O le togalaau

Yew faasino

O lenei laau e sau mai Saina, Iapani ma isi atunuu i Sasae Tutotonu. E faʻafefe lelei le paolo, fiafia i le i ai o le lime, alkali ma le vailaʻau i le palapala. Ole tau e manaʻomia mo na o laau laiti i le taimi o lo latou tuputupu ae vave, ae o laau totō ua lauiloa mo lo latou tetee atu i le lāmala. Yew e seasea ona tupu aʻe i luga aʻe o le 20 mita, ae ua leva ona ola: o le averesi o le matua ua toeitiiti atoa le afe tausaga. O auala e totoina ai o fatu ma mea e seleseleina (e mafai ona matua laitiiti ma faʻamaonia laitiiti).

Spiky yew - evergreen coniferous tree, o le aiga lea. I totonu o le vao, e tele ni faʻataʻitaʻiga: latou te ola aʻei le maualuga o le 6 mita. E taua le taʻu atu o lenei vavaega o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula a Primorsky Krai ma le Tusi Ulaula a Sakhalin Oblast.

E mafai foi ona e maua ni laau matutu (fetolofi) - o lenei ituaiga e seasea mauaina i le vavae lima. O lona pale e ufiufi ai foliga, o le taamilosaga o le paranesi (e fesoʻotaʻi ma le fogaeleele), ma le paʻu o le 1-mita-uumi uʻamea e mumu-lanu enaena. O le laau e i ai ni nila malulu i foliga o selesa, ma se tamai siva i le pito i luga. O nilala e lanumeamata (paolo paʻepaʻe) luga ma sina malamalama ile pito i lalo, 2.5 millimita le umi ma e tusa ma le 3 milimita le lautele. O le aʻa o le natura i luga o le natura na malosi. E papaʻu, o aʻa aʻa e le o faʻamatalaina manino, ae ui i lea, o le laau e maua ai le malosi talafeagai i le matagi. Uso laiti ma le mycorrhiza o le a vave ona faʻaalia i aʻa.

E pei lava o soʻo se fale o le gymnosperm, o le tamaʻi vaʻaia ei ai sporophylls tane ma tane. Male (microsporophylles) ei ai foliga o se polo. O lo latou nofoaga o loʻo i luga o tumutumu o le tausaga ua tuanaʻi, i le mea o loʻo i ai i latou o ni motu taua e natia i laulaau. O tane sporophylls (megasporophylls) e nofo toatasi ma avea ma "ola" i le pito i luga o le mama.

O fualaau o Yew o loʻo i ai se foliga faʻalelei (oval-elliptical), e lanu enaena, 4-6 mm le umi ma 4.5-4 mm lautele. O le masina o lo latou matutua o Setema. E moni, o aʻafiaga mausali e le mafai ona faʻamoemoeina e sili atu ma le tasi i le 5-7 tausaga. O le vaʻaiga o le vavao (sili polishable) e sili ona taua: o meafale matagofie ma le tele o kamuta e faia mai. Ae o lenei ituaiga o vavalo o loo lisiina i totonu o le Tusi Ulaula Mumu, o lea e seasea ona latou galulue ai.

Talu ai ona o le laau e matagofie tele, o le a avea ma atuatuvale mo ituaiga eseese o laau pe a fuafuaina fausaga - e le gata i tagata taitoatasi ae i vaega. Yew ua faateleina le ata o le tumau, o lea la e sili atu ona malulu o togalaau ma paka e mafai ona avea ma ona "fale". E le gata i lea, o le palealii o lenei laau ua atoatoa lona fausiaina.

Faʻalogo! Yew spiky needles oona! O le fualaau suamalie (aano, lanumumu mumu) e suamalie i le tofo, o nisi taimi e taʻua ai o le togi i le sese. Ae o vailaʻau oona o loʻo i ai fatu tonu.

Faʻasalaina Oe Taxus cuspidata "Nana" (ituaiga "Tinamatua")
O le igoa lenei o le togavao. E tumau le la, o le foliga o le pale o se mea e le masani ai, o le nila e lapopoa, lanumeamata lanumeamata. E matua lelei lava le faʻaaogaina ma le mea e taʻua o le topiary haircut, pe a tuʻuina atu ni laau ma ni laau i se tino filifilia filifilia e faʻaaoga ai se togalaau faʻatoʻaga. Aemaise lava, o foliga o polo, pyramid ma cones e alu atu ia te ia.

"Tinamatua" o se ituaiga e tupu malie (ma e oʻo lava i le tino), o le mea lea e lelei ai le totoina i toga papa, i luga o se papa papaʻe, poʻo le faʻaaogaina o se tuaoi. O le maualuga maualuga o le "Nana" e na o le 1.5 mita, mo le tausaga e le sili atu i le 5 cm le maualuga. E ese le manaia i luga o fale e faamoemoe mo le faʻaogaina o fanua, fanua. E ofoofogia o ia ma i le foliga o se pa puipui. E mafai ona tupu i totonu o koneteina ma faʻapipiʻiina ma laau laʻau e fai ai se laufanua. E le gata i lea, o lenei laau e puipuia i le matagi ma le malulu ma le lūlūina ile palapala.