Laʻau

Tuputupuina asparagus i le fale: ituaiga, ata

O tagata fugalaau fugalaau e masani ona le maofa i le faalogo e uiga i le asparagus. O le tele o tagata fugalaau e masani i lenei laau. E taua le taʻuina atu o lenei fugalaau na faʻaalia i luga o le konetineta o Europa mo se taimi umi - i le faaiuga o le senituri muamua atu.

I tausaga talu ai, ua salalau lautele i lo tatou atunuu. O le mea lea, e oo lava i le aso ua agavaa e tauvaga i le tele o laau toto fou.

O le a le asparagus?

O se ata o se laau atonu e fiafia i soʻo se tagata e faʻapitoa, o loʻo mafai ona e malamalama i mafuaaga moni mo lona lauiloa e ala i lou masani lelei i ona uiga.

I le avea ai o se tagata masani, e mafai ona ola lenei laau toto i le tulaga o se rhizome liana, mutia po o vao, fai fugalaau laiti, tuʻuina atu i le tulaga o le nofofua pe faʻaputuina i ni faʻafitauli.

O nofoaga e nonofo ai asparagus o nofoaga o le taumafanafana o Aferika i Saute ma Aferika i Sasaʻe, faapea foi Amerika i Saute ma Asia. I le tele o ituaiga o asparagus e le mafai ona e vaʻai i laʻau lanumeamata masani. Ua suia i latou i laupepa laupepa laupepa, lea e atofaina ai galuega o laulaau. I le faaiuga o le fuga, o vine o loo i ai se lanu mumu e amata ona fai.

Asparagus o se tasi o sui lauiloa o le aiga asparagus, ae o le tele o taimi latou te ave ai mo se maʻila, e le o se mea e ofo ai, ona o lona foliga mai. I le ituaiga o lenei laau o loʻo faʻatusalia e tusa ma le 300 ituaigae fesuisuiai foliga vaaia. E le gata i lea, o loʻo i ai ia i latou e tele lava ituaiga o asparagus e mafai ona tupu i totonu.

O Asparagus na mafai ona lauiloa ona o lona le mautonu i le tausiga, o lea i aso nei o loo suitulaga i toetoe o konetineta uma.

I le ituaiga o asparagus, o loʻo i ai foi ia meaola e fausia ai fualaau suamalie. Muamua lava, o le asparagus e tatau ona taʻua i ia ituaiga. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai ituaiga o mea e fiafia i ai o ni mea teuteu teuteu. O le mea lea, e faʻaaogaina e teuteuina ai totonu pe tautua o se elemene mo le fausiaina o faatulagaga fugalaau. Ae ui i lea, o le asparagus e sili ona manaia pe afai e tupu i le fale i totonu o se ato tautau poʻo se fugalaau.

Meaola

O lenei laau saunia mo ituaiga eseese eseesetulaga ese lea e faia ai o latou foliga.

