Laʻau

Akalifa

O Akalifa o se sui mamalu o le aiga o Euphorbia. I lalo o le natura masani, e maua i vaomatua o vaomatua o Asia i Saute, e tupu i motu o le Pasefika. E tusa ma le 250 ituaiga o laau i le ituaiga. Faʻaliliu mai le gagana Eleni anamua, Akalifa o lona uiga o le upega. E i ai se mea moni i lenei mea. O lau o le laau e talitutusa ma le mutia vao. I le natura natura, o le akalifa o se laau afu, lea i le taimi o le fugalaau e ufiufi i mea matagofie e tautau ai, e pei o se togi fox. Mo lenei tulaga, e taʻua e tagata le laau Foxtail.

I totonu, Foxail na amata ona ola talu mai le 1898. O le Akalifa e tele lona lapoa, i le fale e le tupu aʻe i luga aʻe o le 30-70 cm. O le tele o tagata fugalaau e totoina e avea o se mea ampel i totonu o se laau totogo po o se ato.

I totonu o fale mautotogi, o le mea sili ona taatele o Akalifa e faʻaoʻo-lauulu. O lona uiga masani o le aloese o laulaʻau ma pito faʻamalosi. E tatau ona manatuaina o le foxtail e aofia ai laau oona. E le fautuaina le fausiaina i se fale ma tamaiti ma fagafao. I totonu o le vaomatua, ua tupu ai se isi ituaiga - Akalifu Wilkis. O le laau e alofaina mo lauʻau teuteu teuteu ma le fuga o le lau. E le oi ai ni manaoga faʻapitoa mo le tausiga o ona tagata, e oʻo lava i tagata e amataina le tuputupu ae e mafai ona ola.

Akalifa tausi ile fale

O tulafono mo le tausia o ituaiga uma o Akalifa e tasi. Pe a tausia i latou, e tatau ona mulimulitaia tulafono saogalemu, talu ai e le saogalemu le laau. A o galulue faatasi ma ia, totigilima o loʻo faʻaaogaina, o meafaigāluega o loʻo faʻaleleia lelei. E faʻatapulaʻaina fanau i le avanoa i le foxtail.

Lulu

Foxtail e faasino i laau toto. E le taliaina toleniga, o lea i le taumafanafana e le fautuaina e ave i le ea fou. Gusts o matagi e mafai ona faʻaumatia Akelifa. O le a lagona e ia le sili atu le mafanafana i le vevela o le 20-25 tikeri. I le taumalulu, e le tatau ona paʻu le thermometer i lalo o le 16 tikeri.

Malamalama

O se laau manaia e sili ona fiafia i le susulu malamalama. E tatau ona puipuia mai le la susulu. I le le lava o le malamalama, o le acalifa e faʻalauteleina, e oʻo mai le vevesi ma le leaga. O ona lau teuteu e avea ma pale ma e le mafaamatalaina.

Faʻasa

O le foxtail e tupu tele vave, o lea e manaʻomia ai le tele o le susu. I le tau mafanafana, e matua malulu lava, i le taumalulu, e faʻaitiitia ai le vai. I le maualuga o le vevela i totonu o le potu, o le eleele i totonu o le ulo e tatau ona tumau susu.

Totogi

Talu ai ona o le natura, ua tupu aʻe ai Akalifa i vaomatua, e tatau ona faia ni tuutuuga o le maualuga o le susu i le potu. E sili le tuʻuina o le fagu i le laau i totonu o se apa ma laʻau susu. Aua neʻi galo e faʻaauau pea ona faʻasalalauina. E fiafia o ia i togafitiga vai.

Laʻei pito sili

I le vaitau o le tuputupu ae malosi mai ia Mati e oo i Setema, ua fafagaina le acalifa i le faʻaaogaina o fualaʻau. E faaluaina i le masina. E mafai foi ona faʻaaogaina fugalaau faʻapitoa e fai ma laʻei pito i luga.

Suiga

O faʻataʻitaʻiga talavou e totoina i tausaga taʻitasi. Acalifa, i le oʻo atu i le matua, ua lava le toe gafa i le 3-4 tausaga. Ae o le tuputupu ae o se mea e sili atu i le 4 tausaga e le talafeagai, ua matua lautele lava. Afai e te le toe faʻafouina le laau i se taimi talafeagai, o le a le toe maua le matagofie ile lua tausaga.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faigofie lava ona faʻafouina e ala i le faʻafouina o le pito i luga o le lalolagi. E fautuaina ina ia faapuupuu le mama i le afa.

E sili ona lelei i le totoina o laau talavou i le tautotogo. Akalife e talafeagai mo le tele o soʻo le eleele. Pe a sauniuni i latou, e tatau ona manatua i le mafaufau o Akelifa e fiafia i lapalai o le eleele e faʻamalolo ma malulu lelei. O le eleele sili ona lelei mo le foxtail e aofia ai le tutusa o vaega o turf ma lau lau, peʻa, humus ma oneone.

Teuteu

O lenei faʻataʻitaʻiga o se tasi lea o mea autu i le tausiga o le acalifa. Ina ia puipuia le laau tuai, latou te tipiina ma le le alofa, ia na o le tasi le pou e 20-30 cm le maualuga. E ufiufi i se pusa palasiti pe tuu i lalo o se ufiufi tioata ina ia mafai ai ona vave vave ona totoina. O taunuuga lelei e mafai ona ausia e ala i le pulupuluina o le paʻu ma se metotia o le zircon.

Tofiga

O le mauaina o fanau fou a Akalifa e matua faigofie lava. Faʻateleina fatuga i le tele o auala - fatu ma tipi. O fualaau e amata ona tupu ia Mati-Aperila. E lūlūina fatu i le faʻafefiloi o vaega tutusa o lau lauʻeleʻele ma oneone. O le faamasaniga e faia i le vevela e le itiiti ifo ma le 20 tikeri. E sili atu pe afai o le a i ai ni laau i totonu o se tamai ipu. I lenei tulaga, o le faagasologa o le fatuina o fatu o le a vave ona faatelevave.

Mo le faʻalauteleina e se auala vegetative, e talafeagai lelei le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le semi-lignified cuttings. Vaʻaia ituaiga ituaiga ituaiga taʻitasi. Akalifa talofa-lauulu e mafai ona faʻalauiloaina i le tautotogo. Mo le aʻafiaga, o se vaega o le eleele, e aofia ai peʻa ma oneone (i le ratio 1: 1), e talafeagai. A o le totoina, o togafiti e togafitia ma se aʻa e faaosofia. O se atigipusa e iai se laau talavou e tuʻuina i totonu o se fale kati pe ufitia i se pusa paʻu. A maeʻa le 1.5-2 masina, pi le pito i luga ina ia toto le laau.

Faamai ma faafitauli

I le le lelei o le tausiga, e mafai ona aafia le acalifa i aphids, anufe, fua o iniseti ma thrips.

Afai e teu i totonu o se potu malulu i tulaga o le maualalo o le susu, e mafai e alope ona lanu samasama ma paʻu. Manua i luga o laʻau e faʻaalia ai le faʻamaʻi o le laau ma se maʻi faʻaleaga. A leai le akalifa, o le a avea ona lau ma pale.