O le togalaau

E faʻapefea ona toto fualaau faisua mo le aiga?

I le soifua maloloina o le tagata ma le faʻaaloalo mo lona soifua maloloina, o le tele o le matafaioi e patino lea i fualaau faisua. O le faitau aofaʻi o lo tatou paneta e sili atu i le 1200 ituaiga o fualaau faisua e maua ai meaai, o le tele o ituaiga o ituaiga o ituaiga o loʻo faʻatusalia e le 9 aiga, e aofia ai le 690 ituaiga o laau. E masani lava, i atunuu e iai le mafanafana o le tau, o le tele o fualaau faisua e sili atu nai lo setete ma se malulu malulu ma tulaga le talafeagai mo le eleele.

Seleseleina fualaau faisua mai a latou togalaau ma seleseleina
  • Fuainumera o fualaau faisua ua ola i nisi o atunuu
  • Le fua faatatau o le taumafaina o fualaau faisua i tagata taitoatasi i le tausaga
  • Lelei togalaau vao
  • O se faʻataʻitaʻiga o le fuafuaina o le numera manaʻomia o meaʻai suamalie i le aiga
  • O le fua o fualaau fualaau fualaau / kg.

Fuainumera o fualaau faisua ua ola i nisi o atunuu

AtunuʻuNumera o ituaiga o meaʻai fualaʻau
Iapani100
Saina80
Initia60
Korea50
Rusia40

O le soifua maloloina o meaʻai, e aofia ai fualaau 'aina, e le manaʻomia ona faʻamaonia. O fualaau faisua e mo tagata le puna o vitamini e le maua i isi meaʻai ma e le gaosia e le tino. O fualaau faisua o lo o aofia ai gaʻo, gaʻo vailaʻau, enzymes, suauu meli ma isi mea e manaʻomia e tausia ma faʻateleina ai le ola o tagata.

Afai e te liliu i le WHO, ole taumafa masani lea, e manaʻomia ile 400 g o fualaau faisua i aso taitasi, e aofia ai le 70-80% fou. I le olaga masani, o le toʻatele o le faitau aofaʻi o Rusia ma le CIS atunuu latou te faia mea e ese mai ai - "o mea uma o loʻo i le faletupe, i luga o le laulau i le taumalulu." O le tele o laau toto e gata i le 10-15 igoa, e ui o le itiiti ifo o le 40 ua fautuaina.

O le fua faatatau o le taumafaina o fualaau faisua i tausaga taʻitasi e 130-140 kilokalama, ae naʻo le 10% o le faitau aofaʻi Rusia e maua le avanoa ma faʻaaogaina ai se aofaiga o fualaʻau. 40% o le faitau aofai e faʻaaoga fualaau aina i meaai 2 taimi maualalo ifo nai lo le masani, aʻo isi e itiiti lava.

Ua maua e le vailaʻau faʻamaumauga faʻamaonia i luga o le faʻaaogaina o tagata 43 ituaiga o fualaau faisua i tausaga taʻitasi (Ripoti 2). O la latou 'auga masani ma ituaiga o ituaiga o ituaiga e mafai ona maua ai le tino ma mea aoga talafeagai ma tausia le soifua maloloina. I le masani ai, faatasi ai ma se faaitiitia o le lisi o nisi o fualaau faisua, o le tulaga masani o fualaau aina o loo totoe ua faateleina. E tusa ai ma nisi lipoti, o le numera o tamato i le tausaga i le tagata e 25-32 kilokalama, pi ma lanu lanumeamata e oo atu i le 7-10 kilokalama, kukama e oo i le 13 kilokalama.

