane tulaʻi

E mafai ona totoina purslane i le eleele ia Iuni, talu mai le pa'ū o le vevela i le 10ºC, o le fugalaau e faʻapala ona laulaau. Mo le tulaueleele e te manaʻomia se laʻe ma e le o se mea maualalo. I le paolo, ei ai se tulaga maualuga o le a le fuga mai le tuluna, ma afai e tu i le eleele maulalo, ona mafai lea ona fesuiaʻi aʻa.

O le laau toto e ola lelei i eleele leaga, ona o le tele o meaʻai, e seasea ona fuga le laau. O le totōina e faʻatino pe a oʻo i le sefulu laʻau ma le lua o faʻamaʻi. O le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo ma le 15 cm. I ni nai aso talu ona totoina i le palapala, o le a manaʻomia le faʻafeinu i aso uma. O le fugalaau o le a amata pe a ma le masina ma le afa.

Maʻi ma meaʻai

Talu ai e toetoe lava a leai se maʻi ma faʻafefe i meaola faalafua, o le tausia i le avanoa tatala e le o se faafitauli.

O le laau e mafai ona pagatia mai i aphids, ma o nisi taimi e foliga mai i luga o laulaʻau, lea e faʻaalia ai le faaleagaina o le galo. I le tulaga o aphids, e tatau ona faia le gaioiga e ala i se mea taufaasese. Afai ei ai se maliega o le laau, ona tatau ai lea ona faʻapipiʻi vaega mamaʻi ma togafitia le mea faʻasolosolo faʻatasi ma le fungicide ma le 'apamemea.

Afai e le fuga lau faga, e ono foliga mai e lelei tele le eleele pe ola aʻe foi i le paolo.

Purslane cooking recipes

E tele naua meaʻai mo le kuka kuka.

Purslane Salad

  • 300 glama o le taumafa
  • 2 kāloti
  • 2 cloves o le kalaka
  • 2 sipuni tele o le vineka
  • 3 punetini o le suauu manogi
  • Tasi, masima e tofo ai.
  • E tatau ona fufulu purslane ma kuka i le vai inu mo ni nai minute. Faʻapipiʻi kāloti ma fufulu i luga o se mea lelei, ona faʻapalapalaina lea. Ua taʻei le mata.
  • O le Dandur e tipiina i ni vaega e tusa o le 1-2 cm le umi, ona faʻafefiloi ai lea ma kāloti ma le kalaka. Tuu le salati e tu mo le lima minute, ona fufulu lea i le suāuu ma faʻafefiloi.

Purslane i se salati ma le yogurt

  • Punch of dandur
  • 2 cloves o le kalaka
  • Popo o aniani lanumeamata
  • Fagu o yogurt
  • 1 sipuni le mayonnaise
  • 1 sipunni o le suauʻu olive
  • Mea manogi mumu, masima e tofo ai
  • Fufuluina lau o le mea autu. I totonu o se pusa, faʻafefiloi yogurt, mayonnaise ma le masima ma le kalo. E vavae ese Purslane ma faaopoopo i le paluga.
  • Tuu le salati i luga o le ipu ma sasaa le suauu olive ua fefiloi ma le pepa i luga o le fogafale.

Talosaga Purslane Salted

  • Na matou vavae ese le pito i luga o laau ma laʻu.
  • Matou te faatumuina uma laulaau i le vai inu, ona tuu lea i luga o se ipu ma ufiufi se mea ina ia mafai ona vevela seia oo ina malulu.
  • E le mafai ona e aveina tele naua, aua o le laʻitiiti o laulaʻau o le a le faʻasaina.
  • Ma le isi, e tatau ona e taoto le purslanne ma le keke i luga o fagu i totonu o se fagu, faaopoopo le masima i le tofo.
  • A maeʻa lena, ona tuʻuina atu lea o le letusi i se mafanafana, ae le o lea, nofoaga mo aso e tolu.
  • Pe a sauni, e mafai ona e faʻaopopo le masima.
  • Aua le tuʻuina tele lau laʻau, a leai o le seleni o le a le faʻafefe ma faʻafeiloaʻi.

Pickles Purslane