O laau

Faʻamau

O le lala laau, e taua foi o le asclepias (Asclepias) o se ituaiga o le aiga o Kutrovy, o loo faatusaina i laau afu, vao ma laau suamalie. O le ituaiga e tuufaatasia ai le sili atu ma le 200 ituaiga o mea e maua i le natura i Amerika. Faatasi ai ma ituaiga o meaola e lua uma o loʻo i ai ma o loʻo ola pea, o nisi oi latou e sili ona lauiloa i le au fai togalaau o loʻo ola i latou e pei o ni mea teuteu. O le igoa latina o lenei laau o Aesculapius (Asclepius) na tuuina atu i lenei ituaiga ona o le mea moni e faapea o nisi o ituaiga o loo i ai ni mea e malolo ai. O Mekisiko o Bernardino de Sahagun, o se tagata lauiloa iloga, tagata suʻesuʻe, faifeau, ma le tusitala faasolopito, na tuuina mai i lana galuega The General History of the Affairs of New Spain, faamaoniga mai le Aztecs e faapea o le suauʻu na faʻaaogaina lelei e togafitia ai le tino o le toto mai fafo. O lenei laau na tupu i luga o le teritori Europa i na o le 18 senituri, na tupu aʻe e avea o se aganuu faʻapitoa, ma na vave ona lauiloa: na faʻaaogaina ona paʻu e fai ai le teuina o meataalo mama ma meafale, faapea foi maea. Mulimuli ane na amata ona faʻaaogaina mo le gaosia o mea faʻaola e faʻaola ai ola, faʻapea foʻi ma ata tifaga. Ina ua maeʻa le gaosiga o le paʻu, na taofi le faʻamaʻalo o le ofutele i luga o se laulau-a-fale ma lona faʻaaogaina ona ua le toe faʻaaogaina se meaola, ae ui i lea, o le taimi nei ua totoina i togalaau aina.

Vaega o teuga

O le maualuga o le cooper e mafai ona oʻo atu i le 100 cm. O le vavao faʻasalalau vavalalata e tupu tele lava i itu. I luga o ni vaomatua mafiafia (pe itiiti ifo foi i taimi uma) o laupepa lapopoa lapopoa, o ona foliga e mafai ona oʻo i luga, ovoid pe elliptical. Lanu mumu lanu mumu po o le lanu enaena e ao ona aoina i le tele-flowered calfccences. Busipo e totogo i le taumafanafana po o le autumn. O fualaʻau paʻu ua suamalie fualaau aina lea o loo i ai se fuainumera tele o fatu pubescent, e mafua mai ia i latou o lea ituaiga ua taʻua o le quack. O lenei fesuisuiai i Amerika ua faʻaaogaina e faʻatumu ai alalaʻau. I le vaeluagalemu o latitudes ma i itulagi ma se tulaga sili ona leaga, o fatu e toetoe lava a leai se taimi e fua ai. Ma i itulagi ma le malulu ma le mafanafana mafanafana, latou te mafai ai ona matutua ma mafai ona malepelepe i le eleele, ma maua ai le tele o fatu fatu.

O sui uma o lenei ituaiga o loʻo i ai le sua oona. Afai e maua i luga o le paʻu, o le a mafua ai le mumu ma le ita, aemaise lava i lalo o le aafiaga o le susulu o le la. O lea sua i totonu o vailaʻau faʻataʻitaʻi e faʻaaogaina e aveese ai faʻamaʻi. O lenei aganuu o se laau o le meli, e tosina mai ai pi ma le folasia i le togalaau, aemaise lava le pepe o le salu e pei o le tupu masii pepe.

Faʻamauina o se ofutino uʻamea i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

I le ogatotonu o vaitau, o loʻo totoina fualaʻau i luga o fualaau, faʻapea foi i se auala e leai ni fatu. O fatu o lenei aganuu e tumau pea le aoga mo le 3 tausaga, ae latou te le maua le taimi e selesele ai i tausaga uma, ae na o le taimi e vevela ai le taumafanafana. Ae o fatu e mafai ona faatauina i taimi uma i se faleoloa faapitoa.

