Fugalaau

Totoina ma tausia le tuputupu ae talavou i avanoa tatala Vaʻaina fatu laau Wintering Species photo

Tuputupu ae talavou i le ata o le avanoa

Sempervivum (lat. Sempervívum) o se laau lauiloa o le aiga Crassulaceae. O le igoa e faia i ni upu Latina e lua, lea e faaliliuina moni lava o le "ola e faavavau" ona o le mafai ona faatumauina le mafai ona gafatia i tulaga sili ona matuia. E taʻua e tagata o le malosi, o le papa, o le kāpeti lapiti. O le igoa "tina moa ma moa" na sau mai Egelani, aua i le vaitau o le vavao o le tuputupu ae o le tupua lenei.

Laʻau solo. O le au o loʻo natia i le eleele, i luga o le fogaeleele e tele laumei mafiafia o laulaau e i ai le lapisi 1 to 15 cm. Pepa pepa faatasi ai ma pito mautu ma faʻamaufaʻailoga taua, ovili i foliga.

O le eseesega o ituaiga e fai ma sui o le tele o ituaiga lanu: lanumeamata, samasama, siliva, piniki, paʻu, violet (toetoe lava uliuli).

Ua tupu le Sempervivum i togalaau ma luga o le windowsill. O le laau e le lelei i le tausiga. Faʻamataʻu laitiiti, e mafai ona e teuteuina ma le mataʻina soʻo se laufanua. O le kapisi tipolo e faʻaaogaina e pei o se mea e maua ai le eleele, e masani ona totōina i mauga maumaʻe, i luga o togalaau, e mafai ona e teuteuina se seevae taʻalo pe tuʻu i totonu o se ipu matagofie po o se fagu.

O le natura masani o atunuu Europa, Asia Minor ma Southeast Asia, ma le Caucasus.

A fuga mai fugalaau

O le fuga e tupu i le olaga atoa: i le matua o le 2-3 tausaga, e aliali mai i totonu o le taumafanafana se ponaivi, i le faaiuga o le fuga, o le vaega pito i luga o le laau e mate atoa. E tatau ona aveeseina ma le totoa mai le eleele.

O le taamilosaga amiotonu o le falemaʻi, e faaiʻu i fugalaau e pei o fetu e lanu papaʻe, samasama, samasama-lanu meamata, lanu mumu, lanu piniki, ma le paʻu violē.

Tuputupu ae talavou mai fatu

Fatu fatu ata

Tamaiti laiti mo le tatalaina o eleele mai fatu ua ola i fualaau. O le luluina e tatau ona amata ia Fepuari.

  • Ave ni ipu palasitika, fai ni alavai i totonu, ia tumu i oneone oneone pe a fai i le lumanaʻi o le ai ai se mea e faʻapipiʻi i le eleele avanoa poʻo le faʻafefiloi o cacti mo togafiti mulimuli ane i tulaga o potu.
  • Faʻasalalau fatu i luga o le eleele i le na o sina pipiʻiina i totonu o le palapala, sulu, ufiufi i se ata.
  • Tuʻuina le malamalama ma le vevela o le ea i le va o le 18-20 ° C.

Semi vine pipi vine

  • O le uluaʻi tupuga o le a aliali mai pe a ma le 5 aso. O isi tausiga e aofia ai le faʻafeinu itiiti (tusa ma le 1 le taimi i le 3 vaiaso), aloese mai le maua o le vai i totonu o laʻau. Aua nei aveese le ata mo le tusa o le lua vaiaso.
  • O laau tetele e tatau ona totoina ma le totoa i ni atigi pusa eseese, ma puʻe faatasi aʻa ma le eleele ina ia le malepelepe ai le ele. Faʻaaoga se pusa poʻo isi meafaigaluega faʻalapotopotoga. A maeʻa le toe totoina, aua nei faʻafefe, ia faʻamalosi aʻa i totonu o le 1-2 aso.

Sempervivum mai fatu fatu laau toto

O le gaoioi i eleele tatala e faia i le auala o le faʻafefeina ma le faʻatūina o se vevela moni pe'ā le toe i ai ni pulu malulu.

