Laʻau

Laʻau begonia - teuteuga teuteu

O fugalaau o le begonias e susulu ma matagofie, oa latou fugalaau matagofie e pei lava o rosa, meaʻai, camellias, peonies, daffodils ... O se avanoa lelei o le tuberous begonias o lo latou gafatia e ofuina teuteu teuteu i le ogatotonu o le togalaau, ma aumaia ai o latou lanu susulu. O le tele o fugalaau lalelei o le tele o begonias fofo e teuteu ai togalaau mai ia Iuni ia Setema, ma fale ma faletalimalo puipuia mai le malulu e sili atu ona umi - mai i le tautotogo o le tautotogo seia oo i le faaiuga o le autumn.

O le pipisi o le begonia. © Maja Dumat

O le begonia tubrous (Begonia x tuberhybrida). O se laau laʻau faʻamaina ma se vao malulu-rhizome, o loʻo maua mai i le eleele, e maualuga mai i le 20 i le 80 cm. O laʻau e masani ona faʻatulagaina, fatu-foliga, tutusa. Fugalaau, faʻalagolago i le eseese, e faigofie, taʻilua taʻalua, faalua. Lanu mai le paʻepaʻe i le lanumumu, samasama, lanu moli, sei vagana ai lanu moana, lanumoana, lanu viole. O fugalaau o le tamaʻitaʻi, tane, o le fugalaau, o loʻo i luga o le laau lava e tasi. O fugalaau e le faalua, lua-faalua ma faaluaina foliga. Faatasi ai ma le faaopoopoina o le palota, o le fatu o le begonia e lelei ona fatuina fatu, lea i le 1 g e aofia ai le 80 i le 120,000. O fuga e tupu mai ia Me ia Novema. I le taumalulu, o le begonia ua leiloloa lau, ua ulu atu i se taimi malolo.

O le igoa Begonia x tuberhybrida na faatuina mai e A. Woz, talu ai sa i ai se vaega tele o hybrids, faapea foi ma suiga mai ia i latou, ua tuufaatasia e ala i le i ai o se pusa o le tino. E tusa ai ma punaoa eseese, mai i le ono i le iva ituaiga na auai i luga o satauro, ae o Bolivian begonia (Begonia bolimensis) ua manatu o le autu. O ituaiga muamua ituaiga o laau na maua i le faatauina atu i Egelani i le 1869 ma ua ola i greenhouses e pei o fualaau toto mo potu. O le uluai begonia i le malae vaʻaia na totoina e le Belgium Belgian Louis Van Hutt. Faʻafetai i lana galuega, na amata faʻatupulaia fatu amata o le begonia e pei o tulip bulbs, ma o le aai o Gand na avea ma nofoaga autu o le pusa begonia. I le 90 o le seneturi mulimuli, e tusa ma le 50 miliona fatu na gaosia i lea tausaga i lea tausaga.

O le gasegase o le begonia tubrous na vave alu, talu ai o hybrids e tele fatu, ma o le uluai ituaiga o meaola na matua eseese lava i foliga ma lanu o le fugalaau. Ua oʻo nei i le 1874, na faʻafeiloaia ai e Lem Lemoine ia faifaatoaga i terry begonias. I lenei mea e mafai ona tatou faaopoopo atu i le faaiuga o le 19 seneturi e tusa ma le 200 igoa o ituaiga ma ituaiga. Mo se vaitaimi pupuu, e oo atu i le 1900, na faʻaauau le faʻataʻitaʻiina o lanu eseese ma le faaluaina o fugalaau. O isi filifiliga na mafua ai le faia o vaega o togalaau ma fugalaau eseese: lapoa - e oo atu i le 20 cm, teleflora - ma fugalaau o lona paleni e 8-10 cm, e tele ona fua mai (floribunda) - 8-12 cm ma tele-flowered (multiflora ) - 5-7 cm le lautele.

I aso nei, o le fausiaina e lua itu. O le muamua o nei mea o le fatuga o hybride heterotic, sili atu ona fetaui i le tatalaina o eleele. O le tele o taimi latou te ola ai i tausaga taitasi mai fatu. O le lona lua, sili atu masani, taʻiala e sili atu ona faʻalauteleina le tele o fugalaau i lanu ma foliga. O nei ituaiga o ituaiga e masani ona maketiina i le ituaiga o tubers, e ui lava e mafai ona faatauina atu i le tubers ia heterosis hybrids.