O le luluina o fatu mo laau toto e faia i aso mulimuli o Mati po o le aso muamua - ia Aperila. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga pusa i puvai faʻavaivai, e tatau ona faatumulia i eleele eleelea. O fatu e tanumia i totonu o le meaʻai i le 1-1.5 cm, ona faʻafeinu ai lea i se moli. O pusa e tatau ona ufiufi i le tioata poʻo le ata, ona fufulu ai lea i se nofoaga mafanafana. O laau e totoina i aso uma, ma i le taimi lava e tasi e faʻapipiʻi ai le condensate i le fale. E faʻataunuʻuina le faʻaaogaina o le pulumu 1 le taimi i le lua pe tolu aso. E tatau ona aliali mai pine pe a maeʻa le 1.5-2 vaiaso, pe a maeʻa ona tuʻuina atu lea i se nofoaga malulu (e sili atu i le 18 tikeri). Faʻapipiʻi mai le fagu e aveeseina pe a uma ona tupu malosi le fale. E masani lava o tupu toto ola lelei ma e le mafua ai se faʻalapotopotoga o le faʻalapotopotoga.

O le fuaina o laau e faia pe a amata ona fausia ni paʻi lua o laupepa laulaau moni. Mo le pikiina, o ipu taʻitasi e faʻaaogaina lea e sasaa ai le alavai, ao le mafiafia o le eleele e tusa ma le 20-30 mm. Ma ua faatumuina i latou i le folasia eleele e tasi lea e faʻaaoga mo le luluina o fatu. O le totoina o laau mo aso muamua e lua e tatau ona puipuia mai le la susulu. A maeʻa ona totoina aʻa, e tatau ona e fusi.

Aʻo lei totoina le 'ie lalaga i luga o le eleele, e tatau ona faʻamalosi mo le 15 aso. O fualaau aina e totoina i aso popofou o Iuni, e faʻaogaina ai le 50x50 cm. O fuʻa e tupu mai fatu o le a fuga mo le taimi muamua mo le 3 po o le 4 tausaga o le tuputupu aʻe.

O le luluina o fatu e mafai ona faia tuusaʻo i le eleele. Latou te faia lenei mea i le amataga o le tautotogo, pe a maeʻa le kiona. O le saite e tatau ona susulu i le eleele faʻaleleia. O le mea sili ona lelei, o le salu o loʻo ola i luga o le elemene vaivai oona.

Tulafono faʻavae

Muamua e te manaʻo e eli le eleele i le loloto o le suʻisu, ma e tatau ona e filifilia uma aʻa o le mutia vao. Ona faʻapipiʻi lea o luga o le togalaau ma ua faia i totonu. O fatu e tanumia i le palapala e ala i le 30 mm, ona tapunia lea o moa, ma ua lelei ona faasūsūina fua. Afai e lūlūina fatu i le eleele matutu, e fautuaina e ufiufi mea totō i se ata, faafetai i lenei, o le a foliga mai e sili atu le saoasaoa o laau.

O nisi ituaiga o laau e manaomia se tapulaa, lea ua faavaeina i le taimi o le totoina, talu ai e mafai e laau talavou ona ola pe a ma le 100 cm mai le matua matua. Mo le puipuia o le tuputupu ae malosi o sea fugalaau, e mafai ona e faʻaaoga mea faʻamapulaʻa poʻo laau toto i totonu o pusa na eli i le eleele, lea e iai ni pupuni mo alavai. Afai e lelei le tausia o le cotton pad, ona i ai lea i le nofoaga e tasi e mafai ona tupu ai mo le tusa ma le 15 tausaga.

Tausia se tamaʻitaʻi i le togalaau

E faigofie lava ona tupu se tamaʻitaʻi i lau togalaau togalaau. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafefeina le suavai, vela, fafagaina, faʻamalo le eleele, faʻaaogaina ma toe faʻafouina le vao, ma tusa lava pe tatau ai, togafitia laau mai iniseti leaga poʻo faʻamaʻi. Ina ia mafai e le vao ona fuga mo se taimi uumi, e tatau ona vavae ese i luga o le taimi taimi e le toe faʻaleagaina ai. Ma a latou fuga, e tatau ona e tipi uma fugalaau fugalaau, ae na o le ae le aoina fatu.

E faʻafefea vai

O le taimi muamua pe a uma ona totō fatu pe totō fatu, e tatau ona fafaga le saite i le tele o taimi. O vao malolosi e fausia ai se aʻa ma malosi tele e mafai ona maua mai ai le susu mai le eleele, ae o le umi o le lamala latou te manaomia pea le suavai, latou te faia lenei mea i le afiafi. E sili le suavai i le suāuʻu i le timu. Afai e te faʻaaogaina le vai tapuni mo le faʻavaivai, ona tatau lea ona tu lelei ma mafanafana i le la.

