O le togalaau

Toa tele i iniseti - Hercules beetle

Iniseti o se isi vasega o meaʻai. Tele, eseese ma le le iloa. O loʻo i ai ni lanu e le masani ai ma ni lapopoa o pata, o vaʻafefe faʻafefe, o lapisi lapoa. Faatasi ai ma le mea mulimuli, o le Hercules beetle o se mea e ofo ai. Ioe, ioe. O se tasi lea o sui pito sili ona tele, e le gata o lona manumalo, ae o ona foliga masani foi.

Faʻaauau

O Hercules e aʻafia i le aiga o lamellae, o le ituaiga o Duplyaki. O sui pito sili ona tele o le ituaiga (i se tulaga masani, o le numera e tusa ma le 300), lea e "tauaveina" i fafo atu. O aiga e sili ona vavalalata o le vavae o rhinoceros, "elefane", scarab.

O le fanau mai o Hercules o Amerika i Saute. O loo nofo foi o ia i Bolivia, Venezuela, Caribbean, Ecuador, Peru, o itulagi o Amerika Tutotonu, le Dominican Republic, Mekisiko, Bolivia, Antilles, Kolomupia, Pasila, Panama, Guadeloupe. O nofoaga e sili ona fiafia i ai o vaomatua susu o vaega eleele laiti ma le vevela, lea e tele ai lanu ma fua e ola. Ae o nisi taimi i vaitau malulu e mafai ona maua ai i vaomatua ma vaomatua mauga. Fiafia e nofo i luga o le vaomatua. Larvae e ola i laupapa e pala, o meaai foi, ma e sili atu ona fiafia tagata matutua e nonofo i vae o laau.

Faʻamatalaga

O le iniseti ei ai uma lava tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi, e matua eseese lava mai le tasi ma le isi e mafua mai i se isi ituaiga. O le ata o le pusi Hercules o loʻo faʻaalia ai lona foliga mai e matua le masani lava. O le iniseti e manaia, o le elytra o loo valiina i lanu samasama-olive, olive ma samasama. Head ma le pronotum e lanu uliuli. E mafai foi ona i luga o tua le avanoa. Valivali e fesuisuiaʻi ma le faʻamamaina.

O lea la, o loʻo i ai tagata taʻitasi e lanu lanu uliuli. E laʻititi le ulu. Ua faapaleina i antennae, e aofia ai le 10 vaega. O vae o le iniseti e umi, malosi, o loʻo i ai ni manoa e faʻasolo ai le pusi ma aʻe i luga o laau. O vae pito i luma ua fuafuaina foi mo le eliina ma le faafetai ia i latou, o le iniseti na minoi i totonu o le palapala.

Iniseti matutua

O le tama i le lapoa e mafai ona oʻo i le 16 cm ma mafua ona o le tele o le ulu i luga o le ulu ma le pronotum - o le aoga sili lea o le vao, lea e faʻaaogaina i le taua mo le tamaʻitaʻi. O le pu o le "ulu" e iai ona nifo, ma o le mea o loʻo i luga o le faʻailoga e punou agai i lalo ma e lanu enaena i lalo ifo. O lona umi e sili atu nai lo le iniseti lava ia. O le vaʻaiga ua maua ai ni apaʻau lelei.

O le apaʻau o se tagata matua e mafai ona oʻo i le 22 cm.

O fafine e laiti ma e oʻo i le 8 cm. E leai ni nifo. E pouliuli, ma le tino atoa e ufitia i lauulu mumu.

Larva

O le tele o le larvae e manaia ma e mafai ona oʻo i le 18 cm. Afai oe vavalalata vavalalata, e mafai ona e vaʻaia se tino paʻepaʻe ma paʻepaʻe, faʻapipiʻi le ufiufi i lauulu. E i ai se ulu uliuli. I totonu o se tagata matua, o le sauniuni mo le vasega, o le lanu e sui i le lanu enaena. O lona tino e ese lona uiga, e 12-vaevaeina lona tolu ma ni paʻu tolu. O loʻo i luga o le pito i luga o vaʻa lanu moana. O le gutu o le tootoo ua fausia e tusa ai ma le "togi". O le auvae pito i luga e tolu tafatafa ma e lua nifo i totonu.