O le ituaiga sili ona lelei i le foliga o fugalaau ma petals e eseese ma hybrids o le vaega gigantea. O fugalaau o Terry e pei o camellia, peony poo anemone. O petals o fugalaau tetele e mafai ona faʻauluina pe faʻapipiʻiina (fusi laupepa), faʻapea foʻi ma lapisi po o fuga (fimbriata form).

O se nofoaga faʻapitoa e nofoia e le aulosolo apolo (Begonia pendula flore pleno), lea na maua e ala i le pasia o ituaiga eseese o le multiflora group. E i ai ni laʻau faʻavae lua-faʻanoʻamea ma matagofie i luga o pedicles. Ae o lo latou mamalu e le gata o teuteu, latou te faapalepale lelei le la, fuga vave ma tele. O le mea lea, latou te faʻaaogaina ma le fiafia i moega fugalaau.

O le pipisi o le begonia. © Laura Flanders

O le begonia tubrous (Begonia x tuberhybrida) o le ituaiga o Begonia (Begonia). E tusa ai ma le tele o punaoa, o le genus e aofia ai le 400 i le 1000 ituaiga o laau vao o le aiga begonium (Begoniaceae), o loʻo ola i vaega o vailaʻau faʻasao ma vaipanoa o Amerika, Aferika ma Asia. O Begonia na muaʻi faʻafeiloaia i Santo Domingo i le 1690 e le leoleo o Charles Plumero.

O le igoa o le ituaiga o Begonia (Begonia) e sau mai le igoa o le sili alofa ma le aoina o le laau M. Begona, o le sa nofo i Santo Domingo i le seneturi lona 17, i lona mamalu ua faaigoa o Begonia na faamatalaina lona K. Linea. O Begonia sa lauiloa i Rusia mo se taimi umi, ma ina ua mavae le sosola Farani mai Moscow i le 1812, na maua ai se igoa Rusia matagofie - "le taliga o Napoleon", talu ai o le foliga ma le lanu mumu i le pito i lalo o le laulaau o nisi o ituaiga o begonia e pei lava o se taliga pupula tele.

Faʻapitoa

  • Le malamalama: faʻalagolago i le eseesega (e tele ituaiga o mea e sili atu ona teteʻe ile sun susulu nai lo isi). I totonu o le fale, e sili atu le fetaui lelei o le lafoaia o le malamalama.
  • Lulu: mo fugalaau masani, e faʻatatau i le ituaiga, masani lava i le 10 ° C.
  • Faʻasa: faʻaauau i le taumafanafana, e aunoa ma le togiina. I le taimi o le taotoga, o le meaʻai i le taumalulu o le taimi lea e susu ai.
  • Faʻamamaga o le ea: sili atu le faateleina. Mo laau toto ua totoina i totonu o pusa, e fautuaina le pulumu.
  • Laʻei pito sili: ina ia mafai e le begonias ona atinaʻe lau laʻau, e tatau ona fafagaina i le pāmiola pe a uma ona totoina le lua i le tolu taimi ma se vaeluaga o aso e fitu, ona faʻaaogaina ai lea o se faʻalavelave faʻalavelave ma se mea maualalo maualalo o le nitrogen.
  • Teuteu: o le pipiʻi faʻateleina o le begonias e faʻapipiʻi ai ni taamilosaga.
  • Taimi e malolo ai: i le taumalulu. E fautuaina le teuina o fatu i oneone po o peʻa, i le vevela pe a ma le 12 ° C. O le taimi o totoe e tumau i le 3-3.5 masina. Ina ia aloese mai le faʻamagoina o fatu, o nisi taimi e faʻamamaina ma le faaeteete le meaʻai.
  • Suiga: tausaga taʻitasi i le faaiuga o le taimi e moe ai.
  • Tofiga: fatu, vavae, fatu (e le masani ai).

Tulaga tuputupu ae

O le fua o le begonias faʻamalosi i le malamalama e ese. Laʻau faʻatasi ma fugalaau fugalaau e ola lelei i nofoaga lafoaʻi, ae o laau tetele laʻau e totogo e sili atu ona lelei i totonu o le paolo. O pepa laupepa e tutusa: o le fugalaau itiiti, o le sili atu lea o lagona o le laau i le la. E lua uma i luga o fugalaau ma fugalaau o le begonia e tatau ona totō i nofoaga e puipuia mai matagi ina ia le malepe ai le tele o lau laau.