Fertilizer

E masani ona fafagaina lenei aganuu. Afai e le lelei le eleele, ona tatau lea ona faaopoopo i ai i le tautotogo, urea, potassium sulfate, ma le faapalaga po o le pala. O luga o laei e faʻatinoina vave lava pe'ā uma ona tutupu mai muamua pine. Ma e mafai ona e faʻaaogaina mea faʻapitoa e fafagaina ai le salu, lea e faʻafeiloaʻi i totonu o le eleele aʻo leʻi amataina le fugalaau, ma a maeʻa, ua faʻaofiina Nitrofoska. Pe a tuputupu ae se fugalaau i le eleele lafulemu, e le tatau ona fafaga.

Suiga

A aunoa ma se toe gaioiga, o le a faʻatupulaia le faʻasologa i le nofoaga lava e tasi mo le silia ma le 10 tausaga. Afai e manaomia e le laau se mea e faʻafeiloaʻi, ona fautuaina lea e fai lenei mea i le tautotogo ma le vaevaeina o le vao pe mai le ogatotonu e oo i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana. O le totoa e faʻafeiloaʻi lelei le faʻapipiʻi. O le saunia o se nofoaga mo le totoina e tatau ona faia muamua, ma aʻo leʻi aveeseina le vao mai le eleele e tatau ona matua faasusuina, aua o le eleele e tatau ona tumau i luga o le aʻa. O le gaosiga o loʻo faʻatinoina, faʻapea foi ma le uluai fausiaina o le meaʻai (silasila i luga).

Tofiga

O lenei laau e mafai ona faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le rhizome. E fautuaina ina ia faia lenei mea pe a suia le vao i le tautotogo poʻo le taimi e faʻauʻu ai fua. O le fanua ua eliina ua vaevaeina i ni vaega, ae o vaega taitasi e tatau ona i ai se vaega o le rhizome ma se fatugao, a uma ona totoina lea i ni pu e tatau ona faia muamua. Delenki i le nofoaga fou e faigofie ona maua aʻa, ma o le fuga o ia vao e mafai ona amata amata i le tausaga lona lua o le tuputupu aʻe. Totoina le delenki ae latou te leʻi amataina se aʻa malosi, e manaʻomia lou faʻaleleia o le vai.

O lea ituaiga laau e mafai foi ona faʻalauteleina e ala i le vaʻaia. E faʻaaogaina vaʻaia e tipi ese, e tatau ona oʻo i le 15 inisi le umi, e tatau ona vavae pepa uma pito i lalo, ma o mea o loʻo i luga e faʻapuupuu e le ½ vaega. E tumu le fagu i le susu o le oneone, pe a maeʻa ona tuʻuina atu i ai faʻasolosolo i lalo. E ufiufi le fagu i se pulou manino mai luga, lea o le a faia ai ni lauʻeleʻele. E tatau ona vave faia vave le taina o laau, aua e le tatau ona leiloa le sua. I le avea ai o se tulafono, pe a mavae le 30 aso, o aʻaʻaiga ua matua aʻafia.

Ina ua uma ona tupu

O le sauniuni o vao mo le taumalulu e talafeagai i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ufiufi i le sawdust, ufiufi i laulaau, paʻu o laau poʻo isi mea faʻalaʻau. Aʻo leʻi ufiufi le pulupulu solosolo, e tatau ona faapuupuuina ia gaʻo mamago i le 10 centimita mai le eleele. Tipi laau vao e mafai foi ona ufiufi vao.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le pusa lapisi e matua puipuia lava i faʻamaʻi ma iniseti leaga. I nisi tulaga, o le papaʻe o loʻo i luga o le vao, o se iniseti laitiiti e pei o se moa. E fafaga i luga o le sua o laau eseese, e aofia ai le salu. Ina ia faʻaumatia i latou, e tatau ona e faʻaaoga se fofo o Fufanon, Actellik poʻo Rovikurt, aʻo e tatau ona e mulimuli i faatonuga i luga o le afifi o fualaau faasaina. Laʻau faʻagasolo i laʻau.

I le taimi umi o le lāmala, o le apogaleveleve e nofo i luga o le gland, o nei araknids foi e fafagaina i luga o le suka. I luga o le vaomatua, e matua faigata lava ona matauina sea ituaiga o meaʻai, aua e matua tele lava. Ae e mafai ona malamalama o na mea na faʻaaogaina i luga o le gland, pe afai ei ai se afifi lamolemole, o le a amata ona paʻu le laʻau i totonu o ia togavao, ma ua pala le gaʻo. Ina ia faʻaumatia, e tatau ona suʻeina laau i se vaifofo o se sauniuniga faʻataʻitaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga: Actara, Actellika, Fitoverm ma isi mea tutusa.

