O le togalaau

Hogweed - faʻaeteete, e mafai ona e susunuina!

Hogweed e lautele ma eseese laau. E tele ituaiga o hogweed ua ola e avea o ni laau teuteu, o nisi e pei o silasila mo le fafagaina o manu, o nisi e talafeagai mo le taumafaina e tagata. I tausaga talu ai nei, o le parsnip pipi na tele lava ina taʻua na o meaola faalafua.

Hogweed (Heracleum) o se genus o laau i totonu o le aiga faamalu, e tusa ma le 60-70 ituaiga o meaola ua tufatufa atu i le sone o le Eastern Hemisphere (tasi ituaiga i Amerika i Matu). O nisi ituaiga o meaola e aofia ai le gaosiga o mea (furanocoumarins) e mafua ai le mumunuina o ata i tagata ma meaola lapoa. I le taimi lava e tasi, o le hogweed o se mea malosi malosi o le carbon dioxide ma le carbon monoxide ma o se mea malosi e gaosia ai le okesene.

Hogweed of Sosnowski (Heracleum sosnowskyi). © Hugo.arg

Faʻamatalaga

Hogweed - o le tele o mea faʻale-aganuʻu, e seasea ona maua ai le vao. Lafu i ituaiga eseese e alu aʻe i tulaga eseese - mai le 20-50 cm i le 250 cm; e pei o se tulafono, e leai se avanoa, e le o se mea e tupu mai i le pubescence ma le lautele i le umi atoa (i le ituaiga i matu).

O laulaʻau e aoina i totonu o se rosette basal, e uumi umi, lapoa tele; e mafai ona faʻamaonia, faaluaina pe faʻapitoa, ma vaega o ituaiga eseese.

O fugalaau e laiti, paʻepaʻe, e masani ona lanumeamata-lanu samasama po o le piniki mumu, e aoina i faʻamalama e oʻo i le 40 cm i le isi itu. O le tele o ituaiga e ola mai ia Iuni, ae o le fugalaau o ituaiga eseese e faaauau pea seia oo ia Iulai - Aokuso.

O le fua o se fatu fatu e lua-fatu o se ituaiga faapitoa, e taʻua o le ovule. O fua e amataina ia Iulai - Setema, faigofie ona pala.

Hogweed o laau monocasi, o lona uiga, latou te ola ae na o le tasi i le olaga atoa ma oti pe a uma ona matutua.

Ovocryceum o le sosolo masani. © Anne Burgess

E tusa ma le 40 ituaiga laau ola i Rusia ma atunuu CIS. I le vaega Europa o Rusia, i Siberia i Sisifo ma Kazakhstan ua salalau Siberian hogweed (Heracleum sibiricum).

E fesootaʻi ma le faʻatoʻaga Hogweed Sosnowski (Heracleum sosnowskyi) e pei o se agavaʻa, ua faʻateleina, faasolosolo solo i le vao, lūlūina auvai o vaʻa, avanoa avanoa, ala saʻo auala, vaega e leʻi faʻaaogaina o fanua. O le mea lea, o le televave o le sosolo o le eleele na solia ai le paleni o le eleele ma avea ai ma faafitauli matuia i atunuu Europa. I Siamani, Czech Republic, atunuu Scandinavian, Estonia, Belarus, o loʻo i ai polokalame a le malo ma le lautele e faʻafefe ai le faʻafefe.

I Rusia, matu, northwestern, ma ogatotonu tutotonu o loʻo sili ona faʻafitauli i le tufatufa atu o le sulu. O le salalau o se faʻamaʻi, ma le faʻamalosia o se mea e puipuia ai, e le o faia i se taimi talafeagai, lea na mafua ai ona tele le faitau aofaʻi o meaʻai i lenei vao, matautia mo tagata ma meaola.

Ulutala ma Talafaasolopito

I le gagana Rusia, i aso anamua, na taʻua ai le ugweed o le "borsch". I le taimi anamua, o lenei upu o lona uiga o se mea e afaina. E tusa ai ma se tasi o lomiga, o lenei igoa na tuuina atu i le laau mo foliga o lau. I le gagana Siamani, Dutch ma Tenimaka, ua taʻua o le "paʻu paʻu".