Le fua faatatau o le taumafaina o fualaau faisua i tagata taitoatasi i le tausaga

Igoa o aganuuAotelega, kilokalama / tausaga
Tomato11,0
Paʻu paʻepaʻe17,0
Palufela10,0
Savoy kapisi5,0
Pupu mai Brussels1,0
Toto le tipi1,0
Faʻasusu laʻau0,5
Kohlrabi kapisi4,5
Broccoli0,1
Salati5,0
Salad Cucumbers6,25
Gherkins Cucumbers5,0
Peʻe suamalie6,0
Eggplant5,0
Chives0,2
Aluga9,5
Leek1,0
Ata1,7
Peas4,0
Peʻa lanumeamata7,0
Pini (pods)3,0
Peni7,0
Paloni5,0
Meloni3,0
Beetroot6,0
Kāreti10,0
Laveleti aʻa2,6
Seleti lau0,2
Fugalaau3,8
Pasili2,0
Uma0,05
Laʻau o Chicory1,2
Asparagus0,5
Parsnip0,3
Radisa1,3
Radisa1,0
Fuga0,3
Paʻu1,0
Courgettes, squash5,0
Horseradish0,2
O le po0,1
Rhubarb0,1
Potato120,0

I tausaga talu ai nei, ua amata ona suia fuainumera o fualaau faisua mo le lelei. O le tele o mafuaaga (tamaoaiga, faaupufai, ma isi) e fesoasoani i lenei mea, e aofia ai le avanoa e maua ai ni tamai fale mafanafana i le mea o loʻo faʻatulagaina ai e le e ona le togalaau togalaau.

O le au faifaatoaga fou (ma e le gata i tagata faatoa fou) e feagai tonu lava ma le fesili: pe fia fualaau aina e tatau ona tupu ina ia maua ai e le aiga ni fualaau aina mai le seleselega e selesele ai. Masalo o le a le faia e aunoa ma le fuafuaina. O le mea lea, i totonu o lau api talaʻaga, o le ae manaomia le faʻapipiʻiina o faʻamatalaga talafeagai ma faia ni faʻatatauga faigofie:

  • Muamua e tatau ona e filifili mai le fualaau aina ua fautuaina e totoina i latou e mafai ona ola ma fua mai ni fualaau aina i lau eria (i totonu o se laufanua, i lalo o fale, i nofoaga tatala).
  • I totonu o le lisi o fualaau ua filifilia, filifili mea ia e iloa e se lisi tele ma se mea maualuga atu o ituaiga autu o meaʻai e manaomia e le tino.
  • O nei mea, tuʻu i luga o le lisi ia aganuu e manaʻomia ai le itiiti ifo o le tausiga. A leai, o le togalaau o le a liua i se vao o vao, ma fai togalaau - ia latou "pologa." O ia togalaau o le a taina 10-15 mea. O le a avea ma faavae o lau aganuu. O isi fualaau e 4-5 e mafai ona tupu i fafo atu o togalaau (pateta, sunflowers, pumpkins, ma isi).

O le vaega pito sili ona faigata o le faʻatusatusaga, ma faigofie manino, o le faʻatulagaga o le lisi o aso taʻitasi, e aofia ai fualaau faisua. O le a le 400 g fualaau faisua i le aso? Ua matauina e tagata suʻesuʻe ma tagata tomai faapitoa i le soifua maloloina o mea taumafa e faapea, pe a faʻaaogaina le 2,000 kalori i le aso, e tatau ona aofia i le lisi meaai le 2 kapu ipu faisua i le aso (o se mita talafeagai). O le tasi ipu malamalama lanulaʻau e aunoa ma le afaina (toʻoti, tipi) e tusa ma le 50 g (siaki le mamafa i luga o le fua) ma fuafua le fuainumera o fualaau faisua i aso taitasi i aiga. Vaevae lenei vaega mo le faʻaaogaina fou ma mo le kuka muamua ma le lua vasega (soup, borscht, sau sau, salakeke, meaʻai, ma isi). O nei faʻatusatusaga o le a fesoasoani e pipii i taumafa i aso taʻitasi o fualaau faisua i le lisi o aso taʻitasi o le aiga.

O le mea moni, o faʻatusatusaga e faʻaalia, talu ai o aiga taʻitasi o loʻo i ai a latou lava avanoa e faʻaaogaina ai fualaau faʻanatura (tupe faʻaalu a le aiga, mea e fiafia i ai, vaipanoa ma le itulagi o le fale, ma isi). A e ui i lea, afai ei ai sou fale mafanafana poʻo se togalaau, e mafai ona e tuʻuina atu i lau aiga fualaau faisua fou i le mafanafana o le vaitau ma fualaau faisua malogo i le vaitau malulu, lea e masani lava ona faʻamautu uma ai meaʻai.

