Laʻau

Ivy masani I totonu o le fale Toto ma tausi i le fale Faʻatuina Ata eseese

Ivy masani i le potu o le potu

Faamatalaga o le Botanical

Ovy masani, lea e lauiloa foi o le feaveaʻi o le Ivy (Helira helix) o se fugalaau fugalaau mai le aiga Aralian. O se aiga lauiloa lenei e sili ona lauiloa i soo se mea. Ivy ua faʻaleleia talu mai aso anamua. I totonu o le natura natura o loʻo ola i totonu o vaega laiti o Asia, Aferika, Europa i Saute. E mafai ona e maua i le Crimea vao, le Caucasus, le Baltic States, i le mea e tupu ai le lili i luga o vaomatua (tele oak) vaomatua, maulalo, i luga o mauga.

O siama faʻafefeteina o loʻo ufiufiina i laulaau laʻau, tipi i totonu o le tele (3, 4 poʻo le 5). O lalaga e faʻaopoopoina. E ese le lanu: lanumeamata lanumeamata, samasama, kulimi, grayish, siliva, auro, atonu ei ai le tuaoi o lanu paʻepaʻe-lanu poʻo le lanu-samasama. O aʻa e ola malosi, feusuaʻi, faʻafetai i aʻa e pipii atu i lagolago eseese, pipii i luga.

Fuga ma fua mai

O le mea masani, o le fugalaau e amata i le matua o le 10-12 tausaga. I le va o Aukuso ma Novema, o fuga lanumeamata-lanumeamata, aliali mai i totonu o le faamalu malu, latou te momoli ai le manogi manogi. Fua - fualaau laiti (tusa ma le 10 mm le lautele) o lanu uliuli uliuli. E matua faʻasaina le 'ai ia i latou - o vine oona.

Taʻavale i le togalaau

O le Ivy masani o se vaitau malulu-malulu e le manaʻomia ai se malutaga mo le taumalulu. O le mea lea, e masani ona faʻaaogaina mo le faʻaogaina o fanua, teuteuina o fale ma lagolago i totonu o le togalaau.

E faʻafefea ona tausia le masani ivy i le fale

Ivy masani i le fale I le ata, o le tele o le Helira helix 'Gold Heart'

E le gata ina fiafia le laau i lona matagofie, ae faapena foi i lona le mautonu i le tausiga. O le fatuina o tulaga saʻo mo le alualu i luma manuia e faigofie.

Malamalama

  • O fesuiaiga ma laʻau lanumeamata mausali e manaʻomia le faʻasalalau faʻasalalau.
  • O ituaiga eseese e manaomia ai le susulu malamalama, ae aunoa ma le susulu o le la. I le taumalulu, ia faʻaaogaina le moli faʻamalama, ma tuʻuina atu le malamalama o itula o le tusa o le 8 itula.
  • O le mea lautele, o nofoaga i sasae ma sisifo e talafeagai mo le ivy.

Feavega o le ea

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le faigamalo lelei o le vevela o le a oʻo i le 20-24 ºС, faatasi ai ma le amataga o le tau malulu ua fautuaina e faʻaitiitia le vevela i le maualuga o le 12-15 º.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E faʻalagolago foi le tau i le vaitau. I le mafanafana o le vaitau, o le suavai e pei lava o le suamalie. I le taumalulu-taumalulu, vai e tusa ma le 1 le taimi i le 3 aso.

E taua tele le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le susu, aemaise lava i le vaitau o le faʻaogaina o masini faʻavevela, pe a vaʻaia le ea i totonu o le potu. Faʻasolosolo le fufuluina o le laau, faʻapipiʻi i taimi uma se ipu o le ivy i totonu i luga o se paʻu ma moa susu, pebbles, faʻalautele le ele, tuʻu ese se vai mafanafana.

Laʻei pito sili

I le vaitau o le tuputupu ae tuputupu aʻe (Mati-Setema) 2-3 taimi i le masina, faʻaaoga fugalaʻau faʻapitoa faigata, mulimuli i faatonuga i luga o le afifi. I le taumalulu, e tatau foi ona talafeagai le laeiina, ae faʻamafanafanaina le silia ma le 1 taimi i le masina.