O fualaau laiti o nisi o laau o lenei ituaiga (tele Siberian hogweed) na faʻaaogaina e saunia ai ipu, lea na mafua ai ona taʻua lea "borsch". I le faʻaopoopoga i fualaau oona, o ia ipu e aofia ai fualaau faisua, ma le toetoe lava a le toe faʻaumatia i le taimi. Talu mai le 18 senituri, o lona uiga o le "borsch" o lona uiga o le paluga, ma o le laau lava ia i le gagana tusitusi na amata ona taua o le "hogweed".

Inflorescence o Siberian hogweed (Heracleum sibiricum). © Kenraiz

O le igoa latina o le Heracleum e sau mai le igoa o le toa o tala anamua anamua a Eleni Heracles, ma sa tuuina mai e Linnaeus mo le maualuga tele (pe a faatusatusa i isi faamalu) le tele o laau o lenei ituaiga, faapea foi le maualuga o le tuputupu ae o laau.

Faʻaleagaina o le paʻu mai le gasegase

I le taimi o le tuputupu ae, vaʻaia o le tino, gaioiga e faʻateleina ai le faʻalogoina o le tino i le radiation ultraviolet, faʻaputu i vaega eseese o le togavao (i laulaau, gaʻo, fua o le tele o ituaiga). O le hogweed e mafua ai le ogaoga o mumu e fesootaʻi ma le paʻu i luga o le la susulu. Ae ina ia maua ai se mu, ua lava mo le puupuu ma le malamalama o le la i le paʻu ua paʻu i le sua o le laau. O la latou faʻafesoʻotaʻiga ma le paʻu e oʻo atu ai i le loloto o le dermatitis, e avea o se mu.

O le i ai o mafutaga ma mafanafana i le sua suamalie e faʻaleleia ai lagona o le tino i le malamalama o le susulu o le la, ma o le autu o le "leaga" o nei laau toto. O fualaau e maua ai le paʻu i lalo o le aafiaga o le malamalama o le la (malamalama ultraviolet) e mafai ona faʻaleleia ai le fugaina o le paʻu o tagata ma manu, ma mafua ai le dermatitis, lea e masani ona taʻua o "mu."

I le avea ai o se tulafono, o se mu o le tikeri lona lua (paʻu ua tumu i le vai) e tupu i luga o vaega ua aafia o le paʻu. O le taimi o faʻaaliga afi e mai le tele o itula i ni nai aso. O le lamatiaga faapitoa o lena mea paʻi i le laau mo le taimi muamua e le maua ai se faʻafitauli.

O le tele o taimi, o le dermatitis mai le gaʻoina o le suamalie o le suamalie i luga o le paʻu ua faʻaalia i le paʻu, suia i le pogisa, lea e mou atu i totonu o le 3-6 masina. Faʻasalaga paʻu o le paʻu, toe faʻafefeteina ai lanu enaena i luga o le paʻu pe a uma ona faʻamafanafana pe a uma le tausaga ma se faʻaaliga fou i le la.

Hogweed suamalie i mata e mafai ona taitai atu ai i tauaso. E i ai tulaga o le leiloa o le vaʻaia i tamaiti o loʻo taaalo i ni ogaumu o le laau e pei o telescopes. Afai e aʻafia le suamalie o le suamalie i le 80% pe sili atu foi o le tino o le tagata, ona mafai lea ona oʻo atu i le oti.

Susunuina mai le fesootaiga ma Borschevik Sosnowski. © Ivo Kruusamägi

O le photodynamic (photosensitizing) meatotino o furocoumarins e faʻaalia e le gata i lo latou faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi ma le paʻu, ae faʻapea foi ma le inuina o fualaau. I luga o lenei aafiaga o le moe, o le tele o kulimi ma pulumu mo le tanning na faia, faapea foi fualaau mo le togafitiga o vitiligo.

