O le togalaau

Filifili laau: nuances, fautuaga, foliga o le faagasologa

Ua lata mai le tautotogo, faatasi ai ma le tele o faafitauli e fesootaʻi ma le totoina o fatu, aemaise lava, o lona pikiina. Aisea e faʻamalolo ai fualaau laiti? O lenei faiga faʻapitoa e faʻatatau i le faia o aʻa o se lumanaʻi i le lumanaʻi po o fugalaau e sili atu le mamana ma faʻalauteleina. O le uiga o lona uiga o le faʻapipiina o laau i ni ipu eseese. E faʻapefea ona fai lenei galuega e aunoa ma le faʻaituau i fualaau, o le a taʻu mai i lenei tusiga.

Fualaau o tamato.

O le a le mea e fai?

Mai i le vaaiga o le faasaienisi, o le Biology, lafoaʻi poʻo le paʻu o le aveeseina lea o le vaega pito sili o le aʻa o aʻa o laau toto e faaosofia ai le faʻalauteleina o aʻa. Ae ui i lea, e tusa ai ma aga masani, o lenei upu e faasino i so o se totoina o laau toto mai mea masani i totonu o pusa taitasi. Mo se paluga, e faʻaaogaina ai le pi maʻai (i Falani - pique). O lenei meafaigaluega na "tuuina" le igoa i le faagasologa.

Tulafono lautele mo le totoina o laau toto

O le totoina o fatu mo laau e faia i se vaivaiga ma le mativa i le vailaʻau siama o le paluga eleele, mo se faataitaiga, peat. E muamua le fefiloi ma sina vaega ole efuefu e faʻaitiitia ai le eletise palapala. E lūlūina i latou, e pei o se tulafono, faʻamataʻu ma le tali, ona o nisi fatu atonu e le totogo pe o le a totogo, ae o le a vaivai.

Pe a totoina laau pe a uma le germination, e tatau ona vaevaeina ina ia maua ai e le lumanaʻi ni paleni sili atu paleni ma malamalama, atiaʻe le aʻa ma avea ma malosi ma sili atu ona malosi. O le aano atoa o le pi o loʻo manino - i le ata oi lalo.

Rhizome ao le i (a) ma pe a uma ona faʻaulu (b)

O le teenaina o vai vaivai, mafiafia pe samasama e manaʻomia. O le mea lea, o le tafe o laau toto, vave lafo ese i latou e foliga mai ia te oe i lalo ifo. Ina ia aua nei faaleagaina le aʻa i le taimi o se paluga, e tatau ona e faʻaaoga se vaʻa faapitoa, penitala, laau.

A o lei totoina laau totő, e tatau ona tele le suavai ma alu mo le 20-30 minute, ina ia avea le palapala ma se mea e sili atu ona faigofie ma sili atu ona mafai. Ona faʻataʻeseʻese atili ai lea ma sili atu le faigofie o siaki mata ma aʻa.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga mo le totoina o fatu

  • Vavae le fatuga ma se vaʻa, ma uuina i tafatafa o le cotyledon leaves. E le fautuaina le taofi o le laau e ala i lona "vae", e pei o se mea manogi e malolo i le paʻi o lima;
  • Aveese le laau mai le eleele, ma le faʻaeteete ese mai le rhizome tutotonu (fai lelei ma seleulu fao), e tatau ona e tuua na o le 2/3 o le rhizome atoa;
  • Fai se tamai faʻavaivai i totonu o le fagu o le a suia ai le laau, faʻalolotoina i se mea tuputupu aʻe (o se faamaufaʻailoga e sili atu i le rhizome) poʻo le 0.5 cm le loloto;
  • Uʻu le fatu ma le eleele, pipiʻi le eleele;
  • Faʻafeiloaʻi saʻo vai inu i le vevela o le potu ma tuʻu i se potu pogisa mo le 2-3 aso.

Faʻaaogā meafaigaluega.

Se fualaau totogo.

Se fualaau totogo.

Se fualaau totogo.

Se fualaau totogo.

Se fualaau totogo.

Vaega o le totoina o laau toto

  1. Aua nei faʻalauteleina le laau i luga ae o le tulaga tuputupu aʻe, aua o lona atinaʻe atonu e faʻagesegese pe, i se tulaga masani, taofi.
  2. E tatau ona faʻapipiʻi laau i le taimi lava e uma ai le tuʻuina atu o laʻau cotyledon e lua. O le tele o fai togalaau e le vave faanatinati i le totoina o fatu laau, ona o le fefefe i le faaleagaina o fatuga mataga, ma ua avea ai i latou ma se "bear" auaunaga. O le mea moni e faapea o le laʻititi o le fatuga, o le saoasaoa lea e fetaui pe a maeʻa ona faʻafefe ma faʻamalosia ona aʻa aʻo lei totoina i le eleele avanoa. E tusa ai - i totonu o se togalaau poʻo se togalaau fugalaau o le a afaina tele ma atiae vave.
  3. A o le totoina i se isi ipu, ia fautuaina e vaʻaia aʻa o le aʻa i se vaivaiga vaivai o le palatini (1 gram o le potassium i le lita o le vai). Aisea e faʻaleagaina ai laau? O fatu laiti e vaivai tele e taulimaina ai siama, ma o le faʻapalapalaina o se laasaga tatau lea pe a totō laau. Ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻamaʻi le aʻa.
  4. Aua e te fafagaina laau seia toto laau ola malie. O le faʻaaliga e tusa ma le 6-8 aso mai le aso o le tafe.
    Aisea? Pe a uma ona totoina ni togalaau, o le laau toto e iai se tulaga faateʻia, aua le taumafai e faʻamalolo vave pe a maeʻa le faʻatasiga, ia faʻaaogaina laiti laiti, faʻafetaui i tulaga fou, sili atu ona saoloto, ona mafai lea ona e faia fomaʻi fautuaina mo nei faʻamoemoega.

Tuuina atu fautuaga uma o loʻo i luga, e mafai ona vave vavalaʻau fualaau e aunoa ma se poto masani i le togalaau. Le manuia ma se seleselega tele ia te oe!