E faʻafefea ona faʻavasegaina le ivy i totonu

E faʻafefea ona faʻavasegaina le ivy i totonu

  • Totoina o laau talavou i tausaga taʻitasi, tagata matutua - e pei o le coma eleele e puipuia i aʻa (pe tusa ma le 1 le 2-3 i le 2-3 tausaga).
  • Fai le faʻatinoga i le tautotogo (Mati-Aperila).
  • E sili le lelei o le faʻafefiloi ma se eleʻele eletise, ina ia le faamanualia le aʻa. Tau lava o le aveeseina o le laau mai le ulo, tuu i totonu o se atigipusa e laʻititi le lautele ma faaopoopo i ai le aofaiga o le moa.
  • Ina ia faʻaalu le tele o le vai, ia mautinoa ia taatia se alavai i le pito i lalo o le ulo.

E mafai ona e faʻaaogaina eleele uma mo le totoina. Afai e mafai, ia saunia le faʻafefiloi eleele: vafiti, humus, peat, oneone lapoʻa i le ratio 2: 1: 1: 1.

Faʻapenaina o le ivy i totonu o aiga e ala i le vaʻaia

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Faʻaaogaina o le Ivy o ata masani

O le laau e totoina i le laau (e ala i le aʻa ma le apical cuttings, laying). O le taimi e sili ona lelei o le tautotogo poo le amataga o le taumafanafana.

Otioti le laau apical 10 cm le umi mai le fale o le tina, e sili ai le i ai o aʻa aisa i luga o le laau. Laʻau i totonu o le vai poʻo totonu o se faʻafefiloi oneone-peat. I le tulaga lona lua, ia ufiufi i se fagu e tipiina i se pusa tioata po o se ata tifaga, faʻafeiloaʻi solo, faʻamamaina palapala.

Laʻau aʻa (tilo pe a ma le 10 cm le umi) aʻa i le eleele. Tuʻu faʻapipii, faʻalautele ile eleele pe a ma le 0.5-1 cm, ma tuʻu ai laʻau i luga o le fogaeleele. Ufiufi i pepa alumini, faʻaleleia le faʻaleleia ma fafaga.

O le faagasologa o le a avea ma 4-6 vaiaso. Ona toe totoina lea i totonu o se ipu.

E faʻafefea ona aʻafia le vavaeina o le Ivy ma le auala e totoina ai, tatou te tilotilo i le vitio:

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le aʻafiaina o le fuʻa o le Ivy o se galuega faigofie, faʻatali mo sina taimi, ma o le ae mauaina ni fualaau fou.

Faʻapenaina e ala i le taoto

O le masani masani e faigofie ona aʻafia i se siosiomaga malie

  • Toe faʻaleleia e ala i le tuʻuina atu e pei ona taua i lalo: i autafa o le laau, tuʻu se mea e faʻafefiloi ai le oneone-oneone, tuu le pupu i totonu, e aunoa ma le vavae ese mai le fale tele.
  • Faapipii i se puipui, sasaa i le eleele, ma tuu le tumutumu i luga ae o le eleele.
  • O aʻa o le a aliali mai i totonu o le 10 aso - e mafai ona vavaeese le faagasologa mai le fale autu ma le totoina.

Maʻi ma meaʻai

O le maʻi vaivai o le laau e mafua mai i mea sese i le tausiga.

Laititi e laʻititi ma leai se malamalama.

Mai le tele o vai inu, aemaise lava i le faʻaitiitia o le vevela i totonu o le potu, o lau lanu samasama.

O le fautuaga a le Ivy e mūmū, ua lanu enaena - o le mafuaaga o le ea vevela, fiva.

Manatu ono ono ono tulai mai:

  1. Aphids

O le foliga o pepa laulaau ua pala, o loʻo iai se paʻu paʻu i luga ia i latou, e mafai ona e matauina ni iniseti laiti o se lanu enaena. Saunia se fofo solution (10 g o le fasimoli i le 1 lita o le vai), susu le cotton ma solo le laulaau. Ona togafitia lea ma le iniseti.

  1. Spider mite

O le pito i luga ole laupepa laupepa e ufiufi i lanu enaena-enaena, i tua e mafai ona e maua se pusa lapisi. E mafai ona e pamu ma le faʻafefete o le sipisi pe fai se togafitiga o iniseti.

  1. Thrips

E i luga o laupepa laupepa mea e iloa ai le mama i totonu, ma i le isi itu latou te lanu enaena. Ona lanu samasama lea, matago ma pau. E tatau ona faia togafitiga ma se iniseti e toe fai pe a uma le 7-10 aso.

Eseese o le Ivy masani ma ata ma igoa

Ivy fua eseese Hedera helix 'White Wonder' ata

O faʻatoʻaga ua fafagaina le tele o ituaiga e eseese i foliga ma lanu o laulaau.