Auala e feutagaʻi ai ma le telefoni

1. Teuteuina o fugalaau i le taimi o le fugalaau ma le amataga o le fuga

O le auala aupito sili lea ona lelei e faʻaumatia ai meaʻai i vaega laiti. Ae o ia foi o se tasi o mea aupito sili ona matautia - e faigofie ona fufuluina i le sua o laau totõ ma maua ai ni vailaʻau mataʻitusi i vaega eseese o le tino.

A faʻapipiʻi totoga o totoga i totonu o se paʻu, e taua le tipi naʻo ni afifi, fugalaau, poʻo se lanumeamata lanumeamata, fualaau e leʻi totogia. O lea e tatau ai ona e tataina le faamaluga tutotonu ma faamalu muamua. O faamalu o le poloaiga lona lua ma mulimuli ane, afai e faia, e mafai ona vavae ese i lalo o le faavae o lenei faamalu. Ina ia faia lenei mea, o le faamalu e afifi i le pito i lalo ma se lima puipui (gaugau) ma na o fugalaau e tipi.

Hogweed of Sosnowski (Heracleum sosnowskyi). © Kenraiz

Vaʻai manino i tulafono o puipuiga a le tagata lava ia, o le suamalie o le suamalie po o le sau i le sua mai laau e faʻamaʻiina i totonu e le pa'ū e le gata i vaega e le puipuia o le tino, ae e le susu foʻi lavalava.

Afai o taimi e tapunia ai, o fugalaau o hogweed e le lima ua misia, ma o laau uma ua na o le vevela, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa e le o mai faamaluga o le itu fou o le umbrellas mai le aʻa i le basal rosette. O le taimi lava e maua ai e le laau ni faamalu fou, ma o fugalaau o loo i totonu e fausia ai le ovaries, o lona uiga o le ai ai se augatupulaga fou o fatu, e lava e toe faaleleia ai le vao o lenei laau.

2. mu

O se auala sili ona lelei e faʻaumatia ai fatu gaosi i le taimi tonu o le matutua. E taua le aua neʻi misi le taimi o le mea na tupu. E sili atu ona lelei le ave i fafo aʻo leʻi atoatoa le fua o fua i totonu o le totonugalemu ma le tele o le faamalu.

O lenei metotia e manaʻomia ai le tele o lapataiga ma le saʻo. Aʻo leʻi susunuina, e mafai ona e faʻaaogaina ia laau ma se vai vevela (ina ia avea ma faamalu ma fua o loʻo susu). I le taimi o le susunuina o faamalu, e taua le matauina o puipuiga uma - pe a maeʻa uma, o le a paʻu mai ai suauu e mumū o le a amata mai fua o le parsnip povi.

E taua tele le tausisia o le saogalemu o le afi, ma taumafai e aua le faʻatagaina le sua o laau e tatala i vaega o le tino ma lavalava.

3. togafitiga o togalaau

E mafai ona faʻaaoga ituaiga eseese o vaovao: lapisi, asiosio, mea foaifua, ma isi. O le taimi o le gasologa e amata mai i le amataga o le tupu aʻe o hogweed, ma o taimi uma aʻo le i fuga. O le togafitiga o laau totő ma vaovao mai le amataga o le faʻatoaga o le fatu ua matua le aoga tele.

O faʻamaʻi masani ma togafitiga ogaoga o le a aoga mo laau gaosia, e amata mai i le taimi e atiina ae ai le fana fanaina ma na o le taimi e amata ai ona tupu. I isi vaitau o le olaga o le vao, e ese mai le totoina o laau laiti, o togafitiga ma fualaau oona o le a le maua ai se aafiaga taua. Mo vaovao monocarpic pe'ā maeʻa ona feoti na o latou lava, e aunoa ma le faʻaaogaina o vaovao.

O fua (concentrations) o meaʻai ua faʻaaogaina mo le togafitia o le parsnip pipi e tatau ona faʻalua pe faʻi tolu foi mai i mea ua faʻamatalaina i faatonuga mo le ituaiga o vaovao tutusa. O le aʻafiaga e mafai ona maua i togafitiga faʻalua e lua ma le malologa i le va o 15-20 aso.