  • Asparagus asparagus, poo asparagus (Asparagus asparagoides). O lenei vāʻau o se mea laʻau faʻamaʻi e iai ni laʻau o loʻo i ai se lanu lanumeamata lanumeamata, i le taimi o le tuputupu aʻe e faʻapipiʻiina ai moli felafolafoaʻi. O le laau e maualuga tele, e mafai ona ola e oʻo i le 1.7 mita. O le mea lea, e mafai ona tupu faʻatasi ma le lagolago. O laʻau o loʻo i ai se laʻau laʻau, foliga faʻalelei, ma lona manaia, o se lanu lelei e lanu meamata. O fugalaau e laiti, ei ai lanu papaʻe. A maeʻa ona toto, o le lanu mumu-mumu ua faia;
  • Cirrus asparagus (Asparagus plumosus). O lenei ituaiga e tupu aʻe i foliga o se laau e sili ona maualuga, faʻapupii ni taamilomoa natia o se aʻei luga. O laulaau e laʻitiiti ma e oʻo ile umi o le 0.5 cm. E iai lanu enaena, teuteu i foliga o se tafatolu. O siama ua suia e talitutusa lava ma laulaau e pei o filo, o loo tuuina mai i foliga o ni paʻu o 3-12 vaega. E laiti tele: latou te ausia le 0.5-1.5 cm le uumi, ma e oo atu i le 0.5 mm le lautele. E i ai la latou foliga laititi, o le lanu lanumeamata i le lanu, ina ia mafai ai e le laau ona matala foliga. O fugalaau e laiti, e tuʻuina i foliga o se tasi po o le 2-4 ia mea, o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe. A uma ona totogo, fua o vine o se lanu uliuli-uliuli, e iai fatu e 1-3;
  • Le sili atu asparagus (Asparagus benuissimus). O lenei ituaiga o loʻo faʻaalia ai le foliga tutusa o le asugusu. O le eseesega o loʻo taoto i le phyllochladia (pulupili fesuisuiai), e sili ona vevela, faʻaloloa, faia se faʻatulagaga faʻaopoopo faʻatusatusa i ituaiga fulufulu mamoe. O fualaau o lenei ituaiga asparagus e ola i le 1.5 mita;
  • Asparagus Sprenger (Asparagus sprengeri). E tupu aʻe i foliga o se vao ma ni paʻu feʻaʻei. I le avea ai o se laau totō, ua tupu aʻe e pei o se mea faʻaleleia. O faʻataʻitaʻiga a tagata matutua e leai ni laʻau, o laʻau e lamolemole pe lamolemole, e fai ai le tele o lālā, e oʻo atu i le 1.5 mita le umi. O laulaau e tutusa foliga tutusa e oʻo i le 2-4 mm. O laʻau o loʻo i ai se foliga laugatasi e pei o le lau, e oʻo i le 3 cm le umi, 1-3 mm i le lautele. Talosia ia saʻo pe faʻapipiʻi foʻi ma se pito i luga. Latou te tuputupu ae uma ma aoina i ni fuga 2-4 cm. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o fugalaau laiti ua faia e iai se paʻu paepae paʻepaʻe po o le moli, e mimilo ai le manogi manogi. A maeʻa ona toto, ua suamalie fualaʻau mumu e tasi fatu;
  • Asparagus medioloides (Asparagus medioloides). O se vaega o lenei ituaiga e le na o le umi, ae o se uiga foi e fausia ai se fuainumera tele o paranesi lea e fauina ai foliga o le phyllocladies. A uma ona tipi, e mafai ona tumau lala mo le tele o aso e aunoa ma se vai;
  • Asparagus racemose (Asparagus racemosus). O lenei ituaiga o aganuu e tuʻuina mai i foliga o se laau, lea e faʻatupuina ai paʻu aʻe, e oʻo atu i le umi o le 2 mita. O Claododes e foliga tutusa lelei ma tuʻuina atu i foliga o faʻailoga. O fugalaau ei ai se lanu piniki enaena, e manifinifi le manogi o le manogi, ua faia i foliga o pulumu.

Aiga Tausi

O lea na amata ai ona fuga mai le asparagus o le cirrus i se taimi talafeagai ma e leʻi afaina ai i faamaʻi, e manaʻomia saunia tulaga talafeagai e ola ai.

Malamalama

O le asetagus sili ona lagona lelei e lagona i nofoaga ma le malamalama lelei, ae peitai, e tatau ona puipuia mai le la susulu. O le nofoaga e sili ona lelei mo le ola o asparagus o pusa ia i sisifo ma itu i sasae. I le amataga o le taumafanafana, ua fautuaina toto se laau i le ea fou - faletalimalo poʻo togalaau. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona galo se tasi i le alu ese: e mafai ona e tosoina le asparagus i luga o le auala i na o le paolo, pe a mafai ona puipuia mai le la susulu. Afai na faatauina mai kopi mo le totō i le tautotogo, ona tatau lea ona faʻaaoga malie i tulaga fou o le malamalama, ma e le tatau ona galo se tasi e uiga i le alu.

Lulu

O le mea e sili ona lelei mo le tuputupu aʻe o asparagus i le fale o le malulu o le ea 20-25 tikeri Celsius. E le mafai e Asparagus ona toleni i le maualuga o le vevela mo le umi, lea e mulimuli ane oʻo ai i lona oti. I le taumalulu, e manaʻomia le tausia o le vevela o le 12-15 tikeri. E tatau ona faaitiitia le tau i le taimi lenei o le tausaga, ae tatau ona ave le tausiga ina ia tumau pea le susu o le eleele.

Faatasi ai ma le faateleina o le taumalulu, o le vevela o le suamalie o le asparagus e mafai ona gaosia ma faamamago ai ia upega. O le ala ese mai le falemaʻi na amata nei ia Fepuari, e pei ona faʻaalia mai e le tupu fou fou. I le taimi nei, o lanu lanu meamata e toe foi atu i le laau. O le mea lea, e oʻo lava i lenei vaitau, e sili atu le faʻaleleia o le faʻavaivai.