Ivy tau masani photo Hedra Helix Ritterkreuz

O le ituaiga Ritterkrautz masani o le a avea ma au laau sili ona fiafia i ai: o se laʻau matagofie tele ma se lanu-lanu-lanumoana.

Ivy ituaiga masani Hedera helix 'photo Ivy Mint Kolibri'

O le matagofie o le ampeli Ivy Mint Hummingbird ei ai le matagofie o le paolo siliva o laulaʻau e aunoa ma se lauiloa samasama i tafatafa o veins ma i tafatafa o le pito o le lau.

Ivy uiga masani masani Minor Marmorata Hedera helix 'Minor Marmorata' ata

O vailaʻau manaia ma lanu paʻu o le Minor Marmorata ituaiga e ese le lanu: lanu samasama ma se paʻu o lanu enaena e ufiufi i lau lapopoa ma se mamanu mamanu mai ata uma o paʻepaʻe, siliva, lanumeamata ma le lanumoana.

Ivy fua eseese Eseese Helix Parsley Crested photo

O le eseesega o ituaiga o Pesley Crested ma laʻau lapopoa o le a teuteuina ai totonu totonu: o le lanu lanu meamata lanu o le laau ma o le foliga e le masani ai o le a faaopoopo ai mea lilo i au fatuga.

Ivy ituaiga meaʻai eseese Hedera helix 'Oro Di Bogliasco' ata

Faʻafiafiaga faʻafefiloi o lanu: lanu mumu mumu ma le lanumeamata lanumeamata ma lanu samasama - lau. O le ituaiga e lelei tele mo le totoina i totonu o le togalaau ma avea ai ma se fale o le ampel.

Ivy ituaiga masani Hedera helix 'Green Ripple' ata

Hedera helix Annette, Hedera helix Green Ripple: pepa laupepa ma lau lamolemole, lanu moana lanumeamata.

Ivy ituaiga masani Hedera helix Harald photo

Hedera helix Harald, Hedera helix Scutifolia: lapisi lapisi.

Ivy Common Chicago ituaiga Helira helix Chicago photo

Hedera helix Chicago, Helira helix Annette: laʻau lauulu lauulu e lima.

Talosaga masani Ivy Hedera helix 'Sagittaefolia' ata

Hedera helix Sagittaefolia: e iai ni laupepa e pei o fetu.

Ivy masani Cristata Hedera helix Cristata photo

Hedera helix Cristata, Hedera helix Ivalace: pito i luga ole laupepa.

Ivy Hedera Helix Yellow Ripple photo

Hedera helix Eva, Hedera helix Mona Lisa: ituaiga eseese eseese; i Mona Lisa o le lanu o laulaau e toetoe lava o lanu samasama.

Talosaga masani Ivy Hedera helix Glacier photo

Hedera helix Glacier: o lanu lanumeamata ei ai se paʻepaʻe paʻepaʻe, e ufiufi i fasi siliva.

Auala masani Ivy i le ata ata Hedera helix 'Halebob'

O laʻau felafolafoaʻi fiafia o le ituaiga o le Vaavalava e iai se lanu samasama i tafatafa o le pito ma le velo veins veins.

Talosaga masani Ivy Goldhart Hedera helix Goldheart photo

Helira helix Jubilee, Helix Hedera Glorie de Marengo: laʻau laulau ua teuteuina i lanu samasama lanu.

Ivy masani i totonu o le mamanu o totonu ma togalaau

Auala e tausi ai le Ivy i le fale I le ata, o le tele o Pittsburgh

E masani ona matagofie le ivy e pei o se ampel laau: na ona totoina i totonu o se ulo. E mafai ona e tuʻuina se lagolago o se foliga manaia i totonu o le fagu, ma o fuʻa faʻaleleia o le a latou faia la latou galuega. O nisi vailaʻau e mafai ona tuʻuina atu ai le faʻaputuina o vao vao e ala i le faʻapipiʻiina pea o luga.

Ivy masani i le ata o le togalaau

E le gata i lea, o le laau e faʻaaoga i togalaau ma paka. O Ivy o le a teuteuina lelei arbors, arches, puipui, isi tulaga faʻamau. I le avea ai ma se mea e maua ai le eleele, e mafai e le Ivy ona fausia se kapeta lanumeamata mataʻina.

Ivy masani i ata tusi ata

E mafai e Ivy ona faʻamalosi faʻamalo atoa, lea e masani ona faʻaaogaina i Europa.