O le pipisi o le begonia. © Maja Dumat

Talu ai ona o aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga, o le aotelega o vaega eseese ole vegonia tuusao i le faiga o le vevela e le tutusa. Afai o le mea atoa o lenei laau e mafai ona sili atu ona vevela nai lo o le begonia e masani ona fuga (B. semperflorens), o ituaiga o begonias tele-flowered e sili ona manaomia mo le vevela, ma o le hybride heterosis o le vaega floribunda e foliga mai e malulu, lea e tupu lelei i le vevela pe a ma le 10 ° C, i le tele-flowered begonias i lenei vevela, fugalaau e faʻavaivaia, ma o le a mafai ona malepe. E leai se tasi o ituaiga o begonia tuberous e le mafai ona faʻafefeina ile malulu malulu. Ae maise lava o laau e afaina mai matagi malulu, o le pito i lalo o laʻau e mafai ona paʻu. Ae o le vevela o le tau e le saofaga i le tuputupu ae lelei ma le fugalaau. I le vevela, eleele vevela, o aʻa e le toe tupu ma mafai ona oti atoatoa, fugalaau, laulaʻau ma tumutumu o le a paʻu, ma e toeitiiti lava a leai se pupu. O Begonia e tali lelei i le maualalo o le suavai.

O begonia uma lava o laau toto e susulu, ma le le lava o le susu, o la latou laulaau e le manaia, ma o le a pauu ese mai ai. Ae o le tele o le susu e mafua ai foliga vaaia o le eseesega o rot.

O laau toto e sili atu ona pagatia i matagi matagi, aemaise lava ituaiga o laʻau uliuli ma hybrids. E mafai ona mafaufauina e na o le heterotic hybrids faʻatasi ai ma fugalaau laiti-e mafai ona tupu i totonu o moega fugalaau avanoa.

Le palapala

O le begonias tubrous e mamafa tele i luga o eleele; O le hybrids o le Heterosis e itiiti le afaina ma e mafai ona tupu i luga o le eleele palapala.

Mo laau matutua, o le sili ona lelei o le paluga o le 3 vaega o eleele eleele, 1 vaega o le peat ma le oneone. E fautuaina e faʻaopopo le 1 vaega o le paluga povi paʻu i lea ituaiga paluga.

Faʻamasinoga

I le matala, e sili ona lelei le totoina o le begonia tuber i le amataga o Iuni. I luga o le kesi tapuni e mafai ona e muamua atu - i le ogatotonu o Mei. Afai e paʻu le vevela, e tatau ona ufiufi. E mafai ona teuina i le fale i luga o se faamalama malamalama, e aofia ai le fugalaau, ae le o le susulu o le la, ia maua ai le timu lelei.

A e totoina, e tatau ona e faʻaeteete e vaʻaia fatu mai le ulo, aemaise lava pe a tele, talu ai e faigofie lava ona momotu le meaʻai. O fualaau mai fatu e tanumia 1-1.5 cm lalo ifo nai lo le pusa. O laau totō ma laau e maua mai i fatu e tatau ona totō 2-2.5 cm le loloto e tuʻuina ai le mautu. E fautuaina e tuʻu lemu faʻamalosi faʻasalalauina o loʻo iai le potassium ma le maika i totonu o le lua ma faʻamaligi lelei. E tele ituaiga o begonias e totoina i fugalaau i se mamao o le 30-35 cm mai le tasi i le isi, hybrids compact - 25-30 cm. Ua totōina i totonu o pusa, aemaise lava ma le matagofie, pe a uma le 10-15 cm.

O le pipisi o le begonia. © Maja Dumat

Tausiga

O le mea autu i le tausiga o le tuber begonia o le faʻamautu lelei. Ina ia faatumauina le fua i le vevela vevela, vevela, e tatau ona e inu vave i le taeao, ae le o le vai malulu. I le gasologa o le aso e faʻafefete, e mumu ai afi i laulaau, ma mulimuli ane latou paʻu'ū. Afai e te sasaa atu le vai malulu vai, e mate le aʻa.