Uluaʻi seleselega mai le togalaau

Lelei togalaau vao

A o leʻi alu i le tautotogo-taumafanafana (e sili atu le faia o lenei mea i le taumalulu, i afiafi), tusi i lalo togalaau aina e ala i fua o faatoaga. Faʻasolo moega mo fualaʻau faʻapitoa o fualaau faisua - fualaʻau lanumeamata (fulufulu, aniani i fulufulu, fuamoa lau, seleni, pasili, ma isi). O le a latou faia le maualuga o le 2 moega. E le gata i lea, e mafai ona totoina i ni tulaga. Lava mo le faʻaaogaina muamua, ma mo le faʻamaisa i le taimi malulu.

Faailoga le nofoaga o poloka i luga o le togalaau (o se motu atoa, moega eseese i vaega eseese o le fale vevela, moega o fualaau aina, ma isi). Faʻataʻitaʻi le aofaʻi o le vaega i lalo o le togalaau, e aofia ai moega ma ala, ma moega taʻitasi. Luga o togalaau i le togalaau aina e mafai ona faatulaga i ni auala se 2: i luga o foliga o fuainumera faʻamaufaʻailoga poʻo le faʻasolosolo o le faʻavaivai.

A faʻapipiʻi moega i foliga o faʻamau, ona tuʻuina lea i luga o se nofoaga faʻapipiʻi ma lelei. O le lautele pito sili ona lelei o moega e tusa o le 0.8-1.0 mita, o le uumi o se mea saʻo, faigofie mo lē e ona. Faatasi ai ma nei lapopoa, o togalaau e faigofie ona gaosia mai itu e lua e aunoa ma le alu i le moega lava ia. O ala i le va o moega e tatau ona itiiti ifo i le 60-80 cm poʻo le lautele o le faletalimalo, vaega.

I totonu o le togalaau lafoaʻi se ala e tusa ma le 1.0-1.2 m, mo le faʻaogaina o le faʻatinoina o galuega uma lelei, e aofia ai le aveesea o oloa, otaota otaota, ma le gaosia o moega. O nisi o fai togalaau e pei ona taua i lalo: o le lautele o le moega faigaluega ma auala i le va oi latou ua tuua le lautele lautele. O vao e lafo i luga o ala i le taimi o le taumafanafana. Mo ni nai tausaga, o auala e faʻaputu ai mea faʻaleʻaleʻa ma a maeʻa 3-4-5 tausaga, o auala ma moega e fesuiaʻi.

O le faatulagaga faatulagaina o moega o le a faʻaititia ai le numera o fuainumera "leai" i moega mamao ma fata, masini faʻavaivai, ma isi. O vaega o loʻo totoe e fuafuaina e lē e ona, e faʻavae i luga o le vaega na vaeluaina mo le togalaau.

Mafaufau ma faʻatusatusa (faʻavae i luga o le fua o le 1 vao o le laau poʻo le 1 sq. M o le totoina o laau) le numera o laau totō o fualaau taʻitasi mai i latou na fuafuaina mo le galueaina. Ina ia faia lenei mea, pe a faʻatau ni fatu pe tusa ai ma le tusi taʻi tausaga o fualaʻau fualaʻau, ia iloa ma tusi i le faʻatoʻaga le faʻataʻitaʻiga o le fua o le vao.

