Fugalaau

Wisteria - o le matagofie o le itu i saute

O le tasi na laki e vaai ia te ia i le taimi o le fugalaau, o le a le galo ia Wisteria seia oʻo i le iʻuga o aso. O tagata fiafia e nonofo i le itu i saute - e mafai ona latou faamemelo i le fuga o le wisteria i la latou lava togalaau, ma tagata o le itu i matu, o latou tofi o le siomia o fale ei ai vine mama, ma faalilolilo mo se togafiti susulu ma susulu i la latou togalaau. Wisteria o se laau toto. I totonu o le Crimea, o le Caucasus ma Transcarpathia e tupu tele ma faaauau pea. E vaivai vaivai i le itu i matu ma manaʻomia le malulu o le taumalulu.

Saina Wisteria. © 3268zauber

Wisteria (mai le Eleni) Γλυκός - sweet), poʻo le wisteria (lat. Wisteria) - o se ituaiga o laau uumi-e pei o le totoina o laau toto mai le family legume ma lau lapopoa, e le totogia, i le autalavou - ulu, mulimuli ane le lavalava, lanu enaena matagofie, e le masani ona sinasina , fugalaau, i le tautau, pulupulu lūlū e oo i le 30 cm le umi. Lolomolo i le tautotogo, e vavae ese ai pulumu fufuluga i le taimi o le taumafanafana. Faʻaaoga tele i le mamanu.

Wisteria o se vailaʻau taatele masani lea e manaʻomia tulaga lelei - lauʻeleʻele manogi lelei ma le la susulu. Faʻatauina ni lagolago malosi, e pei ona vave ona tupu vave le wiantia i le taimi atoa ma ufiufi ai se vaega tele. E mafai ona totoina Wisteria i luma o le fale poʻo luga o le terrace. E le o toe mamao ae teuteu e lenei laau matagofie le teritori ma ona matagofie matagofie o mea manogi leaga. E mafai ona totō Wisteria i se pergola poʻo se togalaau vao. Faaaoga e puipui ai puipui puipui. E susulu le liana pe a leai ni laulaau i luga o lala. Ua aliali mai nei i le taimi o le fugalaau.

O ituaiga visteria e ofoofogia ma le matagofie o le tele o fugalaau e aoina mai i pulumu-pulumu, lea e mafai ona oo atu i le 80 cm le umi. Fugalaau e fuga mai i le taimi e tasi ma le foliga mai o laulaau, poʻo sina taimi muamua. O Wisteria, e pei o se laau toto, ua tupu aʻe e teuteu sikuea agai i saute, lea e tele le malamalama ma le vevela. Fafaga lelei, o laau totō e ola lelei i le tautotogo ma toe foʻi i le afa lona lua o le taumafanafana, ae vaivai.

O Wisteria o loʻo fuga mai, vasega "Violacea Plena". © Cliff

Tausiga

Mai le tautotogo i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana, o le suāvai e faʻalelei, o le palapala e tatau ona susu i le taimi atoa. O le palapala e tatau ona malamalama, mauoa i meaʻai. Chlorosis (susulu o laulaau) e masani ona atiaʻe i luga o eleele papa. Wisteria e le taliaina le tele o vai. I le tautotogo matutu, e tatau ona e faʻaleleia lelei ia laau ina ia le malepelepe ai pupu. I le taimi o le fuga ma le fuga, o le tasi taimi i le vaiaso e fafagaina ai i latou i le faʻamalosi vai. Mo le olaola matagofie, e tatau ona le itiiti ifo ma le afa aso i le la. Latou te manaʻomia se malutaga mo le taumalulu. Ae o nisi o ituaiga e tutū ile malulu ile -20 ° C.

Ina ia faʻateleina le fuālaʻau, e tatau ona teuteu le wisteria ia le itiiti ifo ma le 2 taimi. O le teuteuga muamua e faia pe a uma ona fuga, faʻapuʻupuʻu ituʻau uma e lua vae tolu o latou uumi. O le lona lua o loʻo faia i le tautoulu i le maeʻa ai o le lau. I le taimi lava e tasi, o lala laugutu i le taumafanafana ma i latou e foliga mai pe a maeʻa le seleselega o le vaitau ua faapuupuuina, ma totoe ai le 3-5 tumutumu lea e aliali mai ai mea leaga.

I le totonugalemu o Rusia, e manaʻomia ai se fale lelei mo le taumalulu.