Pe a togafitia togavao ma fualaau aina, e tatau ona mautinoa o le fualaau faasaina e le gata i luga o le lau laau, ae e tafe atu foi i petioles i totonu o le laʻau; ma faʻamalosi e faʻamago le vao vavalalata ma le gafa ma le faʻamaina (faamalu, pe a fai e atiaʻe e le taimi o togafitiga).

Ae ui i lea, e manaʻomia suʻesuʻega e iloilo ai ia aafiaga e le gata i luga o laau toto, ae faapena foi i le natura latalata ane (i luga o isi, ituaiga meaola lata ane, i iniseti, meaola laiti, ma isi).

4. Faʻatauga o mea tau eletise

Afai e mafai ona fai le suotosina, ona tatau lea ona faia i ni nai taimi i le vaitau o le tuputupu aʻe. O le uluai suaina e tatau ona faia i se taimi vave pe a uma le taimi e ulufale ai i le saite.

E sili ona lelei le faʻapipiʻi o aʻa i luga o le eleele e ala i le faʻaaogaina o vaalele. O le loloto o le gaioiga i le tafailagi e 5-10 cm E taua tele le vavaeeseina o le tuputupu aʻe o le parsnip pipi (o loʻo faʻaalia e le geotropism - faʻalolotoina le tuputupu ae i lalo ifo o le palapala), lea e tosoina i fafo ile 3-5 cm pe oʻo ile 7-10 cm O le loloto o le nofoaga ole fatuga e faalagolago ile ituaiga o palapala, afā o le itulagi.

I le tulaga o laau toto e ola mai aʻa ina ua uma le suaina muamua, e taua tele le faia o le togafitiga lona lua seia oo ina laulauina laulaau ma maua ai i lalo ia mea.

Mo le faʻaumatia atoa o laau toto, o le suaina o le a manaʻomia ona faia mo le tele o tausaga (faʻalagolago i le faaleagaina o le saite ma fatu) - mai le 2-3 i le 5-7 tausaga.

I le tautoulu, o le suotosina i nofoaga e pupuʻu i fasi pipi e le tatau ona faia. Aua o lenei mea o le a saofagā i le faaputuputuina o fatu ile eleele, ona faʻaumatia lea o le parsnip povi mo le tele o tausaga.

5. Taʻitoʻatasi taʻitasi

I le amataga o le tautotogo, o le taimi lava e amata ai ona ola laau, ua oo i le taimi e alu ai ma se sulo tioata e faaumatia ai le parsnip povi. E taua tele le i ai o se meafaigaluega malosi.

E tatau ona tipi, tipi i lalo le tulaga o le tuputupu ae i lalo ifo o le ua. Afai e te oti i lalo, ona i luga o le aʻa o le laau o le ai ai pea ni nai moe i le laʻau - o le a latou o atu i le tuputupu ae ma tuu fatu. O le faʻapipiʻi ma le atinaʻeina o fausaga o gafa i le parsnip pipi e tupu, aemaise i itu i mātū o le atunuʻu, i le tausaga o togavao.

O pupu laʻitiiti taʻitasi o le hogweed e mafai ona vave faʻaleagaina e ala i le veleina ma le toso, faʻapea foʻi le faʻapalaina masani o le suaina.

O pupuga o Hogweed e le gata i le tautotogo, ae i le taimi o le taumafanafana (ona o le maualuga o fatu o fatu). O le mea lea, o le veleina e tatau ona faʻaauau ona faia soo i 3-4 vaiaso, e amata mai i le taimi o le tuputupu ae o le vao. E taua le taofia o le totoina o laau fou.

O le faʻaogaina o le Sosnowski sosolo © Ummagumma

6. Faʻaaogāina o tagata faʻaleleia

I nofoaga o loʻo faʻataunuʻu ai le parsnip pipi, e mafai ona faʻaofiina ituaiga laau fou e mafai ona faʻaaoga e toe faʻaleleia ai le fanua. I lenei tulaga, o fua o le olaola vave ma sili atu ona fua (mo se faataitaiga, tala) po o lemu ('oti poʻo galega) e mafai ona faʻaofiina i le fanua.

