O le togalaau

Bee - o se paaga o se tagata nofoa mafanafana

Na taʻua e Albert Einstein i se tasi taimi afai e mou atu pi, o le a le ola tagata soifua i le fa tausaga. E moni lava. O le a ola o ia, ae o le a ia suia ona tofo ma le mautinoa. O le mea moni, o le faʻaititia o pene i luga o le lalolagi atoa o le a taʻitaʻia ai le faʻaititia o le gaosiga o le tele o mea taufaatoaga ma le faʻateleina o tau. I le natura, na tupu e aunoa ma le auai o pepe ma isi iniseti, o le palotaina o le tele o fualaau aina, fualaau aina, ma isi mea toto e le mafai.

Aisea e itiiti ifo ai

O le mea moni o loʻo i ai se faʻaititia o pi, na faʻamaonia aʻu e ala i le faʻataʻitaʻiga a le matou atunuʻu. O le toe fuataina o mea taufaatoaga na taitaia ai le tele o tagata gaosi oloa, ae maise lava o faifaatoaga laiti, e le fiafia i le luluina o laau toto, peiseai, ma afai e totoina ma susulu i vaega tetele, fua o le vaitau ma le maualalo o le meli.

Osmia (Mason bee)

Faʻasagaga o faʻatoʻaga ma vailaau e tineia ai manu faalafua e masani ona faia e aunoa ma le faʻamaopoopoina ma ni tagata e umia lagomeli, ma o iniseti e mate mai vailaau faʻasaina.

Meli e mafai ona fuga ma fugalaau. O le fulafula e faia i le taimi o le gaosiga o pi o le nectar o laau totō, ma le cadet mai le aoina o paddy ma le meli mai laulaau ma fatu laau. O meaola uma e lua e taua tutusa.

O le a ou toe foi i la matou felagolagomai, lea e 75 vaega. I le fa tausaga talu ai, o pusi sa tausia i vaega e lima, ma o lea ua na o le tasi lava le mea e teu ai.

O le tagata e ona le saite, o Vladimir Nikipelov, e faapea:

"Sa masani ona ou tausia 25 sulu, i le na o le lima." Faʻatasi ma le tele o apiary e tele faafitauli. E tatau ona faʻaauau pea le gaoioi, ma o le kamupanī o loʻo i ai se pisinisi ua faʻatutuina i se auala e leai se taimi e taulimaina ai pi. O le mea lea, ou te tausia le tele o tolauapiga e mafai ona ou galue ai. O pi o le a aumai se fagu pe lua le meli i le afa i le taimi, ma ua lava.

O le aofaʻi o kolone pipi na faʻaititia fa 5 taimi, ma o le fuainumera o fualaau aina ma laau toto na tumau i le tulaga tutusa.

O fea e alu ese ai?

Fuaina le pipi (Mason bee)

Fabr galuega

I se tasi taimi, o le faatoaga lea sa ou galue ai sa galue i le totoina o fatu o le alfalfa, ma o vao vao na masani ona tosina i ai mo le faaleagaina o le alfalfa. I vaega na tuʻuina mo suʻega, i soo se mea sa i ai ni masini e faʻatulagaina ai nofoaga o meaʻai o vao vao. "Aiseā e te le aumaia ai se mea leaga mo le faʻamaloloina o togalaau ma togalaau vao?" Sa ou mafaufau. Na amata ona ou tomumu i tusitusiga, na i ai lava se auala.

Faʻataʻitaʻi Fabian (1823-1915) le Faʻatonu suʻesuʻega Farani (1823-1915) e talitonu o le palota sili ona lelei i le vao o le osmia o le genus Cornet: latou te galulue i le maualalo o le vevela, e tusa lava pe lelei timuga, o le saoasaoa o le vaalele e tele taimi e sili atu nai lo le fale, ae o le vaalele e le sili atu 100-150 m.

Na ou matauina le leai o ni iniseti elemene e matauina i timuga, timuga o le timu. Le leaga le tau e taofia ai iniseti e felelei ma felafolafoai. Na tupu lenei mea i le 2009, ina ua paʻu le vevela i le aso 23 o Aperila, ma talu mai le aso 3 Me, sa timu mo le lima aso i le laina.

Matou te valaauliaina osmium

Fale mo Mason bee

© P.I. Nemykin

Na amata ona ou tosina atu ni pepe se tasi i le 2007. I le tautotogo ou te tipi ese mai se tootoo (mulimuli ane) o ogalaau 25-30 cm le umi ma 7-8 mm le lautele ma tuu i ni vaega tonu o fagu polyethylene o 45-50 fasi. (ata Numera 1). E pei ona i ai i se taimi mulimuli ane, o pusa polyethylene o loʻo i ai le gafatia e 0.5-1.5 lita sili atu ona talafeagai mo nei faʻamoemoega. Ona ia tuu lea o fagu i autafa o le pa, ae e le o le tasi le vai na nofo i totonu. Na foliga mai e tatau ona tuu fagu i lalo o le ata (ata Numera 2). O lea, i le tautotogo o le 2008, na ou tuuina ai se tasi o afifi i lalo o le ufitia (o se pusa laau) ma tuu ai i lona nofoaga tuai. I le ogatotonu o Aperila, na amata ona faʻapupula e le elemene (ata Numera 3), ao lele e lele i le malologa. Ia Aperila 2009, na ou faia ai se fale o se mamanu eseese ma tuu ai se taga o vao i totonu (ata Numera 4), ma i le amataga o Me, na amata ai ona ola lapisi.