Ina ia faateleina le tetee o laau i le taimi o le vevela o le vevela, e manaʻomia ona sosoloina i meaola o le tuputupu ae (humate, epin, zircon). E fautuaina e le gata i le vai begonias i totonu o koneteina, ae ia faʻafefete foi i le vai mafanafana i le taeao ma le afiafi.

Ina ia mafai e le begonia ona atinaʻe lau laʻau, e manaʻomia ona fafagaina i le pāmiola pe a uma ona totoina le lua i le tolu taimi ma se vaeluaga o aso e fitu, ona faʻatasi ai lea ma se faʻalavelave faʻapitoa ma se mea maualalo maualalo o le nitrogen. O le mafuaʻaga o le mafuaʻaga e mafua ai ona tupu laau ma i le malulu o le tau e fesoasoani i le faaleagaina.

Seia tupu le ola o laau, e tatau ona taofiofia le eleele le mama ma aveese vao.

Tall Begonias ma fugalaau lapopoa e tatau ona nonoa i pine laiti ina ia latou le malepe i le matagi poʻo taimi o timuga mamafa.

I totonu o koneteina, o le begonias e faʻavaveina ai le faʻavaveina o pine e faʻapipiʻiina e fai ai ni taamilosaga lanu. I le faaopoopo atu, ina ia le pala le pamu aʻo malosi malosi, e fautuaina e tatau ona tufatufaina i luga o le atigipusa, poʻo le aveeseina o mea mamafa ma vaivai.

Taʻavale, faʻaleleia e fatu

I le faaiuga o Aokuso, ao lei oʻo i le malulu, e tatau ona e filifili pe o le a le isi mea e faia i le isi mea e fai i le pugonia tuber: tuʻu ai mo le faʻaleleia tele i le fale pe eli i luga mo fatu. I le tulaga muamua, o laau e totoina i totonu o se ulo, puipuia le aʻa i le tele e mafai ai. I le lona lua, e aunoa ma le tipiina o le aʻa ma laulaau, latou te eli i fafo ma le lapisi sili ona tele ma tuu i totonu o se nofoaga malulu, malulu, ma puipuia le timu mo le faamamaina.

Faatasi ai ma se aso puupuu o le tautoulu, o lau e faasolosolo malie lava ona mago, ma o meaʻai mai ia mea e ulu atu i totonu o le fatu. O le mea lea, o se tui tele e faia i totonu o le masina e tasi. I le gaosiga o alamanuia, i se faaopoopoga, i le taimi o le tele o fua, e aveeseina fugalaau mai laau.

I le faaiuga o le vaitau o le tuputupu aʻe, e tatau ona ufiufi le begonia i le po mai le kiona i pepa, gau poʻo le faʻatalama palasitika. A maeʻa, ona alu atu lea o Begonia i totonu o se nofoaga malolo. A o faagasolo lenei vaitau, ua faʻaitiitia le vai, ma ua faʻaaogaina laau i se nofoaga pogisa. Pe a ma le 1-1.5 masina, o le vaega pito i luga o le begonia e mate, ona tuʻuina lea o le fatu i le eleele mo le isi 2-3 vaiaso. A maeʻa lenei mea, ona eliina lea o fatu ma tuu i totonu o se atigipusa i le oneone poʻo le peʻa. O le mea e teu ai fatu o loʻo faʻamamaina mai lea taimi i lea taimi e puipuia mai ai fatu mai le faʻagogo. O le pusa faʻatasi ma fatu e teuina i totonu o se potu malulu ma le vevela ile 12-14 ° C. 2-3 masina aʻo le i totoina pusa pusa, ua aveese mai fatu mai le oneone ma toto i totonu o ipu ma palapala. O vavili ei ai pito i luga ma lalo. I luga o le pito i luga, lea e faʻalelei pe faʻamaʻavale, o loʻo i ai fatugaʻo e foliga mai o tubercles ma faʻaletonu. O le vaega pito i lalo e sili atu le lelei, faʻafeiloaʻi, ma aʻa o le a faʻapipiʻi pe a uma ona tuʻu. O fuālaʻau e toto lelei i le vevela o le 22-24 ° C ma faʻainu vai masani. O kulupu tuai e mafai ona tipi i totonu o le 2-4 vaega, o lea ia tofu vaega taitasi ma fatugaʻo e 3-4. Fautuaina e fufuluina nofoaga o le tipi i le pefu.