O se filifiliga, o le totoina lelei o fualaau aina (pateta, faʻataʻitaʻiga) e mafai ona aveese faʻamalosi mai nofoaga.

O le suaina o le suasusu, o le veleina masani o le auala lea e faʻaumatia ai fualaʻau o le parsnip pipi, o le faʻaitiitia o le fatuina o fatu ma toe faʻaleleia nofoaga.

7. Fagaina

O se auala lelei lea e faʻaumatia ai le otaota pe afai o le a faia i luma o le mea e alu ese ai laau i totonu o le paʻu, "o lona uiga. e tatau lava aʻo lei tupu aʻe. Ma le sili atu nai lo le 3-4 vaiaso i le maea ai o le mowing muamua. O lenei metotia e manaʻomia e faʻaumatia ai fualaʻau faʻaleagaina uma o fualaau oona, fuaina o meaola, ma, e tusa ai ma fugalaau. E taua le aua nei faʻafefe le parsnip povi ina ia le fatuina fatu fou.

Ma afai e na o le tasi i le ogatotonu o le fugalaau e na o le tasi lava taimi o le mowing - o le a na ona fesoasoani i le faʻalauteleina o le totoina o laau toto.

O le a le mea e le mafai ona faia, faʻamafunaina ai vaomatua o parsnip povi

1. E le mafai ona e moaina le paluga i le faaiuga o le fugalaau ma le amataga o fualaau aina. Aua o le a le maua ai le manaʻoga, seivagana ua vave faʻaumatia vave laau totōina pe'ā maeʻa moa.

Parsnips povi e tatau ona tuʻuina i totonu o faaputuga ma susunuina. Masalo o fualaau o laau totino e mafai ona faʻaumatia na o le susunuina po o seisi auala e tutusa lelei ma taugofie.

2. E le mafai ona e tuua ni launiu povi paluga ua lafoina i totonu. A uma mea uma, o le gaosiga o fualaau aina o loʻo i ai le tele o meaʻai i totonu o le alalaʻau - lava e faʻatagaina ai fua o fatu e fua i totonu o le faamalu o le fale paʻu. E oʻo lava i fatuga o le vao ua oʻo i le gaʻo o le gaʻo e mafai ona maua ai le ola i laau fou.

3. O le lūlūina o parsnips i le taimi o le faʻamaluina o fatu mai laau e le tatau ona faʻatagaina. Mo lenei mea o le a oʻo atu ai i se faʻasalalauga sili atu o le hogweed.

Afai e te tipiina faamalu o le laau pe a fua mai fua, ma aemaise lava i le matagi, o le a fesoasoani e faasalalauina fatu i teritori fou.

4. E le tatau ona faʻavaivaia oe pe iai ni vaega e le puipuia o le tino aʻo e galue ma le parsnip pipi. Le mea aupito sili e fai fufulu vai, talu ai o le sua o laau totō, faʻafefiloi i lavalava, paʻi i le tino ma ulu atu i totonu. Hogweed suamalie e le faʻamamaina mai le tino i le aso ao faʻaalia le la (ultraviolet) i nei nofoaga o le a mafua ai le fausia o le dermatitis e le ituaiga o mumu.

Fesoasoani muamua mo mumu

Afai, i le taua faasagatau i le totoga, o le tino e masani ona fesootai ma le sua o le laau, e talafeagai.

  • afai e mafai, fufulu le paʻu ua afaina ma le tele o fasimoli i le tafe vai i se taimi vave e mafai ai.
  • fufuluina (fufuluina, aua le fufulu) vaega o le tino o loʻo iai le vai inu (cologne, vodka, ava malosi).

I le tulaga o mumu mai le sua suamalie, e tatau ona togafitia vaega e aafia ai.

  • sodium usninate i luga o le palesama;
  • liniment synthomycin.

Aua le faʻaaogaina soʻo se laei. Faʻataʻitaʻia uma aga masani faʻapitoa mo le paʻu o le paʻu.