O se faʻataʻitaʻiga o le fuafuaina o le numera manaʻomia o meaʻai suamalie i le aiga

O le seleseleina o le pepa suamalie, e fuafua i le eseesega, e aofia ai le 0.6-0.8 kilokalama o fualaau aina i luga o le togavao e tasi (sili atu, e mafai ona e tusia i lalo ni ituaiga eseese mai tusi o tusi). 6 kilokalama o pepa suamalie e tuʻuina i tagata taitoatasi i le tausaga. O se aiga e 4 tagata o le a manaʻomia 24 kilokalama o pepa suamalie. A maua le seleselega mai le 1 vao 0.8 kilokalama i le aiga, e 30 laau suamalie o le pepa o le a manaʻomia ona totōina. Laʻau e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi, o aʻafiaga leaga o faʻalavelave fetogi (malulu, uila, taumafanafana ma fogs ma le maualalo o le vevela, ma isi). O o tatou tagata e faia mea uma i se itu. Faʻaopopo 30% o vao e le o ni mea e le masani ai ma le seleselega o le taumalulu, o le a avea ma isi 10 vao. O le mea lea, o se moega o le pepa suamalie o le a 40 laau o le tasi ituaiga pe i se vaega varietal (e sili atu le faʻatau vave, vaeluaga ma tuai) o le tusa ma le 8-10 vao taʻitasi.

I luga o le moega 80 cm lautele pepa e mafai ona totoina i le 2 laina, ma tuu ai se laina laina 30 cm, laina - 10 cm i le tasi, pe filifili foi se isi faatulagaga laau e talafeagai mo togafitiga mulimuli ane. Faatasi ai ma se mamao i le laina i le va o pepa 25-30 cm, o le moega o le a umi se 5 m.

I le toe faamanatuina, o lea, o le eria mo mea totō uma, o le a e maofa i le togalaau laititi e fafagaina ai le aiga i taimi mafanafana atoa ma fualaau faisua fou ma e mafai lava ona e faia sauniuniga taumalulu. O le a leai se mea e manaʻomia e fai ai le galuega e le manaʻomia ma lafoina fualaau faisua, vao ma isi otaota i totonu ole fale faʻapala.

O faifaatoaga e tele galuega masani e masani ona fuaina fua o le seleselega e maua mai i le 1 sq. M ona toe faʻasolo lea o le tele o fualaau faisua e manaʻomia mo le tausaga. Pe a toe faʻataʻoto, ia mautinoa e faʻaopoopo le 5-10% o le oloa i mea e teu ai ma le gaosi otaota.

Faʻafegaina fatuina o pepa mai lau togalaau

O le fua o fualaau fualaau fualaau / kg.

Igoa o aganuuGaosiga, kg / sq. m
Peʻa ma pi0,5-2,5
Kāreti ma beets4,0-6,0
Uluai Cabbage Cabbage2,0-4,0
White cabbage middle and late4,0-6,0
Palufela1,0-1,5
Onion ma le garlic1,5-2,5
Kukama ma le squash2,0-2,5
Zucchini3,0-3,5
Tomato2,0-4,0
Green (letusi, meaʻai, fasi pasili,1,0-2,0
Lulu ma susulu1,6-2,5
Parsnip, seleni aʻa2,0-4,0
Potato2.0-5.0 ma sili atu
Peʻe suamalie4,0-6,0
Eggplant7,0-9,0

E mafai ona tuʻuina fualaʻau lanumeamata i totonu o se togalaau faʻasaina ma fualaau faʻasaina. E mafai ona vaeluaina le moega lanumeamata i vaega. Vaevae le 5-mita atoa i vaega 50-60 cm (vaega). Matou te maua ni fasi fanua mo le 10 mea totō. E mafai ona faʻatupuina laau toto i ni nai vaitau i le 8-10-15 aso e fuafua i le fualaau aina poʻo le mafai foi ona faʻatulagaina e faʻaaoga ai faʻamaumauga autu ma uiga o meaʻai fualaʻau (tu mausali, gaosia mai le vao, fua i le sq. M, maua mai 2 seleselega o fualaau aina vave mai le togalaau ile vaitau). O le fuafuaina lelei o le togalaau o le a faʻatuina ai se taimi tele mo le malologa, faʻaleleia atili, sili atu le mataituina tausiga o laau totõ (ma o le a faateleina ai fua o fua). O le fanua tuʻufua e mafai ona tuʻu i le fola (o le a malolo le eleele) poʻo le faia o laʻau, tumutumu tulimanu, ma isi.

Faʻalogo! Tusi i le faʻamatalaga pe fia ni fualaau faisua mo lou aiga e te totō i lau 'upega tafaʻilagi?