Meaʻai

E taumafa Hercules i luga o le popo ma le paʻu o fua. E maitauina e mafai e le iniseti ona 'aina le tasi ma le fua lava e tasi seia maeʻa ona suʻe uma vai inu mai ai. Ae o le tele, latou te 'ai i fafie ma laupapa paʻu o loʻo latou nonofo ai. Afai e manaʻomia le suʻeina o se punaoa fou o meaʻai, e mafai ona felelei e pusi ni mamao mamao.

Atinaʻe

I se tulaga lautele, e mafai e le tagata matua ona ola mo le 6-10 masina. A maeʻa le faʻaipoipo, e tuʻuina e le fafine se fuainumera tele o fuamoa i laupapa pala, pe a ma le 100 fasi fasi. A maeʻa le 4-6 vaiaso, e tupu aʻe se alova mai ia i latou. I lenei laasaga, na te faʻaaluina le 1.5-2 tausaga. Fafaga i luga o laupapa pi, o le alova e masani ona tupu ma tupu e oʻo i le 18 cm le uumi. E le gata i lea, o lona mamafa e mafai ona 100 g. O se lalelei tele, sili atu nai lo le pama. A maeʻa le taimi atofaina mo lenei laasaga, o le alova na te saunia se fale, lea e tasi le itu e aofia ai eleele paʻu, ma liliu atu i se maʻa.

A maeʻa pe a ma le 1.5 masina, e tafe mai ai se tagata matua, ma toe amata le olaga.

E matua le masani lava Hercules! E mafai ona ia tauaveina se avega e sili atu i le mamafa o lona lava tino e 850 taimi. I le faaliliuina i le "tagata," o tatou, i ai le malosi, e tatau ona siitia ai le mamafa o le 65 tone.

Fale ma le tagata

O le pusa foi e lelei ona, e ui lava i ona foliga vaaia, e matua le afaina lava i tagata ma faatoaga. Talu ai ona e masani ona fafagaina fualaau aina, ma o le mea e fai i totonu o laau, e le afaina ai le fua. I le faʻaopoopoga, e le o se mea oona ma o le a le faʻafefeina faʻamaʻi.

O nisi e alolofa i le iniseti latou te faʻatauina, taofi i totonu o pusa, faʻasolo ma uu io latou lima e aunoa ma le fefe.

Hercules cost up - $ 120 apiece.

Afai o loʻo e filifili pea e avea oe ma se iniseti e le masani ai ile atigipusa, ona mafai lea ona e faʻatauina i ni fale tausimai faapitoa poʻo ni faʻasalalauga. Ae ia manatua o le atinaʻe lelei ole laʻau e manaʻomia ona tuʻuina atu tausiga lelei ma tulaga o le taofia.

I le gasologa o le faʻaumatia

O le mea e leaga ai, o meaʻai vevela ua faasolosolo ina mou atu. E mafua lenei mea i:

  1. Felauaiga i le siosiomaga.
  2. Faʻaitiitia o nofoaga masani o gasegase ona o galuega a tagata ma le paʻu'ū pea o laau talafeagai mo le ola ma le fafagaina o laʻau.
  3. E le gata i lea, o le Hercules ma o latou nifo e masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa.
  4. O foliga vaaia ma le tele o iniseti e muamua. Leitioa a avea i latou ma ni aoina.
  5. Tau maualuga, faʻamalosia tagata e puʻe pusi mo le faʻatau.

E pei ona mafai ona e iloa, e ui lava i ona foliga mataʻutia, o le Hercules beetle e leai se afaina, e le o se mea matautia, sili ona manaia, o se tasi o sui sili ona tele o lona ituaiga ma ei ai le mana tele.