O le pipisi o le begonia. © Maja Dumat

A e faʻatau le tubers, e tatau ona e gauai atu i le tele ma foliga vaaia. O le maualuga e tatau ona itiiti ifo i le 3 cm, i le ampelic small-flowered begonias laiti. O kulupu lelei i le pito i luga e tatau ona lamolemole, mausali.

Fanauina o fatu

O fatu o Begonia e laiti tele. Ina ia maua mai, o fugalaau e paʻuina i luga, e faʻamalosi ai le fugalaau mai fugalaau tane i se pulumu i pistils o fugalaau. Ina ia maua le begonias fuga i le taumafanafana, e tatau ona totoina fatu ia Tesema-Ianuari i le eleele lau, ma e le tatau ona fufuluina i le eleele.

O ipu ma fatu ua totōina e ufiufi e le tioata ina ia puipuia mai le faʻamagoina o le pito i luga o le masini. O le maualuga o le taumafanafana mo le faʻamaina o fatu e 22-25 ° C. O le eleele e masani ona susu. O le tioata e tatau ona tatalaina mai lea taimi i lea taimi ina ia leai se suauu ma se mea e sili atu. E foliga mai e ono tulaʻi mai i le 14-16 aso.

Faʻafeiloaʻi i le setete o le cotyledon e lua ile lauʻeleʻele ile palapala ile 2 x 2 cm i le vevela ile 20-22 ° C, mulimuli ane latou ufiufi ile tioata mo 2-3 aso. A maeʻa lau laʻau, e lua mamao le 4 x 5 cm, ona fai lea o le tolu - peʻa 6 x 7 cm.

O vailaʻau palapala mo le lua ma le tolu o meaʻai o loʻo faia i le 2 vaega o le palapala, 1 le vaega o le turf ma le peat, ma le 0.5 vaega o le oneone (pH o le faʻafefiloi e 6-6.5).

A maeʻa le togi lona tolu, pe a tapunia laulaau, e totō le begonia i le 11-13 centimeter pots ma se paluga o le eleele, faʻaopopo le tasi vaega o le eleele palapala, sina fasi ponaivi ma le susu o le povi paʻu i le paluga.

A uma ona totō, e tele le vai, sina paolo.

E masani lava o le begonias e maualuga, e le maluelue. Ina ia aloese mai lenei mea, i le taimi o le fatuina o se laupepa e 5, o loo totoina laau i le faatupulaia o le pule (retardant) - chlorocholinchloride (0.5% fofo, 20-30 ml i le laau), lea e taofia ai le tuputupu ae. I lalo o lana faatosinaga, o laau laiti ei ai le vaiti vao laiti ma le tele o fugalaau.

I totonu o pusa pusa, e totoina ai laau talavou pe a maeʻa le kiona, pe tusa ma le 20 cm le tasi mai le isi.

I le taimi o le faʻalauteleina o fatu, e totogo laau i le 135-150 aso talu ona totoina.

O le pipisi o le begonia. © Darorcilmir

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Pe a faʻasalalauina e ala i le tipi ese mai laau totō ua totoina, o le vaega apical o le aʻa e vavae ese ma se umi o le 6-10 cm ma ni laulaau. E aveeseina laulaau pito i lalo i le tipi, ma o le tipi o loʻo faʻafefeteina i le paʻu o le malala, pe a uma ona totōina ia selesele i oneone, faʻafeinu ma ufiufi i se fagu tioata. O le fagu e tatau ona siitia mai lea taimi i lea taimi e aloese ai mai le susu o le susu. Laasaga o le taʻavale pe a ma le 2 i le 3 vaiaso. A maeʻa lena mea, ona totoina lea i totonu o le eleele paleni. O le lelei o le faʻalauteleina e ala i le vavaeina o le fatuina o fatu e faapea o le laau na mauaina i lenei auala e tumau ai uiga uma o le tina.

Tuʻufale ile tubet begonia

I totonu o le fale, tuber begonia, faʻatau fatu i totonu o se ulo, o le a fuga i le taumafanafana i luga o se faamalama malamalama, ae le o le la. Afai e tuʻu le fagu i le palapala poʻo le paʻu ma faʻafeinu lelei, o le a maua ai le faʻaleleia masani mo le tuputupu aʻe ma le fuga.