E faʻapefea fanau tupuga

O le tuputupu aʻe o le talavou e sili ona faigofie ona faʻalauteleina i laau.

O le tina e totoina le tele o mustaches, i pito o lau laumei ua faia. Toe faia faʻataʻitaʻiga i le faaiuga o Me.

Afai e avanoa le avanoa i totonu o le laau, e mafai ona e faʻamalo le eleele, faʻapipiʻi le "pepe", faʻafefeteina o ia lava ile eleele, vai. A maeʻa sina taimi puupuu ona latou maua lea o aʻa, ma fai ai se faʻaauau pea. E mafai ona e faʻamaopoopoina le tuufaatasiga ma se mamanu o maa - o se mea manaia o se fale mafanafana.

O le isi filifiliga: ia vavae ese le fana (soʻo ma le mustache) mai le tina ma totō laau (tuʻu i totonu o le lua, faʻalolotoina le musika i le palapala).

I nisi o ituaiga, o gaioiga e tupu i totonu o laʻau o lau. A mavae sina taimi, latou te malepe - ao mai ma toto i luga o le moega mo le ola. Muamua le palapala i le loloto e tusa ma le 5 cm, vai. E sili atu le totoina o le eletise ina ia mafai ai ona tupu ni faʻataʻitaʻiga lelei.

Nofoaga talafeagai mo le tuputupu ae o le tuputupu ae o talavou

O le tulaga autu mo le alualu i luma alualu i luma o se nofoaga avanoa ma le malamalama o le la - o le a vavao vao, taofi o latou lanu lanu. Nofoaga lafulafu ua solia, o le pau o laʻau mai vao ma laau e mafai ona afaina ai le laau.

E manaʻomia e le palapala le malamalama, vaʻaia, ma le faʻaleleia lelei o alavai, o le faʻafofo e le mautonu pe itiiti foi le paleni. Ua lava lea e faʻaitiitia ai laufanua masani ma le oneone. I le tele o le eleele e lelei, o laʻau lapopoa e lapoa, ae o le lanu e le mafiafia.

Totoina ma teuga i le togalaau

O fea e totō ai talavou i le togalaau

O le totō i le lauʻeleʻele e mafai ona faʻatinoina mai le tautotogo i le ogatotonu o Setema (ina ia mafai ai e laau toto ona malosi atili i le taumalulu).

O le mamao i le va o le vao e fuafua i luga o le tele o le laau (laʻititi poʻo "tagata tino") ma le vaʻaiga e sili ona lelei o le ufiufi. O le mamao lelei e 5-10 cm. E mafai ona e totoina mamao mai le tasi ma le isi, ona sasaa lea o se fasi laumei o oneone i le va o laau totō, tuʻu le maama i se vaʻavaʻa.

E leai se mea e fai i le tausiga o se laau toto.

Mo le atinaʻe masani o le kāpeti lapiti, faʻafefe o le natura e lava, vai na o le taimi umi o le lamala. Tatalo le eleele mai lea taimi i lea taimi.

Seʻi oʻo i le taimi o le tuputupu ae, vele ese mai vao vao o le a manaʻomia - i le lumanaʻi, o le a suia e le laau.

E le manaʻomia le faʻaofuina masani, ae afai e lalagaina laʻau laʻau, e tatau ona faʻaaogaina se faʻaaogaina o mea faʻapitoa e faʻaaogaina ai le mineral.

E faʻapefea le taumalulu laʻititi i le laufanua lauʻeleʻele

Tupulaga matutua i le taumalulu e aunoa ma se fale i lalo o le kiona. Tupulaga laiti, ma, afai foi e faamoemoeina se taumalulu e aunoa ma le kiona, e tatau ona ufiufi i lala paʻu.

Suiga

A maeʻa le 3-5 tausaga o le alualu i luma, o le a avea ma mea e tumu tele, totoga lauusiusi laiti - e tatau ona totō. E lelei le toleniina o le togalaau, ae e tatau ona faia lenei mea ao leʻi oo i le ogatotonu o Setema.