White Wisteria. Sisinghurst Castle Garden, Egelani. © OdI

Tuputupu ae

O Wisteria ua tupu aʻe e le gata i le avanoa tatala. E lagona le lelei i totonu o fagu ma fugalaau i le tulaga o se laau laugatasi, lea e mafai ona maua e faʻaaoga ai le saʻo. I le autumn, o ia laau totō ua aumai i totonu o se potu ma le vevela o 8-10 tikeri. faatasi ai ma le malulu o le ea e 65-75% ma malamalama susulu (2500-6500 lux). I le taumalulu, na matuai suamalie lava. Ia Mati, e seleseleina i luga o laʻau e 2-3 laʻau lelei, ma faia ai se pale. I le tau vevela latou te ave i fafo i fafo ma faʻafeinu tele.

Mo le vave faʻafetaui i se nofoaga fou ma le aʻafiaga, e sili atu le maua o le wisteria ma se aʻa aʻa. Pe a faʻatau mai varietal seedlings, ia mautinoa ua faʻapipiʻiina. A leai, o le a totogo le laau pe a mavae ni nai tausaga ma sili atu le taua. Aua e te faatauina ni laau laiti, aua o nei laau e le toe fuga vave.

O Wisteria o se punavai matagofie-tautotogo totogo lea e fiafia ai le mata i le fua tele. E ia te ia ni faatosinaga matagofie ma le manogi, o le faapau i lalo e pei o se afu o se afu. I luga o le vae o le wisteria, o tulip papaʻe ma daffodils, o le viola hyacinths po o samasama laffodils ma le imperial hazel grouse (Fritillaria imperialis) e foliga sili. O se vaaiga e le mafaagaloina o le lanu mumu lanu mumu a Darwin hybrids o loʻo tutupu aʻe i lalo o le vine. O laʻau manogi o le common daphne (Daphne mezereum), lea e sili ai ona fiafia i le la, mafanafana, ma faʻafefiloi lelei atoatoa i le wisteria.

Bonsai mai Wisteria. © Cliff

Tofiga

Wisteria ua faʻalauteleina e ala i le taoto i le tautotogo ma le taumafanafana, e fatu i le amataga o le tautotogo.

O le tele o fai togalaau e maua le auala fatu e faigata tele. Ae o le onosai ma le galue o le a olo mea uma. O fatu e totoina i greenhouses i le taumalulu (tuai o Novema - amataga o Tesema) poo le eleele i le amataga o le tautotogo (Mati). I totonu o greenhouses, o fatu e totoina i totonu o se faʻafefiloi lelei o le meaʻai mai le laupepa, palapala elefiti ma le oneone (4: 1: 1) luga o le eleele ma sausau i le oneone. Ufiufi laau i le tioata poo se ata manino ma mama i se nofoaga pogisa. Taʻu le palapala. Saina Wisteria Saina e tupu i le vevela o le 20 - 25 tikeri, naʻo le pouliuli atoa. O pine muamua e aliali mai i le 3-4 vaiaso. A maeʻa le 1-1.5 vaiaso, ona faʻaalia lea o laau, faʻafefiloi le taimi muamua mai le la. Pe a oʻo mai le 2 laʻau, ia faia se laau figuroro ma se paluga eleele, e aunoa ma le solia o aʻa.

Ina ia aʻafia le taoto i le tautotogo, filifili se vaʻavaʻa malosi tausaga ma se naifi e faia ai se mimita i le ogatotonu o lona umi. O le nofoaga e faʻasaga ai e tuʻuina i totonu o se ulo e iai se meaʻai (gaʻo-gaʻo). O le pito i luga o le pupu e faʻamalosia e ala i le nonoa i se lagolago. I le faaiuga o le taumafanafana, e totoina ai le tele o aʻa e pei ona fuafuaina.

Totoga ia Mati-Aperila. I luga o tipi e tipi ese ai taʻi matutua taʻitasi 20-25 cm le umi. Lavea i le palapala mai le eleele vavao, peʻa, humus ma le oneone (3: 1: 1: 1)

O Wisteria e tele lona ola. Ashikaga Flower Park, Ashikaga, Itumalo Tochigi, Honshu Island, Iapani. © TANAKA

O meatotino

O laʻau ei ai se mea aoga faʻamaʻi faʻamaʻi; o latou fomaʻi vaivai e faʻalavelaveina le atinaʻeina o le pulou puʻu.

Meaola

Saina Wisteria - Wisteria chinensis

O se laʻau matagofie, lanu, e afua mai Saina, ausia le maualuga o le 15-20 mita, ma lapoa lapopoa, e le totogia, ola i le talavou, mulimuli ane le lavalava, lanu enaena matagofie, e le masani ona sinasina, fugalaau. i le tautau, pulupulu lūlū e oo i le 30 cm le umi. Lolomolo i le tautotogo, e faʻapipiʻi vavalo vavae o vaomatua i le taimi o le taumafanafana. O le fua o se pusa faalauaitele e sili atu i le 15 cm le umi.