Afai o le tuber bugonia e le tatau ona ufiufi pe tuu ni fagu i faamalama i mātū, e alu ese ma e leiloa lona malosi teuteu.

E sili atu le lelei o le begonias e fuga mai i luga o le faapaologa po o luga o le fola. I totonu o fagu ma falaoa, o laau e manaʻomia ai le fafagaina masani ma faʻamaʻi faʻatoʻa faʻapitoa. I ia tulaga, o le begonias e tupu mai i fatu e sili atu ona lelei ma fuga atili.

O aʻafiaga ono tutupu

E mafai ona tupu mai le paʻu ma le lanu enaena i luga o le palapala ma i totonu.O le paʻu palapala e aliali mai i le vevela o tulaga. Gu pala - tele lava i le malulu timuga o le tau. I tulaga uma e lua, e tatau ai ona aveese lau o faamaʻi ma faʻalautele ai le lele. I le tulaga ogaoga o le faaleagaina o le laau, e tatau ona sosolo i sauniuniga faapitoa.

Ua toto le laau ona o le le lava o le malamalama ma meaʻai, pe ona o le fusi tele o se fagu.

Aʻo faʻagogo pe faʻavaivai le vaega coma e aʻafia i paʻu palapala.

I le malulu ma le manava, e ono foliga mai ai le pulupulu uli - e tatau ona faʻaleleia le faʻamalosi.

Pe a pala le pala, e aliali mai laulaau i luga o ona lau ma lanu enaena (e tatau ona e aveese vaega ua faaleagaina ma togafitia le laau i se vaifofo fungicide).

Afai o le anotusi e sili atu le manava ma malulu, e ono oʻo mai le pala, e pei foi o le laulauina o laʻau pe a oʻo mai le vai.

Lanu samasama o laulaau e matauina ma le leai o se malamalama;

O le lanu enaena, pepa e pei o pepa o lau o loʻo taʻu mai ai le ea vevela poʻo le susulu o le la i luga o le laau.

O le pipisi o le begonia. © plantrescue

I le maualuga tele o le vevela ma le maualalo o le faʻamamafana, o lau o laau totō ma faʻamago.

I le maualalo o le malamalama (pe a tele le oso o le paka), ea vevela (pe a felafoaʻi laulaʻau), masima tele (o lona uiga, o laʻau e amata ona mimiti), e mafai ona paʻu lau.

Afai e vevela le ea, le lava le susu poʻo faʻafefe faʻafuaseʻi i le vevela, e vevela fugalaau.

I le le lava o le susu, e mafai ona paʻu i ai fatu.