Maʻi ma meaʻai

Afai e timu mo se taimi umi, e mafai ona pala. Muamua latou te manino, ona latou liu enaena ma liliu atu i le "togi". Faʻamolemole aveesea i latou mai le saite. E lelei e le faʻaaogaina le gaioiga i laau tuaoi.

O le afaina taua i le laau e mafai ona mafua mai i vaega o le May - pe a latou aina aʻa ma le faavae o le aʻa. Afai o loʻo faʻaaogaina le 'upega tafaʻilagi ma nei iniseti, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o tamaʻi kamela i se isi nofoaga. Ua aveeseina lima mai le lima, o mailei e faʻaaogaina. O le loloto o le totoina o le tau, o le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻasamaʻi i le togalaau e fesoasoani ai, i le paʻu o le tautotogo totoga mai fuamoa, fuālaʻau toto poʻo lupins.

Masalo o le toilalo o aphids, iniseti - faia togafitiga ma se iniseti.

Talitonuga ma talatuu

E tusa ai ma tala anamua a Europa, na faʻasoa e talavou le Torah, le atua Scandinavian o le uila ma le faititili. E tusa ai ma le faʻatonuga a le Tupu o Charles le Sili, o laulau faʻapipiʻi na totoina i tumutumu o fale e puipuia ai mai le faʻamalama o le uila.

O le faʻaaogaina o laulaau talavou ma le uaina na avea o se vaifofo. Na talitonu foi o le tauaveina o se rosette o le maa na tulaʻi mai ma puipuia ai mai le afaina o se akarava. O se mea na saunia e tusa ai ma se fua faapitoa na faʻaleleia ai le faʻaaliga ma le faʻalogoina o se tagata. O le laau na viia foi e tusisolo: i le galuega "I Mea Aloaia o Laau" na gauai atu i ai tupulaga laiti i laina e 36 (6 laina sili atu nai lo se rosa).

I Rusia, o lalelei e gaosia ai lau o le alafau ina ia susulu atili ai le susulu.

Ituaiga ma ituaiga o tagata laiti mo fanua tatala

O le eseesega o ituaiga meaola e lautele - e tusa ma le 60 faataitaiga, o tagata faifaʻatasi ua faaopoopo i le lisi o le sili atu ma le 4,000 ituaiga.

Mafaufau i le sili ona lauiloa.

Sempervivum tectorum tauluga talavou

Sempervivum tectorum tauluga talavou

O le foliga o le soʻo e faʻasaʻo, faʻalelei, ma le lautele e 4-15 cm. O laulaau e lanu meamata, o le faʻamalosi o loʻo i ai se paʻu paʻu, e eseese ituaiga lanu-lanu ma le lanu violē. O le paʻu o le patuncle, o loʻo ufitia i laʻau, e oʻo i le maualuga o le 60 cm. O le taimi vavalalata e tupu i masina o le taumafanafana ma mulimuli pe a ma le 45 aso.

Tamaiti laiti Sempervivum soboliferum

Tamaiti laiti Sempervivum soboliferum ata

O le lapoa o le faʻalanifo spherical e tusa ma le 5 cm. Fugalaau e lanumeamata pe pale samasama i lanu.

Limestone Sempervivum Calcareum

Young Limestone Sempervivum Calcareum ata

O laulaʻau lanu lanumoana-lanumoana i lanu, o lanu e teuteuina i lanu viole, o le pito i luga o le pusa e tusa ma le 7.5 cm. O le maualuga o le pononcle e oo i le 30 cm, o fugalaau e lanu piniki i lanu.

Laʻu vaʻavaʻaleti Sempervivum arachnoideum

O le tamaititi teineitiiti Sempervivum arachnoideum ata

O le rosette laʻau e faʻapitoa, faʻapipii luga i le pito i luga, ma le lapoa pe a ma le 4 cm. Le lanu e lanu meamata ma se lanu mumu-lanu enaena, lea e faʻateleina i le autumn. Faafetai i le lauiloa, o le laau e foliga mai o loo taofiofia e se upega tafailagi. O lanu mumu-ulaula e aliali i le afa lona lua o Iulai.