Faʻamamafana ma fafaga

O lenei laau e tali lelei i le susunuina. O lenei faiga e sili ona aoga i le taumalulu, pe a maeʻa le ea ona o le faʻaaogaina o maa faʻamafanafana. O le mea lea taʻele masani aʻo alu o le laau e lelei ia te ia.

Faatasi ai ma le amataga o le taumafanafana, e manaomia le tele o le suavai i le laau, aloese mai le faaleagaina o vai. O vaitaimi i le va o vai e tatau ona lava lelei ina ia mafai ai e le palapala ona solo. Faatasi ai ma se faaitiitia i le vevela o le togavao o asparagus i le taumalulu, e taua foi le faaitiitia o le suavai, ae peitai, e taua le tausia o le palapala susu.

Le palapala

E mafai ona mautinoa le lelei ma le atinaʻe o asparagus pe afai e tupu i le fale i le palapala ua saunia mai vaega nei:

  • fanua humus;
  • pepa palapala;
  • oneone lapoʻa.

O vaega uma lava e maua i le ratio 1: 1: 0.5.

E mafai foʻi faʻaaoga le palapala o mea nei:

  • turf land;
  • fanua humus;
  • pepa palapala;
  • oneone.

O le fua faatatau fautuaina o le 2: 2: 2: 1. O le eleele e tatau ona liua i se gaʻo malulu (pH 5.5-7.0).

Fafagaina Aspartus

O le tausiga o le aiga e manaʻomia le tuʻuina atu o le laau i meaʻai. E faʻaaogaina fualaau i le palapala i le vaiaso i le vaitau atoa o le tuputupu ae. O le tuusaunoaga o le taimi o le taumalulu, pe a fafaga e faʻaitiitia i le tasi i le masina. Mo nei faʻamoemoega, faʻaaoga se vaifofo vaivai o le faʻamalositino faʻalaʻau poʻo fugalaʻau mineral mo meaʻai i totonu.

Suiga

Ona o le mea moni e faapea, o lenei laau e vave ona tupu, e tatau ona toe totoina punavai uma. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina ai se atigi vailaau e sili atu, i taimi uma e teu ai aʻa. Aʻo leʻi faʻanofo le laau i se koneteina fou, e tatau ona e vaʻaina lala paʻu tuai. O lenei fua e faʻaosofia ai le faʻavaeina o laʻau ola maloloina. Mo fatu matutua ua totoina faaalu uma 2-3 tausaga.

O se vaega o le asparagus teuteu o le faia lea o se fuainumera tele o aʻa. I lenei itu, e tatau ona tupu i totonu o koneteina o lapoa talafeagai. A le o lea, o le ai ai se manaʻoga mo faʻaopoopopo faʻaopoopoga. E le mafai e le Asparagus ona ola i totonu o se fagu vavao mo se taimi umi. A o faateleina ona aʻa, o le a faigofie lava ona gau le pusa.

Tofiga

Ina ia maua ni laau fou, e mafai ona e faʻaaoga fatu fatu toto, vaevaega rhizome, faʻalauteleina e ala i meaʻai. I le tulaga muamua, o le luluina o loʻo faia ia Ianuari-Mati. Mo lenei mea, ua saunia se paluga eleele susu, lea e faʻaaoga ai le oneone ma le peʻa. I le taimi o le lūlūina, e tatau ona fatuina se vevela o le itiiti ifo ma le 21 tikeri, e masani ona pulu ma faʻamaʻalo. E tusa ma le masina mo le fatuina o fatu. E taua le aua neʻi misi le taimi e oʻo ai le umi o le 70 cm: i totonu o lenei setete, e faia ai se togi. O tulaga lelei mo le gaosiga e faia i le amataga o le taumafanafana: i le taimi nei, o laau e ave i totonu o ipu e iʻu ile 10-12 cm.

Faaiuga

O Asparagus o loʻo i ai i le va o tagata faʻapitoa, e faapena foi i aso nei e masani ona maua i le tele o fale. O le tulaga ese i le laau e tuuina mai e ona aʻa, ia e i ai se foliga lianoid. O le mea lea, sa masani ona faʻaaogaina e avea o se mea teuteu. Ae ui i lea, o le asparagus e mafai ona faʻaalia ona uiga sili ona lelei na o le tausiga lelei. E faapitoa lenei mea mo le malamalama. E taua tele le manatuaina o lenei mea o se fale vevela, o lea e sili ona manaʻomia le faʻamalamalamaina ma le faʻasusu.

Asparagus i le fale