Eseesega

  • Brautewigter (Brautjungter). Se vaega vaega. O le vao e faʻatapulaʻa, 25 cm le maualuga. Fugalaau Terry, lanu paepae ma se lanu mumu, 11 cm le lautele. Fuaina mai o fatu i le 0.01 g. E lelei le vaʻaia o vaega totoga, i luga o le faʻaititia ma i fagu fugalaau.
  • Bud o rose (Bouton de Rose). Se vaega o piniki. O le vao e faʻatapulaʻa, 25 cm le maualuga. O laulaau e lanumeamata. Fugalaau Terry, lanu piniki, 18 cm le lautele. Fatuina fua o le fatu 0.02 g. Vaavaʻai i fugalaau fugalaau ma vases.
  • Laei auro (Gold Platier). Se vaega o piniki. O le togavao e lapisi, 25 cm le maualuga. O laulaau e lanu meamata. O le fuga e malosi tele, lapoa, samasama, 20 cm le lautele. O loʻo faʻalautele le peduncle. E maualalo le gaosiga o fatu. Vaavaʻai i vaega o faʻatoʻaga ma vases.
  • Gardsman (Guardsman). Se vaega o piniki. O le togavao e vaeluaina, 25 cm le maualuga. O laulaau e lanu meamata. Fugalaau Terry, lanumoana uliuli, 12 cm le lautele. Fuaina mai o fua o le 0.02 g.
  • Duke mumu (Pogisa Ulaula). Peony vaega. O le togavao e lapisi, 15-16 cm le maualuga. O lau lanu lanumeamata. Fugalaau Terry, faatasi ai ma le tele o petals, pogisa mumu, 10 cm le lautele. Fua o le fatu o le 0.03 g.
  • Diana Unyard (Diana Wynyard). Vaega faʻatau. O le vaomatua e faʻatusatusa, 18-20 cm le maualuga. O le fugalaau e tele, pala, ma gaʻo ma gaugau gaʻo, paepae, e oʻo i le 20 cm le lautele. Fuaina mai o le fatu o le 0.01 g. E lelei le vaʻaia o vaega o vailaau, vases ma fugalaau fugalaau.
  • Pale (Corona). Peony vaega. O le togavao e lapisi, 25 cm le maualuga. O laulaau e lanu meamata. O le fuga e maualalo le lua, samasama, e oo i le 18 cm le lautele. E fuga lelei ma tumau. Fatuina o fua 0.33 g.
  • Camellia Flora (Camelia Flora). Se vaega o camelliform. O le togavao e faʻatusatusa, 20-23 cm le maualuga. O laulaau e lanumeamata. O le fugalaau e piniki, ma se paepae paepae, 12 cm le lautele. O gafa o loʻo faʻaaogaina. Vaʻai i vases ma fagu fugalaau.
  • Crispa Marginata (Crispa marginata). Faʻasolo le vaega. E salalau le vaomatua, 15 cm le maualuga O laulaau e lanumeamata, gaugau, ma se lanu violē lanu moana. O le fugalaau e lautele lautele, paʻepaʻe, ma le lanu piniki matagofie, 9x12 cm le tele. O laumei i fafo o loʻo lautele, itu ua vaapiapi, o le pito o loʻo faʻamalosia malosi, galu. Vaʻai i vaega ma fugalaau fugalaau.
  • Kristata Yellow (Cristata samasama). Se vaega o taua. E salalau le vaomatua, 20 cm le maualuga O laulaau e lanumeamata, pipiʻi i pito. O le fugalaau e faigofie, samasama, 11 cm le lautele. I le ogatotonu o petals ei ai mea e sili atu i foliga o se fuga. Vaʻai lelei i fugalaau ma fugalaau.
  • Marmorata (Marmorata). Vaega lua-leo. O le togavao e lapisi, 20 cm le maualuga, fugalaau Terry, mūmū ma paʻu paʻepaʻe, 12 cm le lautele. Vaʻai i vases ma moega mo fugalaau.
  • Orange (Orange). Peony vaega. O le togavao e lapisi, 16 cm le maualuga O laulaau e lanumeamata. Fugalaau Terry, moli, 10 cm le lautele. Fua o le fatu 0.02 g. Vaʻai lelei i vaega ma moega o fugalaau.
  • Rose (Rose). Se vaega o piniki. O le togavao e lapisi, 20 cm le maualuga. O lau lanu lanumeamata. Fugalaau Terry, lanu piniki, 10 cm le lautele. Fuaina o fualaau figota 0.02 g. Vaavaʻai lelei i vaega, vases ma fugalaau fugalaau.
  • Sa tulai Salmon (Salmon Rose). Se vaega o piniki. O le togavao o loo totoina, 18 cm le maualuga O laulaau e lanu meamata. Fugalaau Terry, lanu piniki, 11 cm le lautele. Fuaina fua o le fatu o le 0.02 g. Vaʻai lelei ile fugalaau, i vases ma fagu fugalaau.
  • Faʻalelei (Manua). Se vaega o piniki. E salalau le togavao, e oʻo i le 20 cm le maualuga. O laulaau e lanumeamata. Fugalaau Terry, ulaula mumu, 11 cm le lautele. Fuaina o fualaau figota 0.04 g. Vaʻai lelei i vaega ma vases.
  • Paʻepaʻe (White). Se vaega o piniki. O le vao e faʻatauina, 16 cm le maualuga. O lau lanu lanumeamata. Fugalaau Terry, lanu paepae, 10 cm le lautele. Fuaina mai o fatu i le 0.01 g. Vaʻai lelei i kulupu ma fugalaau fugalaau.
  • Helen Tartalin (Helene Tartalin). Se vaega vaega. O le togavao e faʻatusatusa, 15 cm le maualuga. O le fugalaau e tele, paepae ma le lanu mumu, 11 cm le lautele. Vaʻai i vaega, vases ma fugalaau fugalaau.