I nisi tulaga, e ono afaina le fulufulu mamoe ona o le maualalo o le maualalo. Ina ia faʻalauteleina le maualuga o le vevela i le taimi umi o le lamala i le afiafi, e tatau ona e suluina le vao ma vai inu.

Ituaiga ma ituaiga o se peleue uila ma ata ma igoa

I le avea ai o se faʻatoʻaga faʻaleleia 3 ituaiga o salu, ma e na o le 1 le ituaiga o tausaga.

O le incubator o le incarnate (Asclepias incarnata), po o le mumu mumu, po o le fasi mumu mūmū

O le mea na fanau mai ai se ituaiga faʻalelei o le itu sasaʻe ma le ogatotonu o Amerika i Matu. E i ai la latou lala laau lala, o lona maualuga e tusa ma le 1.2 m. Pepa lanu feeseeseai ei ai sina laititi susu ma le lautele poʻo le foliga faʻalanu. O fugalaau lanu mumu lanu mumu po o le mama-e lanu piniki o vaega ia o le faamalu o le faamalu, e tusa ma le 60 mm le umi. O le fugalaau e amata ia Iulai poʻo Aokuso, o lona umi e sili atu nai lo le 4 vaiaso. O lea ituaiga o uafu ua totoina talu mai le 1635. O le ituaiga sili ona lauiloa o Ice Belli: o le maualuga o le vao e tusa ma le 100 cm, o le lanu o fugalaau e paʻepaʻe.

Tuberose osseous (Asclepias tuberosa), poʻo le asclepias tuberose, poʻo le gaʻo

O le maualuga o le vao e mafai ona ese mai i le 0.5 i le 0.7 m. O lenei lanu lanumeamata ei ai mea tetele o le lanu mumu-samasama. O le fugalaau e amata i le ogatotonu o le taumafanafana ma e toetoe o tau uma o le tau. O lenei ituaiga e matua tetee lava i le kiona. Ae peitai, afai o le taumalulu malulu e faamoemoeina, e sili atu le ufiufi o vao. O fomu o togalaau nei e sili ona lauiloa:

  1. Gay Butterfly. I lenei ituaiga o fefiloi eseese, o le maualuga o le vao e tusa ma le 0.7 m, o le lanu o le inflorescences o le samasama, mumu po o le moli.
  2. Le Faʻatonu o Maharaj. E sili atu i le mita le maualuga o laʻau e teuteuina i fugalaau o lanu lanu enaena.

Suria sulu (Asclepias syriaca), po o Aesculapius

O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga o setete i sasae o Amerika i Matu, ma e le fesootai ma Suria i soo se auala. O lona igoa na sese, aua na fenumiai ma kendyr - o se laau e ola i Suria. Sa iloa e tagata popoto ua sese i latou, ae na latou filifili e tuua le ituaiga o "Epikopo" i lenei fugalaau. O le maualuga o sea ituaiga e tusa ma le 150 cm. O laʻau e faʻasaina, ma o latou laupepa lanu paʻu, o lona lautele e 7 centimita ma le umi 15 senitimita, o la latou lanu e lanu meamata ma e foliga tutusa lava ma laulaau o rhododendrons. I le ogatotonu o le taumafanafana, i nisi tulaga, o laʻau e pau i le pito i lalo o le togavao. O fugalaau lanu mumu lanu moana e oo atu i le 10 mm, o vaega ia o le faamalu o le faamalu. O le fugalaau e amata ia Iulai, ma o lona umi e 35 aso. O le ituaiga o meaola ua faʻaleleia talu mai le 1629. Mo le taumalulu, e le manaʻomia le ufiufi o vao. O lenei ituaiga o meaola e ese mai le manogi e tutusa ma le manogi o keke kokolati, ma e sili atu le malosi nai lo le manogi o se moa moa-mumu.

O le curasavo stoop (Asclepias curassavica), poo le gusset

O lenei ituaiga o meaola ua totoina e avea ma tausaga taʻitasi. Afai e lelei le siakiina, ona maualuga lea o le vao i le 100 cm. O le lanu o fugalaau e moli pe mumu, e sili ona lalelei i le tele o pepe. Mo le tele o tagata, o le pollen mai nei fugalaau e mafai ona afaina ai le paʻu.