Faʻapitoa, faʻapitoa i le eleele, sili ona lelei ile vaimama ma loloto. Na te taliaina tulaga o le aai ma faʻaitiitia le vevela i le -20 ° C. E vave ona tupu, e fesuisuiaʻi i se itu i se auala. Faʻaaoga tele i togalaau faʻasaina i Rusia i saute.

O se tasi o vine sili ona matagofie, e ofoofogia i le vaitaimi o le vavao. E teuteuina foi i lona matagofie ma le matagofie o laʻau lauulu, lea e faia ai se lanu samasama auro i le autumn. Faatasi ai ma le teuteuina o le tino, e mafai ona ola i se laau-pei, faatu, tulaga masani e faaaoga i fanua nofo toatasi i luga o se mutia. E talafeagai mo aganuu faʻavae. I le aganuu talu mai le 1816.

E iai ni togalaau aina:

  • ma fugalaau paʻepaʻe;
  • ma faʻalua fugalaau.

Wisteria e tele ona totogo, pe tele-fugalaau - Wisteria floribunda

E talitutusa lava ma ituaiga muamua, ae e ese mai i nai lapopoa laiti (8-10 m) ma lapoa, e faigata ona oʻo i le 40 cm, faatasi ai ma le aofaʻi o leaflets i latou e oʻo i le 19. laʻititi ma sili atu le pala; se fuainumera tele o fugalaau ma inflorescences e oo atu i le 50 cm le tele. O fugalaau e laiti, lanu violē-lanu moana. E fuga mai i le 2-3 vaiaso mulimuli ane. O le fugalaau o fugalaau e sau mai le pito i lalo o le palasi malie (i le Saina Wisteria, o le fuga e toetoe lava a tutusa). O fua e teu i luga o le laau i le taimi o le taumalulu. Faʻasolo i luga i le aoauli.

Tele le malulu (e oo i le -23 tikeri) ma teuteu nai lo le wisteria Saina. E masani ona faʻaaogaina i togalaau faʻasaina, lea e talisapaia ai le tele o laʻau lanu matagofie, lanu lanu, ulu tele ma fua matagofie. I le aganuʻu talu mai le amataga o le XIX senituri.

Peʻa teuteu:

  • faatasi ai ma fugalaau paʻepaʻe, e oo atu i le 60 cm le loloto o le telefoni;
  • faatasi ai ma fugalaau lanu piniki, o le auvaega o apaau ma le vaa e lanu viole;
  • ma fuga lanu viole lanu;
  • lapisi lapoa ma pulumu e oo atu i le 1.5 mita le umi ma leaflets e oo i le 10 cm;
  • faʻatasi ai ma laulaʻau faʻasalalau.

Laulelei Wisteria - Wisteria venusta

Liana e oo i le 10 mita le maualuga. O laʻau e lavelave, e oo atu i le 10 cm le umi. I itu uma e lua e sili atu i le pubescent, aemaise mai i lalo. O fugalaau e paʻepaʻe, e oʻo i le 2.5 cm le umi, e aoina i pulupulu pipi e oʻo ile 15-20 cm le umi. Fuga i Me-Iuni. E i ai ni fomu ma fugalaau paʻepaʻe e lua ma le fuga lanu viole. Fualaau - fatu e oʻo atu i le 20 cm le umi, e ufiufi i veveve pubescence. Ripen ia Novema. Na foliga mai i Europa i Sisifo talu mai le faaiuga o le 19 seneturi, ma i Rusia talu mai le 1936.

Wisteria shrubby - Wisteria frutscens

Liana e oo i le 12 mita le maualuga. ma lala paʻu. O fugalaau lanumoana-lanu moana e laiti nai lo Wisteria venusta, pei o laulaau. I se aganuu i nisi taimi i Crimea, lea e fuga mai ai ma fua mai, faapea foi i Chisinau. E talafeagai mo aganuu faʻavae. Vaʻaiga Vaʻaia - Tele-Wisteria - W. Macrostachys (Torr. Et Gray) Robins, et Fern, mai Sev. Amerika, faʻatasi ai ma faʻalavelave umi, tofotofoina i Dushanbe, o nisi taimi e tau leai se totogi.

Japanese Wisteria - Wisteria japonica

Liana ma fugalaau paʻepaʻe. E sili atu le matagofie nai lo isi meaola, ma itiiti ifo le taumalulu - i luga o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus; i Tallinn e faasao i le maualuga o le kiona.