O le Osmia Bee House (o le pusa bamboo otaota sa faaaoga e Mason bee Osmia)

Vaʻavaga vaitau

O le matamata i le suamalie, na ou matauina o lo latou o ese mai cocoons e amata i le afa lona lua o Aperila. I se nofoaga malupuipuia, i le susulu o le la, o le a mafai ona alu muamua. Faʻamata muamua tagata. Afai e susulu le la, latou te felelei faataamilo i le fale, e peiseai o le a sili atu ona iloa lelei le nofoaga. Ona latou nonofo lea i lalo e ufiufi ma fefaasoaʻi lulu mataʻutia, ulu atu i taua ma isi. Ona latou toso ese ai lea o latou apaau, lele ese, nonofo i luga o fugalaau matala, ma, ona ua faamalieina, toe foi atu i le eleele e tautu ai. A o lele pea mai le tasi au i le isi, latou te tuʻuina o latou ulu i totonu o pu e iloa ai pe o le a le mea e filifili ai se tamaitai e alu i fafo.

Ma o le taimi nei o loʻo alu aʻe se tasi i luga o le efuefu ma i le "gaogao o le suti" - o le taunuuga lea o le galuega ma le faʻamalolo mai le niu, ma e talia e faʻalelei le faʻalelei o apaau. E faanatinati atu alii ia te ia. O le pito i luma e oso ai o ia, o le isi e alu i luga ia te ia ma i luga o le isi, e fai ma pou. Ma o se tasi oi latou, ma le mausaliina o le pito i lalo o le pou, na te maua le taimi malolo e iloa ai ua latou toilalo, ma, e aunoa ma le tuueseina o le meaʻai, sosola ese mai le lotoleaga.

Folafolaga

E eseese tamaʻitaʻi mai fafine laiti ma laulu paʻepaʻe - "pulou", mai se mea e foliga tutusa ma se pulou o le Napoleonic. O le taimi o le paga i le osmium e puupuu (3-5 aso). O tane, ua maeʻa la latou galuega, ua mou atu, ma tamaitai, ua amata ona faateleina, amata ona galulue. O le ave o le paipa, na te faʻamamaina lelei, ma manatuaina lona tulaga ma amata ona fausia se ofaga. E manaʻomia ona matou fesoasoani ia te ia i lenei mea, talu ai o loʻo faʻaaogaina le eleele e faʻapipiʻi ai vaega o le nusi o le osmium. Mo nei faamoemoega, ei ai laʻu atigi pusa ua tumu i le vai, o mea uma e palapala i taimi uma. O le fausiaina o se faamoega ma fai ni meaʻai mo le fanau (o lenei vaega o le elemene e fuafuaina i mea na e masani ai), na te tuu se fuamoa, faapipiiina i le mea e teu ai meaʻai, ma "faamaufaailogaina" le faitotoa o le uʻu i le palapala susu. Pau lava lena. Ua maeʻa le galuega. O au uma lava na o atu i le foafoaga. Ua maliu Osimea.

Ua tumu le Nofoaga Fale mo Maimoa Feinu (Maota mo Mason bee)

Ioe, o le ola o le toto e puupuu lava. Latou te mou atu seia oʻo i le tautotogo.

Le mea e fai

I le taimi nei, ua tatou masani lelei i le fesoasoani ma iloa a latou aoga, o le a tatou fuafuaina, laasaga i lea laasaga, mea e tatau ona tatou faia i le fale vevela e tosina ai i latou:

  • aoao e uiga i le maua o vao i le lata ane o le nofoaga;
  • i le tautoulu, o le taimi lava e matutua ai vao, tipi ma teuina i se nofoaga matutu;
  • faasaoloto mai le galue ma ave le taimi, tipi le uu i ni fasi maamaa ma se pinesawasa i ni fasi 25-30 cm le umi ma se faapona i le ogatotonu ma vaega 7-8 mm le lautele, sootaga po o se nofoaga i ni fasi pepa palasitika 45-50 fasi. Maua se faamoega mo le 45-100 bees;
  • i le tautotogo, i le taimi lava e vevela ai, ia nofo ai ni nofoaga e taofiofi ai i nofoaga faʻalilolilo i lalo o soʻo se tasi (na o le leai o ni uʻamea) e faʻamafanafana lelei e le la;
  • faʻapipiʻi se fagu vai, e tatau ona manava i taimi uma.

Pau lava lena.

Fuaina le pipi (Mason bee)

Mea e faaaogaina:

  • P.I. Nemykin - O le pi o se paaga o le tagata nofo i le taumafanafana