Afai e tupu mumu tele, saili togafitiga faafomaʻi.

Talosaga

O le laau e aofia ai alkaloids, furocoumarins, suauu taua, sugars, protein, resins, acid ascorbic, carotene, tannins, arginine, ma elemene.

E ui i le phototoxicity o le sua o le tele o ituaiga laau toto, o laulaau, mago ma lala o le tele o ituaiga o parsnip pipi - aemaise lava Siberian hogweed (Heracleum sibiricum) - faʻafeiloaʻi i se mea matagofie, suamalie ma gaosia, e avea o se faʻavasegaga mo soupeti. O talavou laiti ma fugalaau (e leʻi faʻaolaina) e faʻaogaina i le masima (faʻaaogaina i le vai inu), faʻapea foi ma le falai i le suauʻu ma le falaoamata. O gaʻo e leʻi oʻo i le taimi e faʻamalosi ai e faʻatau fua.

Hairy Hogweed (Heracleum villosum) e faʻaaogaina e avea ma mea manogi; e faʻaaogaina foi i le gaosia o sisi ua kuka i le Caucasus.

E talafeagai mo lafumanu laiti laʻau taatele (Heracleum sphondylium).

Hogweed o Sosnowski (Heracleum sosnowskyi) na faʻalauiloaina i le aganuʻu i le faaiuga o le 40 o le XX senituri e avea o se meaʻai gaʻo maualuga (tele silasila). O le borschovik a Sosnovsky e mafua mai i le maualuga o le gaosiga o oloa - sili atu i le 2500 seniteri i le hectare ma le maualuga o le suka - e oo atu i le 3% o le mamafa o le mamafa.

O nisi meaola, mo se faʻataʻitaʻiga, Hogweed Mantegazzi (Heracleum mantegazzianum) ma isi o teuteu.

Hogweed Mantegazzi (Heracleum mantegazzianum) © Farbenfreude

I nisi o itulagi, o laʻau talavou e ola aʻei le vao ua faʻaaogaina e faʻaopopo i fualaau faisua po o aano o manu. E le gata i lea, na totoina, mama, fai fua o fualaau aina mai le ogalaau, laulaau mamago, fufuluina poo le fufuluina o meaʻai e aveese ai le suauu taua ma le palamarin. Sa maua ai le aʻa o le sugar-rich hogweed e gaosia ai le suka ma ave le vodka.

I nisi o eria o le Caucasus, o le parsnip povi e lauiloa i le taumafa a tagata ma manu.

I totonu o tagata faʻapitoa, o le teuteu o aʻa e faʻaaogaina e avea o se mea e faʻapuepue ai manuʻa, faʻalavelave, faʻalavelave ma le paʻu o le paʻu, faʻatasi ai ma le vevela. O le suavai e afaina i le vaomatua - e avea o se antispasmodic ma le manava-e faaosofia ai le tino mo le catarrh o le manava ma le iniseti, maʻi o meaʻai, manava manava, dysentery (5 teaspoons o aʻa o le eleele e tumu i le 2 ipu vai inu suamalie mo le 8 itula ma inu i le aso, pe 3 teaspoons o le vao. itula i totonu o le 2 tioata o vai inu ma vai inu 4 popo tuʻuvae). O meaola mai laulaau fou o le laau e faʻaaogaina mo le tiga faʻasotoma.

I togafitiga Tibet, o aʻa o se laau e taʻua o le "bruzza" o se vaega o togafitiga faafomaʻi mo le togafitiga o le gallstone faamaʻi ma fatuga o fatugaʻo, ma o se teuteuga o le fua ua onā i le furunculosis.

Laʻau mūmū (masusu) ua faʻaaogaina talu mai taimi anamua i Rusia mo le gaosia o se mea fai musika - kalyuki, o se ituaiga o leo feoloolo. I le taimi nei, o nei laʻau e faʻaaogaina foi mo le gaosiga o laau o timu (mea fai musika, puʻu o le gaioiga).

O a metotia e te tau faasaga i lenei vao?