Sempervivum lapopoʻa lapopoʻa Sempervivum grandiflorum

Sempervivum lapisi telefoni Sampervivum grandiflorum ata

O Rosettes e lafoaʻi, e tusa ma le 2.5 cm le lautele, o lapisi laʻau e tino. I tumutumu o peduncles e tusa ma le 20 cm le maualuga, fugalaau fugalaau fugalaau. E sili ona tuputupu ae i eleele palapala.

Young Pitton Sempervivum Pittonii

Young Pitton Sempervivum Pittonii ata

O lau laititi laʻitiiti e fai ai se rosette ma se lapisi e oo i le 5 cm. Laʻau laʻau e lauiloa, lanumoana i le lanu, ma faʻamalosi paʻu. Ole maualuga o le fugalaau e 12 cm, o fugalaau e lanu samasama i lanu.

Young Russian Sempervivum ruthenicum

Young Russian Sempervivum ruthenicum photo

O le laulaʻau e 20-35 cm le lautele. O laupepa laʻau e tutusa uma lava. E oʻo le maualuga o le 35 cm i le maualuga o le pala, o loʻo faʻasalalau i itu uma e ala i leaflets lautele. O le faʻatapulaʻaina o le laʻau e aofia ai fuʻa lanu samasama ma le lautele o le 10 cm.

Sempervivum globiferum talavou

Fualaau sampelu talavou Sempervivum globiferum

O le limite o le laupepa lapopoa o le 3-5 cm, o laulaau e laiti, lanu meamata. O le fugalaau fuga e faalautele le 15 cm, e faaiʻu i le faamalu o le faamalu, o fugalaau e samasama-lanumeamata i le lanu.

Sempervivum marmoreum marble talavou

Sempervivum marmoreum marble photo talavou

Faʻamau faʻamau faʻatasi ma le lautele e oʻo i le 10 cm. O loʻo i ai se paʻu mūmū o pepa laupepa, o ona pito ma tumutumu e lanu. Fugalaau lanumumu ma se tuaoi paepae.

Tupulaga laʻau o le Sempervivum pumilum

O le tuputupu ae o le teine ​​itiiti o le Sempervivum pumilum ata

O fafo e laiti tele: e oo i le 2.5 cm le lautele. E lanu meamata le lanu, o le pito i luga o laulaʻau e tusitusi, pei o loʻo ufiufi i le vilia. E fuga mai i le faaiuga o Iuni. O paʻu lanu violē ma le lanu violē ua teuteuina i se paʻu pogisa e tafe i le ogatotonu.

Young Caucasian Sempervivum caucasicum

Young Caucasian Sempervivum caucasicum photo

Faʻatasi ai ma le lautele o le rosette e tusa ma le 4 cm, o le maualuga o le aʻa e oʻo i le 20 cm. O le lanu o le corollas o le lilac-lanu violē, violet. A totoina, ia mautinoa e faʻaopopo le palasio i le palapala.

Juvenile Wolfen Sempervivum wulfenii

Young Wolfen Sempervivum photo vulfenii

E sili ona lelei le tupu o lenei ituaiga i eleele eleele. O laupepa lau lanu e manaia, lanu meamata lanu, o le lautele o le laina e tusa ma le 5 cm O le fugalaau e ala i le 15-25 cm. O fugalaau o le lanu-lanu, i le faavae ei ai se fasi lanu viole.

Sempervivum i le faʻasologa o fanua

Sempervivum i le ata tusi ata

I le masani ai, o tamaiti e faʻaaogaina e fausia ai se kapeta ola pea, na faia i tuaoi. E le gata i lea, na foliga mai ua le talafeagai le tulaga i le seneturi lona sefuluvalu. E totoina le agaalofa i luga o mauga maumaʻe, pito i saute, e mafai foi ona e toto gazebos i luga o le taualuga.

O paaga talafeagai i le faʻavaeina o kulupu, o saxifrages, stonecrops. Aua nei faʻafefiloi ma fualaʻau paʻu.